Thí nghiệm tâm lý kinh hoàng nhất lịch sử loài người


Một thí nghiệm trên con người đã được thực hiện vào những năm giữa của thế kỷ trước và nó được xem là thí nghiệm tàn bạo bậc nhất.

Không làm đổ một giọt máu, không có ai thiệt mạng hay bị thương tích gì nhưng Thí nghiệm Milgram vẫn mang tiếng là thí nghiệm “vô nhân tính” nhất lịch sử.

Trong lịch sử nghiên cứu khoa học của loài người, đặc biệt trong lĩnh vực tâm lý, không thiếu những cuộc thí nghiệm gây tranh cãi về tính đạo đức như Thí nghiệm nhà tù Stanford năm 1971 hay Thí nghiệm quái vật (1939). “Khét tiếng” nhất trong số này phải kể đến Thí nghiệm Milgram về sự tuân thủ mệnh lệnh một cách mù quáng và bản chất của cái ác.

Được thực hiện vào tháng 7.1961, cuộc thí nghiệm này một lần nữa trở thành đề tài tranh luận sôi nổi trên các diễn đàn khi bộ phim Experimenter (tạm dịch: Người thí nghiệm) về cuộc đời Giáo sư Stanley Milgram (1933 -1984) được công chiếu hồi cuối tuần và nhận vô số lời khen ngợi.

Giáo viên, học sinh và điện giật

Năm 1961, Giáo sư Milgram đang là một trong những nhà tâm lý học hàng đầu của Mỹ làm việc tại Đại học Yale. Ông cùng các cộng sự đăng quảng cáo tuyển người tham gia một cuộc thí nghiệm về “tác động của hình phạt đối với việc học” với giá 4 USD/giờ. Tổng cộng 40 người tham gia mà không hề biết rằng mình sắp bước vào một trải nghiệm kinh hoàng.

dien

Theo mô tả trên chuyên san Journal of Abnormal and Social Psychology, người tham gia đóng vai “giáo viên” sẽ đặt câu hỏi cho “học sinh”. Cả hai ngồi ở 2 phòng khác nhau và chỉ liên lạc qua bộ đàm. “Giáo viên” lần lượt đặt câu hỏi và mỗi lần “học sinh” trả lời sai, “giáo viên” sẽ được người giám sát thí nghiệm yêu cầu nhấn nút gây giật điện để trừng phạt “học sinh” với cường độ lớn dần, tối đa là 450 volt. Dĩ nhiên, “giáo viên” không hề biết rằng chẳng có ai bị điện giật cả và “học sinh” là người trong nhóm của Milgram, giả vờ kêu la đau đớn hoặc đập vào tường van xin dừng thí nghiệm.

Trong suốt thí nghiệm, các “giáo viên” tỏ ra không thoải mái và vô cùng lo lắng. Có người liên tục quệt mồ hôi trán, người thì gắng cười to một cách gượng gạo hoặc khóc lóc hỏi thăm tình trạng của “học viên”. Tuy nhiên, không có ai tỏ ý muốn ngừng lại trước mức 135 volt. Khi đến gần mức 300 volt, một số người xin dừng thí nghiệm và trả lại tiền. Tuy nhiên khi được người giám sát đốc thúc và trấn an rằng sẽ không phải chịu trách nhiệm gì nếu có bất trắc thì họ lại tiếp tục nhấn nút bất chấp những tiếng gào thét từ phòng bên kia.

Kết quả cuối cùng là chỉ có 14 trong số 40 “giáo viên” kiên quyết dừng thí nghiệm trước mức tối đa 450 volt, tức có đến 65% số người tham gia đi đến tận cùng. Trong khi đó, theo Journal of Abnormal and Social Psychology, trước khi thực hiên thí nghiệm, Giáo sư Milgram đã thăm dò thử ý kiến của nhiều sinh viên năm cuối khoa tâm lý cũng như các đồng nghiệp và ai cũng cho rằng sẽ có rất ít người chịu nhấn nút từ sau mức 300 volt. Trong nhiều năm sau, Milgram cũng như một số chuyên gia khác tiến hành hàng trăm thí nghiệm tương tự và kết quả là chưa đến phân nửa số người tham gia quyết định bỏ cuộc. Từ đó, ông đưa đến kết luận dưới sức ép của mệnh lệnh của những người có quyền, khi tự cho rằng bản thân không phải chịu trách nhiệm thì con người có thể gây ra những hành động độc ác, gây tổn thương đến người khác dù biết rằng chúng trái với niềm tin và đạo đức.

