Hai trường hợp siêu thường có thể thuyết phục những người hoài nghi nhất


Các câu chuyện nổi tiếng về những hiện tượng siêu thường vẫn luôn khuấy động tranh luận giữa những người tin và những người cố gắng vạch trần chúng. Ở thái cực này, một số người dường như tin vào các câu chuyện này bất chấp các bằng chứng phản bác. Ở thái cực kia, một số người lại dường như kiên quyết cho rằng các hiện tượng siêu thường không hề tồn tại và sẽ tìm mọi lý do để bác bỏ các bằng chứng. Nhiều người có lý trí nhưng tò mò sẽ đứng đâu đó ở giữa hai thái cực.


Dưới đây chúng ta sẽ xem xét hai trường hợp, trong đó những chuyên gia “lật tẩy” các hiện tượng siêu thường nổi tiếng đã bị thuyết phục bởi chính trải nghiệm của bản thân. Tuy thực tế có nhiều trường hợp là bịp bợm hay có thể giải thích theo cách thông thường, nhưng vẫn có các hiện tượng sửng sốt và bí ẩn trên thế giới đang thách thức vốn hiểu biết của chúng ta.

Không chỉ là ‘trùng hợp ngẫu nhiên’

Tiến sĩ Michael Shermer là sáng lập viên của Tạp chí Hoài nghi (Skeptic), giám đốc điều hành Hiệp hội Những người Hoài nghi (Skeptics Society), và một người phụ trách chuyên mục hàng tháng cho Tạp chí Khoa học Hoa Kỳ (Scientific American).

Ông đã viết trên chuyên mục của mình ngày 16/9/2014, về một trải nghiệm đã dẫn ông tới kết luận: “Chúng ta không nên đóng chặt cánh cửa nhận thức, vì nó có thể đưa ta tới những điều kì diệu trong thế giới bí ẩn”.

Trong đống đồ đạc của vị hôn thê của ông, có một chiếc đài bán dẫn thế hệ 1978 của ông nội cô được chuyển từ Đức (quê hương của cô) đến Mỹ (nơi Shermer sống). Cô rất gần gũi với ông nội; và ông cụ đã mất khi cô lên 16. Chiếc đài đã im lặng trong hàng thế kỷ; dù Shemer đã cố hết sức nhưng vẫn không thể làm nó hoạt động trở lại. Nó vẫn tiếp tục nằm yên trong ngăn kéo bàn tại phòng ngủ của đôi vợ chồng.

hoai nghi
“Chúng ta không nên đóng chặt cánh cửa nhận thức, vì nó có thể đưa ta tới những điều kì diệu trong thế giới bí ẩn”
— TS Michael Shermer, giám đốc điều hành, Hiệp hội Những người Hoài nghi

Ba tháng sau (tháng 6/2014), họ kết hôn. Sau lễ cưới, vợ ông yêu cầu được nói chuyện riêng với ông. Cô cảm thấy cô đơn, rất nhớ gia đình ở Đức và cũng ước ao ông nội mình còn sống để có thể là người trao tay cô dâu cho chú rể. Cặp vợ chồng tản bộ về phía sau nhà và nghe thấy tiếng nhạc phát ra ở đó, một bản tình ca.

Họ tìm kiếm nguồn phát nhạc nhưng không thấy, nhưng sau đó người vợ đã “nhìn tôi bằng một ánh mắt mà tôi chỉ bắt gặp từ thời bộ phim kinh dị ‘Kẻ trừ tà’ làm khán giả chết khiếp. ‘Đó không phải điều em đang nghĩ đúng không?”. Nguồn nhạc chính là từ chiếc đài bán dẫn trong ngăn kéo. Cô nói trong nước mắt: “Ông nội em đang ở đây với chúng ta. Em không hề đơn độc”.

Con gái ông Shermer đã nghe thấy tiếng nhạc phát ra từ chiếc đài ngay trước khi buổi lễ bắt đầu, mặc dù đôi vợ chồng đã ở trong phòng chỉ vài phút trước đó nhưng họ không hề nghe thấy tiếng nhạc. Chiếc đài vẫn tiếp tục phát nhạc trong suốt đêm đám cưới. Ông Shermer viết: “Thật trùng hợp, chiếc đài đã dừng hoạt động ngay ngày hôm sau và từ đó im lặng mãi mãi”.

