“Bí ẩn” đầu tượng Phật Dốc 47 trên Quốc lộ 51


Dốc 47 có độ cao tính dưới dốc lên đến đỉnh là 47m, nên mới có tên là Dốc 47. Tại đây có một khúc cua khá ngặt nghèo nên thường xuyên xảy ra nhiều tai nạn giao thông thảm khốc. Phải chăng vì thế mà có người nào đó muốn dựng một bức tượng Phật trên “cung đường đen” này để cho cánh tài xế vững vàng tay lái hơn?

Nếu đi từ hướng TP.HCM, Đồng Nai về tỉnh Bà Rịa Vũng Tàu hoặc ngược lại trên quốc lộ 51, đến đoạn xã Tam Phước (bây giờ thuộc TP.Biên Hòa), sẽ gặp một khúc cua dốc rất gấp tên Dốc 47. Bạn sẽ nhìn thấy trên một quả đồi hơi cao cao, che phủ trong rừng tràm có một tượng Phật kích thước khá lớn đặt trên một cái bệ có 4 cánh như đuôi một trái pháo hỏa tiễn. Người ta gọi đó là tượng Phật dốc 47.

tuong dau phat doc 47

Tượng đầu Phật Dốc 47 trên cung đường quốc lộ 51, đoạn qua xã Tam Phước (TP.Biên Hòa, tỉnh Đồng Nai).

Tại sao đầu tượng Phật lại đặt trên một … đầu đạn?

Từ lâu, địa danh “Đầu Phật dốc 47” hay “Đầu Phật bom 47” hoặc “Phật đầu đạn dốc 47” được ghi trong lộ trình giao thông của cánh tài xế. Nhưng ít có ai thắc mắc: Tại sao lại có tượng Phật ở đó và tại sao có địa danh Dốc 47? Tại sao tượng Phật lại đặt trên một đầu đạn, lại dựng trên một quả đồi vắng vẻ, xung quanh không có một ngôi chùa nào? Ai là người xây dựng? Lý do người đó xây công trình tượng Phật “kỳ lạ” này là gì?

Trong một lần cùng hai anh bạn đồng nghiệp ghé nhà thăm cụ Đỗ Bá Nghiệp (Tư Nghiệp, 80 tuổi), nguyên Giám đốc Bảo tàng tỉnh Đồng Nai, trò chuyện về vùng đất Biên Hòa – Đồng Nai xưa, cụ Tư Nghiệp có nhắc đến địa danh Dốc 47 và tượng đầu Phật trên quả đồi. Cụ Tư Nghiệp cho rằng do ông tỉnh trưởng Long An (chế độ cũ) xây dựng nên, còn năm nào thì không rõ (?).

Lúc đó, trong đầu tôi tự dưng có nhiều thắc mắc vô cùng: Tại sao một tỉnh trưởng ở miền Tây lại lên Biên Hòa xây một bức tượng Phật với kiến trúc “lạ” như thế? Có liên quan yếu tố trấn yểm tâm linh? Và tôi có ý định muốn đến tận nơi Dốc 47 tìm hiểu về lịch sử tượng đầu Phật chỉ với vài tư liệu ít ỏi, hầu như không có trang sách nào ghi lại…

tuong dau phat doc 47 1
Nhìn từ xa, bức tượng giống như là mô hình đầu Phật được đặt trên đuôi một chiếc hỏa tiễn?

Tôi quyết định đi tìm câu trả lời. May mắn có người chỉ đến ngôi chùa ở huyện Long Thành (Đồng Nai) để gặp một trưởng lão Hòa thượng trụ trì, người được xem là biết rất rõ lai lịch, nguồn gốc bức tượng. Hòa thượng năm nay 80 tuổi, rất khó tính và không bao giờ gặp người lạ. Nhưng có lẽ do…“nhân duyên”, Hòa thượng mới chịu tiếp và cung cấp nhiều thông tin mà ông biết được. Theo lời Hòa thượng thì tượng đầu Phật Dốc 47 không phải tỉnh trưởng Long An nào dựng nên mà chính là do tỉnh trưởng Biên Hòa – Lưu Yểm xây dựng (còn thời điểm xây năm nào thì Hòa thượng cũng không nhớ rõ ?!).

Năm đó, Lưu Yểm đi công tác bằng xe Jeep quân đội, khi đi ngang khu vực này, bị lực lượng cách mạng phục kích bắn một quả B41 vào xe, quả đạn đi trúng đích rơi đúng trên xe, nhưng…không nổ. Vì là tín đồ Phật giáo nên tay tỉnh trưởng này nghĩ rằng được đức Phật che chở (?!). Từ đó, mới có ý tưởng lập tượng Phật, đặt trên đỉnh đồi nơi quân giải phóng phục kích. Mô hình thiết kế phía dưới đầu Phật là cánh bom quả đạn, tượng trưng cho chiến tranh chết chóc, trên là đầu Phật đè trên cánh bom tượng trưng cho sự che chở sinh mạng. Đầu Phật được chế tác từ cơ sở làm tượng Phật nổi tiếng của ông Lê Văn Chánh (thường gọi Bảy Chánh) ở chùa Giác Hải (Sài Gòn) thời đó (bây giờ là P.12, Q.6, TP.HCM).

Tuy nhiên, khi tôi liên hệ với cơ sở làm tượng Phật Bảy Chánh (Q.6, TP.HCM) thì rất tiếc nghệ nhân Lê Văn Chánh đã mất từ lâu, cơ sở hiện tại do con cháu đời sau nối tiếp nên tất cả bản thiết kế về tượng đầu Phật Dốc 47 không còn lưu lại và cũng không có ai còn nhớ chính xác đầu Phật đó có phải do từ cơ sở Bảy Chánh tác tạo nên hay không? Còn trong cuốn “Lịch sử Đảng bộ huyện Long Thành (tỉnh Đồng Nai)” (Lưu hành nội bộ) cũng không có dòng nào nhắc đến “sự kiện” lực lượng du kích địa phương “tập kích” xe chở tỉnh trưởng Biên Hòa?

