Hộp sọ pha lê và những bí ẩn của người Maya


human skull texture 1065896 o

Chúng ta hãy cùng tìm hiểu những câu chuyện bí ẩn đằng sau những chiếc sọ pha lê nổi tiếng. Hãy nhìn nhận ý kiến của cả hai phe, tín đồ siêu nhiên và những nhà khoa học. Hãy bắt đầu với hộp sọ Mitchell-Hedges, hộp sọ pha lê gây nhiều tranh cãi nhất trong 70 năm qua.

Nếu bạn là fan của Indiana Jones thì hẳn bạn sẽ biết đến hộp sọ pha lê trong phần phim “Indiana và vương quốc sọ người”. Trong phim, những chiếc sọ pha lê được miêu tả có siêu năng lực và có xuất xứ từ ngoài vũ trụ. Thực tế ở ngoài, sọ pha lê cũng là một trong những phát hiện bí ấn nhất thế kỉ 20. Chúng có thể đơn giản chỉ là một vật thể được chạm khắc tinh tế từ pha lê thành hình sọ người với một số người. Nhưng mặt khác chúng cũng mang trong mình nhiều bí ẩn siêu nhiên khó giải thích. Cho dù bạn thấy chúng thật đẹp hay đáng sợ, thần bí thì đây cũng là một đại diện tiêu biểu cho sự tinh tế của bàn tay loài người. Một số sọ pha lê đã được trưng bày ở Bảo tang Anh Smithsonian và Musee de l’ Homme ở Paris.

0101mysteryskulls c9e88

Với những người tin vào thế lực siêu nhiên thì chiếc đầu lâu đại diện cho sự hủy diệt và sự bất hạnh. Nhiều người tin rằng chiếc sọ phát ra năng lượng tâm linh có thể nhìn thấu quá khứ hiện tại và tương lai. Người Maya còn có huyền thoại về sự phát tán 13 chiếc sọ pha lê hàng ngàn năm trước đây và chúng sẽ quy tụ trong thời hiện đại.

Ý nghĩ về chiếc sọ pha lê không phải là vấn đề tranh luận duy nhất được đặt ra. Có nhiều bí ẩn xung quanh lịch sử của nó. Một số người nghĩ rằng chúng được mang đến trái đất bởi người ngoài hành tinh, hoặc là di vật bị mất của các nền văn minh đã biến mất như Atlantis, Lemuria. Có những sọ pha lê “giả mạo” đã được tạo ra để bán đấu giá cho những người sưu tầm.

Chúng ta hãy cùng tìm hiểu những câu chuyện bí ẩn đằng sau những chiếc sọ pha lê nổi tiếng. Hãy nhìn nhận ý kiến của cả hai phe, tín đồ siêu nhiên và những nhà khoa học. Hãy bắt đầu với hộp sọ Mitchell-Hedges, hộp sọ pha lê gây nhiều tranh cãi nhất trong 70 năm qua.

Hộp sọ Mitchell-Hedges

IMG 0980

Trong số tất cả những hộp sọ pha lê thì có lẽ đây là hộp sọ nổi tiếng nhất. Hộp sọ được phát hiện ở Anna Mitchell – Hedges, con gái nuôi của nhà khảo cổ học người anh F.Albert Mitchell-Hedges. Vào một ngày tháng 4/1927, cô gái 17 tuổi này tình cờ phát hiện thấy một vật kỳ lạ nằm dưới đống đổ nát của một bàn thờ cổ xưa. Đó là một chiếc sọ người làm bằng thạch anh (một dạng pha lê trong suốt), được đánh bóng hoàn hảo và có kích thước y như thật. Khi được phát hiện, chiếc sọ bị thiếu mất xương hàm dưới. Nhưng chỉ 3 tháng sau, người ta đã tìm ra được phần xương này chỉ cách đó vài chục mét. Phần xương gắn rất khít với hộp sọ qua những bản lề hoàn hảo và có thể cử động mỗi khi có người chạm nhẹ vào.

Trong thời gian này, những câu chuyện lạ lùng bắt đầu xảy ra với những người tiếp xúc với chiếc sọ, mà đầu tiên là Anna. Cứ mỗi lần đặt chiếc sọ bên cạnh giường ngủ, Anna lại gặp những giấc mơ khá kỳ lạ. Thức dậy, cô có thể kể lại chi tiết mọi điều đã nhìn thấy trong mộng, chủ yếu liên quan đến cuộc sống của người da đỏ từ nghìn năm trước như khi một linh mục đã trở nên quá già để tiếp tục nhiệm vụ của mình, ông và người thay thế sẽ nằm ở phía trước của bàn thờ với hộp sọ. Sau buổi lễ , tất cả kiến thức của linh mục cao tuổi sẽ được chuyển vào người đàn ông kia. Sau đó , vị linh mục già sẽ chết.

Trên thực tế, chiếc hộp sọ là một tác phẩm nghệ thuật vô giá vì nó được chạm khắc rất tinh tế và hoàn hảo. Chiếc “hộp sọ số phận” về mặt kỹ thuật là không thể lý giải được. Sự hoàn hảo của nó đạt tới mức dùng công nghệ hiện đại cũng khó mà có thể tạo ra được. Với trọng lượng 5 kg, nó là bản sao chính xác của một hộp sọ nữ.

Bề mặt hộp sọ này được đánh bóng không tì vết dù soi dưới kính hiển vi. Hàm tách biệt với phần còn lại của cấu trúc và được đính kèm theo bằng bản lề có thể cử động được. Hộp sọ được làm từ một mảnh đá thạch anh duy nhất có độ cứng ở mức 7 trên bậc thang Mohs (thang độ cứng khoáng sản được tính từ 0-10), mức độ chỉ kim cương mới có thể cắt được.

Nhưng trong một phiên bản khác lại cho rằng, thực chất Hedges đã mua chiếc đầu lâu này tại một cuộc đấu giá Sotheby’s ở London năm 1943. Bởi vậy, họ vẫn còn hoài nghi giả thuyết thứ nhất nói rằng nguồn gốc của chiếc sọ pha lê là do người Maya sáng tạo ra.

Anna và chiếc hộp sọ

Mitchel Hedges Crystal Skull

Kì lạ thay, F.A Mitchell-Hedges chỉ viết về chiếc hộp sọ đúng một lần, trong cuốn sách “Sự nguy hiểm- người bạn của tôi” xuất bản năm 1954. Ông đã mô tả về chuyến phiêu lưu của mình và cho rằng hộp sọ pha lê đã tồn tại ít nhất 3600 năm. Ông cũng nói rằng “một số người đã bất cần đạo lý khi cười nhạo khối pha lê này và kết cục là cái chết, một số người khác thì gặp bệnh nặng làm thế nào mà tôi sở hữu được nó, tôi không nghĩ cần phải tiết lộ về thông tin đó”. Hedges không đề cập bất cứ thông tin nào về con gái trong cuốn sách cũng như không nói đến cô như người đã tìm được hộp sọ.

Hai người bạn của Mitchell-Hedges cùng đến khai quật ở Lubaantum là Richmond Brown và bác sĩ Thomas Gann không bao giờ nói hay viết về chiếc hộp sọ. Trong nhiều bức ảnh về các cuộc khai quật ở Lubaantum cũng không có mặt của Anna. Mitchell-Hedges mất năm 1959 và sau đó Anna đã giữ chiếc hộp sọ. Cô tham gia nhiều cuộc hội đàm và phỏng vấn về chiếc sọ. Trong một số lần kể, cô nói rằng phát hiện nằm trong khoảng từ năm 1924 đến 1927. Điều này không trùng hợp lắm với lời nói của cha cô, ông tuyên bố cuộc khai quật kết thúc vào cuối năm 1926.