Một bà đồng cốt đầy sức thuyết phục

Chúng ta hãy quay ngược lịch sử để tìm hiểu một ví dụ nổi bật khác, liên quan tới bà đồng cốt Leonora Piper (1857-1950). Rốt cuộc, trong vai trò cựu chủ tịch Hiệp hội Nghiên cứu Tâm linh (Society for Psychical Research), tiến sĩ David Fontana đã nói trong bộ phim tài liệu, “Kiếp này, kiếp sau” rằng: “Những ngôi sao thật sự chỉ đếm trên đầu ngón tay. Bà Piper có lẽ là trường hợp tốt nhất, vì bà đã được những nhà nghiên cứu cẩn thận và nổi tiếng như vậy điều tra”.

Richard Hodgson
Richard Hodgson – một nhà nghiên cứu về tâm linh, sau này đã trở nên “ám ảnh” bởi bà Piper. (Ảnh: Thomson Jay Hudson/Public Domain)

Tiến sĩ Richard Hodgson là giảng viên tại Đại học Cambridge và là một chuyên gia có tiếng trong việc lật tẩy các trò đồng cốt tâm linh trong giai đoạn phong trào này trở nên thịnh hành. Theo Keith Parsons, người dẫn chương trình bộ phim tài liệu trên, Hodgson đã nói: “Gần như tất cả các bà đồng cốt chuyên nghiệp đều là một băng đảng những kẻ lừa đảo cấu kết với nhau”.

Nhưng, sau khi quan sát hàng trăm phiên lên đồng của bà Piper tại Boston, ông đã nói: “Thật lòng mà nói, tôi đã tới chỗ bà Piper cách đây 12 năm với mục đích vạch mặt bà. Tôi bước vào căn nhà của bà, trong đầu mang đầy tư tưởng duy vật, không tin vào sự tồn tại của cuộc sống sau khi chết. Hiện giờ, tôi có thể nói là tôi đã tin. Sự thật được phơi bày trước mắt tôi đã xóa đi mọi sự nghi ngờ”.

Leonorapiper
Chân dung Leonora Pipe. (Ảnh: Public Domain)

Những người hoài nghi ngày nay vẫn luôn đặt câu hỏi về khả năng của bà Piper, họ trích dẫn trường hợp linh hồn một người Pháp được cho là đã nhập vào bà, nhưng lại không thể nói tiếng Pháp, và đôi lúc những tuyên bố của bà có sai sót rõ rệt.

Tính chân thực của sự giao tiếp giữa đồng cốt và linh hồn, nếu thật sự tồn tại, có lẽ không giống như những người hoài nghi mong đợi. Lấy ví dụ, vốn tiếng Pháp hạn chế của bà Piper có thể đã không cho phép linh hồn kia nói tiếng Pháp; linh hồn kia có thể đã nói dối về danh tính của mình, và bà Piper có thể đã lấy thông tin từ tiềm thức của mình chứ không phải từ cuộc giao tiếp với linh hồn — nhưng điều đó không có nghĩa bà ấy chưa từng giao tiếp với các linh hồn. TS Hodgson đã xem xét một số luận điểm phản bác khả năng của bà Piper, nhưng ông đã bị thuyết phục bởi những trường hợp nhất định dường như đi ngược lại tất cả các luận điểm như thế.

Lấy ví dụ, một loạt các phiên làm việc với bà Piper đã thuyết phục không chỉ TS Hodgson, mà còn cả Tiến sĩ James H. Hyslop, giáo sư trong lĩnh vực đạo đức và logic tại Đại học Columbia, đồng thời là đối tượng của buổi lên đồng. Bà Piper không hề được báo trước về danh tính của Tiến sỹ Hyslop và ông chỉ chia sẻ một chút với bà. Tuy vậy, bà Piper dường như vẫn có thể cung cấp nhiều thông tin về TS Hyslop, bao gồm tên và chi tiết các cuộc trò chuyện riêng tư của ông, mà dường như đã được truyền cho bà bởi người cha và người anh trai quá cố của vị tiến sĩ.

Cha của TS Hyslop dường như đã nhập vào bà Piper và nói: “James, con còn nhớ được gì từ những cuộc nói chuyện của chúng ta về Swedenborg? Con có nhớ vào một buổi tối trong thư viện, chúng ta đã nói chuyện về cách ông ta miêu tả về Kinh Thánh không?” TS Hyslop có nhớ đã từng có một cuộc đối thoại như vậy với cha mình.