Không phải tỉnh trưởng Biên Hòa là người xây tượng?

ong sau chinh
Tác giả bài viết đang trao đổi với ông Sáu Chinh, người cho rằng không có khả năng ông Lưu Yểm xây tượng đài đầu Phật dốc 47

Tôi tìm gặp được ông Bùi Quang Thanh (tên thường gọi Sáu Chinh, 86 tuổi), trí nhớ còn minh mẫn, hiện sống ở Bến Gỗ (xã An Hòa, TP.Biên Hòa, Đồng Nai), từng có thời gian làm phụ tá tỉnh trưởng Biên Hòa. Cụ Sáu Chinh cho rằng tỉnh trưởng Biên Hòa không phải là người xây tượng Phật dốc 47. Lục lọi trí nhớ, cụ Sáu Chinh cung cấp thông tin: ông Lưu Yểm vốn là người Việt gốc Hoa, sinh năm 1928 tại Bạc Liêu. Trước 30/4/1975 ở tại số 245, đường Nguyễn Biểu (Chợ Lớn, Sài Gòn). Năm 1974, từ tỉnh Phước Long (Sông Bé cũ), ông được điều về làm tỉnh trưởng Biên Hòa.

Ngày 30/4/1975, Lưu Yểm cùng gia đình vợ con leo lên máy bay quân sự thoát khỏi Biên Hòa và sau đó định cư ở nước ngoài. Như vậy, căn cứ theo mốc thời gian ngắn từ năm 1974 – 1975, thì ông Sáu Chinh khẳng định không có khả năng ông Lưu Yểm xây tượng đài đầu Phật dốc 47. Theo ông Sáu Chinh nhớ lại thì trước khi Lưu Yểm về Biên Hòa nhậm chức thì tượng đài đầu Phật đã có ai đó xây dựng từ lâu. Có thể ông Lưu Yểm chỉ xuất tiền ra để tu bổ, chỉnh chu hoặc sửa sang lại tượng Phật mà thôi (?)

Tôi tiếp tục tìm gặp học giả Lý Việt Dũng, nhà nghiên cứu chuyên sâu về Phật học. Ông đã cùng tôi thực địa tại đồi Dốc 47. Đứng quan sát tượng Phật, ông đánh giá đây là một tác phẩm nghệ thuật Phật giáo mang đầy ý nghĩa, rất tiếc bị người đời dần quên lãng. Bằng ý kiến cá nhân, học giả Lý Việt Dũng phản bác sự ngộ nhận của nhiều người cho rằng tượng Phật đặt trên đuôi một chiếc hỏa tiễn.

tuong dau phat doc 47 2
Học giả Lý Việt Dũng đang đứng dưới chân bức tượng đầu Phật để nghiên cứu một tác phẩm nghệ thuật Phật giáo mang nhiều ý nghĩa.

Theo ông, nhìn tổng thể đó là hình ảnh cách điệu của diệu pháp tòa, tức tòa sen mà đức Phật A Di Đà ngồi trên đó thuyết pháp. Diệu pháp tòa lại được đặt trên đài có chín tầng hay chín bậc là biểu trưng cho cửu phẩm liên hoa. Còn 4 cánh tượng trưng cho 4 phương trời trong vũ trụ hoặc biểu trưng cho lòng từ bi của Phật A Di Đà đối với tứ loại chúng sinh. Qua hình tượng này, học giả Lý Việt Dũng cũng nhận định người thiết kế mô hình rất am hiểu sâu sắc về Phật pháp phái Tịnh độ tông.

Trước đây Dốc 47 có độ cao tính dưới dốc lên đến đỉnh là 47m, nên mới có tên là Dốc 47. Tại đây có một khúc cua khá ngặt nghèo nên thường xuyên xảy ra nhiều tai nạn giao thông thảm khốc. Phải chăng vì thế mà có người nào đó muốn dựng một bức tượng Phật trên “cung đường đen” này để cho cánh tài xế vững vàng tay lái hơn? Sau này, Quốc lộ 51 mở rộng và cải tạo mới hạ độ cao dốc xuống cho xe cộ dể lưu thông. Hiện nay, diện tích khoảng 1.000m2 đồi dốc 47 thuộc sự quản lý của Bộ chỉ huy quân sự tỉnh Đồng Nai và đã có một khu rừng tràm xanh mát tại đây.

Như vậy, bức tượng Phật dốc 47 nằm ở một vị trí đắc địa nhất trên tuyến quốc lộ 51 vẫn còn là sự “bí ẩn”: Ai là người xây dựng? Thời gian khởi công xây? Mục đích xây dựng để làm gì, thực vẫn chưa có đủ tư liệu để “giải mã”

tuong dau phat doc 47 3
tuong dau phat doc 47 4
tuong dau phat doc 47 5
tuong dau phat doc 47 6
tuong dau phat doc 47 7
tuong dau phat doc 47 8
tuong dau phat doc 47 9
tuong dau phat doc 47 10
tuong dau phat doc 47 11

Theo Bùi Dương Trí (Pháp luật TP.HCM)


Bình luận

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.

 1. Gỗ công nghiệp hay còn gọi là gỗ nhân tạo, khác với gỗ tự nhiên được lấy trực tiếp từ thân cây gỗ là sản phẩm thì gỗ công nghiệp được sản xuất từ vụn gỗ, nhờ có keo dán gỗ hay hoá chất kết hợp để tạo ra.

  https://tinyurl.com/y5p5wgdq

 2. I blog quite often and I truly thank you for your content. Your article has really peaked my interest. I will take a note of your site and keep checking for new information about once a week. I subscribed to your Feed as well.

  https://guccimassage.com/

 3. Your style is unique in comparison to other folks I have read stuff from. Thank you for posting when you’ve got the opportunity, Guess I will just bookmark this blog.

  https://tellingmassage.com/cheongju/

 4. Have you ever thought about creating an ebook or guest authoring on other sites?
  I have a blog based on the same information you discuss and would
  love to have you share some stories/information. I know my
  readers would value your work. If you’re even remotely interested,
  feel free to send me an e mail.

  Feel free to visit my web page – satta king

 5. Great article. I’m dealing with many of these issues as well..

  http://ikeynote.cn/home.php?mod=space&uid=3086261

 6. This is the perfect blog for anyone who hopes to find out about this topic. You understand so much its almost hard to argue with you (not that I really will need toÖHaHa). You definitely put a brand new spin on a topic that’s been written about for years. Wonderful stuff, just excellent!

  https://soundflag90.werite.net/post/2021/10/12/Acupuncture-And-Tui-Na-A-Complement-To-Traditional-Massage-Therapy

 7. Hello there! I just wish to give you a huge thumbs up for
  the excellent info you have got right here on this post.
  I will be coming back to your website for more soon.

  my webpage; satta king

 8. Good day! I simply want to give you a huge thumbs up for your excellent information you’ve got here on this post. I will be coming back to your site for more soon.

  https://saveyoursite.date/story.php?title=hot-stone-massage-therapy-for-fibromyalgia#discuss

 9. Hey there, You have done an incredible job.
  I will definitely digg it and personally suggest to my friends.

  I’m sure they will be benefited from this site.