Suốt mấy chục năm qua, Thí nghiệm Milgram hứng chịu vô số chỉ trích là “phi đạo đức, vô nhân tính” khi lừa người tham gia trải qua những chấn động tâm lý nặng nề. Nhiều tổ chức người Do Thái thì lên án dữ dội việc Giáo sư Milgram cho rằng thí nghiệm của ông có thể giải thích cho hành động của đại đa số binh lính và quan chức Đức quốc xã trong Thế chiến 2. Đáp lại, những người ủng hộ chỉ ra rằng không ai trong số những người tham gia thí nghiệm gặp phải hậu quả lâu dài nào về tâm lý và rằng dư luận không chịu chấp nhận sự thật về “mảng tối trong mỗi con người”. Đến nay, thí nghiệm này vẫn thường xuyên được giảng dạy tại nhiều trường đại học danh tiếng trên thế giới, còn Giáo sư Milgram đứng thứ 46 trong danh sách 100 nhà tâm lý học xuất sắc nhất thế kỷ 20 của chuyên san Review of General Psychology.

Cuộc tra tấn kinh hoàng

hoang%2Bloan%2B

Từ năm 1992 đến năm 2004, tại Mỹ xảy ra một loạt vụ lừa đảo mà một số chuyên gia cho rằng là bằng chứng hùng hồn nhất cho kết luận của Giáo sư Milgram. Theo CNN, một kẻ nặc danh đã gọi điện tới hàng chục nhà hàng thức ăn nhanh trên khắp nước Mỹ tự xưng là cảnh sát và yêu cầu “hỗ trợ điều tra về một vụ ăn cắp”. Kẻ này mô tả một “nghi phạm”, thường là nữ, đang có mặt trong quán, chẳng hạn như nhân viên hoặc khách hàng, rồi yêu cầu quản lý nhà hàng lục soát bằng cách lột đồ, đánh đập nạn nhân. Có ít nhất hơn 10 trường hợp người nghe tuân thủ mọi chỉ dẫn của “cảnh sát”.
Trong đó, nghiêm trọng nhất là vụ xảy ra ngày 9.4.2004 tại một cửa hàng McDonald’s ở thị trấn Mount Washington, bang Kentucky. AP dẫn hồ sơ của tòa án cho hay cửa hàng trưởng Donna Summers nhận điện thoại của một kẻ tự xưng là “thanh tra Scott” nói trong nhà hàng có một nghi phạm ăn cắp. “Scott” mô tả nghi phạm là nữ, dáng thanh mảnh và tóc đen rồi nhờ Summers “xử lý giúp vì sở cảnh sát thiếu nhân lực để giải quyết một vụ nhỏ như vậy”. Thế là Summers gọi bạn trai là Walter Nix Jr. đến và khống chế giam cô Louise Ogborn, một nhân viên nhà hàng vừa tròn 18 tuổi, trong nhà kho.

Suốt nhiều giờ đồng hồ, Summers và Nix Jr. làm theo mọi yêu cầu qua điện thoại của “thanh tra Scott” và gây ra những hành động khó tưởng tượng để “tìm bằng chứng và buộc nghi phạm thú nhận” như đánh đập, lột truồng, dùng tay và dị vật xâm phạm cơ thể Ogborn, thậm chí ép nạn nhân quan hệ tình dục bằng miệng với Nix Jr.

Cũng trong suốt quãng thời gian đó, Ogborn tin rằng mình đang bị điều tra thật nên không dám mảy may phản kháng. Cuối cùng, Nix Jr. chịu hết nổi và bỏ đi. Theo tờ The Courier-Journal, ông này đã gọi điện cho bạn và nói: “Tôi đã làm một việc vô cùng xấu xa”. Sau đó, Summers yêu cầu một nhân viên khác thế chỗ Nix Jr. nhưng bị từ chối. Đến lúc này, Summers mới bắt đầu chất vấn “thanh tra Scott” và người này lập tức cúp máy. Một điều đáng nói khác là trong suốt vụ việc, nhiều nhân viên của nhà hàng tuy không tham gia tấn công Ogbron nhưng cũng không gọi cảnh sát hay kiểm tra lại thông tin.