“Tôi bước vào căn nhà của bà, trong đầu mang đầy tư tưởng duy vật, không tin vào sự tồn tại của cuộc sống sau khi chết. Hiện giờ, tôi có thể nói là tôi đã tin. Sự thật được phơi bày trước mắt tôi đã xóa đi mọi sự nghi ngờ”— Tiến sỹ Richard Hodgson, giáo sư ngành đạo đức và lô-gic, Đại học Columbia

Michael E. Tymn, tác giả các cuốn sách về chủ đề cuộc sống sau khi chết, đã tóm tắt trường hợp này của TS Hyslop trên trang web của Học viện Nghiên cứu Tâm linh và Ý thức: “[Cha ông ấy] đã hỏi rằng chuyện gì đã xảy ra với con ngựa cũ của ông, nói rõ tên con ngựa là Tom. Ông nói rằng người bạn cũ của mình, Steele Perry, đã chuyển nhà về miền tây. Ông cũng đề cập đến một người bạn khác, Harper Crawford, vì có liên quan tới một cuộc tranh cãi về việc mang chiếc đàn organ vào nhà thờ. Hai sự kiện sau không thể được tiên đoán bằng thần giao cách cảm bởi TS Hyslop không hề biết gì về chúng, nhưng sau đó ông đã kiểm chứng với những người thân và phát hiện đây là sự thực“.

“Theo kết luận của TS Hyslop, sự gian lận rõ ràng đã bị loại trừ. Ngay cả nếu bà Piper biết được ông sẽ tới tìm bà để hầu đồng, thì bà ấy sẽ vẫn phải thuê một thám tử tư để tìm hiểu những sự kiện mập mờ này tại một thị trấn cách đó gần một nghìn dặm, mà thời đó việc đi lại và liên lạc thì chậm và tương đối đắt đỏ. Đồng thời bà ấy hẳn đã phải nghĩ cách để đảm bảo rằng không ai trong số những người thân của TS Hyslop sẽ đề cập đến việc có một thám tử tư đến hỏi tên các con ngựa, các biệt danh, các tranh chấp liên quan tới nhà thờ v.v… Và thám tử tư ấy sẽ phải có cách nào đó để tìm hiểu về các cuộc nói chuyện riêng giữa TS Hyslop và cha của ông”.

Tác giả Tara MacIsaac, Đại Kỷ Nguyên tiếng Anh


Bình luận

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.

 1. This blog was… how do I say it? Relevant!! Finally I’ve found something which helped me. Thanks a lot!

  http://www.bausch.com.ph/en/redirect/?url=https://visual.ly/users/m7hunyx017/portfolio

 2. I am always invstigating online for articles that can benefit me. Thanks!

  https://images.google.com.bh/url?q=https://www.legendarychange.com/

 3. Hi, I do believe this is a great site. I stumbledupon it 😉 I’m going to come back yet again since I book marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide other people.

  https://www.anma-go.com/busan

 4. http://rayscoffee.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.fairporn.net/

  http://ultimateskateshop.com/cgibin/tracker.cgi?url=https://www.fairporn.net/

 5. I used to be able to find good information from your content.

  https://blogfreely.net/forestsmash43/ashiatsu-foot-massage

 6. May I use Wikipedia content in my blog without violating the copyright law?

  https://twitter.com/straininfoonli1

 7. Iím impressed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog thatís both educative and interesting, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The problem is something that too few men and women are speaking intelligently about. Now i’m very happy that I stumbled across this in my search for something concerning this.

  https://ask.fm/toppurple722

 8. I’m new to blogspot and I’m having a difficult time. How can I change the background to a picture I want?.

  https://ask-cloudkicker.tumblr.com/

 9. I used to be able to find good info from your blog posts.

  https://support-247.com/mybb/member.php?action=profile&uid=5747

 10. Next time I read a blog, I hope that it won’t fail me as much as this one. I mean, Yes, it was my choice to read, but I genuinely thought you would probably have something helpful to talk about. All I hear is a bunch of whining about something that you could fix if you were not too busy searching for attention.