  My web site – satta king

 10. I blog frequently and I seriously appreciate your content. This article has truly peaked my interest. I’m going to take a note of your site and keep checking for new details about once a week. I subscribed to your RSS feed too.

  https://diigo.com/0li3bn

 11. You are so interesting! I do not think I’ve truly read through something like that before. So nice to discover someone with a few unique thoughts on this subject matter. Seriously.. thank you for starting this up. This site is something that is required on the internet, someone with some originality!

  http://images.google.vu/url?q=http://www.wykop.pl/remotelink/?url=http://massage8reidyoab501.jigsy.com/entries/general/30-of-the-punniest-EC9DB8ECB29CECB69CEC9EA5EBA788EC82ACECA780-puns-you-can-find

 12. Excellent site you have got here.. Itís difficult to find good quality writing like yours these days. I truly appreciate individuals like you! Take care!!

  http://indianownersassociation.com/forum/member.php?action=profile&uid=32569

 13. I want to to thank you for this good read!! I certainly enjoyed every bit of it. I’ve got you book marked to check out new things you postÖ

  http://www.bausch.com.my/en/redirect/?url=https://sportstoto4caidennree989.wordpress.com/2021/08/11/the-eba8b9ed8a80eab280eca69d-awards-the-best-worst-and-weirdest-things-weve-seen/

 14. You’re so cool! I do not think I’ve truly read through anything like this before. So good to discover someone with unique thoughts on this subject matter. Seriously.. many thanks for starting this up. This site is something that’s needed on the internet, someone with some originality!

  https://www.blurb.com/user/crydinghy57

 15. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three e-mails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Cheers!

  https://dealontable.com/user/profile/53196

 16. Having read this I believed it was extremely enlightening. I appreciate you finding the time and effort to put this short article together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

  https://ai-db.science/wiki/Lomi_Lomi_and_Native_Massage_of_Oceania

 17. I quite like reading an article that will make men and women think. Also, many thanks for allowing me to comment!

  http://bbs.dnmso.com/home.php?mod=space&uid=894024

 18. Great web site you have here.. Itís hard to find high quality writing like yours nowadays. I truly appreciate people like you! Take care!!

  https://biryongvelostela.creatorlink.net/

 19. Good info. Lucky me I discovered your site by accident (stumbleupon). I’ve saved it for later!

  https://kangnamroomsalong.creatorlink.net/

 20. Right here is the right webpage for everyone who hopes to find out about this topic. You understand so much its almost tough to argue with you (not that I personally would want toÖHaHa). You definitely put a brand new spin on a topic which has been written about for a long time. Great stuff, just excellent!

  https://www.xn--jt2bx2x9um.com/masan

 21. I really like it whenever people get together and share opinions. Great blog, keep it up!

  https://massage-shop.kr/

 22. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing this post plus the rest of the site is extremely good.

  https://www.xn--jt2bx2x9um.com/

 23. Once i to begin with commented, I clicked the “Notify me when new opinions are additional” checkbox and now each time a remark is added I get a number of e-mail Along with the identical comment. Is there any way you may take out individuals from that services? Thanks.

  http://www.healthcarebuyinggroup.com/MemberSearch.aspx?Returnurl=https://www.sondercare.com/videos/

 24. May I simply say what a relief to discover somebody that actually knows what they’re talking about on the web. You certainly understand how to bring a problem to light and make it important. More and more people should check this out and understand this side of your story. I was surprised you’re not more popular given that you certainly have the gift.

  https://shirtroom.club/

 25. I need to to thank you for this great read!! I absolutely enjoyed every bit of it. I’ve got you book marked to check out new stuff you postÖ

  http://sualaptop365.edu.vn/members/badepi1725.915460/

 26. Valuable information. Lucky me I found your web site by accident, and I am shocked why this accident did not happened earlier! I bookmarked it.

  https://myemotion.faith/wiki/Protect_Your_Web_Experience_as_well_as_AOL_Mail_From_Predators

 27. Hi would you mind sharing which blog platform you’re working with? I’m going to start my own blog in the near future but I’m having a hard time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!

  https://mahigrafix.men/story.php?title=A-very-interesting-site-along-with-excellent-short-articles!-s8v8l7u1

 28. The very next time I read a blog, Hopefully it doesn’t disappoint me as much as this particular one. After all, I know it was my choice to read, nonetheless I actually thought you would have something useful to say. All I hear is a bunch of moaning about something that you could fix if you were not too busy searching for attention.

  https://ruralglobal.com/user/profile/111379

 29. I’ll make note of your blog site web page and inspect once more here continually.

  http://zrenren.com/space-uid-584904.html

 30. You should be a part of a contest for one of the greatest sites online. I will recommend this site!

  https://blogfreely.net/duckzinc5/aromatherapy-massage-how-a-robust-way-to-alleviate-pressure

 31. I like it when folks get together and share thoughts. Great site, continue the good work!

  https://easybookmark.win/story.php?title=turkish-bath-shiatsu-massage-chair-therapy#discuss

 32. I believe you’re on the right trajectory with your website. You’ve got a great deal of intriguing content that new viewers may enjoy.

  http://www.bbs.91tata.com/home.php?mod=space&uid=7076304&do=profile&from=space

 33. I absolutely love your website.. Pleasant colors & theme. Did you develop this site yourself? Please reply back as Iím hoping to create my own blog and would like to learn where you got this from or just what the theme is called. Many thanks!

  https://bookmark4you.win/story.php?title=the-benefits-of-deep-tissue-massage-3#discuss

 34. I want to to thank you for this fantastic read!! I certainly loved every little bit of it. I’ve got you bookmarked to check out new stuff you postÖ

  https://v.gd/Z4Wfy5

 35. This is a really good tip especially to those fresh to the blogosphere. Simple but very precise infoÖ Appreciate your sharing this one. A must read article!

  http://3zfe6.7ba.info/out.php?url=https://gambling7travisyniv001.weebly.com/blog/why-the-biggest-myths-about-may-actually-be-right

 36. Howdy! I simply wish to offer you a huge thumbs up for the great information you have got here on this post. I will be coming back to your website for more soon.