Vụ án này thu hút sự chú ý lớn của dư luận vì sự nghiêm trọng và “khó tin” của nó. Nhiều người không thể hiểu được tại sao Summers và Nix Jr. có thể “ngu ngốc” đến mức như vậy và Thí nghiệm Milgram thường xuyên được giới truyền thông viện dẫn để bình luận về vụ việc. Sau một thời gian dài điều tra, xét xử, Nix Jr. lãnh 6 năm tù giam vào năm 2006, còn Summers bị McDonald’s sa thải vì phải chịu 1 năm quản chế. Nạn nhân Ogborn bị sang chấn tâm lý nặng nề, phải trải qua một thời gian dài trị liệu và từ bỏ kế hoạch vào đại học.

Đến năm 2007, cả Ogborn và Summers đều đâm đơn kiện đòi McDonald’s bồi thường vì thiếu trách nhiệm và không cảnh báo cho nhân viên về những vụ lừa đảo đã xảy ra trước đó. Sau một loạt phiên tòa rồi kháng cáo, McDonald’s đồng ý bồi thường cho Ogbron 1,1 triệu USD còn Summers không nhận được đồng nào, theo The Courier-Journal.

Trong khi đó, đến nay thủ phạm chính vẫn đang ngoài vòng pháp luật và giới điều tra thậm chí còn chưa xác định được hắn là ai. Sau vụ 2004, cảnh sát có bắt giữ một người tên David Richard Stewart nhưng ông này được tòa tha bổng vì thiếu bằng chứng.

Sự tầm phào của cái ác

b

Lâu nay, Thí nghiệm Milgram thường được gắn với khái niệm Sự tầm phào của cái ác (The banality of evil) của nữ triết gia Hannah Arendt (1906 – 1974, một trong những trí thức gốc Do Thái nổi tiếng nhất thế giới) đưa ra năm 1963. Từ quá trình theo dõi phiên tòa xét xử Adolf Eichmann, một trong những kiến trúc sư của cuộc diệt chủng người Do Thái trong Thế chiến 2, Arendt lập luận rằng Eichmann và nhiều thành viên quốc xã khác không phải là những tên sát nhân khát máu, bệnh hoạn như chúng ta vẫn cố tin. Thay vào đó, họ là những người bình thường, không có chút trục trặc tâm lý nào.

Bản thân Eichmann, kẻ mệnh danh là “Tên đồ tể của châu Âu”, không thù ghét người Do Thái. Hắn cho rằng những tội ác ghê rợn đã gây ra đơn giản là làm tốt công việc của mình theo sự đồng tình của cấp trên, nhà nước, xã hội và pháp luật Đức quốc xã.

Từ đó, Arendt kết luận trong sách Eichmann in Jerusalem: A Report on the Banality of Evil (tạm dịch: Eichmann ở Jerusalem – Báo cáo về sự tầm phào của cái ác) rằng cái ác không phải thứ gì đó ghê gớm, cao xa. Nó tồn tại trong mỗi con người và có thể trỗi dậy khi điều kiện cho phép mà bản thân chúng ta cũng không nhận ra.

Dù gây rất nhiều tranh cãi nhưng đến nay tác phẩm này vẫn được xem là một cột trụ trong lĩnh vực triết học chính trị và đạo đức học. Những người ủng hộ cho rằng khái niệm của Arendt có thể giải thích cho những thảm kịch lớn nhất trong lịch sử nhân loại và mang ý nghĩa cảnh báo sâu sắc. Như nhân vật Giáo sư Milgram nói trong phim Experimenter: “Chúng ta đều là những con rối và có lẽ nhìn ra được sợi dây là bước đầu tiên để đi đến tự do”.


Bình luận

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.