  http://withinreach.chesapeakebiblecollege.com/forums/user/b6oycfk696/

 11. I could not refrain from commenting. Exceptionally well written!

  https://securityholes.science/wiki/Swedish_Massage_Get_Began_Today

 12. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a co-worker who was doing a little homework on this. And he actually bought me lunch simply because I discovered it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to discuss this subject here on your site.

  https://teramassage.com/iksanmassage/

 13. Everything is very open with a really clear clarification of the issues. It was really informative. Your site is very useful. Thank you for sharing!

  https://sizelawyer60.tumblr.com/post/634792208541843456/the-key-benefits-of-burmese-massage

 14. After looking into a few of the blog articles on your web page, I truly appreciate your way of blogging. I saved it to my bookmark site list and will be checking back soon. Please visit my web site as well and tell me what you think.

  http://bkd.tulungagung.go.id/kms/index.php?qa=user&qa_1=litterregret7

 15. Hello there! This article could not be written any better! Reading through this article reminds me of my previous roommate! He continually kept talking about this. I most certainly will forward this post to him. Pretty sure he will have a very good read. Thanks for sharing!

  http://doctorsnake6.booklikes.com/post/3591184/quite-a-few-people-have-heard-with-regards-to-the-benefits-of-massage-therapy-but-few-really-fully-grasp-what-a-massage-seriously-is-massage-is-typically-the-gentle-treatment-of-this-soft-tissues-from-the-human-body-massage-techniques-possess-typically

 16. Wonderful work! This is the type of information that are supposed to be shared across the net. Shame on the search engines for no longer positioning this publish higher! Come on over and discuss with my website . Thank you =)

  http://www.google.si/url?q=https://www.win10productkey.com

 17. Spot on with this write-up, I honestly believe that this amazing site needs much more attention. Iíll probably be returning to see more, thanks for the advice!

  http://gornoesp.ru/user/e8tjtly691

 18. When I originally left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I receive four emails with the exact same comment. Is there a way you are able to remove me from that service? Appreciate it!

  https://www.bookmark-url.win/the-ultimate-cheat-sheet-on-jejuchuljang-anma

 19. Very good post. I will be facing many of these issues as well..

  http://socialrus.com/story6376329/the-medical-benefits-of-some-sort-of-asian-or-burmese-massage

 20. Iím amazed, I must say. Seldom do I encounter a blog thatís equally educative and engaging, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The problem is something that not enough folks are speaking intelligently about. I am very happy that I found this during my search for something regarding this.

  http://beavermile03.bravesites.com/entries/general/shiatsu-massage-therapy-and-the-swedish-massage

 21. http://named.com/go.php?url=https://zenwriting.net/f8stlfb782/in-watsu-an-individual-will-get-a-combination-of-rotating-and-stretching

 22. I’m writing to make you know of the amazing encounter my daughter experienced studying your web page. She learned such a lot of pieces, which included what it’s like to possess an excellent giving style to have a number of people without difficulty comprehend selected tricky subject areas. You truly surpassed our expected results. I appreciate you for showing such productive, dependable, edifying and also fun tips about this topic to Sandra.

  https://www.google.gl/url?q=https://www.amazon.com/Wild-Willies-Cool-Mint-Beard/dp/B017JIWRE2

 23. Excellent site you have here.. Itís hard to find high quality writing like yours nowadays. I seriously appreciate individuals like you! Take care!!

  http://named.com/go.php?url=https://franciscoapms012.hatenablog.com/entry/2020/11/21/180534

 24. There are definitely plenty of particulars like that to take into consideration. That could be a great level to convey up. I supply the thoughts above as normal inspiration but clearly there are questions like the one you bring up the place the most important thing will likely be working in trustworthy good faith. I don?t know if finest practices have emerged round issues like that, however I’m certain that your job is clearly recognized as a good game. Both girls and boys feel the impact of just a second’s pleasure, for the rest of their lives.

  https://images.google.co.za/url?q=https://www.amazon.com/vdp/9771146ea49741e48c1b4ff6e0a51360?product=B08Q35QBHL

 25. I like it when folks come together and share opinions. Great website, continue the good work!

  http://www.trackroad.com/conn/garminimport.aspx?returnurl=https://www.liveinternet.ru/users/cormanfgpu/post477330139/

 26. http://www.amicacard.it/data/banner/html5_convenzioni_gold/?url=https://damienkqlk152.skyrock.com/3337273214-The-Anatomy-of-a-Great.html

