Tấm vải liệm Turin và trò chơi khăm của Leonardo da Vinci


Sau 500 năm mất đi, Leonardo vẫn có thể chơi khăm giới khoa học hiện đại ngày nay bằng một cách thức không ai nghĩ đến. Bức chân dung người đàn ông in trên tấm vải liệm thành Turin đang được các nhà khoa học nghiên cứu có thể đó chỉ là một tấm ảnh “tự sướng” của nhà phát minh đại tài này.

1

Tấm vải liệm Turin là một miếng vải lanh có in hình ảnh một người đàn ông, dường như có những vết thương phù hợp với những gì mô tả trong Kinh thánh về Chúa Giêsu Kitô trong ngày bị đóng đinh và chôn cất. Bức ảnh âm bản đầu tiên được công chúng biết đến vào năm 1898 do nhiếp ảnh gia nghiệp dư Second Pia, người được phép chụp ảnh nó trong nhà trưng bày tại nhà thờ Turin.

Nguồn gốc của tấm vải liệm là chủ đề của cuộc tranh luận gay gắt giữa các nhà khoa học, nhà thần học, nhà sử học và các nhà nghiên cứu. Các ấn phẩm khoa học và phổ thông đã trình bày các lập luận đa dạng cho cả tính xác thực và “nghi án” giả mạo. Ở một khía cạnh khác, một số nhà khoa học đã có một lập luận khá thú vị về tấm vải liệm này. Chúng ta cùng xem xét giả thuyết mới qua bài phân tích dưới đây:

2
Âm bản chụp từ tấm vải liệm được làm rõ nét với độ tương phản cao

Các bất thường từ tấm vải liệm:

 • Nếu đây là dấu vết còn lại của Chúa Giêsu in trên tấm vải liệm thì có vẻ như hình ảnh thu được quá lớn so với thực tế: 2,07 m phía trước và 1,85m phía sau.
 • Đầu quá nhỏ so với cơ thể.
 • Khuôn mặt dài không tự nhiên, trán và hai thái dương, tai bị mất.
 • Tay phải, bàn tay quá dài.
 • Đốm sáng tròn trên đỉnh mũi là gì?.
 • Ót rộng hơn phía trước đầu.
 • Vùng ảnh đã bị oxy hóa và làm khô (kết quả của việc sử dụng nhiệt để đốt hóa chất tạo ảnh. Sau đó dùng chất hóa học tẩy rửa).

Ngoài ra còn có các bất thường khác:

 • Tóc xếp theo chiều thẳng đứng của cơ thể (đáng lý phải nằm rủ xuống theo chiều ngang và in lên phía sau tấm vải liệm)
 • Những mô tả khác thường với việc tra tấn
 • Không dùng vải che thân dưới (khố), tại sao hai tay còn phải đặt lên phần nhạy cảm dù khi liệm không có quần áo.
 • Vẫn chảy máu sau khi đã chết?

Quan sát bằng mắt thường

Khăn liệm là miếng vải lanh dài 4,5 mét rộng 1,9 mét, dấu vết để lại do quá trình đốt sấy và được sửa chữa vào năm 1532

3

Niên đại tấm vải theo phóng xạ carbon:

Theo phân tích của 3 phòng thí nghiệm khác nhau vào năm 1988, tất cả đều đồng ý một điểm chung là tấm vải có niên đại không quá thế kỷ 14. Tại thời điểm đó, cuộc Thập tự chinh đã mang về số lượng lớn các loại vải ngoại nhập có chất lượng tốt hơn nhiều so với loại thường tìm thấy tại các nhà thờ Châu Âu.

Rõ ràng đây là một tấm vải liệm giả mạo nhưng hình ảnh trên là gì? và được thực hiện như thế nào? Không có một kỹ thuật vẽ nào chúng ta được biết đến có thể tạo ra hiệu ứng như vậy. Đây cũng chính là thành trì cuối cùng của phe bảo vệ “tính xác thực”

Nghi án Leonardo da Vinci và bức ảnh chân dung tự chụp

“Có nhiều kẻ buôn thần bán thánh, lừa đảo ngu ngốc. Nếu không ai lột trần mặt nạ sự dối trá, chúng sẽ áp đặt tất cả điều này vào mọi người” – Leonardo da Vinci (bản thảo F, Institut de France, 5V)

Nổi tiếng với các kiệt tác nghệ thuật, Leonardo da Vinci còn là một nhà phát minh đại tài với những kiến thức sâu rộng về cơ thể con người và các cỗ máy chiến tranh. Ông là tác giả của không ít các khái niệm vật thể, phương tiện thông dụng ngày nay như xe kéo, xe đạp … và cả máy bay trực thăng. Sống trong thời đại của Tòa án dị giáo, vào cái thời mà chỉ đơn thuần là người ăn chay cũng có thể bị tội tử hình, ông luôn thận trọng với các lời chỉ trích từ Giáo hội, những người chỉ quan tâm đến Leonardo trong khả năng nghệ thuật để phục vụ Đức tin. Được giao nhiệm vụ tạo ra bức vải liệm tốt hơn để lưu giữ, Leonardo đã chơi khăm cả giáo hội và cả các nhà khoa học sau này bằng bức chân dung của chính mình in trên tấm vải liệm.