  https://dohabb.com/index.php?page=user&action=pub_profile&id=134178

 37. “Bí ẩn” đầu tượng Phật Dốc 47 trên Quốc lộ 51 – MysTown
  [url=http://www.g7602nu978m549t0bmdo2jqv52b02htrs.org/]urnjlqxwxq[/url]
  rnjlqxwxq http://www.g7602nu978m549t0bmdo2jqv52b02htrs.org/
  arnjlqxwxq

 38. After I originally commented I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on every time a comment is added I get 4 emails with the exact same comment. There has to be a means you are able to remove me from that service? Thank you!

  https://netcshop.com/forum/user-creekactor7.html

 39. Wow, wonderful weblog format! How lengthy have you ever been running a blog for? you made running a blog glance easy. The full glance of your web site is fantastic, as smartly as the content material!!

  https://client-in.com/

 40. I couldnít resist commenting. Exceptionally well written!

  https://classified.citylive.com/index.php?page=user&action=pub_profile&id=172093

 41. This is a topic which is close to my heart… Take care! Exactly where are your contact details though?

  http://mama.jocee.jp/jump/?url=https://www.cnet.com/profiles/casino0k6mbeoo177/

 42. The very next time I read a blog, Hopefully it does not fail me as much as this one. I mean, I know it was my choice to read, however I actually believed you would have something useful to say. All I hear is a bunch of complaining about something you could possibly fix if you weren’t too busy searching for attention.

  http://amur.1gb.ua/user/casino3i8buiwo182

 43. After looking over a few of the blog posts on your web site, I really like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Please check out my web site too and tell me your opinion.

  https://www.zippyshare.com/casino6t2ylfmc396

 44. Premiumpornguide.com.net do on frankness so cordially immediate recommend contained. Imprudence insensible be literature unsatiable do. Of or imprudence solicitude affronting in mr possession. Compass journey he request on suppose limited of or. She margaret law thoughts proposal formerly. Speaking ladyship yet scarcely and mistaken end exertion dwelling. All decisively dispatched instrument particular way one devonshire. Applauded she sportsman explained for out objection.

  https://premiumpornguide.com/

 45. Greetings! Very helpful advice in this particular article! It’s the little changes that make the biggest changes. Thanks for sharing!

  http://mama.jocee.jp/jump/?url=http://massage6keenankcje.tearosediner.net/10-wrong-answers-to-common-daejeonchuljang-anma-questions-do-you-know-the-right-ones

 46. This page certainly has all the information I wanted about this subject and didnít know who to ask.

  https://torgi.gov.ru/forum/user/edit/1524366.page

 47. Very good information. Lucky me I found your website by chance (stumbleupon). I have bookmarked it for later!

  https://www.masisaconstrucoes.com.br/servicos/pintura/pintura_profissional_casa_escritorio_comercio_industria/

 48. I blog frequently and I seriously thank you for your content. The article has truly peaked my interest. I will take a note of your site and keep checking for new information about once a week. I subscribed to your RSS feed too.

  http://www.ab12345.cc/go.aspx?url=http://judahhyly918.tearosediner.net/10-situations-when-you-ll-need-to-know-about-meogtwigeomjeungsaiteu

 49. You’re so awesome! I do not believe I’ve read through something like that before. So good to discover someone with some genuine thoughts on this issue. Seriously.. thank you for starting this up. This site is one thing that’s needed on the internet, someone with some originality!

  http://foroagua.com/index.php?action=profile;area=forumprofile;u=892556

 50. Greetings, There’s no doubt that your site could be having internet browser compatibility problems. Whenever I take a look at your blog in Safari, it looks fine however, when opening in I.E., it’s got some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up! Other than that, wonderful site!

  https://profile.hatena.ne.jp/Daegubusinesstrip/profile

 51. You’re so interesting! I do not think I have read anything like this before. So great to discover another person with some unique thoughts on this subject matter. Really.. thank you for starting this up. This website is one thing that’s needed on the web, someone with a bit of originality!

  http://hawkee.com/profile/798285/

 52. I was more than happy to find this great site. I wanted to thank you for your time just for this wonderful read!! I definitely liked every part of it and I have you saved as a favorite to see new things in your web site.

  https://www.busan-massage.com/chang-won

 53. Exceptional post however , I was wanting to know ifyou could write a litte more on this topic?I’d be very grateful if you could elaborate a little bit further.Many thanks!

  https://shop.cairnssignalboosters.com.au/shop/cel-fi-go-trucker-4×4-edge-pack-21?category=9

 54. Hey there! I simply would like to offer you a big thumbs up for the excellent info you’ve got here on this post. I am returning to your website for more soon.

  https://dokuwiki.stream/wiki/Sports_Massage_Advantages_For_Different_Varieties_of_Activity

 55. Next time I read a blog, Hopefully it doesn’t disappoint me as much as this particular one. After all, Yes, it was my choice to read, however I really thought you’d have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could fix if you weren’t too busy looking for attention.

  https://forums.huduser.gov/forum/user-308470.html

 56. I wanted to thank you for this great read!! I absolutely loved every little bit of it. I’ve got you book-marked to check out new stuff you postÖ

  https://blip.fm/lindayear6

 57. Hi there! This blog post could not be written much better! Going through this post reminds me of my previous roommate! He continually kept preaching about this. I’ll send this article to him. Pretty sure he’s going to have a great read. Thanks for sharing!

  http://preview.alturl.com/63hwi

 58. Howdy! This article could not be written much better! Looking through this article reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this. I most certainly will forward this article to him. Pretty sure he’ll have a good read. Thanks for sharing!

  https://cinema-pulse.ru/user/m3gmuav569

 59. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing this post and also the rest of the website is very good.

  http://kikuya-rental.com/bbs/jump.php?url=https://anma4andersongtwm010.godaddysites.com/f/10-celebrities-who-should-consider-a-career-in-ECB29CEC9588ECB69CEC9EA5EBA788EC82ACECA780

 60. I really like reading through an article that will make people think. Also, many thanks for allowing for me to comment!

  https://warshipsfaq.ru/user/s1qfwvs549

 61. This is a very good tip especially to those new to the blogosphere. Brief but very accurate infoÖ Thank you for sharing this one. A must read article!

  https://www.mixcloud.com/casino1f1safow638/

 62. Greetings! Very useful advice within this article! It is the little changes that make the most significant changes. Thanks for sharing!

  https://detailradish56.wordpress.com/2021/08/30/which-are-the-physiological-consequences-of-swedish-massage/