 27. An outstanding share! I have just forwarded this onto a co-worker who has been doing a little research on this. And he actually bought me lunch because I discovered it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending time to talk about this subject here on your web page.

  http://gwsinstitute.com/members/fathersusan3/activity/394429/

 28. Itís hard to find educated people on this subject, however, you sound like you know what youíre talking about! Thanks

  http://mylekis.wip.lt/redirect.php?url=http://brooksvsrl882.raidersfanteamshop.com/yong-inchuljang-what-no-one-is-talking-about

 29. Your style is unique compared to other people I’ve read stuff from. Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just book mark this blog.

  http://ezproxy.cityu.edu.hk/login?url=https://tituslojk805.tumblr.com/post/635303522524708865/from-around-the-web-20-fabulous-infographics

 30. http://www.pageglance.com/external/ext.aspx?url=https://beckettswsh969.skyrock.com/3336834344-It-s-Not-as-Difficult-as-You-Think.html

 31. I love your website. I’m experienced. Thank a person.

  http://drakonas.wip.lt/redirect.php?url=https://penzu.com/p/a9851447

 32. Exactly what a man of ability! You have the potential to create wonderful points that you can’t come across everywhere. to envy

  https://www.bokkmarking-signs.win/the-13-best-pinterest-boards-for-learning-about-chuljangmasaji-9

 33. Hello, I believe your website could possibly be having browser compatibility problems. Whenever I take a look at your website in Safari, it looks fine however, if opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up! Other than that, excellent blog!

  https://www.seo-bookmarks.win/how-to-outsmart-your-boss-on-chuljangmasaji-10

 34. Excellent website. Plenty of useful information here. I’m sending it to several friends ans also sharing in delicious. And certainly, thanks for your effort!

  https://rajasthani.hdwar.net/watch?v=yi-LsSEhjW0

 35. I just wanted to send a brief word in order to appreciate you for some of the pleasant tactics you are giving at this site. My long internet research has now been compensated with brilliant know-how to exchange with my pals. I would believe that we site visitors are unquestionably fortunate to be in a great site with so many awesome professionals with useful techniques. I feel really lucky to have seen your webpages and look forward to plenty of more exciting moments reading here. Thanks a lot once again for a lot of things.

  https://armanbd.net/video/Vejo-Review-2021-good/cRr5bXbfj_Y.html

 36. Greetings, I think your blog could possibly be having browser compatibility problems. Whenever I take a look at your website in Safari, it looks fine however when opening in I.E., it has some overlapping issues. I simply wanted to provide you with a quick heads up! Other than that, great blog!

  http://ssomgmt.ascd.org/profile/createsso/createsso.aspx?returnurl=http://titusphcs407.raidersfanteamshop.com/when-professionals-run-into-problems-with-chuljangmasaji-this-is-what-they-do

 37. Your place is valueble for me. Thanks!…

  http://www.seslimaviay.com/eswin/getprofile/index.php?e=videogoster&ph3eRd0z2iI=ph3eRd0z2iI

 38. Having read this I thought it was really informative. I appreciate you taking the time and effort to put this short article together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and posting comments. But so what, it was still worth it!

  https://gitlab.pagedmedia.org/rotatecicada0

 39. Hello there! Do you know if they make any plugins to protect against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any suggestions?

  https://embed.dailysarkariupdates.com/watch/EC5qt-vjZWQ/Nurture-Life-Review-Healthy-Pre-Made-Meals/Nurture-Life-Review,review-of-nurture-life-2021

 40. Very interesting details you have mentioned , appreciate it for putting up.

  https://www.google.com/maps?cid=8027016545357398476

 41. Simply wanna remark that you have a very decent internet site , I love the design it actually stands out.

  https://www.google.com/maps?cid=8027016545357398476

 42. Hi, I do think this is a great web site. I stumbledupon it 😉 I’m going to return yet again since i have book marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide other people.

  https://www.web-bookmarks.win/the-intermediate-guide-to-daejeonchuljang-anma

 43. http://alexleeinc.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=bestpornsites.club

  http://xpresstransport.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=bestpornsites.club

 44. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

  https://maps.google.lt/url?q=https://topvnbet.com/12bet/

 45. Hello my friend! I wish to say that this article is awesome, nice written and include almost all vital infos. I’d like to see more posts like this.