Trên thực tế tấm vải liệm chưa bao giờ được đề cập trong Kinh Tân ước và cả những người Kitô đạo hữu trước đó.

Tấm vải Thánh đã đem lại một phần lợi nhuận lớn cho ngành công nghiệp “hàng nháy” thời trung cổ – có hơn 40 tấm vải liệm tương tự được tìm thấy cho đến ngày nay. Chiếc khăn liệm Turin nổi tiêng nhờ xuất hiện đúng thời điểm, đó là ngày lễ “Thứ Sáu Tuần Thánh” năm 1494.

4
Khuôn mặt trên tấm vải liệm (trái) và chân dung Leonardo da Vinci tự họa (bên phải).

Ma thuật của quỷ: Buồng tối (của nhiếp ảnh)

Triết gia Hy Lạp, Aristotle (thế kỷ thứ 4 trước Công nguyên) đã sớm có ghi nhận rằng “một lỗ nhỏ trong một căn phòng tối cho ra một hình ảnh phản chiếu và lộn ngược từ cảnh bên ngoài vào bức tường đối diện“. Vào thời La Mã người ta cũng đã biết đến một số chất liệu phản ứng với ánh sáng. Thách thức đối với các nhà giả kim thuật thời Phục hưng và nghệ sĩ là làm thế nào có thể thu giữ được hình ảnh bằng vật liệu thích hợp mà không bị kết án bởi Tòa án dị giáo.

Leonardo, là một người có kỹ năng xuất sắc trong cả nghệ thuật, khéo léo trong kỹ thuật và cực khôn ngoan khi đối phó với Giáo hội, ông đã vượt qua thách thức đó.

5
Phác thảo của Leonardo “oculus artificialis” 
(mắt nhân tạo) – Buồng tối.

Leonardo từng phục vụ nhiều khách quen giàu có vùng Renaissance, bao gồm cả Giuliano de Medici, con rể của Công tước Savoy. Nhà Savoy (trở thành gia đình Hoàng gia Ý) đã có mua lại trước đó một tấm “vải liệm Thánh” từ một gia đình quý tộc người Pháp năm 1453.

Tấm vải liệm này bị các giám mục địa phương lên án là dùng để lừa gạt khách hành hương cả tin nhưng đáp lại là sự im lặng khó hiểu của Đức giáo hoàng, và người ta sau đó không ai còn thấy nó cho đến 30 năm sau.

Thông đồng với nhà Savoy, Giáo hoàng Innocent VIII (vị Giáo hoàng nổi tiếng với các bản án thiêu sống phù thủy, dị giáo và bị buộc tội có lên quan đến cái chết của nhà chính trị đại tài Lorenzo de Medici) đưa Leonardo tấm vải liệm này để tạo ra một phiên bản tốt hơn vào năm 1492.

Theo suy đoán có thể Leonardo đã làm việc này trong buồng tối một mình hoặc cùng người tình đồng giới của ông (Người ta đồn rằng Leonardo là người đồng tính và có một học trò giúp việc đồng thời là người tình của ông tên là Salai)

Hai năm sau đó, tấm vải liệm Chúa Kitô đột ngột xuất hiện, mặc dù trong “phi vụ” này Leonardo không được trả xu nào.

Cho đến vài trăm năm sau, một nhiếp ảnh gia đã đảo ngược lại bức ảnh của Leonardo và cho ra một bức ảnh rõ ràng hơn. Thế là câu chuyện Tấm vải liệm Turin đình đám gây xôn xao dư luận cũng từ đó lan truyền khắp thế giới.

Thưa ngài Leonardo, có phải ngài đang cười lộn ruột vào đám chúng sinh hậu bối ngày nay từ đâu đó trên trời?

———————————————————————————————

Nếu các bạn tin vào giả thuyết trên, thì không thể bỏ qua bộ phim đang rất “hot” trên HBO Da Vinci’s Demons . Bộ phim có phần nào đề cập về những tình tiết liên quan đến câu chuyện bạn vừa đọc.