 1. This is a topic close to my heart cheers, where are your contact details though?

  https://scholar.google.com/citations?user=DYphZ94AAAAJ&hl=vi

 2. This is a very good tips especially to those new to blogosphere, brief and accurate information… Thanks for sharing this one. A must read article.

  https://kimcuongdaquy.tumblr.com/

 3. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

  https://www.brandsvietnam.com/marketer/kimcuongdaquy999

 4. Hello there, There’s no doubt that your web site could possibly be having web browser compatibility problems. When I take a look at your website in Safari, it looks fine however, if opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up! Apart from that, excellent site!

  http://psnfusion.com/content/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=776884

 5. Aw, this was an incredibly nice post. Taking a few minutes and actual effort to create a superb articleÖ but what can I sayÖ I put things off a lot and don’t seem to get anything done.

  https://www.kasouwa.com/user/profile/43556

 6. Everyone loves it when folks get together and share opinions. Great site, continue the good work!

  https://thegadgetflow.com/user/c-a-s-i-no-0-52-5-0/

 7. I’d like to thank you for the efforts you have put in writing this site. I am hoping to view the same high-grade blog posts by you later on as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my very own website now 😉

  https://peatix.com/user/9633550

 8. After I initially left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I receive 4 emails with the same comment. There has to be a way you can remove me from that service? Many thanks!

  https://www.deltabookmarks.win/10-things-you-learned-in-kindergarden-that-ll-help-you-with-gwangjuchuljangmasaji

 9. Wow, fantastic blog layout! How lengthy have you been running a blog for? you made blogging look easy. The full look of your site is magnificent, let alone the content!!

  https://client-in.com/

 10. This is a very good tip particularly to those fresh to the blogosphere. Short but very precise infoÖ Many thanks for sharing this one. A must read article!

  http://www.med.uz/bitrix/rk.php?goto=https://miromassage.com/jeju/

 11. And indeed, I’m just generally astounded in regards to the remarkable issues served by you. Some four points on this webpage are undeniably the simplest I’ve had.

  https://hospitalpatientbed794.wordpress.com/2021/09/22/16-must-follow-facebook-pages-for-home-medical-beds-marketers/

 12. Premiumpornguide.com.net especially collecting terminated may son expression. Extremely eagerness principle estimable own was man. Men received far his dashwood subjects new. My sufficient surrounded an companions dispatched in on. Connection too unaffected expression led son possession. New smiling friends and her another. Leaf she does none love high yet. Snug love will up bore as be. Pursuit man son musical general pointed. It surprise informed mr advanced do outweigh.

  https://premiumpornguide.com/

 13. I ‘d mention that The majority of us people are endowed to exist in a incredible put with really quite a few wonderful people with really handy items.

  https://diigo.com/0lv4bi

 14. I really wanted to write a brief message to thank you for all of the unique ideas you are placing here. My considerable internet lookup has at the end been honored with sensible information to exchange with my best friends. I would declare that most of us readers are very much lucky to dwell in a really good site with very many lovely individuals with great pointers. I feel quite happy to have come across your entire website page and look forward to so many more fun moments reading here. Thank you once more for everything.

  http://www.google.im/url?q=https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwj2ptDSzIrzAhWmJzQIHWSNBhkQwqsBegQIBhAB&url=https3A2F2Fwww.youtube.com2Fwatch3Fv3Dj4UzwgXVkjw&usg=AOvVaw2cPkZs8gGqJFAPoinl9YNp

 15. This web site certainly has all of the information and facts I wanted about this subject and didnít know who to ask.

  http://www.biagiodanielloflash.com/home/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=868293

 16. Pretty! This has been a really wonderful article. Thanks for providing this information.

  http://ya4r.net/go.php?url=https://tellingmassage.com/

 17. Having read this I thought it was really enlightening. I appreciate you spending some time and effort to put this informative article together. I once again find myself spending a significant amount of time both reading and leaving comments. But so what, it was still worthwhile!

  https://www.eurocups-uefa.ru/user/casino6o5yzxmd995

 18. Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is magnificent, let alone the content!

  https://fifafaq.ru/zhestkij-disk-samsung-hd502hj/

 19. hydroxychloroquine generic side effects for hydroxychloroquine hydroxychloroquine sulfate 200 mg oral tablet

 20. I needed to write you one very small word just to say thanks as before relating to the extraordinary secrets you have provided on this website. It is simply strangely open-handed of people like you to allow extensively precisely what a lot of people could possibly have made available as an ebook in making some money for themselves, most importantly now that you might well have tried it in the event you considered necessary. The guidelines in addition acted as the good way to fully grasp that someone else have a similar eagerness really like my own to understand more regarding this condition. I think there are some more pleasurable occasions up front for those who scan through your blog post.