Rõ ràng là còn khá nhiều bí ẩn xung quanh chiếc hộp sọ này. Cũng có rất nhiều bí ẩn siêu nhiên tồn tại quanh chiếc hộp sọ đã được ghi chép lại qua nhiều thế hệ như: Siêu năng lực, sự thay đổi màu sắc, sự lan toả của một loại hương vị khác thường cũng như sự hiện diện của tất cả những gì có tính chất ma thuật vẫn chưa thể lý giải nổi. Hiện Anna đã nghỉ hưu với những chuyến lưu diễn cùng hộp sọ và hiện đang sống tại Hoa Kỳ. Cô tiếp tục trả lời các cuộc phỏng vấn và giữ nguyên tuyên bố về việc phát hiện hộp sọ. Trong một bức thư năm 1983 gửi đến Joe Nickell, Anna nói rằng hộp sọ đã được sử dụng để chữa bệnh một số lần và hy vọng nó sẽ được giữ bởi một cơ sở nơi mà nó sẽ được nghiên cứu bởi các nhà toán học hay các bác sĩ phẫu thuật.

Tiếp theo chúng ta sẽ tìm hiểu thêm về một số hộp sọ pha lê khác.

Những hộp sọ pha lê khác

thecrystalskullsreduced2 2d6df

Có nhiều những hộp sọ pha lê khác được phát hiện ngoài chiếc hộp sọ Mitchell-Hedges nổi tiếng, nhưng chỉ một số trong chúng được công khai. Phần lớn trong số chúng không có được lịch sử ly kì như chiếc sọ Mitchell-Hedges nhưng điều đặc biệt là mỗi chiếc sọ đều là duy nhất, không giống nhau.

Chiếc hộp sọ ở bảo tàng Anh được G.M.Morant nghiên cứu và so sánh với chiếc hộp sọ Mitchell- Hedges (sau đó thuộc sở hữu của Sydney Burney). Chúng có cùng kích thước, tuổi thọ nhưng chiếc ở bảo tàng anh không tinh xảo bằng. Nó có hốc mắt tròn và hàm không tách ra, chất liệu của 2 hộp sọ giống nhau, đều là pha lê trong suốt. Morant tin rằng các hộp sọ đã không được làm độc lập mà cùng khuôn. Nhưng không có bằng chứng về điều này.

Chiếc hộp sọ này được bảo tàng Anh mua từ Tiffany & Co vào năm 1988. Nó được cho là xuất xứ từ Mexico và là tài sản của Eugène Bohan ở Pháp trước khi được Tiffany mua lại. Năm 1990, bảo tàng đã trưng bày hộp sọ ở cuộc triển lãm “Fake the Art of Deception ?”. Nhan đề của nó được ghi là “ Có thể có nguồn gốc Aztec thời kỳ thuộc địa sớm”. Bảo tàng Anh cũng có một hộp sọ thô khác nhỏ hơn được gọi là hộp sọ Aztec.

Hộp sọ ở Paris được lưu giữ trong Musée de l’ Homme. Nó thô hơn hộp sọ ở Anh với một cái lỗ ở đầu, được cho là đã từng có một cây thánh giá cắm qua. Sọ pha lê ở Paris chỉ nhỏ bằng một nửa hộp sọ Mitchell-Hedges và hộp sọ ở bảo tàng Anh. Nó nặng khoảng 6 pounds, cao 4,5 inch và dài 6 inch. Hộp sọ này được cho là của người Aztec. Alphonse Pinart mua nó từ của Eugène Boban vào năm 1878 và tặng nó cho bảo tàng. Nới đây cũng sở hữu một hộp sọ pha lê nhỏ khác, dài khoảng 1,5 inch.

Vài hộp sọ khác nữa :

– Một vài những hộp sọ bé khác (đường kính chỉ khoảng 1 inch) được giữ ở các bảo tàng khác. Chúng được cho là của Aztec hoặc Mixtec. Chúng có các lỗ khoan dọc hoặc ngang và có thể được sử dụng như là mặt dây chuyền.

– Max – Hộp sọ pha lê Texas là một hộp sọ ở Guatemala, nó thuộc về Jo Ann Parks, cô bắt đầu trưng bày nó trong những năm 1980

“ET” là một hộp sọ pha lê khói được phát hiện trong những năm 1900 và là tài sản thuộc về một gia đình người Mỹ.

– Hộp sọ thạch anh tím “Ami” tìm thấy trong những năm 1900. Nó có một vòng màu trắng bao quanh và được cho là thuộc về người Maya

” Sha – na -ra ” là một hộp sọ pha lê nặng khoảng 13 pounds và thuộc sở hữu của Nick Nocerino, một chuyên gia nghiên cứu hộp sọ pha lê . Nó đã được tìm thấy ở Mexico

– Trong đầu thế kỷ 18, một chiếc hộp sọ hoàn hảo làm bằng thạch anh hồng (Baby Luv) có trọng lượng 7,5 kg cũng đã được phát hiện trong ngôi mộ cổ của một nhà sư Nga tại thành phố cổ Luv, Ukraine vào năm 1710

Huyền thoại về chiếc sọ và thực tế

Có rất nhiều người tin vào sức mạnh siêu nhiên của những chiếc sọ. Anna Mitchell-Hedges tuyên bố rằng hộp sọ của cô đã được sử dụng để chữa bệnh nhưng không có bằng chứng cụ thể. Chủ sở hữu của “ET “ tin rằng nó đã giúp cô chữa lành khối u não. Nhiều người đã gặp phải những chiếc sọ pha lê nổi tiếng mô tả rằng chúng “có năng lượng tâm linh mạnh mẽ”

Mitchell- Hedges đã chỉ rời xa chiếc hộp sọ cô sở hữu một lần vào năm 1970 . Nhà phục chế nghệ thuật Frank Dorland đã nghiên cứu hộp sọ trong sáu năm. Ông tuyên bố rằng ông đã nghe thấy tiếng chuông và âm thanh của một ca đoàn. Dorland cũng nói rằng ông thấy một vầng hào quang xung quanh hộp sọ và thấy vài hình ảnh khi nhìn vào nó.

Một số các tín đồ chỉ ra các đặc tính áp điện của tinh thể pha lê là bằng chứng về sức mạnh của chiếc sọ. Họ nói rằng những chiếc sọ có thể hoạt động giống như chip máy tính ghi lại lịch sử của trái đất, hoặc thậm chí tin nhắn từ người ngoài hành tinh hoặc các nền văn minh đã biến mất. Chúng ta chỉ cần khám phá ra cách để “đọc” chúng.

Qua xem xét tỉ mỉ từng chi tiết, Dorland phát hiện trong chiếc sọ có một hệ thống hoàn chỉnh các thấu kính, lăng kính và các rãnh nhỏ tạo nên những hiệu ứng quang học kỳ lạ. Dorland còn ngạc nhiên hơn khi nhận thấy, khối pha lê này được đánh bóng lý tưởng đến nỗi, kính hiển vi cũng không thể nhìn thấy dấu vết của quá trình gia công. Cuối cùng ông quyết định tham vấn Hãng Hewlett – Packard – cơ quan uy tín nhất trong lĩnh vực thẩm định thạch anh.