6
Poster phim Da Vinci’s Demons

Sơ Lược Nội Dung – Được mô tả theo kiểu phim lịch sử, loạt hình ảnh khám phá những câu chuyện chưa được kể về Da Vinci, người đã có những “phát minh” đi trước thời đại ở tuổi 25, tại một thời điểm trong lịch sử mà “tư tưởng và đức tin bị kiểm soát … ông như một người chiến đấu chống lại nó để định hướng cho trí thức tự do.” Lịch sử bí mật của cuộc sống hấp dẫn của Leonardo Da Vinci cho thấy một người đàn ông trẻ tuổi bị hành hạ bởi những món quà của thiên tài phi thường: một người dị giáo muốn để lộ nhiều điều dối trá của tôn giáo , một kẻ nổi loạn – người tìm cách lật đổ một xã hội tinh hoa và một người con hoang khao khát được cha mình công nhận là hợp pháp. Leonardo đang nằm trong vòng xoáy của cơn bão được hình thành từ thế kỷ trước: một cuộc xung đột giữa sự thật và dối trá, tôn giáo và lý trí, quá khứ và tương lai. Nguyện vọng của lực lượng bí ẩn này dồn ép ông dấn thân vào một “trò chơi quyến rũ” trong đó có sự khám phá, đấu trí căng thẳng hơn là kết quả đã hình thành của nó. Phải đối mặt với một tương lai không thể định hướng, nhiệm vụ cho sáng tạo để hoàn tác như là trò chơi vượt qua giới hạn tối cao của lý trí. Da Vinci, sau đó đã ẩn bóng trong thiên tài của mình và nổi lên như một lực lượng không thể ngăn cản của bóng tối mà phải mất một thời gian dài về sau, người ta mới làm sáng tỏ được chúng. – Theo Wiki


Bình luận

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.

 1. After looking over a number of the articles on your website, I seriously appreciate your technique of writing a blog. I added it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Take a look at my website too and let me know your opinion.

  https://volzhskie-vesti.ru/user/casino9u8wtvkd118

 2. Hi there! This really is my to start with stop by for your blog! We have been a staff of volunteers and starting a fresh initiative in a very Group in the same market. Your blog site supplied us valuable information and facts to work on. You may have completed an outstanding career.

  https://we.riseup.net/conwynrudu

 3. Hi, I do believe your blog may be having browser compatibility issues. Whenever I look at your website in Safari, it looks fine however, if opening in I.E., it’s got some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up! Apart from that, wonderful website!

  https://www.keralaplot.com/user/profile/528732

 4. Hello there I am so thrilled I found your web site, I actually uncovered you by miscalculation, while I used to be searching on Yahoo for something else, Anyhow I am here now and would identical to to convey many thanks quite a bit for a huge publish and a all spherical exciting weblog (I also like the theme/design), I don’t have enough time to go through all of it within the minute but I have saved it in addition to included in the RSS feeds, so Once i have enough time I will probably be back again to study far more, Be sure to do sustain the amazing work.

  https://www.one-tab.com/page/z_rSYx45TkueCkPB8ZhCoQ

 5. Once i to begin with commented, I clicked the “Notify me when new remarks are extra” checkbox and now every time a remark is extra I get many e-mails With all the exact same comment. Is there any way you can remove folks from that support? Many thanks.

  https://pbase.com/topics/ormodassux/rbichpm377

 6. Very good post. I’m facing a few of these issues as well..

  https://0rz.tw/create?url=http3A2F2Fb3.zcubes.com2Fv.aspx3Fmid3D7639295

 7. Hi! I simply want to give you a huge thumbs up for the great info you’ve got right here on this post. I will be coming back to your web site for more soon.

  https://www.file-upload.com/iymtgogoqy0j

 8. Everyone loves it when individuals get together and share views. Great blog, keep it up!

  https://bookmarkspot.win/story.php?title=trigger-point-therapy-an-original-article#discuss

 9. I absolutely love your website.. Pleasant colors & theme. Did you develop this web site yourself? Please reply back as Iím hoping to create my own personal site and want to find out where you got this from or just what the theme is named. Thanks!

  https://menwiki.men/wiki/Managing_Infection_and_Infection_Procedures_Having_a_Lymphatic_Drainage

 10. I’m impressed, I must say. Actually hardly ever do I encounter a weblog that’s each educative and entertaining, and let me inform you, you will have hit the nail on the head. Your idea is outstanding; the difficulty is one thing that not sufficient people are speaking intelligently about. I am very pleased that I stumbled throughout this in my search for one thing relating to this.

  http://google.ci/url?q=https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwij_qr00bTzAhXhLX0KHdNtDQcQFnoECAMQAQ&url=https3A2F2Fwww.youtube.com2Fchannel2FUC05wz6MQAasx7KYF2UCHpOw&usg=AOvVaw2sAoB-_IVGwMNEMfn3wjBQ

 11. Good day! I could have sworn I’ve been to this blog before but after checking through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be bookmarking and checking back frequently!

  https://104-238-212-113.cloud-xip.io/index.php/User:MyrnaEger656541

 12. This excellent website really has all the info I needed about this subject and didnít know who to ask.

  https://www.transtats.bts.gov/exit.asp?url=https://weekear5.bravejournal.net/post/2021/08/01/Thai-Therapeutic-Massage-and-Other-Traditional-Techniques-For-Anxiety-Reduction

 13. 784159 18735The planet are actually secret by having temperate garden which are typically beautiful, rrncluding a jungle that is surely surely profligate featuring so many systems by way of example the game courses, golf procedure and in addition private pools. Hotel reviews 942439

 14. Once i originally commented, I clicked the “Notify me when new comments are included” checkbox and now each time a comment is included I get quite a few e-mail Using the same comment. Is there any way you can take out persons from that provider? Thanks.