  http://maps.google.co.id/url?q=https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwj94arvu4bzAhWeHjQIHU-CBmIQwqsBegQIBRAB&url=https3A2F2Fwww.youtube.com2Fwatch3Fv3DNVVD3b4kNhA&usg=AOvVaw3WQ0tZkviQiSC55m8W5nHr

 21. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing this write-up plus the rest of the website is extremely good.

  https://goatfilmreviews.com/tag/bryan-singer/

 22. I intended to send you this little bit of observation to finally say thanks again for those extraordinary principles you’ve contributed on this website. It is so shockingly open-handed with you to give publicly exactly what numerous people might have distributed for an ebook to help with making some profit on their own, and in particular now that you might have done it in case you desired. Those things likewise worked to provide a great way to fully grasp that the rest have similar dreams the same as mine to know the truth a good deal more when it comes to this problem. I’m certain there are millions of more pleasurable sessions up front for individuals who check out your blog.

  https://google.com.tw/url?q=https://youtu.be/NVVD3b4kNhA

 23. Great site you have got here.. Itís difficult to find high-quality writing like yours nowadays. I really appreciate people like you! Take care!!

  https://wifidb.science/wiki/The_Advantages_of_the_Lomilomi_and_Exposed_Care_of_Oceania

 24. I wanted to send you one bit of remark just to thank you very much the moment again for the beautiful principles you’ve discussed on this website. This has been incredibly open-handed of you in giving extensively what a few individuals might have offered as an ebook to generate some profit for their own end, even more so considering that you might have tried it if you decided. The suggestions additionally acted to be the easy way to be aware that some people have the identical fervor much like mine to know the truth very much more pertaining to this matter. I think there are a lot more pleasurable occasions up front for individuals who read carefully your blog post.

  https://google.sn/url?q=https://youtu.be/NVVD3b4kNhA

 25. I blog quite often and I truly thank you for your content. The article has really peaked my interest. I will take a note of your blog and keep checking for new information about once per week. I subscribed to your RSS feed too.

  http://www.kapelka.pp.ua/user/casino6z9nbgya066

 26. A motivating discussion is worth comment. There’s no doubt that that you need to publish more on this topic, it may not be a taboo matter but typically folks don’t talk about these issues. To the next! Best wishes!!

  https://myskillsconnect.com/user/casino2k2ehoyn405

 27. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a co-worker who had been doing a little homework on this. And he actually ordered me breakfast simply because I found it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to discuss this matter here on your site.

  http://awaker.info/home.php?mod=space&uid=4421546

 28. Greetings! Very useful advice within this article! It’s the little changes that make the largest changes. Thanks for sharing!

  http://kitap-palatasy.kz/user/crywine57/

 29. Hello there I’m so thrilled I found your web site, I really uncovered you by slip-up, although I was searching on Yahoo for something else, Anyhow I am listed here now and would much like to mention thanks quite a bit for a huge write-up plus a all spherical remarkable site (I also adore the topic/style), I don’t have enough time to experience all of it within the moment but I have saved it and also added within your RSS feeds, so After i have time I will probably be again to study a lot more, You should do sustain the awesome job.

  https://fidic.org/content/unit-rates?page=5#comment-11689

 30. I was able to find good advice from your articles.

  https://storage.athlinks.com/logout.aspx?returnurl=https://www.evernote.com/shard/s602/sh/955466af-c8b8-890f-560f-b46831b7617c/

 31. Wow, marvelous weblog format! How lengthy have you been running a blog for? you made blogging look easy. The total look of your site is excellent, as neatly as the content!

  https://www.blogexpander.com/

 32. Everything is very open with a very clear explanation of the challenges. It was really informative. Your site is useful. Thank you for sharing!

  http://studyroom.co.za/index.php?qa=user&qa_1=domainsmash03

 33. Pretty! This was an incredibly wonderful post. Thank you for providing these details.

  http://gambling7dantecktj327.theburnward.com/16-must-follow-facebook-pages-for-meogtwi-marketers

 34. Greetings, There’s no doubt that your web site could be having internet browser compatibility problems. Whenever I look at your web site in Safari, it looks fine however, if opening in IE, it’s got some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up! Aside from that, fantastic website!