Kết quả thẩm định gây nhiều ngạc nhiên: Chiếc sọ này xuất hiện từ trước thời kỳ xuất hiện những nền văn minh đầu tiên tại khu vực này của châu Mỹ. Loại thạch anh có chất lượng cao đến như vậy cũng chưa hề thấy ở đâu. Kỳ lạ hơn nữa là chiếc sọ được tạo từ một khối tinh thể thạch anh hoàn chỉnh. Điều đó có nghĩa mọi nỗ lực nhằm đục đẽo loại vật liệu này đều làm nó vỡ ra. “Cái vật đáng nguyền rủa này đơn giản là không thể tồn tại” – Các chuyên gia thẩm định bối rối thốt lên – “Khối tinh thể này đáng ra phải vỡ tan ngay từ những bước chế tác đầu tiên mới đúng. Tại sao điều này không xảy ra thì quả thật là không thể lý giải nổi”.

Rõ ràng là truyền thuyết cũng có cơ sở của nó và thực tế thì lại không có bằng chứng để chứng minh cho những giả thuyết được đưa ra.


Thật và giả, sọ pha lê được làm như thế nào ?

crystalskull6 d898f

Giới khoa học đã tốn không ít công sức để tìm hiểu về quá trình làm ra sọ pha lê. Các hộp sọ ở bảo tàng Anh và Paris có khả năng được chạm khắc từ pha lê Brazil. Các nhà nghiên cứu ở Anh tin rằng hộp sọ được chạm khắc ở Đức, nơi nhập khẩu một số lượng lớn pha lê từ Brazil cuối thế kỉ 19. Eugène Boban được biết là đã tham gia vào việc bán cả hai hộp sọ cũng như các đồ tạo tác khác, ông có khả năng là nguồn gốc của hầu hết những chiếc sọ pha lê.

Sở nghiên cứu khoa học ở Bảo tàng Anh đã kết luận rằng:
“… Mang dấu vết của các thợ kim hoàn – một nghề chưa từng xuất hiện ở châu Mỹ trước khi những người châu Âu đến. Những dấu vết đánh bóng ở bề mặt của nó chỉ ra rằng đây nó được chạm khắc bằng cách sử dụng các kỹ thuật truyền thống châu Âu”.

Nỗ lực để kiểm tra hộp sọ Mitchell-Hedges đã tiếp tục bị từ chối. Một số tín đồ của sọ pha lê tin rằng những hộp sọ khác như “Max”“Sha-na-ra” cũng đã được bảo tràng Anh kiểm tra và họ đã giấu nhẹm những gì tìm hiểu được.

Một vấn đề bất cập xảy ra là việc làm giả sọ pha lê. Một sự thật đã khiến những người hâm mộ sọ pha lê choáng váng, giữa năm 2008 chiếc sọ pha lê ở Viện bảo tàng Quai Branly, Paris (Pháp), từng được xem là kiệt tác của người Aztec, bị phát hiện là đồ giả, nay đến lượt Bảo tàng Anh và Viện Smithsonian, Washington (Mỹ) tiếp tục cay đắng nhận ra những chiếc sọ họ đang lưu giữ cũng chẳng phải là thật. Những chiếc sọ được chạm khắc từ đá và thạch anh, khi kiểm tra chúng bằng kính hiển vi điện tử, Walsh đã phát hiện dấu vết can thiệp của các công cụ chạm khắc của thời đại công nghiệp để lại những vết trầy sước cực nhỏ trên các bề mặt sọ. Chiếc sọ ở Smithsonian được làm giữa năm 1950-1960 ở Mexico City. “Thật ra những chiếc sọ thủy tinh chưa bao giờ được tìm thấy tại hiện trường khảo cổ” – bà Walsh nhấn mạnh. Các nhà khoa học cho rằng những chiếc sọ pha lê còn lại hầu hết được làm ở châu Âu và Mexico ở giai đoạn nửa cuối thế kỷ 19, giai đoạn mà thị trường đồ cổ phát triển rất thịnh và thật-giả lẫn lộn từ đó.

Lời kết

Rõ ràng là những chiếc sọ pha lê dù là thật hay giả cũng đã đem đến những dư luận nhiều chiều, những tranh cãi và bí ẩn chưa được phơi bày ra ánh sáng. Có lẽ chúng ta còn phải đợi rất nhiều năm nữa để làm sáng tỏ những điều bí ẩn này. Nhưng dù thế nào, những chiếc sọ pha lê cũng là những kiệt tác tuyệt vời của thế giới, một huyền thoại nổi tiếng được đưa vào tiểu thuyết, sách khoa học và dựng cả thành phim. Hy vọng bạn đã có được những kiến thức và hiểu biết thú vị thông qua bài viết này.

Tham khảo: howstuffworks


Bình luận

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.

 1. I like the valuable info you provide in your articles. Ill bookmark your weblog and check again here frequently. I’m quite certain I will learn many new stuff right here! Good luck for the next!

  https://chessdatabase.science/wiki/A_Few_Benefits_of_Portable_Power_Generators

 2. I like reading through a post that can make people think. Also, many thanks for permitting me to comment!

  http://contek.com.ua/user/archercondor27/

 3. Hmm it looks like your blog ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole thing. Do you have any points for newbie blog writers? I’d definitely appreciate it.

  https://maps.google.lk/url?q=https://sites.google.com/view/slabwayspashiatsufootmassagerr/home

 4. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all is needed to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very web savvy so I’m not 100 certain. Any tips or advice would be greatly appreciated. Many thanks

  https://www.koees.com/index.php?qa=user&qa_1=butanefiberlearn

 5. Hi, I do think this is an excellent web site. I stumbledupon it 😉 I’m going to return yet again since i have saved as a favorite it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide other people.

  http://urkarl.ru/user/karentoad98/

 6. Hi. This post couldn’t be written any greater! Looking through this submit reminds me of my former area mate. He constantly kept chatting relating to this. I’ll forward this web site to him. Pretty specific he should have a great browse. Thank you for sharing.

  http://medicalbedprice524.raidersfanteamshop.com/when-professionals-run-into-problems-with-sondercare-adjustable-medical-beds-this-is-what-they-do

 7. I’m also commenting to let you know of the terrific discovery our child went through using yuor web blog. She even learned many pieces, which include how it is like to possess a great helping style to let others without problems learn about selected complex subject matter. You really surpassed our desires. Thank you for supplying the warm and helpful, safe, edifying and in addition unique tips on the topic to Julie.

  http://www.01-123.com/go.php?https://writeablog.net/chalkseedspanish/see-complete-tv-episodes-online

 8. This is a topic which is close to my heart… Cheers! Where are your contact details though?

  https://telegra.ph/Top-5-Best-Ways-To-Become-Rich—What-Betting-Does-To-the-Mind–Body-06-14

 9. Very good post! We are linking to this particularly great content on our site. Keep up the great writing.

  http://dou46magadan.ru/user/knifebirch45/

 10. Hi there! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to give it a look. I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Fantastic blog and great design and style.

  http://chrisfenwick.com/home/2010/3/1/amy-bradley-is-missing.html?currentPage=2

 11. Awesome blog! Do you have any suggestions for aspiring writers? I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost on everything. Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely overwhelmed .. Any suggestions? Many thanks!

  http://www.objetivocupcake.com/2011/07/cupcakes-en-edimburgo.html

 12. Nice post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon every day. It will always be interesting to read articles from other writers and practice a little something from other sites.