  https://www.aria.edu.np/forums/users/calvnfaulkner

 46. wonderful issues altogether, you just gained a new reader. What may you suggest in regards to your put up that you just made some days in the past? Any sure?

  http://melissagiannini.xobor.de/t7f2-W-Link-to-the-latest-W-Mobile.html#msg7

 47. Hiya, I am really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossips and internet and this is really irritating. A good blog with interesting content, that’s what I need. Thank you for keeping this web site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

  https://cli.re/Jp9zA8

 48. Youre so cool! I dont suppose Ive learn anything like this before. So nice to seek out any person with some authentic thoughts on this subject. realy thanks for beginning this up. this website is one thing that’s needed on the web, somebody with just a little originality. helpful job for bringing something new to the internet!

  https://zumtub.ru/mobile/video/wClmpjcB0xQ

 49. I’ll right away seize your rss feed as I can’t to find your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any? Please permit me realize so that I may subscribe. Thanks.

  https://cli.re/pmvEWo

 50. Sometimes its safer to just take a step back and understand that not everybody shares your beliefs

  https://www.google.nl

 51. Greetings from Idaho! I’m bored to tears at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break. I really like the information you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked at how fast your blog loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, great site!

  http://www.flowershop.com.hk/hongkong/gogo.asp?link=https://www.youtube.com/watch?v=WdWdIB-K7TY

 52. I’m extremely impressed together with your writing skills as well as with the format in your weblog. Is that this a paid subject or did you modify it your self? Either way stay up the excellent quality writing, it is uncommon to look a great weblog like this one these days..

  https://www.youtube.com/watch?v=lVkW3OLn1vU

 53. I just could not depart your web site prior to suggesting that I extremely enjoyed the standard information a person provide for your visitors? Is gonna be back often to check up on new posts

  https://www.funtimesforall9909.com/test223

 54. Good day! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a marvellous job!

  http://www.zortilonrel.com/

 55. Very informative and good complex body part of content material, now that’s user friendly (:.

  https://fillabase.com/

 56. I think this is among the most vital information for me. And i’m glad reading your article. But should remark on some general things, The site style is wonderful, the articles is really great : D. Good job, cheers

  http://www.X7wFVYZgcs.com/X7wFVYZgcs

 57. I am delighted that I found this weblog, just the right info that I was looking for! .

  http://www.runwaylive.com/

 58. I believe that is one of the so much important info for me. And i am glad studying your article. However should remark on some common things, The web site taste is ideal, the articles is in reality excellent : D. Excellent task, cheers

  https://www.offersville.com

 59. The following time I learn a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I imply, I do know it was my choice to read, however I really thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you can repair when you werent too busy searching for attention.

  https://www.kredite.de/kreditvergleich

 60. I went over this web site and I believe you have a lot of superb info , saved to bookmarks (:.

  https://www.drgustavoprada.com/services/high-blood-pressure/

 61. Hi , I do believe this is an excellent blog. I stumbled upon it on Yahoo , i will come back once again. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and help other people.

  https://kekhoon.com/

 62. I discovered your weblog site on google and examine a couple of of your early posts. Proceed to maintain up the very good operate. I simply extra up your RSS feed to my MSN Information Reader. Searching for ahead to studying extra from you afterward!…

  https://www.paceconsult.co.uk/

 63. Hello! I just would like to give a huge thumbs up for the great info you have here on this post. I will be coming back to your blog for more soon.

  https://www.vasquezlawnc.com

 64. I used to be recommended this website by means of my cousin. I’m not positive whether this post is written by means of him as no one else understand such distinctive approximately my difficulty. You are incredible! Thank you!

  https://gphgrading.com

 65. I think other web-site proprietors should take this website as an model, very clean and excellent user genial style and design, as well as the content. You’re an expert in this topic!

  https://alarmas.plus/alarmas/casa/

 66. I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoying every little bit of it I have you bookmarked to check out new stuff you post…

  https://onlinestoreforu.co/category/adhd/

 67. Does your website have a contact page? I’m having a toughtime locating it but, I’d like to send you an email. I’ve got some suggestions for your blogyou might be interested in hearing. Either way,great site and I look forward to seeing it improve over time.

  http://www.dlllejkk.edu