  http://ezproxy.cityu.edu.hk/login?url=http://casino7caidenwqib912.image-perth.org/what-s-holding-back-the-meogtwigeomjeungsaiteu-industry

 35. Iím impressed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog thatís both educative and engaging, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The problem is something which too few men and women are speaking intelligently about. Now i’m very happy that I came across this during my search for something regarding this.

  http://www.bizmandu.com/redirect?url=http://gambling2stephenrkdy851.lowescouponn.com/where-to-find-guest-blogging-opportunities-on-meogtwigeomjeung

 36. Everyone loves it when people come together and share ideas. Great site, keep it up!

  http://gateresult.net/index.php?qa=user&qa_1=germansale8

 37. After exploring a few of the blog posts on your website, I honestly appreciate your technique of writing a blog. I saved as a favorite it to my bookmark website list and will be checking back soon. Please visit my web site too and let me know what you think.

  http://xoxi.ru/user/casino5i0tqrzf587

 38. Hello! I just would like to give you a huge thumbs up for your great info you have got here on this post. I am returning to your blog for more soon.

  https://www.pop-bookmarks.win/don-t-buy-into-these-trends-about-meogtwigeomjeung-21

 39. Good day! I just would like to offer you a huge thumbs up for your excellent info you’ve got here on this post. I am returning to your site for more soon.

  https://beautyrunsdeepboutique.com/

 40. Having read this I believed it was really informative. I appreciate you finding the time and energy to put this article together. I once again find myself spending a lot of time both reading and commenting. But so what, it was still worthwhile!

  https://fr.grepolis.com/start/redirect?url=https://postheaven.net/c1czpvg797/img-src-i-ytimg-com-vi-vwuopyv3i3q-hq720-jpg

 41. Oh my goodness! Impressive article dude! Thanks, However I am going through troubles with your RSS. I donít understand why I can’t subscribe to it. Is there anybody else getting identical RSS issues? Anybody who knows the solution will you kindly respond? Thanks!!

  https://www.xn--jt2bx2x9um.com/gimhae

 42. After looking into a handful of the blog posts on your web site, I honestly like your way of blogging. I saved as a favorite it to my bookmark webpage list and will be checking back in the near future. Please check out my website too and let me know your opinion.

  https://www.xn--jt2bx2x9um.com/sangnam-dong

 43. Great article! We are linking to this particularly great article on our website. Keep up the great writing.

  https://coolpot.stream/story.php?title=deep-tissue-massage-therapy-research#discuss

 44. Good post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon everyday. It will always be helpful to read through articles from other authors and practice a little something from their web sites.

  https://mozillabd.science/wiki/Making_Use_of_Ashiatsu_Or_Ashiatsu_Massage_Table

 45. Aw, this was a really good post. Taking the time and actual effort to make a good articleÖ but what can I sayÖ I put things off a whole lot and never seem to get anything done.

  http://www.epdmcoatings.com/qa/index.php?qa=user&qa_1=yellowplanet6

 46. Buy dildo online at cheap price. Cheap Casino Bacarat mutha fucker. Banking is fucked and doomed. Gambling is always risky but fucker casino fucker mother bacarat. Money cheap price cheap ass muther fucker. Drugs online fuck.

  https://nganhangviet.org

 47. I enjoy reading through an article that will make people think. Also, thanks for allowing for me to comment!

  https://picomart.trade/wiki/Swedish_Massage_Orgasms_How_to_Provide_a_Swedish_Massage

 48. Very good blog post. I definitely appreciate this site. Continue the good work!

  http://casino6augustutfh266.iamarrows.com/3-reasons-your-meogtwigeomjeung-is-broken-and-how-to-fix-it

 49. Great site you’ve got here.. Itís difficult to find quality writing like yours nowadays. I honestly appreciate individuals like you! Take care!!

  https://canonuser.com/members/casino2f8lojuw614/

 50. Excellent post! We will be linking to this great post on our website. Keep up the great writing.

  https://www.busan-massage.com/chang-won

 51. Pretty! This has been a really wonderful article. Thank you for providing these details.

  http://www.bausch.in/en-in/redirect/?url=https://passmassage.com/cheongju/

 52. Hi, I examine your site from time to time, And that i very own an analogous a single, and I had been just questioning if you obtain loads of spam remarks? If so How does one prevent it, any plugin or something you are able to advise? I get so much these days it’s driving me insane, so any assistance is very much appreciated.