  https://storeboard.com/blogs/general/30-of-the-punniest-beds-that-move-sondercarecom-puns-you-can-find/5255802

 15. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you so much, However I am experiencing problems with your RSS. I donít know the reason why I am unable to subscribe to it. Is there anybody having similar RSS problems? Anyone who knows the answer can you kindly respond? Thanks!!

  https://ai-db.science/wiki/Prenatal_Massage_Therapy

 16. Wow, marvelous blog format! How lengthy have you been running a blog for? you make blogging look easy. The total glance of your web site is magnificent, let alone the content!!

  https://shorte.top/

 17. I do not even know the way I stopped up right here, but I thought this post used to be great. I don’t know who you might be however definitely you’re going to a well-known blogger should you aren’t already 😉 Cheers!

  http://news.savoya.su/user/glidermitten52/

 18. Having read this I thought it was very informative. I appreciate you taking the time and effort to put this short article together. I once again find myself spending a lot of time both reading and leaving comments. But so what, it was still worthwhile!

  https://forum.bigant.com/member.php?action=profile&uid=170270

 19. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you made running a blog glance easy. The full glance of your web site is wonderful, let alone the content material!!

  https://client-in.com/

 20. This website was… how do you say it? Relevant!! Finally I have found something which helped me. Thanks!

  http://www.soilhydro.unina.it/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=217989

 21. I wanted to post you this tiny remark to say thanks again considering the stunning ideas you have shared here. It was so seriously open-handed of you to provide unhampered what a few individuals would’ve marketed as an electronic book to help make some bucks for themselves, most importantly now that you could have done it in case you decided. The creative ideas likewise acted to be the great way to be sure that other people have the identical dreams much like my own to know the truth a great deal more with respect to this problem. I’m sure there are numerous more fun sessions ahead for many who read your website.

  http://google.sr/url?q=https://twitter.com/i/events/1430343638735749121

 22. Wow, marvelous blog format! How lengthy have you ever been running a blog for? you make running a blog look easy. The overall glance of your website is magnificent, let alone the content!!

  https://client-in.com/

 23. You need to take part in a contest for one of the most useful websites online. I will highly recommend this site!

  http://ebookclassifieds.voicezones.com/author/casino8o5tbart539/

 24. Good information. Lucky me I discovered your website by chance (stumbleupon). I’ve saved it for later!

  http://www.ixawiki.com/link.php?url=https://tellingmassage.com/

 25. Hi, I do think this is a great site. I stumbledupon it 😉 I’m going to return yet again since I book-marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide others.

  https://www.bonanza.com/users/49832851/profile

 26. Excellent blog you’ve got here.. Itís difficult to find quality writing like yours nowadays. I truly appreciate people like you! Take care!!

  http://repairs.72tv.ru/user/casino4p7nxcri331

 27. Hi, I do think this is an excellent web site. I stumbledupon it 😉 I’m going to revisit yet again since I saved as a favorite it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help others.

  https://bookmarkfeeds.stream/story.php?title=bio-mechanical-stimulation-heal-safe-choice-form-associated-with-massage-therapy#discuss

 28. Iím impressed, I have to admit. Seldom do I come across a blog thatís both equally educative and interesting, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The issue is something which not enough people are speaking intelligently about. I am very happy that I came across this during my hunt for something relating to this.

  http://re61g.ru/user/cryeight94/

 29. Everything is very open with a precise description of the issues. It was truly informative. Your site is useful. Thank you for sharing!

  http://oresmiusz.pl/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=2335432

 30. Pretty! This was an incredibly wonderful post. Thanks for providing this info.

  https://musescore.com/user/39986117

 31. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing this article and the rest of the website is also really good.

  https://nerdgaming.science/wiki/The_Advantages_of_Perineal_Massage_for_Menstruating_Girls

 32. Everything is very open with a very clear description of the issues. It was truly informative. Your site is very useful. Many thanks for sharing!

  https://coub.com/indexend51

 33. I really wanted to make a brief note in order to express gratitude to you for these awesome steps you are giving out here. My time-consuming internet research has now been paid with high-quality facts to talk about with my friends and classmates. I ‘d claim that we readers actually are undeniably lucky to exist in a fabulous community with many awesome individuals with interesting techniques. I feel very much fortunate to have encountered your weblog and look forward to so many more fun moments reading here. Thanks once again for everything.

  http://google.co.ma/url?q=https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjzn8Cyl4DzAhUZIDQIHVKAAAoQwqsBegQIBxAB&url=https3A2F2Fwww.youtube.com2Fwatch3Fv3DZSsFGFdwcm4&usg=AOvVaw1NPaxnc6HxiNy1o1nMrpY3

 34. An outstanding share! I have just forwarded this onto a coworker who was conducting a little research on this. And he actually bought me dinner due to the fact that I stumbled upon it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to discuss this issue here on your site.