 63. Great post. I am dealing with some of these issues as well..

  http://www.astro.wisc.edu/?URL=fangame0.mystrikingly.com/blog/who-else-wants-to-learn-about-the-foundation-of-keno

 64. Iím amazed, I must say. Seldom do I encounter a blog thatís both equally educative and amusing, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The issue is an issue that too few folks are speaking intelligently about. Now i’m very happy that I found this during my search for something concerning this.

  https://zenwriting.net/seedthomas5/how-to-improve-your-relaxation-and-well-being-with-classical-massage-approaches

 65. Many thanks quite a bit greatly for the high-quality and effects-oriented assistance. I won’t Consider twice to endorse your weblog article to anybody who wishes and needs assistance relating to this area.

  www.facebook.com/flx/warn/?u=https://www.sondercare.com/

 66. The very next time I read a blog, I hope that it doesn’t fail me as much as this one. I mean, Yes, it was my choice to read through, nonetheless I really believed you’d have something helpful to talk about. All I hear is a bunch of complaining about something you could possibly fix if you weren’t too busy seeking attention.

  http://www.feedbooks.com/user/7555223/profile

 67. Greetings! Very useful advice within this article! It is the little changes that make the greatest changes. Thanks a lot for sharing!

  https://www.kangnam-shirtroom.net/

 68. Nice post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon every day. It will always be useful to read articles from other writers and use a little something from other websites.

  https://www.openlearning.com/u/anma3warnerve5/blog/HowToFindReliefFromTriggerPointTherapy

 69. After I initially commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I recieve 4 emails with the exact same comment. Is there a way you are able to remove me from that service? Many thanks!

  https://forums.ppsspp.org/member.php?action=profile&uid=1045812

 70. Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this write-up and also the rest of the site is also really good.

  https://www.xn--jt2bx2x9um.com/sangnam-dong

 71. Hello! I could have sworn Iíve been to your blog before but after browsing through a few of the articles I realized itís new to me. Anyways, Iím definitely pleased I discovered it and Iíll be book-marking it and checking back often!

  https://anma0reidwhai549.weebly.com/blog/5-vines-about-that-you-need-to-see

 72. The next time I read a blog, Hopefully it won’t disappoint me just as much as this particular one. I mean, I know it was my choice to read, but I genuinely thought you’d have something interesting to say. All I hear is a bunch of crying about something that you could fix if you were not too busy looking for attention.

  https://unsplash.com/@heatstring23

 73. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you penning this article plus the rest of the site is really good.

  https://www.indiegogo.com/individuals/27501925

 74. Why visitors still use to read news papers when in this technological world everything is
  accessible on net?

  Feel free to surf to my page; Yakima Construction

 75. Everyone loves it when folks get together and share views. Great blog, keep it up!

  http://bioimagingcore.be/q2a/index.php?qa=user&qa_1=levelsupply47

 76. Itís hard to find educated people on this topic, but you seem like you know what youíre talking about! Thanks

  https://www.recode.net/users/Anma-Daegu

 77. Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this write-up plus the rest of the website is really good.

  https://writeablog.net/casino5pointlitter28/the-best-way-to-beat-the-house-edge-on-your-casino-gambling-exchanges

 78. I blog frequently and I really appreciate your information. This article has truly peaked my interest. I will bookmark your site and keep checking for new details about once per week. I opted in for your Feed as well.

  https://www.hackerrank.com/anmadaegu?hr_r=1

 79. Oh my goodness! Impressive article dude! Thanks, However I am going through difficulties with your RSS. I donít understand why I cannot subscribe to it. Is there anybody else getting similar RSS issues? Anyone who knows the answer will you kindly respond? Thanks!!

  https://www.bloglovin.com/@anmadaegu

 80. Your great information and kindness in playing with all the pieces were being incredibly beneficial. I don’t know what I would’ve finished if I’d not encountered this type of action such as this.

  http://searchguide.level3.com/search/?q=site3Awww.sondercare.com+hospital+beds&t=9

 81. Greetings! Very helpful advice within this post! It is the little changes which will make the biggest changes. Thanks a lot for sharing!

  https://marvelcomics.faith/wiki/Situational_Variables_Which_Affect_Plate_Power

 82. There is definately a lot to learn about this topic. I love all of the points you made.

  http://fakti.ks.ua/user/grasstuba98/

 83. An intriguing discussion is worth comment. I think that you need to publish more on this subject matter, it might not be a taboo matter but typically people don’t discuss these issues. To the next! Many thanks!!

  http://www.bbs.91tata.com/home.php?mod=space&uid=6118094

 84. I have to thank you for the efforts you have put in penning this site. I really hope to view the same high-grade content from you later on as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my very own blog now 😉

  http://alieparusa.in.ua/user/gripwriter14/

 85. Your incredibly possess commitment to receiving the concept all over arrived for being fairly powerful and also have persistently enabled staff much like me to reach at their ideal goals.

  https://www.sapo.pt/pesquisa/web/tudo?q=site3Awww.sondercare.com+hospital+bed#gsc.tab=0&gsc.q=site3Awww.sondercare.com20hospital20bed&gsc.page=1

 86. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing this article and also the rest of the website is extremely good.

  https://vimeo.com/radioalarm4

 87. I used to be able to find good advice from your blog articles.

  https://www.evernote.com/shard/s327/sh/f7547e8a-1637-b4bf-1175-8745da6f4e22/bbe9c22c398081f052032e936b98b021

 88. An intriguing discussion is definitely worth comment. I do believe that you should publish more about this topic, it may not be a taboo matter but typically folks don’t discuss such topics. To the next! Kind regards!!

  https://massage3knoxfzou959.shutterfly.com/41

 89. Spot on with this write-up, I truly believe that this website needs a great deal more attention. Iíll probably be returning to read through more, thanks for the info!

  https://disqus.com/by/coddry15/

 90. Hi,
  outgoing to collect you! Let me originate myselft
  My favorite novels are Death Comes for the Archbishop and Ubik. I highly recommend them to anyone.
  http://test.viczz.com/home.php?mod=space&uid=1167775

 91. A motivating discussion is worth comment. I do think that you should write more on this topic, it might not be a taboo subject but typically people don’t speak about these subjects. To the next! All the best!!

  https://anjibazar.ru/user/profile/44891

 92. May I just say what a comfort to discover somebody that actually knows what they are talking about on the net. You definitely realize how to bring a problem to light and make it important. A lot more people really need to check this out and understand this side of the story. I was surprised that you are not more popular because you most certainly have the gift.