  https://vrip.unmsm.edu.pe/forum/profile/t7jkdmt626

 13. Hey there, I think your website might be having browser compatibility issues. When I look at your blog in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, great blog!

  https://www.heypasteit.com/clip/0IX8GX

 14. I needed to write you one very small observation to thank you as before over the precious thoughts you have shared on this site. It has been really surprisingly open-handed of you to offer publicly what most people could have offered as an e-book to end up making some cash on their own, even more so seeing that you might well have tried it if you ever wanted. The principles also worked like a good way to fully grasp the rest have a similar dream really like mine to figure out a great deal more with regards to this matter. I’m sure there are some more enjoyable moments up front for individuals that scan your blog post.

  http://zrenren.com/space-uid-584770.html

 15. I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Keep up the superb works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my web site 🙂

  https://google.com.eg/url?q=https://twitter.com/i/events/1430274325500764161

 16. Greetings. I know this is to some degree off-matter, but I was asking yourself in case you knew exactly where I could receive a captcha plugin for my remark variety? I’m using the very same blog site platform like yours, and I’m owning problems getting just one? Thanks a good deal.

  http://homecarebed006.iamarrows.com/the-best-advice-you-could-ever-get-about-medical-bed-rental-near-me

 17. You made some decent points there. I looked on the net for more information about the issue and found most people will go along with your views on this site.

  http://school2ost.ru/user/casino4f0mofgc673

 18. Hey there! I could have sworn I’ve been to this website before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely happy I found it and I’ll be bookmarking and checking back frequently!

  https://tapas.io/w88kpi

 19. Great post. I’m experiencing a few of these issues as well..

  https://forum.bigant.com/member.php?action=profile&uid=127143

 20. Your site is certainly relevant to your website visitors. All the bests when it comes to publishing, thanks a lots with regard to the numerous topics.

  https://knivesout.neteasegamer.jp/?3676138

 21. Fashion Courses Online… […]the time to read or visit the content or sites we have linked to below the[…]…

  https://www.youtube.com/redirect?q=http://youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=1S6tE02REf0

 22. Helpful information. Fortunate me I discovered your web site accidentally, and I’m surprised why this twist of fate didn’t took place in advance! I bookmarked it. read more …

  first prev 1 2 3 4 next last

 23. – yo , Thank you a lot for making this website . I m into gambling niche and have found this website using search on google . Will be sure to share . I am affiliate and have found your site very informational Many thanks , see ya. :S

  http://fernandohymao.worldblogged.com/2568602/airbrush-makeup-kit-no-further-a-mystery

 24. I like what you guys are usually up too. This type of clever work and reporting! Keep up the very good works guys I’ve included you guys to my own blogroll.

  https://mcgrawfxwzhou.journoportfolio.com/articles/best-cbd-lubes-for-sex-related-fitness/

 25. I really love your website.. Very nice colors & theme. Did you build this web site yourself? Please reply back as Iím hoping to create my own personal blog and would like to find out where you got this from or just what the theme is called. Cheers!

  http://beautyinfo.eu/user/casino6r7rwona032

 26. Greetings! Very useful advice in this particular article! It is the little changes that will make the greatest changes. Thanks for sharing!

  https://www.openlearning.com/u/owlmonkey1/blog/SelectingTheProperRoundCrapsVariants

 27. I really like looking through a post that can make men and women think. Also, thanks for permitting me to comment!

  http://web.jmjh.tn.edu.tw/~env/modules/profile/userinfo.php?uid=3097722

 28. I truly appreciate this post. I’ve been looking all over for something similar to this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thanks again! soyos

  https://www.shakeoffyouroldself.com/quantum-biofeedback/

 29. I’m not sure where you’re getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for wonderful info I was looking for this info for my mission.

  https://iztube.ru/video/raaVgWMymYA

 30. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is excellent blog. A great read. I will definitely be back.

  http://google.com.na/url?q=https://daytrends.digital/2021/10/29/how-to-be-successful-with-article-marketing

 31. I am commenting to let you know what a marvelous practical experience my daughter relished reading through by means of your web page. She observed numerous types of parts, With all the inclusion of what it is like to have an awesome supporting model to possess The remainder with no hassle grasp some grueling issues.

  https://tldrlegal.com/users/marrensoyp

 32. Hello! I just want to give you a huge thumbs up for your great info you have got right here on this post. I will be coming back to your website for more soon.

  http://tupalo.com/en/users/sign_up

 33. Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this page to him. Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!

  https://dailydivafinds.com/expert-strategies-to-maximize-your-video-marketing/

 34. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such great information being shared freely out there.

  https://dailynewyorktimes.com/how-to-be-successful-with-article-marketing/

 35. I really love your blog.. Great colors & theme. Did you make this amazing site yourself? Please reply back as Iím wanting to create my own site and want to know where you got this from or what the theme is called. Thank you!

  http://alleurasia.com/user/casino3c1acjxb323

 36. Excellent post! We will be linking to this great content on our website. Keep up the great writing.

  http://caisno0cameramakeup5.bravesites.com/entries/general/card-games-for-every-event

 37. Wow, superb blog structure! How lengthy have you been blogging for? you make running a blog look easy. The entire look of your website is great, as well as the content!!

  https://shorte.top/

 38. You have made some decent points there. I checked on the net for more information about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

  http://beautyinfo.eu/user/woundwriter01/

 39. This is a very good tip particularly to those new to the blogosphere. Brief but very precise infoÖ Appreciate your sharing this one. A must read post!

  http://www.webclap.com/php/jump.php?url=https://www.openlearning.com/u/bird-qotzwo/blog/10ThingsMostPeopleDontKnowAboutDaejeonculjang/

 40. Wow, fantastic blog structure! How long have you ever been blogging for? you make blogging look easy. The full look of your site is wonderful, let alone the content!!

  https://shorte.top/

 41. I used to be able to find good advice from your content.

  http://www.gurufocus.com/ic/link.php?url=https://miromassage.com/

 42. Good day! I could have sworn Iíve visited this web site before but after looking at a few of the posts I realized itís new to me. Regardless, Iím certainly happy I came across it and Iíll be bookmarking it and checking back frequently!

  http://sualaptop365.edu.vn/members/hojib-islam.899859/

 43. Hey there would you mind stating which blog platform you’re using? I’m planning to start my own blog soon but I’m having a hard time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!

  http://images.google.gy/url?q=https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiKovDivtnzAhWOup4KHUuVBfwQFnoECAQQAQ&url=https3A2F2Fwww.youtube.com2Fchannel2FUC05wz6MQAasx7KYF2UCHpOw&usg=AOvVaw2sAoB-_IVGwMNEMfn3wjBQ

 44. Greetings from Florida! I’m bored at perform, so I decided to look through your internet site on my iPhone throughout lunch split. I like the knowledge you present below and might’t wait around to take a look After i get household. I’m amazed at how briskly your site loaded on my cell phone .. I’m not even making use of WIFI, just 3G. Anyhow, magnificent web site!

  https://www.one-tab.com/page/z_rSYx45TkueCkPB8ZhCoQ

 45. You ought to be a part of a contest for one of the greatest websites on the internet. I will highly recommend this website!

  https://freebookmarkstore.win/story.php?title=noir-et-quarante-a-game-of-bluff#discuss