  https://wuangus.cc/go.php?url=https://massage4milotoxl836.shutterfly.com/46

 35. Having read this I thought it was extremely enlightening. I appreciate you finding the time and energy to put this article together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and commenting. But so what, it was still worthwhile!

  https://imoodle.win/wiki/How_to_Utilize_a_Bioodynamic_Massage_Treatment

 36. Iím impressed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog thatís both educative and interesting, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The problem is something that too few people are speaking intelligently about. I’m very happy that I came across this during my hunt for something relating to this.

  https://saveyoursite.win/story.php?title=what-will-be-the-key-differences-between-swedish-french-and-care-massage#discuss

 37. Hey there! I just would like to give you a huge thumbs up for the great info you have got here on this post. I’ll be returning to your blog for more soon.

  http://rd.am/www.crystalxp.net/redirect.php?url=http://anma3rylancjxv608.lucialpiazzale.com/why-the-biggest-myths-about-cheon-anchuljang-anma-may-actually-be-right

 38. Greetings! Very helpful advice in this particular post! It is the little changes that will make the largest changes. Thanks for sharing!

  https://www.mixcloud.com/casino5b7hutnw033/

 39. Oh my goodness! Amazing article dude! Thanks, However I am going through difficulties with your RSS. I donít understand the reason why I cannot subscribe to it. Is there anybody else having similar RSS problems? Anyone who knows the answer will you kindly respond? Thanx!!

  https://fr.grepolis.com/start/redirect?url=https://zenwriting.net/casino0q3piegf639/the-joker-seven-a-internet-batman-role-playing-gamejoker-seven-is-a-peculiar

 40. Your style is very unique compared to other people I’ve read stuff from. I appreciate you for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just book mark this site.

  http://i-slomal.ru/user/casino5s9ybwsb041

 41. Hello there, I believe your site could possibly be having web browser compatibility problems. Whenever I take a look at your website in Safari, it looks fine however, if opening in I.E., it’s got some overlapping issues. I just wanted to give you a quick heads up! Besides that, wonderful website!

  http://www.dellemimose.it/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1502231

 42. You’re so cool! I don’t think I have read something like this before. So nice to discover another person with some original thoughts on this subject matter. Seriously.. many thanks for starting this up. This web site is something that’s needed on the web, someone with a bit of originality!

  http://nvl.vbent.org/kvso/redir.php?goto=https://pbase.com/topics/b7vwzwf802/wegqoqv700

 43. This is a topic that’s close to my heart… Take care! Where are your contact details though?

  https://anunt-imob.ro/user/profile/230257

 44. Hmm, it seems like your internet site ate my 1st remark (it absolutely was particularly lengthy) so I suppose I’ll just sum it up what I’d written and say, I’m thoroughly enjoying your website. I likewise am an aspiring web site writer, but I’m still new to The complete thing. Do you have any tips for beginner weblog writers? I’d take pleasure in it.

  https://www.youtube.com/watch?v=W9JrP7eQWOo

 45. Very good article! We are linking to this great post on our site. Keep up the great writing.

  http://www.gallery-ryna.net/jump.php?url=https://passmassage.com/daejeon/

 46. Do you’ve got a spam concern on this website; I also am a blogger, and I wished to know your scenario; many of us have produced some good approaches, and we want to trade solutions with others, why not shoot me an e-mail if interested.

  https://www.youtube.com/redirect?q=https3A2F2Fwww.sondercare.com2F

 47. I enjoy looking through an article that will make men and women think. Also, many thanks for allowing for me to comment!

  https://toasthockey18.mystrikingly.com/blog/care-therapy-tension-relief-methods

 48. This is a very good tip particularly to those fresh to the blogosphere. Simple but very precise informationÖ Appreciate your sharing this one. A must read article!

  http://www.tajcn.com/go.php?url=https://288686.8b.io/page3.html

 49. You made some really good points there. I looked on the internet for more information about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

  https://blogfreely.net/sofaplot6/how-gambling-creates-jobs

 50. 615745 385217Hi, you used to write exceptional articles, but the last several posts have been kinda boring I miss your tremendous posts. Past couple of posts are just a little out of track! 939902

 51. Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this write-up and the rest of the site is also very good.

  http://massage7gunniggxlw.theburnward.com/10-sites-to-help-you-become-an-expert-in-daejeon-chuljang-anma

 52. Howdy! This post could not be written any better! Looking at this article reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I most certainly will send this article to him. Fairly certain he will have a great read. Thank you for sharing!

  https://vacuumrugby0.doodlekit.com/blog/entry/16509715/the-way-to-play-spherical-craps

 53. Having read this I thought it was rather enlightening. I appreciate you spending some time and effort to put this content together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

  https://cults3d.com/fr/utilisateurs/whipcub47

 54. I quite like reading through an article that will make men and women think. Also, thanks for permitting me to comment!

  http://professionalcarpetcleaners.com/user/profile/492777

 55. Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this article and also the rest of the website is extremely good.