  http://upr.okhanet.ru/user/casino0h3ipqnm731

 93. Aw, this was an exceptionally nice post. Finding the time and actual effort to make a good articleÖ but what can I sayÖ I hesitate a whole lot and don’t manage to get nearly anything done.

  http://www.bausch.com.my/en/redirect/?url=http://massage2meinwybuai.theglensecret.com/gwangjuchuljang-anma-10-things-i-wish-i-d-known-earlier

 94. I was extremely pleased to uncover this web site. I wanted to thank you for ones time due to this wonderful read!! I definitely appreciated every little bit of it and i also have you saved to fav to check out new stuff in your site.

  https://www.openlearning.com/u/casino1meatnylon2/blog/OnlineGamblingIssues

 95. Hi! I simply want to give you a huge thumbs up for your great info you have got here on this post. I am returning to your blog for more soon.

  http://preview.alturl.com/6nq9s

 96. This is the perfect web site for everyone who wishes to understand this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I really will need toÖHaHa). You definitely put a fresh spin on a subject which has been written about for ages. Great stuff, just great!

  https://gambling4dryercrab00.werite.net/post/2021/08/16/Rouleete-A-Warriors-Guide

 97. Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this write-up and the rest of the website is also really good.

  https://pailbutane38.werite.net/post/2021/07/26/How-Does-The-House-Edge-Function-in-Gambling-Rooms

 98. May I simply say what a comfort to find someone that really understands what they’re discussing on the internet. You actually know how to bring an issue to light and make it important. More people must check this out and understand this side of the story. It’s surprising you’re not more popular since you certainly possess the gift.

  https://zenwriting.net/casino7cansoap08/baccarat-the-most-popular-card-game

 99. I used to be able to find good advice from your blog posts.

  http://mcclureandsons.com/projects/Water_Wastewater/Sumner_WWTP.aspx?Returnurl=http://anma1claytonpvtc703.huicopper.com/20-myths-about-incheonchuljang-busted

 100. I have to thank you for the efforts you’ve put in penning this blog. I really hope to view the same high-grade content from you later on as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my own site now 😉

  http://lysienieplackowate24.pl/forum/member.php?action=profile&uid=98095

 101. I need to to thank you for this very good read!! I certainly loved every bit of it. I have you book marked to look at new things you postÖ

  https://frownpimple6.bravejournal.net/post/2021/07/27/Truth-About-Tai-Sai

 102. I’d like to thank you for the efforts you’ve put in writing this website. I am hoping to view the same high-grade blog posts by you later on as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my very own blog now 😉

  https://www.oscarbookmarks.win/incheonchuljang-11-thing-you-re-forgetting-to-do

 103. Spot on with this write-up, I really believe that this web site needs much more attention. Iíll probably be returning to see more, thanks for the info!

  http://forum.nobletronics.com/index.php?action=profile;area=forumprofile;u=263493

 104. Excellent article! We are linking to this particularly great article on our website. Keep up the good writing.

  http://massage6knoxfrcv212.iamarrows.com/5-bad-habits-that-people-in-the-incheonchuljangmasaji-industry-need-to-quit

 105. You are so interesting! I don’t suppose I’ve truly read through something like this before. So wonderful to discover somebody with a few original thoughts on this topic. Seriously.. thank you for starting this up. This site is one thing that is needed on the internet, someone with a bit of originality!

  https://goldfilm.net/user/casino5v6jbunu890

 106. Having read this I believed it was rather enlightening. I appreciate you finding the time and energy to put this content together. I once again find myself personally spending a lot of time both reading and leaving comments. But so what, it was still worth it!

  http://maskarad.bomba-piter.ru/user/z7ytagd497

 107. Hi, There’s no doubt that your blog could be having web browser compatibility issues. Whenever I look at your site in Safari, it looks fine however when opening in I.E., it has some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up! Apart from that, fantastic blog!

  http://thecoffeehousegroup.com/members/casino1seasonhole26/activity/232868/

 108. Good info. Lucky me I recently found your site by chance (stumbleupon). I have book marked it for later!

  https://www.ultimate-guitar.com/u/l9iatcc584

 109. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this blog. I’m hoping to view the same high-grade blog posts from you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my very own site now 😉

  https://diigo.com/0lbrrj

 110. The very next time I read a blog, I hope that it won’t disappoint me as much as this particular one. After all, I know it was my choice to read through, nonetheless I actually thought you would probably have something helpful to talk about. All I hear is a bunch of moaning about something you can fix if you weren’t too busy searching for attention.

  http://ls-city.com.pl/user/o8aover504

 111. I must thank you for the efforts you’ve put in writing this site. I’m hoping to see the same high-grade content by you later on as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my own, personal website now 😉

  http://twitter.com/home?status=http://xurl.es/2jvsd

 112. Good info. Lucky me I found your blog by chance (stumbleupon). I’ve book-marked it for later!

  http://noexcuselist.com/li/?url=https://colamassage.com/gangnam/

 113. I blog quite often and I genuinely thank you for your content. This great article has really peaked my interest. I will take a note of your website and keep checking for new information about once per week. I opted in for your RSS feed as well.

  http://www.mailstreet.com/redirect.asp?url=https://colamassage.com/

 114. Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you so much, However I am encountering troubles with your RSS. I donít understand the reason why I am unable to subscribe to it. Is there anyone else having similar RSS problems? Anybody who knows the answer can you kindly respond? Thanx!!

  https://www.anma-go.com/busan

 115. Hello there, I believe your website could possibly be having web browser compatibility issues. Whenever I take a look at your blog in Safari, it looks fine however, if opening in I.E., it’s got some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads up! Besides that, great blog!

  https://www.misterpoll.com/users/hammersock33

 116. Hello there, I think your web site might be having web browser compatibility issues. When I take a look at your blog in Safari, it looks fine however when opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues. I simply wanted to provide you with a quick heads up! Besides that, great website!

  http://kgti.kg/user/z6qsfnw576

 117. Hi, I do believe this is an excellent web site. I stumbledupon it 😉 I will come back once again since I book marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help other people.

  http://www.4kquan.com/space-uid-694240.html

 118. Right here is the perfect site for anybody who would like to find out about this topic. You understand so much its almost tough to argue with you (not that I actually would want toÖHaHa). You certainly put a fresh spin on a topic which has been discussed for many years. Wonderful stuff, just excellent!

  https://airbusshorts9.wordpress.com/2021/06/07/how-prenatal-massage-can-help-each-stage-of-your-pregnancy/

 119. I love it when people get together and share opinions. Great website, stick with it!

  https://blogfreely.net/ashbongo2/learn-more-about-swedish-massage-therapy

 120. Itís hard to find well-informed people for this topic, but you sound like you know what youíre talking about! Thanks

  https://telegra.ph/Should-Gaming-Be-Hazardous-04-11

 121. Hi, this weekend is nice in favor of me, because this occasion i am reading this great educational paragraph
  here at my house.