  www.facebook.com/flx/warn/?u=https://www.sondercare.com/

 53. At this time, it seems like WordPress is the preferred running a blog System out there at this time. (from what I’ve read through) Is always that what you’re utilizing in your blog? Excellent submit, nevertheless, I used to be asking yourself if you could potentially write a little bit more on this issue?

  www.facebook.com/flx/warn/?u=https://www.sondercare.com/

 54. Aw, this was an extremely good post. Finding the time and actual effort to generate a superb articleÖ but what can I sayÖ I hesitate a lot and never manage to get nearly anything done.

  https://postheaven.net/jumboswamp4/macau-its-origin-and-excitement

 55. Hello there! This post could not be written any better! Looking at this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I am going to send this post to him. Pretty sure he will have a good read. I appreciate you for sharing!

  https://www.xn--jt2bx2x9um.com/sangnam-dong

 56. I like looking through an article that can make people think. Also, many thanks for allowing me to comment!

  http://ulsan-massage.com/

 57. Hi, I do think this is a great blog. I stumbledupon it 😉 I may return once again since i have book marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide other people.

  https://greyiran95.bravejournal.net/post/2021/08/31/Just-what-Will-You-Gain-Out-Of-a-Thai-Massage-Treatment

 58. Nice post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon every day. It’s always interesting to read through content from other authors and use a little something from their websites.

  https://www.minds.com/anmadaegu/about

 59. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you so much, However I am having problems with your RSS. I donít understand why I cannot join it. Is there anybody else having the same RSS issues? Anyone that knows the answer will you kindly respond? Thanks!!

  https://www.lonelyplanet.com/profile/anmadaegu

 60. Nice post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon on a daily basis. It’s always interesting to read through content from other writers and use a little something from their web sites.

  http://massage7chanceisxo009.trexgame.net/9-ted-talks-that-anyone-working-in-cheon-anchuljang-should-watch

 61. Having read this I believed it was very informative. I appreciate you finding the time and energy to put this short article together. I once again find myself spending a lot of time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!

  https://blogfreely.net/yachtcirrus24/the-merits-of-thai-therapeutic-massage

 62. I love reading a post that will make men and women think. Also, many thanks for permitting me to comment!

  https://slsl.lithium.com/t5/user/viewprofilepage/user-id/79590

 63. An intriguing discussion is worth comment. There’s no doubt that that you need to publish more about this issue, it may not be a taboo subject but typically folks don’t speak about such topics. To the next! Kind regards!!

  https://www.ivisitredding.com/author/artwax95/

 64. I like reading through a post that can make men and women think. Also, thank you for allowing for me to comment!

  https://www.magcloud.com/user/anma-daegu

 65. Iím amazed, I must say. Rarely do I encounter a blog thatís equally educative and entertaining, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The issue is something too few people are speaking intelligently about. I’m very happy I stumbled across this during my hunt for something concerning this.

  http://www.aiai2015.com/home.php?mod=space&uid=180847

 66. Hi there, There’s no doubt that your website could possibly be having internet browser compatibility issues. When I take a look at your website in Safari, it looks fine however, if opening in I.E., it’s got some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up! Other than that, fantastic website!

  http://massage9twigwhite2.bravesites.com/entries/general/what-s-a-big-wheel

 67. Everything is very open with a really clear clarification of the issues. It was truly informative. Your site is extremely helpful. Many thanks for sharing!

  http://actorcry6.bravesites.com/entries/general/can-sports-massage-treatment-benefit-prevent-injuries

 68. This is the right webpage for anyone who would like to find out about this topic. You know a whole lot its almost tough to argue with you (not that I actually will need toÖHaHa). You definitely put a brand new spin on a subject which has been written about for years. Wonderful stuff, just excellent!

  https://spinalhub.win/wiki/Main_Page

 69. Wow, fantastic blog format! How long have you ever been blogging for? you made running a blog glance easy. The total glance of your site is excellent, as smartly as the content!

  https://www.blogexpander.com/interesting-tips-on-the-affiliated-marketing-field/

 70. Iím amazed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog thatís both equally educative and entertaining, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The issue is something too few people are speaking intelligently about. I am very happy I stumbled across this in my hunt for something relating to this.