 46. I want to to thank you for this excellent read!! I certainly enjoyed every little bit of it. I have got you book-marked to check out new stuff you postÖ

  https://xn—-7sbabr7abmoddedvfl.xn--p1ai/user/profile/136294

 47. You are so cool! I don’t suppose I’ve read a single thing like this before. So nice to find someone with some original thoughts on this topic. Seriously.. thank you for starting this up. This website is something that’s needed on the internet, someone with some originality!

  http://engawa.kakaku.com/jump/?url=http://massage4hithinjrpv.wpsuo.com/what-will-chuljangmasaji-be-like-in-100-years

 48. You have made some decent points there. I looked on the internet to learn more about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

  https://git.skewed.de/shearspoppy71

 49. When I initially commented I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I receive 4 emails with the same comment. Is there an easy method you can remove me from that service? Thanks!

  https://weekear5.bravejournal.net/post/2021/08/01/Thai-Therapeutic-Massage-and-Other-Traditional-Techniques-For-Anxiety-Reduction

 50. Your style is so unique compared to other people I’ve read stuff from. Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just book mark this site.

  http://team3556.com/HQ/index.php?action=profile;area=forumprofile;u=281697

 51. When I originally left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I get 4 emails with the exact same comment. Is there an easy method you can remove me from that service? Cheers!

  http://mama.jocee.jp/jump/?url=http://massage6messiahjsng009.fotosdefrases.com/the-most-common-mistakes-people-make-with-cheongjuchuljang-anma

 52. Your style is unique in comparison to other folks I’ve read stuff from. Thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I will just bookmark this blog.

  https://bookmark4you.win/story.php?title=recognizing-and-with-trigger-point-therapeutic-massage#discuss

 53. Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this article and the rest of the website is really good.

  https://diigo.com/0lp85o

 54. Required to compose you a very little word to thanks another time concerning the good strategies you’ve contributed below.

  http://buyingahospital593.cavandoragh.org/why-you-should-spend-more-time-thinking-about-bed-medical

 55. Hello there! This article couldnít be written much better! Going through this article reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I most certainly will send this post to him. Pretty sure he’s going to have a great read. I appreciate you for sharing!

  https://mudbidri.india77.com/user/profile/936560

 56. I enjoy reading through an article that will make men and women think. Also, many thanks for allowing me to comment!

  https://poigrala.ru/user/casino9m2fmpfb894

 57. I wanted to thank you for this good read!! I definitely enjoyed every bit of it. I have got you book-marked to check out new things you postÖ

  http://marchmole60.jigsy.com/entries/general/What-is-Aromatherapy-Massage-

 58. Right now, it looks as if WordPress is the preferred blogging platform available right this moment. (from what I’ve study) Is the fact that Anything you’re employing with your weblog? Terrific put up, nevertheless, I was pondering if you can publish a little more on this subject?

  https://rotatingnursingbeds473.mozello.com/blog/params/post/3712109/14-cartoons-about-beds-and-mattresses-thatll-brighten-your-day

 59. After looking over a handful of the articles on your web site, I truly like your way of writing a blog. I book marked it to my bookmark webpage list and will be checking back in the near future. Take a look at my web site as well and let me know what you think.

  https://lovewiki.faith/wiki/How_Prenatal_Care_Can_Assist_Every_Stage_of_Your_Pregnancy

 60. Good post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon everyday. It’s always interesting to read articles from other authors and use a little something from their web sites.

  https://v.gd/KSt3EP

 61. The next time I read a blog, Hopefully it won’t disappoint me as much as this one. After all, I know it was my choice to read through, but I actually believed you would have something interesting to talk about. All I hear is a bunch of crying about something that you could fix if you weren’t too busy seeking attention.

  http://oresmiusz.pl/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=2340636

 62. Your style is very unique in comparison to other people I have read stuff from. Many thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just bookmark this blog.

  https://pbase.com/topics/pauloyster6/which_sort_of_massage_is_ide

 63. Hi, I examine your web site occasionally, And that i have a similar a single, and I had been just asking yourself if you will get loads of spam remarks? If that’s the case How can you quit it, any plugin or nearly anything it is possible to recommend? I get a lot these days it’s driving me insane, so any aid is greatly appreciated.

  https://bedsusedinhospitals.bloggersdelight.dk/2021/09/29/forget-best-best-hospital-beds-in-the-world-3-replacements-you-need-to-jump-on/

 64. Hi there! I could have sworn Iíve been to this site before but after looking at many of the articles I realized itís new to me. Regardless, Iím certainly pleased I discovered it and Iíll be bookmarking it and checking back regularly!

  https://www.transtats.bts.gov/exit.asp?url=https://tellingmassage.com/cheongju/

 65. Howdy, I do think your website could be having internet browser compatibility issues. Whenever I take a look at your site in Safari, it looks fine however when opening in I.E., it’s got some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads up! Besides that, fantastic site!

  http://wiki.goldcointalk.org/index.php?title=What_Is_Lymphatic_Drainage_

 66. I could not resist commenting. Well written!

  http://www.ggevaluations.com/forum/member.php?action=profile&uid=90457

 67. A motivating discussion is definitely worth comment. I do believe that you ought to publish more about this subject matter, it may not be a taboo matter but typically people don’t discuss these subjects. To the next! All the best!!

  https://www.codecademy.com/profiles/array0262861809

 68. Great information. Lucky me I recently found your site by chance (stumbleupon). I have book marked it for later!

  https://novamods.ru/user/casino3m3cvtyz478

 69. Hi, I do think this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I am going to return yet again since i have bookmarked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide others.

  https://www.bookmarkingqueen.win/what-hollywood-can-teach-us-about-daejeonchuljangmasaji

 70. Can I simply say what a relief to discover someone that truly knows what they’re talking about over the internet. You actually realize how to bring an issue to light and make it important. A lot more people have to read this and understand this side of the story. I was surprised you’re not more popular given that you surely have the gift.

  https://warezrock.xyz/user/casino8d8ajstj200

 71. Good post! We will be linking to this particularly great content on our website. Keep up the great writing.

  https://www.forexfactory.com/casino1v6guk

 72. You need to take part in a contest for one of the greatest websites on the internet. I will highly recommend this blog!

  https://coolpot.stream/story.php?title=blackjack-the-best-online-casino-game#discuss

 73. Howdy! This article could not be written much better! Reading through this post reminds me of my previous roommate! He continually kept talking about this. I’ll send this post to him. Pretty sure he’ll have a good read. Thank you for sharing!

  http://forums.dollymarket.net/member.php?action=profile&uid=4275221

 74. Greetings! Very helpful advice in this particular article! It’s the little changes which will make the biggest changes. Many thanks for sharing!

  https://coub.com/pizzafile9

 75. Greetings! Very useful advice in this particular post! It is the little changes that will make the most significant changes. Thanks a lot for sharing!

  http://ya4r.net/go.php?url=https://www.forexfactory.com/casino3o6nqd

 76. I would like to thank you for the efforts you have put in penning this blog. I’m hoping to see the same high-grade blog posts from you later on as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my own, personal blog now 😉

  http://brewwiki.win/wiki/Post:Understanding_and_With_Triggerpoint_Therapeutic_Massage

 77. Nice blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog shine. Please let me know where you got your theme. Thanks a lot

  https://www.pearltrees.com/austinviet

 78. I truly wanted to develop a message to appreciate you for some of the unique techniques you are showing at this site. My particularly long internet search has at the end been rewarded with professional strategies to write about with my friends and family. I ‘d admit that most of us site visitors are really lucky to live in a good network with very many perfect professionals with useful pointers. I feel really lucky to have discovered the website page and look forward to plenty of more cool times reading here. Thanks again for all the details.