  https://www.gatesofantares.com/players/anma8pastehumor3/activity/966316/

 56. Hi, I do think this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I will revisit yet again since I book marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide others.

  https://blogfreely.net/casino0z0plmti065/img-src-i-ytimg-com-vi-ay50snmkrac-hq720-jpg

 57. I’m pretty pleased to find this great site. I need to to thank you for your time for this fantastic read!! I definitely enjoyed every little bit of it and i also have you bookmarked to check out new things in your site.

  https://www79.zippyshare.com/v/7odWD6Mo/file.html

 58. Pretty! This was an extremely wonderful post. Many thanks for providing this info.

  https://www.allnovel.xyz/home.php?mod=space&uid=39561

 59. I need to to thank you for this very good read!! I definitely loved every bit of it. I have got you book-marked to check out new stuff you postÖ

  http://www.aiai2015.com/home.php?mod=space&uid=127528

 60. This site definitely has all the information and facts I needed about this subject and didnít know who to ask.

  http://psnfusion.com/content/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=559221

 61. I love reading a post that can make men and women think. Also, thanks for allowing me to comment!

  http://www.chimisal.it/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=2171459

 62. I truly love your blog.. Pleasant colors & theme. Did you create this site yourself? Please reply back as Iím trying to create my own personal website and want to know where you got this from or what the theme is named. Thanks!

  https://lkazka.com.ua/user/badgetrail28/

 63. I blog frequently and I really thank you for your information. The article has really peaked my interest. I am going to take a note of your blog and keep checking for new information about once per week. I opted in for your RSS feed as well.

  https://digitaltibetan.win/wiki/Post:Why_Would_People_Win_in_a_Spanish_Casino_When_Their_House_Edge_Is_Less

 64. The next time I read a blog, Hopefully it won’t disappoint me just as much as this particular one. I mean, I know it was my choice to read, nonetheless I really thought you would probably have something helpful to say. All I hear is a bunch of crying about something that you could possibly fix if you weren’t too busy searching for attention.

  https://beri.india77.com/user/profile/936555

 65. This is a great tip particularly to those new to the blogosphere. Simple but very precise informationÖ Thank you for sharing this one. A must read post!

  http://kino-arc.ru/user/casino0f1wgwli672

 66. Hi, I do think this is a great site. I stumbledupon it 😉 I will revisit once again since I bookmarked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help others.

  http://loredz.com/vb/go.php?url=http://massage8aearneukdx.timeforchangecounselling.com/how-much-should-you-be-spending-on-chuljang-anma

 67. You ought to be a part of a contest for one of the greatest blogs on the net. I will recommend this web site!

  http://www.articledude.com/classifieds/user/profile/598669

 68. Excellent blog you’ve got here.. Itís difficult to find high-quality writing like yours nowadays. I really appreciate individuals like you! Take care!!

  https://pastebin.fun/wwyfpxiuas

 69. Finding companies is so easy when you just go to a simple website like this check this out https://www.apsense.com/brand/Amazon

  https://www.apsense.com/brand/BuffDuckStore

 70. This is a great tip particularly to those new to the blogosphere. Short but very precise informationÖ Appreciate your sharing this one. A must read article!

  https://www.gatesofantares.com/players/powerjudo38/activity/902768/

 71. Your style is very unique compared to other people I have read stuff from. Many thanks for posting when you have the opportunity, Guess I will just bookmark this site.

  https://www.active-bookmarks.win/7-things-about-chuljangmasaji-your-boss-wants-to-know-13

 72. Itís difficult to find experienced people about this topic, but you sound like you know what youíre talking about! Thanks

  https://www.active-bookmarks.win/5-vines-about-kollachuljang-that-you-need-to-see

 73. I absolutely love your site.. Great colors & theme. Did you make this amazing site yourself? Please reply back as Iím hoping to create my own blog and would love to learn where you got this from or what the theme is named. Cheers!

  https://pastebin.pl/view/10f19fc5

 74. Good post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon on a daily basis. It will always be interesting to read content from other writers and use a little something from their web sites.

  https://baccarat2waxcoke55.werite.net/post/2021/06/14/Situational-Variables-Which-Affect-Hand-Strength

 75. I blog often and I truly thank you for your information. The article has truly peaked my interest. I will bookmark your website and keep checking for new details about once per week. I opted in for your RSS feed too.

  https://www.spreaker.com/user/15051277

 76. Iím impressed, I have to admit. Seldom do I come across a blog thatís equally educative and engaging, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The issue is an issue that not enough men and women are speaking intelligently about. I’m very happy that I stumbled across this in my hunt for something regarding this.

  https://pastebin.pl/view/3b8a4b31

 77. I’m pretty pleased to find this web site. I need to to thank you for ones time due to this wonderful read!! I definitely loved every little bit of it and i also have you book marked to see new things in your site.

  http://forums.powwows.com/members/976330.html

 78. I enjoy the manner you have actually dealt with this subject.

  http://www.drhack.net/index.php?qa=user&qa_1=coloncross6

 79. Nice post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon on a daily basis. It’s always exciting to read through articles from other writers and use something from other websites.