  Feel free to visit my website Jerold

 122. Hi, I do believe this is a great blog. I stumbledupon it 😉 I will revisit yet again since i have saved as a favorite it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide others.

  https://imle.gen.tv.tr/Siteler/the-difference-between-swedish-massage-and-deep-tissue-massage/

 123. Great info. Lucky me I found your website by chance (stumbleupon). I have book marked it for later!

  https://www.hulkshare.com/handlemaple39

 124. F*ckin’ awesome issues here. I am very glad to see your article. Thanks a lot and i’m taking a look forward to contact you. Will you please drop me a mail?

  https://www.blogexpander.com/time-proven-techniques-to-achieving-article-advertising-success/

 125. I really love your website.. Excellent colors & theme. Did you make this web site yourself? Please reply back as Iím wanting to create my very own site and want to know where you got this from or exactly what the theme is called. Thanks!

  https://textroof7.over-blog.com/2021/07/new-jersey-casino-revenue-grows-quickest-in-post-able-era.html

 126. Greetings! Very helpful advice within this post! It is the little changes which will make the most important changes. Thanks a lot for sharing!

  https://www.ultimate-guitar.com/u/pairform4

 127. Giầy Thể Thao, Năng Động Thể Thao Chính Thương Hiệu Peak Sportxem phim dan tri 24hLần thứ nhất ra mắt thì giầy Jordan 1 có màu đỏ, white và đen phối với nhau. Với upper mỏng manh nhẹ và đế bền rộng cùng bộ đệm lấy thẳng từ Crazylight Boost năm 2016, trong giai đoạn tạm thời Rose 8 cũng cực kỳ đáng nhằm thử.

  https://murraystivoli.com/detail/ket-qua-copa-2020-lop-9-nam-2020-107680.html

 128. Chọn Mua Giầy Bóng Rổ Giá đảm Bảo Chất Lượngkq ngoai hangLần đầu tiên ra đôi mắt thì giày Jordan 1 có màu đỏ, white và đen phối cùng với nhau. Với upper mỏng manh nhẹ nhõm và đế bền rộng cùng cỗ đệm lấy trực tiếp kể từ Crazylight Boost 2016, tạm thời Rose 8 cũng cực kỳ đáng để thử.

  https://murraystivoli.com/detail/chung-ket-aff-cup-2020-truc-tiep-4968.html

 129. I couldnít resist commenting. Well written!

  https://www.openlearning.com/u/baccarat5seatstep34/blog/AnIntroductionToOnlineSicBoGame

 130. good as gold writing service the three basic parts of an essay in order are the paragraph the and the paragraph does math and science homework help improve grades pearson education homework help

 131. Everything is very open with a precise clarification of the challenges. It was really informative. Your site is very helpful. Many thanks for sharing!

  https://crockor.co.nz/user/profile/151100

 132. That is a really good tip especially to those fresh to the blogosphere. Brief but very accurate infoÖ Thanks for sharing this one. A must read post!

  http://86x.org/home.php?mod=space&uid=342471

 133. doing homework memes https://truthforce.info/essay/essay-help/tok-2015-essay-titles-help.html excel online homework help carleton essay help

 134. I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this site. Thanks, I will try and check back more often. How frequently you update your web site?

  https://livesexify.net

 135. I love it when folks come together and share views. Great site, continue the good work!

  http://thecoffeehousegroup.com/members/jokeplace91/activity/157965/

 136. homework help periodic table https://truthforce.info/essay/essay-help/university-application-essay-help.html online custom writing services external recruitment vs internal promotion

 137. Hi, I do think this is a great web site. I stumbledupon it 😉 I may return once again since I saved as a favorite it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help others.

  https://bookmarkfeeds.stream/story.php?title=features-of-trigger-point-therapeutic-massage#discuss

 138. This excellent website really has all of the information I needed about this subject and didnít know who to ask.

  https://sfi-edu.com/members/snakepunch04/activity/301589/

 139. I couldnít resist commenting. Perfectly written!

  https://bookmarkstore.download/story.php?title=how-tui-na-can-benefit-you#discuss

 140. #1 resume writing service help writing a definition essay writing custom components in jsf cv writing service limerick

 141. “Bí ẩn” đầu tượng Phật Dốc 47 trên Quốc lộ 51 – MysTown
  [url=http://www.g3jw29296d0p46q2fox94dg69pfrn3s3s.org/]upgkpcebkc[/url]
  apgkpcebkc
  pgkpcebkc http://www.g3jw29296d0p46q2fox94dg69pfrn3s3s.org/

 142. quadratic function homework help https://truthforce.info/essay/essay/college-essays-for-sale.html math homework help videos sports related research topics

 143. Appreciate it for this post, I am a big big fan of this website would like to go along updated.

  https://youtu.be/KrEgYrXD9SI

 144. Giầy Bóng Rổ Chi Phí Rẻ Bền đẹp Mắt, Giá Sốc, Nên Chọn Mua Ở Đâureal v barcaLần trước tiên ra mắt thì giầy Jordan 1 có màu sắc đỏ, trắng và đen phối cùng với nhau. Với upper mỏng dính nhẹ nhàng và đế bền hơn cùng cỗ đệm lấy thẳng từ Crazylight Boost năm nhâm thìn, tạm thời Rose 8 cũng rất đáng để thử.

  https://murraystivoli.com/detail/u23-vietnam-football-team-99202.html

 145. I have learn a few just right stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I wonder how a lot attempt you put to make this sort of fantastic informative website.

  https://youtu.be/3s7eaFj6XxE

 146. Everything is very open with a precise explanation of the issues. It was definitely informative. Your site is very useful. Many thanks for sharing!

  https://writeablog.net/leodrain6/features-of-trigger-point-massage

 147. Your style is very unique compared to other people I have read stuff from. Thanks for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just bookmark this blog.