  https://google.ro/url?q=https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjzn8Cyl4DzAhUZIDQIHVKAAAoQwqsBegQIBxAB&url=https3A2F2Fwww.youtube.com2Fwatch3Fv3DZSsFGFdwcm4&usg=AOvVaw1NPaxnc6HxiNy1o1nMrpY3

 79. Very good info. Lucky me I came across your website by accident (stumbleupon). I’ve bookmarked it for later!

  https://v.gd/85Kq6d

 80. Iím amazed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog thatís both equally educative and engaging, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The issue is something that not enough men and women are speaking intelligently about. I’m very happy I found this in my hunt for something concerning this.

  https://clinfowiki.win/wiki/Post:The_Thing_You_Need_To_Know_Before_Obtaining_Watsu_Massage

 81. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you, However I am having issues with your RSS. I donít know the reason why I cannot subscribe to it. Is there anyone else getting the same RSS issues? Anybody who knows the answer can you kindly respond? Thanx!!

  https://www.blurb.com/user/pastaexpert1

 82. Aw, this was a very nice post. Taking the time and actual effort to produce a great articleÖ but what can I sayÖ I hesitate a lot and never manage to get nearly anything done.

  http://www.fcviktoria.cz/media_show.asp?id=2924&id_clanek=2467&media=0&type=1&url=https://thegadgetflow.com/user/camundlean/

 83. Aw, this was a really good post. Taking the time and actual effort to create a really good articleÖ but what can I sayÖ I hesitate a whole lot and never manage to get nearly anything done.

  http://i-m-a-d-e.org/qa/index.php?qa=user&qa_1=coltniece0

 84. Everything is very open with a clear clarification of the issues. It was definitely informative. Your website is very helpful. Thank you for sharing!

  https://historydb.date/wiki/Heal_Candles_The_Way_To_Enhance_Massage_Therapy_With_Structural_Integration

 85. I’m extremely pleased to find this great site. I wanted to thank you for ones time just for this fantastic read!! I definitely savored every little bit of it and i also have you saved as a favorite to see new information in your website.

  https://lexsrv3.nlm.nih.gov/fdse/search/search.pl?match=0&realm=all&terms=http://[email protected]/redirect/?url=https://anma4andersongtwm010.godaddysites.com/f/10-celebrities-who-should-consider-a-career-in-ECB29CEC9588ECB69CEC9EA5EBA788EC82ACECA780

 86. Itís nearly impossible to find educated people on this subject, but you sound like you know what youíre talking about! Thanks

  https://www.hotel-bookmarkings.win/what-s-holding-back-the-cheongjuchuljang-industry

 87. Greetings. I am aware This is often considerably off-subject matter, but I had been questioning in the event you realized in which I could get a captcha plugin for my comment form? I’m utilizing the very same weblog platform like yours, And that i’m having issues finding one? Thanks a whole lot.

  https://www.youtube.com/watch?v=W9JrP7eQWOo

 88. Good info. Lucky me I recently found your website by accident (stumbleupon). I have saved as a favorite for later!

  https://www.mightycause.com/user/1c2u0g

 89. Everyone loves it whenever people come together and share thoughts. Great website, stick with it!

  https://writeablog.net/cribbank12/swedish-massage-therapy-l8g3

 90. Great article. I’m going through a few of these issues as well..

  http://www.surya-aji.org/wiki/index.php?title=Classic_Blackjack_Find_Online_Casinos_and_Acquire_

 91. Hi there! I just want to give you a huge thumbs up for your great information you have here on this post. I am returning to your website for more soon.

  http://b292836n.beget.tech/member.php?action=profile&uid=80537

 92. Good information. Lucky me I recently found your website by accident (stumbleupon). I have book-marked it for later!

  http://www.bsaa.edu.ru/bitrix/rk.php?goto=https://passmassage.com/

 93. Hello there! I could have sworn Iíve been to this blog before but after browsing through some of the articles I realized itís new to me. Anyways, Iím certainly happy I came across it and Iíll be book-marking it and checking back often!

  https://mbientlab.com/community/profile/pearcannon45

 94. Everything is very open with a precise description of the issues. It was really informative. Your site is extremely helpful. Thank you for sharing!

  https://www.instapaper.com/p/curvetray64

 95. An outstanding share! I have just forwarded this onto a co-worker who has been doing a little homework on this. And he in fact ordered me lunch simply because I stumbled upon it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to discuss this matter here on your blog.

  http://ajayl.com/user/indexdigger17/

 96. I’m commenting to Permit you to know what a fantastic expertise my daughter relished looking at via your Online page. She noticed numerous types of items, With all the inclusion of what it truly is like to obtain an brilliant encouraging type to own the rest devoid of hassle grasp some grueling issues.

  http://searchguide.level3.com/search/?q=site3Awww.sondercare.com+hospital+beds&t=9

 97. This is the perfect website for anybody who hopes to find out about this topic. You know a whole lot its almost hard to argue with you (not that I really would want toÖHaHa). You certainly put a brand new spin on a topic that has been discussed for ages. Wonderful stuff, just great!

  https://soapbar3.edublogs.org/2021/07/09/blackjack-a-historical-game-with-a-modern-twist/

 98. I absolutely love your blog.. Excellent colors & theme. Did you create this web site yourself? Please reply back as Iím hoping to create my very own site and would like to know where you got this from or exactly what the theme is called. Appreciate it!

  https://orcid.org/0000-0002-6324-0285

 99. Excellent article. I absolutely love this website. Keep writing!

  http://www.wikigarden.com/index.php?title=Reduce_the_Casino_Business

 100. Hi there! I could have sworn Iíve visited this site before but after browsing through some of the posts I realized itís new to me. Anyhow, Iím definitely delighted I came across it and Iíll be bookmarking it and checking back often!

  https://www.daoduytu.edu.vn/forum/links.php?url=https://telegra.ph/How-Can-Gambling-Affect-the-Link-Between-IPV-and-Family-Violence-07-09

 101. You ought to take part in a contest for one of the best blogs on the net. I am going to highly recommend this blog!

  http://timofeevkasp.ru/user/m1asopz987

 102. Some us know all concerning the persuasive medium you current impressive steps on this weblog and therefore strongly encourage contribution from other ones on this subject matter while our own kid is truly finding a fantastic deal. Have a great time Using the remaining part of the yr.

  https://www.sapo.pt/pesquisa/web/tudo?q=site3Awww.sondercare.com+hospital+bed#gsc.tab=0&gsc.q=site3Awww.sondercare.com20hospital20bed&gsc.page=1

 103. After exploring a handful of the articles on your website, I honestly appreciate your way of writing a blog. I saved it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Please visit my website too and let me know what you think.

  http://gigglyu.com/members/gambling0rodrifle85/activity/361683/

 104. Having read this I thought it was very informative. I appreciate you taking the time and energy to put this information together. I once again find myself spending a lot of time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!

  https://pbase.com/topics/casino1hockeychild77/how_to_make_a_french_boule

 105. I am commenting to Allow you to know what a great experience my daughter loved looking through by means of your Website. She seen a wide variety of pieces, Together with the inclusion of what it can be like to have an magnificent assisting fashion to get the rest without the need of problem grasp some grueling issues.