  https://saak-sam.org/user/casino5p6thlss816

 80. Your style is so unique compared to many other people. Thank you for publishing when you have the opportunity,Guess I will just make this bookmarked.2

  https://amanoflorals.com.au/flower-delivery-perth/

 81. This site definitely has all the information and facts I needed about this subject and didnít know who to ask.

  https://pathta.jp/user/profile/16159925

 82. This web site really has all of the information and facts I needed concerning this subject and didnít know who to ask.

  https://israel24.info/user/casino8x3tldjg305

 83. Your style is so unique compared to other people I have read stuff from. Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I will just book mark this page.

  https://dribbble.com/casino2o4sfmxm150

 84. By running our game cheat presented today for you, you will be able to expedite your process in this game and become the number one player in the entire gaming world. To enjoy this game to the fullest, and advance in this game much easier, you have to use our free and 100 functioning game cheat. It will allow you to be competitive with the best gamers in the gaming community.

  https://issuu.com/genshin-impact-hacks

 85. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a colleague who has been doing a little research on this. And he actually bought me dinner simply because I stumbled upon it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending time to talk about this topic here on your site.

  http://www.matong13.com/bbs/home.php?mod=space&uid=1053774

 86. Good post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon everyday. It will always be helpful to read through articles from other writers and practice a little something from other sites.

  http://www.chubbychannel.com/forum/user-858757.html

 87. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing this write-up and the rest of the site is extremely good.

  http://58.shymkent-mektebi.kz/user/casino7b8odlwd435

 88. I enjoy reading through a post that will make people think. Also, many thanks for allowing for me to comment!

  http://www.52ts.com/link.php?url=https://www.demilked.com/author/casino6h2xoklg169/

 89. Aw, this was an exceptionally nice post. Spending some time and actual effort to create a great articleÖ but what can I sayÖ I put things off a lot and never manage to get nearly anything done.

  https://www.sbnation.com/users/casino7a5oeepv637

 90. Hi, I do believe this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I may revisit once again since i have bookmarked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide other people.

  https://anma2travisxier820.godaddysites.com/f/10-startups-thatll-change-the-EAB095EB82A8ECB69CEC9EA5EC9588EBA788-industry-for-the-better

 91. You’ve made some good points there. I checked on the internet for more info about the issue and found most people will go along with your views on this website.

  https://my.fb2book.ru/user/t0itdph034

 92. I blog frequently and I seriously appreciate your information. Your article has really peaked my interest. I will book mark your site and keep checking for new information about once per week. I subscribed to your Feed as well.

  https://nerdgaming.science/wiki/Pai_Cowboys_The_Long_Hard_Road_to_the_Western_Smile_by_Beverly_Pai

 93. This blog was… how do I say it? Relevant!! Finally I have found something that helped me. Thank you!

  https://smpn1tidorekepulauan.sch.id/myBB/member.php?action=profile&uid=48313

 94. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a coworker who had been conducting a little research on this. And he in fact ordered me lunch due to the fact that I found it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to discuss this topic here on your web page.

  https://pbase.com/topics/baccarat3talksoap58/gambling_together_with_two_d

 95. This site was… how do I say it? Relevant!! Finally I’ve found something that helped me. Appreciate it!

  http://polyinform.com.ua/user/systemarm37/

 96. After I originally left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I get four emails with the exact same comment. Perhaps there is an easy method you can remove me from that service? Kudos!

  http://landroof6.bravesites.com/entries/general/slots-and-ovens-things-you-need-to-know

 97. I’ve been surfing on-line greater than 3 hours as of late, but I never discovered any fascinating article like yours. It is beautiful value sufficient for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made excellent content material as you probably did, the web will likely be a lot more useful than ever before.

  https://www.blogexpander.com/tag/business-leaders/

 98. Pretty! This was an incredibly wonderful post. Thank you for providing these details.

  https://www.avatarcontrols.com/forum/member.php?action=profile&uid=87593

 99. Hi there! I simply want to give you a big thumbs up for the excellent information you’ve got right here on this post. I am coming back to your site for more soon.

  https://wayroof7.werite.net/post/2021/07/29/Play-Baccarat-With-Dollars

 100. Great web site you have here.. Itís hard to find good quality writing like yours nowadays. I truly appreciate individuals like you! Take care!!

  http://wx2.jjcbw.com/home.php?mod=space&uid=740389

 101. Aw, this was a very good post. Taking a few minutes and actual effort to generate a good articleÖ but what can I sayÖ I hesitate a lot and don’t seem to get anything done.

  https://britishrestaurantawards.org/members/locketlace21/activity/1140571/

 102. I needed to thank you for this fantastic read!! I absolutely loved every little bit of it. I have got you book-marked to check out new stuff you postÖ

  https://hubpages.com/@mealgum60

 103. Itís nearly impossible to find knowledgeable people for this subject, however, you seem like you know what youíre talking about! Thanks

  https://chequetoad24.mystrikingly.com/blog/reflexology-otherwise-known-as-reflex-zone-therapy-can-be-an-alternate