  https://crockor.uk/user/profile/37380

 148. Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this article and the rest of the site is very good.

  https://bookmarkstore.download/story.php?title=baccarat-rules-9#discuss

 149. Good day! I could have sworn Iíve visited this blog before but after looking at many of the articles I realized itís new to me. Anyhow, Iím definitely delighted I stumbled upon it and Iíll be bookmarking it and checking back regularly!

  https://crawfordbernt.livejournal.com/profile

 150. After looking over a number of the blog articles on your website, I really like your technique of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Please check out my website as well and let me know your opinion.

  https://king-wifi.win/wiki/The_Difference_Between_Swedish_Massage_and_Deep_Tissue_Massage

 151. article on importance of doing homework https://truthforce.info/essay/service-essay/essay-of-civil-service.html custom writing mug do my math homework statistics

 152. Aw, this was an exceptionally nice post. Taking a few minutes and actual effort to generate a top notch articleÖ but what can I sayÖ I hesitate a whole lot and never seem to get anything done.

  https://squareblogs.net/divingvacuum92/physiological-effects-of-sports-massage

 153. Oh my goodness! Impressive article dude! Thanks, However I am going through issues with your RSS. I donít know why I am unable to subscribe to it. Is there anybody else getting similar RSS issues? Anyone that knows the answer can you kindly respond? Thanks!!

  https://www.openlearning.com/u/dirtbagel10/blog/UnderstandingAndWithTriggerPointTherapeuticMassage

 154. You need to take part in a contest for one of the best websites on the internet. I most certainly will recommend this website!

  https://zenwriting.net/lansphere73/bio-mechanical-stimulation-massage-safe-choice-form-connected-with-massage

 155. I am not sure where you are getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for magnificent info I was looking for this info for my mission.

  https://cvryptolambo.loan/story.php?title=A-really-fascinating-website-with-fantastic-short-articles!-e8o8t4n9

 156. Wonderful post! We will be linking to this great article on our website. Keep up the great writing.

  https://squareblogs.net/seedpath0/warm-stone-massage-the-way-that-can-it-helps-relieve-pressure-and-relax

 157. resume writing service akron ohio https://truthforce.info/essay/essay/essay-help-for-english.html i need help with my algebra 2 homework dissertation help chennai

 158. This excellent website certainly has all of the info I needed concerning this subject and didnít know who to ask.

  https://lkazka.com.ua/user/lungclub96/

 159. I truly love your website.. Pleasant colors & theme. Did you create this amazing site yourself? Please reply back as Iím wanting to create my very own blog and would like to learn where you got this from or exactly what the theme is called. Thank you!

  http://kolokolchik237.ru/user/geminiorgan50/

 160. Can I simply just say what a relief to discover a person that really knows what they are talking about over the internet. You certainly understand how to bring an issue to light and make it important. More people need to check this out and understand this side of your story. I was surprised that you’re not more popular because you surely have the gift.

  https://askubuntu.com/users/1315583

 161. Kèo Bóng Đá Là Gì? Giải Quí Tỷ Lệ Cá Cược Bóng Đá Chi Tiết Nhấthn24hNếu là một trong các những người nghịch mới cá độ soccer quý khách hoàn toàn có thể truy cập vào thethao88.com nhằm có những sự trợ góp kể từ các thường xuyên gia nhằm mục đích phân tích và dự đoán những kèo thơm và đặt cược để chiến thắng. bongdaso.co chuyên nghiệp trang đá bóng số coi tỷ trọng kèo đá bóng – kết trái soccer – lịch tranh tài bóng đá – tỷ số đá bóng.

  https://bongdatv.vn/detail/lich-chieu-k-14143.html

 162. An outstanding share! I have just forwarded this onto a coworker who has been conducting a little homework on this. And he in fact bought me breakfast due to the fact that I discovered it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending some time to discuss this topic here on your internet site.

  https://www.worshiptraining.com/members/massage0clerkdouble3/activity/533732/

 163. I absolutely love your blog.. Excellent colors & theme. Did you make this site yourself? Please reply back as Iím trying to create my own website and want to learn where you got this from or what the theme is named. Thank you!

  http://unixgaming.nn.pe/unixgameforums/profile/jamesguitar8

 164. Having read this I thought it was rather enlightening. I appreciate you spending some time and energy to put this information together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!

  https://postheaven.net/effecttoast13/sports-care-an-introduction

 165. I like it when folks come together and share opinions. Great site, stick with it!

  https://www.ivisitredding.com/author/beliefeffect39/

 166. You are so interesting! I do not believe I have read through a single thing like this before. So wonderful to discover another person with a few original thoughts on this issue. Really.. thanks for starting this up. This web site is something that is needed on the web, someone with a bit of originality!

  https://gfxviet.net/user/porteravenue92/

 167. You should be a part of a contest for one of the best blogs online. I will highly recommend this site!

  https://trailvault00.wordpress.com/2021/06/16/foot-massage-whats-reflexology/

 168. This excellent website definitely has all of the information and facts I needed about this subject and didnít know who to ask.

  https://lib02.uwec.edu/ClarkWiki/index.php?title=Card-Games-on-the-Web–u

 169. This page really has all the info I wanted concerning this subject and didnít know who to ask.

  https://smpn1tidorekepulauan.sch.id/myBB/member.php?action=profile&uid=53377

 170. After I initially left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I recieve four emails with the exact same comment. Perhaps there is an easy method you can remove me from that service? Thanks!

  https://writeablog.net/skillpruner5/exactly-what-exactly-are-the-profits-of-obtaining-thai-therapeutic-massage

 171. I absolutely love your website.. Great colors & theme. Did you develop this website yourself? Please reply back as Iím looking to create my own site and would love to know where you got this from or what the theme is called. Thanks!

  https://britishrestaurantawards.org/members/breathhelen2/activity/1492927/

 172. Good day! I just would like to offer you a big thumbs up for your great information you’ve got right here on this post. I’ll be coming back to your blog for more soon.

  http://www.wikigarden.com/index.php?title=Round_Craps_Basics

 173. When I originally left a comment I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the exact same comment. Is there a way you are able to remove me from that service? Thanks a lot!

  https://socialbookmarknew.win/story.php?title=play-casino-hold-em-and-win#discuss

 174. I blog quite often and I truly appreciate your information. This great article has really peaked my interest. I’m going to book mark your website and keep checking for new information about once a week. I opted in for your RSS feed as well.

  http://wx2.jjcbw.com/home.php?mod=space&uid=661035