  https://www.one-tab.com/page/TtX54UGJRxeE-yTQpkzS7g

 106. Excellent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just extremely magnificent. I really like what you’ve acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it sensible. I can not wait to read far more from you. This is really a terrific site.

  https://www.hackathon.io/users/226927

 107. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is great blog. A great read. I will certainly be back.

  http://www.johnsonclassifieds.com/user/profile/5680331

 108. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how could we communicate?

  https://www.akaqa.com/account/profile/19191510331

 109. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something that I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I am looking forward for your next post, I?ll try to get the hang of it!

  https://we.riseup.net/detektywsuchedniow

 110. It’s the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or suggestions. Perhaps you could write next articles referring to this article. I want to read even more things about it!

  http://www.johnsonclassifieds.com/user/profile/5681201

 111. My brother suggested I might like this blog. He was totally right. This post truly made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

  https://www.akaqa.com/account/profile/19191510310

 112. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a blog site? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

  https://www.hackathon.io/users/226928

 113. After I initially commented I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I recieve four emails with the same comment. There has to be a way you are able to remove me from that service? Cheers!

  http://www.softproject.cn/home.php?mod=space&uid=150894

 114. Please allow me to know should you’re searching for an writer for your internet site. You have some wonderful posts, and I believe I would be a very good asset. In case you ever wish to consider a number of the load off, I’d like to write down some content for your blog in exchange to get a connection again to mine. Be sure to shoot me an electronic mail if interested. Many thanks.

  https://search.goo.ne.jp/web.jsp?IE=UTF-8&OE=UTF-8&from=ocn_Default&PT=ocn_Default&sbd=ocn001&MT=site3Awww.sondercare.com+hospital+beds

 115. Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is wonderful, let alone the content!

  https://maps.google.de/url?sa=t&url=https://esperalkrakow.pl/wszywka-alkoholowa-goczalkowice/

 116. This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I’ve shared your website in my social networks!

  https://images.google.be/url?sa=t&url=https://esperalpolska.pl/

 117. I was suggested this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You’re incredible! Thanks!

  https://www.google.dk/url?sa=t&url=https://esperalkrakow.pl/wszywka-alkoholowa-goczalkowice/

 118. Great blog here! Also your web site loads up fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as quickly as yours lol

  https://maps.google.ie/url?sa=t&url=https://esperalkrakow.pl/wszywka-alkoholowa-goczalkowice/

 119. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your web site in my social networks!

  https://images.google.ro/url?sa=t&url=https://esperalkrakow.pl/wszywka-alkoholowa-goczalkowice/

 120. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s truly informative. I am going to watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

  https://www.google.ru/url?sa=t&url=https://esperalkrakow.pl/wszywka-alkoholowa-goczalkowice/

 121. Heya i am for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and aid others like you aided me.

  https://amara.org/pl/profiles/profile/ycEVR7WWBThnHErOQAfvh85z0C8XtgqBazxFAfg3qaI/

 122. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I don’t know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

  https://www.akaqa.com/account/profile/19191510351

 123. The very next time I read a blog, I hope that it won’t disappoint me just as much as this particular one. I mean, I know it was my choice to read through, however I actually believed you would probably have something interesting to talk about. All I hear is a bunch of moaning about something that you could possibly fix if you were not too busy searching for attention.

  https://chessdatabase.science/wiki/Shiatsu_Therapeutic_Massage_How_it_Can_Help_You

 124. This site was… how do I say it? Relevant!! Finally I’ve found something that helped me. Many thanks!

  https://sbank-gid.ru/user/c4weqpf011

 125. Hi, I do think this is an excellent web site. I stumbledupon it 😉 I may return yet again since I saved as a favorite it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide other people.

  http://massage7duburgvykv.cavandoragh.org/5-tools-everyone-in-the-chuljangmasaji-industry-should-be-using

 126. My brother recommended I might like this website. He was entirely right. This post truly made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

  https://forum.highlite.com/user-2556.html

 127. This is a topic that’s near to my heart… Cheers! Where are your contact details though?

  https://supercamp.fr/user/profile/28034

 128. Excellent post. I’m experiencing many of these issues as well..

  https://www.buscalonow.es/user/profile/65561

 129. Iím amazed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog thatís both educative and entertaining, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The issue is an issue that too few men and women are speaking intelligently about. I am very happy I came across this during my hunt for something concerning this.

  http://www.popteen.net/news/go.php?url=https://www.kickstarter.com/profile/135430110/about

 130. This site truly has all of the information and facts I wanted concerning this subject and didnít know who to ask.

  http://weekverse3.bravesites.com/entries/general/can-be-gambling-really-gambling

 131. I blog often and I seriously appreciate your content. Your article has truly peaked my interest. I’m going to bookmark your blog and keep checking for new information about once a week. I subscribed to your RSS feed as well.

  https://forum.marinarusakova.biz/index.php?action=profile;area=forumprofile;u=188813

 132. I was able to find good info from your blog articles.

  http://www.bioguiden.se/redirect.aspx?url=http://massage8andybteb632.yousher.com/how-to-master-ilsanchuljang-in-6-simple-steps

 133. Hello there, You’ve done a great job. I will definitely digg it and personally recommend to my friends. I am sure they will be benefited from this web site.

  https://we.riseup.net/testycovidrzeszow

 134. Hi there, You have done a great job. I?ll definitely digg it and personally recommend to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this site.

  https://www.hackathon.io/users/225903

 135. Hey there! I simply want to give you a huge thumbs up for the excellent information you’ve got here on this post. I’ll be returning to your web site for more soon.

  https://www.victoriaeducation.co.uk/members/casino2nutcard2/activity/632496/

 136. Excellent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just extremely great. I really like what you’ve acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it sensible. I cant wait to read far more from you. This is really a great web site.

  https://www.fantastyka.pl/profil/370694

 137. hey there and thank you for your information ? I have certainly picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical points using this website, as I experienced to reload the web site lots of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords. Well I?m adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective exciting content. Ensure that you update this again soon..

  https://www.bbuzzart.com/profile/408975/

 138. I like the valuable info you provide in your articles. I?ll bookmark your blog and check again here frequently. I am quite sure I?ll learn lots of new stuff right here! Best of luck for the next!

  https://www.hackathon.io/users/225922

 139. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it is truly informative. I?m gonna watch out for brussels. I?ll be grateful if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

  https://www.fantastyka.pl/profil/370704

 140. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s truly informative. I?m going to watch out for brussels. I?ll be grateful if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

  http://www.bobscruises.com/user/wszywkaalkoholowakatowice-3

 141. I have been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

  http://www.johnsonclassifieds.com/user/profile/5568396

 142. It’s perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or tips. Perhaps you could write next articles referring to this article. I want to read even more things about it!

  http://www.johnsonclassifieds.com/user/profile/5482882

 143. I?m not sure where you are getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for excellent information I was looking for this info for my mission.

  https://www.akaqa.com/account/profile/19191508144

 144. It is perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or suggestions. Perhaps you can write next articles referring to this article. I want to read even more things about it!

  http://www.bobscruises.com/user/esperalstargard-szczecinski

 145. I’ve been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you did, the web will be much more useful than ever before.

  https://amara.org/pl/profiles/profile/QS7hQeq2PS_0qeZyRM0gQYN3nQp5xCsolZI-1ify0R4/

 146. hello there and thank you for your information ? I have certainly picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical points using this site, since I experienced to reload the site a lot of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and could damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I?m adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective interesting content. Ensure that you update this again soon..