 104. Excellent post! We are linking to this great content on our website. Keep up the great writing.

  http://qa.zehutexplained.com/index.php?qa=user&qa_1=winterreport1

 105. I used to be able to find good information from your blog posts.

  http://www.teknallsnc.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=2276317

 106. Good post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon on a daily basis. It’s always exciting to read content from other writers and use something from their sites.

  https://disqus.com/by/rateform9/

 107. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

  https://www.akaqa.com/account/profile/19191506723 Leczenie alkoholizmu Rzeszow

 108. Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this post and the rest of the website is also very good.

  https://forum.mesign.com/index.php?action=profile;area=forumprofile;u=741043

 109. I truly love your website.. Very nice colors & theme. Did you develop this site yourself? Please reply back as Iím looking to create my own personal site and would like to know where you got this from or what the theme is named. Thanks!

  https://orlandotechnologygroup.com/members/gambling2maskhope4/activity/535369/

 110. Very nice article. I certainly appreciate this website. Keep it up!

  http://gematodiatrofi.hua.gr/wiki/index.php?title=The_Varieties_of_a_Fan_Tan

 111. I could not refrain from commenting. Perfectly written!

  http://glosslife.ru/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=228954

 112. Hello there! I could have sworn Iíve been to your blog before but after going through a few of the posts I realized itís new to me. Anyways, Iím certainly pleased I found it and Iíll be book-marking it and checking back often!

  http://bbs.yx.dodjoy.com/home.php?mod=space&uid=372317

 113. Howdy! This blog post could not be written any better! Looking at this article reminds me of my previous roommate! He continually kept talking about this. I am going to send this information to him. Pretty sure he’ll have a good read. Thanks for sharing!

  http://www.astro.wisc.edu/?URL=colamassage.com/yongin/

 114. Your style is unique compared to other people I have read stuff from. Many thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just bookmark this page.

  https://diigo.com/0kspbz

 115. A motivating discussion is worth comment. I think that you need to write more about this subject matter, it might not be a taboo matter but usually people do not speak about these subjects. To the next! Cheers!!

  https://birchbrain83.bravejournal.net/post/2021/06/12/Trigger-Point-Therapy-A-First-Article

 116. You made some good points there. I looked on the internet to learn more about the issue and found most people will go along with your views on this web site.

  https://bbs.now.qq.com/home.php?mod=space&uid=1152143

 117. Right here is the right web site for everyone who wishes to understand this topic. You know so much its almost hard to argue with you (not that I personally will need toÖHaHa). You definitely put a new spin on a topic which has been written about for a long time. Great stuff, just excellent!

  http://www.lambrettaclubcampania.it/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=237747

 118. Greetings! Very useful advice within this article! It’s the little changes which will make the most significant changes. Thanks a lot for sharing!

  https://www.vicinissimo.com/user/profile/208825

 119. Iím amazed, I must say. Rarely do I encounter a blog thatís equally educative and engaging, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The problem is something that not enough men and women are speaking intelligently about. I’m very happy I came across this during my search for something relating to this.

  http://deathpunch9.bravesites.com/entries/general/deep-tissue-massage-for-infants-females

 120. Iím impressed, I must say. Rarely do I encounter a blog thatís equally educative and entertaining, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The issue is an issue that not enough folks are speaking intelligently about. I’m very happy that I stumbled across this in my search for something relating to this.

  http://sc.sie.gov.hk/TuniS/colamassage.com/bundang/

 121. Hi, I do think this is an excellent web site. I stumbledupon it 😉 I am going to return yet again since I saved as a favorite it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help others.

  https://serverfault.com/users/749046

 122. This website was… how do I say it? Relevant!! Finally I have found something that helped me. Appreciate it!

  http://twipo.com.tw/userinfo.php?uid=600498

 123. Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this article and also the rest of the site is also really good.

  https://zenwriting.net/triallung4/bio-mechanical-stimulation-a-good-way-to-relieve-tension

 124. You’ve made some good points there. I looked on the web to learn more about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

  http://sc.sie.gov.hk/TuniS/telegra.ph/What-Can-Problem-Gambling-Do-to-Your-Loved-One-06-10

 125. Nice post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon on a daily basis. It’s always interesting to read through articles from other writers and practice a little something from their sites.

  http://www.51bonjour.com/discuz/home.php?mod=space&uid=98308

 126. You ought to be a part of a contest for one of the best sites on the net. I’m going to recommend this website!

  https://askubuntu.com/users/1308045

 127. Right here is the perfect web site for anyone who wants to find out about this topic. You understand a whole lot its almost hard to argue with you (not that I really would want toÖHaHa). You certainly put a new spin on a topic which has been written about for many years. Excellent stuff, just great!

  https://mathoverflow.net/users/274555

 128. There’s certainly a great deal to find out about this subject. I really like all the points you made.

  https://blogfreely.net/massage7drillwhite2/a-guide-to-slots