  https://www.bme.com/iam/TfefSna7U

 147. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it is truly informative. I am gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

  https://we.riseup.net/esperalolkusz

 148. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this blog. I’m hoping to see the same high-grade blog posts by you later on as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my own site now 😉

  http://gestyy.com/eonrmr

 149. There is perceptibly a bunch to identify about this. I think you made some nice points in features also.

  https://www.pawer.global/members/quincymassachusettssmallcaroverview4p79/activity/278201/

 150. There is certainly a great deal to find out about this subject. I love all the points you’ve made.

  http://www.tajcn.com/go.php?url=https://www.blurb.com/user/pdvvlyb877

 151. I truly appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thx again

  https://ismyschool.net/schools-resumption-dates/

 152. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you penning this write-up and the rest of the site is very good.

  https://forums.ppsspp.org/member.php?action=profile&uid=1156868

 153. I was extremely pleased to uncover this page. I wanted to thank you for ones time for this wonderful read!! I definitely savored every little bit of it and i also have you book marked to check out new information on your blog.

  http://www.dom-ita.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1933254

 154. Hello There. I discovered your weblog the usage of msn. That is a really smartly written article. I will be sure to bookmark it and come back to learn more of your useful info. Thank you for the post. I’ll definitely return.

  https://quincy-smallcar-overview595.werite.net/post/2021/06/28/Some-great-benefits-of-Auto-Oil-Transformation-Quincy

 155. Someone essentially help to make seriously posts I would state. This is the first time I frequented your website page and thus far? I amazed with the research you made to make this particular publish incredible. Excellent job!

  https://phonographic.science/wiki/Finding_Miami_Oceanfront_Homes_for_Sale_with_Ease

 156. I simply couldn’t leave your site prior to suggesting that I extremely loved the usual info a person provide for your guests? Is going to be again continuously to check up on new posts

  https://gundersen-mccollum.blogbright.net/localized-movers-jamaica-plain-can-make-your-move-easier-having-the-best-solution-associated-with-your-moving-problems-in-jamaica-plain-mass

 157. Spot on with this write-up, I actually believe this amazing site needs a lot more attention. Iíll probably be back again to read through more, thanks for the advice!

  https://www.gatesofantares.com/players/leeksing8/activity/847305/

 158. Hello! Do you know if they make any plugins to assist with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success. If you know of any please share. Thank you!

  https://paste2.org/XbJAbOOV

 159. Greetings from Florida! I’m bored at do the job, so I chose to browse your web site on my apple iphone in the course of lunch split. I really like the information you give here and might’t wait around to take a look Once i get home. I’m surprised at how fast your blog site loaded on my cellular telephone .. I’m not even utilizing WIFI, just 3G. In any case, wonderful blog!

  https://cgi.search.biglobe.ne.jp/cgi-bin/search2-b?search=E6A49CE7B4A2&q=site3Awww.sondercare.com+hospital+beds

 160. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is really informative. I am gonna watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

  https://whatsondigest.com/members/greaterbostonlocal-vibe-friend0d6evq/activity/113169/

 161. I keep listening to the reports speak about getting free online grant applications so I have been looking around for the most excellent site to get one. Could you tell me please, where could i find some?

  https://postheaven.net/miami-pre-construction2/miami-pre-development-for-sale-lg57

 162. Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this write-up plus the rest of the website is really good.

  https://digitaltibetan.win/wiki/Post:A_Simple_Guide_to_Playing_Online_Casino_Games

 163. Spot on with this write-up, I truly feel this amazing site needs far more attention. Iíll probably be back again to read through more, thanks for the info!

  https://beastlored.com/mybb/member.php?action=profile&uid=196097

 164. An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing a little analysis on this. And he in fact bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you become expertise, would you mind updating your blog with more details? It is highly helpful for me. Big thumb up for this blog post!

  https://www.detoks-krakow.pl/

 165. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to create my own blog and would like to find out where u got this from. thanks a lot

  http://customerpolicedepartment.com/members/47quincymassachusetts-vehicle-blog75/activity/706975/

 166. We are a gaggle of volunteers and starting a brand new scheme in our community. Your site provided us with helpful information to paintings on. You have performed an impressive task and our entire neighborhood might be grateful to you.

  https://hviid-levine.technetbloggers.de/why-you-should-have-a-particular-auto-oil-change-in-quincy-ma-1627011230

 167. Greetings from Los angeles! I’m bored at work so I decided to check out your blog on my iphone during lunch break. I enjoy the information you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m amazed at how fast your blog loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, good site!

  https://www.victoriaeducation.co.uk/members/06quincymassachusetts-auto-information37u/activity/769063/

 168. Hi, Neat post. There is an issue along with your website in web explorer, would check this… IE still is the marketplace chief and a huge section of other people will pass over your excellent writing because of this problem.

  http://schmelkes.com/wiki/index.php?title=The_Qualities_of_a_Top_Miami_Beach_Realtor

 169. An interesting discussion is worth comment. I feel that you must write extra on this subject, it won’t be a taboo topic however typically people are not sufficient to speak on such topics. To the next. Cheers

  https://genius.com/miamipreconstructioncondoswasp6

 170. Hello there, just become alert to your weblog through Google, and found that it is really informative. I’m gonna be careful for brussels. I will be grateful in the event you proceed this in future. Lots of other folks can be benefited from your writing. Cheers!

  https://setiweb.ssl.berkeley.edu/beta/team_display.php?teamid=2183787

 171. Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; many of us have developed some nice practices and we are looking to swap methods with other folks, be sure to shoot me an e-mail if interested.

  https://menwiki.men/wiki/How_to_Repair_Charlotte_NC_Yourself

 172. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such great info being shared freely out there.

  https://santiago-honore-2.blogbright.net/improving-well-being-and-independence-for-elderly-members-of-the-family-through-boston-elder-care

 173. fantastic post, very informative. I ponder why the opposite specialists of this sector don’t realize this. You should continue your writing. I am confident, you’ve a great readers’ base already!

  https://wifidb.science/wiki/How_to_Choose_an_Appliance_Repair_Charlotte_NC_Specialist

 174. I’m still learning from you, as I’m making my way to the top as well. I absolutely enjoy reading all that is posted on your website.Keep the posts coming. I liked it!

  https://cash-ortega.blogbright.net/where-to-find-moving-companies-throughout-boston-massachusetts-to-florida-usa

 175. Can I just say what a reduction to seek out somebody who truly knows what theyre talking about on the internet. You positively know how you can deliver a difficulty to light and make it important. Extra individuals have to read this and perceive this aspect of the story. I cant consider youre no more fashionable because you undoubtedly have the gift.

  https://setiweb.ssl.berkeley.edu/beta/team_display.php?teamid=2135201

 176. I’m typically to running a blog and i really respect your content. The article has actually peaks my interest. I am going to bookmark your site and hold checking for new information.

  http://watchbycountry.com/watch.php?v=mLTr1pCo6E4

 177. You can certainly see your expertise in the work you write. The world hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always go after your heart.

  http://silverspringfilm.org/2021/07/15/an-extremely-intriguing-site-with-fantastic-articles/

 178. Whoa! This blog looks exactly like my old one! It’s on a completely different subject but it has pretty much the same page layout and design. Excellent choice of colors!

  http://australiandvd.net/2021/07/17/an-incredibly-appealing-website-with-fantastic-articles-3/