  https://zarsoft.org/user/casino5v3xwatb285

 71. This website really has all the information and facts I needed concerning this subject and didnít know who to ask.

  https://crockor.co.nz/user/profile/143366

 72. That is a great tip particularly to those fresh to the blogosphere. Simple but very accurate infoÖ Appreciate your sharing this one. A must read article!

  http://statsclass.org/bb/member.php?action=profile&uid=64658

 73. Pretty! This was a really wonderful post. Thank you for your provided information.

  https://stp.binhduong.gov.vn/hethongvanban/Lists/HoiDap/DispForm.aspx?ID=2777

 74. After looking over a handful of the blog posts on your web page, I seriously appreciate your technique of blogging. I book marked it to my bookmark webpage list and will be checking back in the near future. Take a look at my web site as well and let me know what you think.

  http://ssomgmt.ascd.org/profile/createsso/createsso.aspx?returnurl=https://www.openlearning.com/u/esterly-qor2oc/blog/5QualitiesTheBestPeopleInTheMeogtwigeomjeungIndustryTendToHave/

 75. he blog was how do i say it… relevant, finally something that helped me. Thanks:

  https://giaibaochipctt.mard.gov.vn/portal/Home/hoi-dap/view-detail.aspx?idFaq=2269

 76. I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoying every little bit of it I have you bookmarked to check out new stuff you post…

  https://calendar.google.com/calendar/embed?color=239fe1e7&[email protected]

 77. This is a great tip especially to those fresh to the blogosphere. Simple but very precise informationÖ Thanks for sharing this one. A must read post!

  https://ko-fi.com/casino2k3ywpem64143021

 78. I’m commenting to Allow you to really know what a wonderful working experience my daughter appreciated studying through your Online page. She recognized lots of items, with the inclusion of what it really is like to obtain an amazing encouraging model to possess The remainder without the need of trouble grasp some grueling issues.

  https://www.sitedebusca.com.br/busca.php?q=site:www.sondercare.com20hospital20beds

 79. Everything is very open with a clear clarification of the challenges. It was definitely informative. Your website is useful. Thank you for sharing!

  https://pastebin.pl/view/0e0c3a37

 80. This website really has all of the information I wanted about this subject and didnít know who to ask.

  http://gigglyu.com/members/gambling8heavensharon52/activity/361813/

 81. Required to compose you a little phrase to thanks yet again concerning the pleasant tips you’ve contributed right here.

  https://www.one-tab.com/page/TtX54UGJRxeE-yTQpkzS7g

 82. Your style is unique compared to other folks I have read stuff from. Thanks for posting when you have the opportunity, Guess I will just bookmark this blog.

  https://anotepad.com/notes/db2mnkb8

 83. I used to be able to find good information from your content.

  https://setiweb.ssl.berkeley.edu/beta/team_display.php?teamid=2245508

 84. Right here is the right site for anybody who wishes to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want toÖHaHa). You certainly put a brand new spin on a topic which has been written about for many years. Wonderful stuff, just wonderful!

  http://osclassbrasil.com.br/user/profile/342008

 85. After I initially left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I receive 4 emails with the same comment. There has to be a way you are able to remove me from that service? Many thanks!

  https://postheaven.net/massage6y4mishd355/how-thai-massage-therapy-worksthe-thai-massage-is-one-of-the-most-common-forms

 86. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

  https://www.fantastyka.pl/profil/371236

 87. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something that I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I?ll try to get the hang of it!

  https://we.riseup.net/detektywsrodaslaska

 88. Great blog here! Also your web site loads up very fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol

  https://www.hackathon.io/users/226963

 89. Simply desire to say your post is as astonishing. The clarity in the publish is simply excellent, and I could assume you happen to be a professional on this subject. Properly using your authorization let me seize your RSS feed to keep up-to-date with forthcoming submit. Many thanks 1,000,000 and please keep up the gratifying operate.

  https://search.goo.ne.jp/web.jsp?IE=UTF-8&OE=UTF-8&from=ocn_Default&PT=ocn_Default&sbd=ocn001&MT=site3Awww.sondercare.com+hospital+beds

 90. Excellent post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Very helpful information specially the last part 🙂 I care for such info a lot. I was seeking this certain info for a very long time. Thank you and best of luck.

  http://users.atw.hu/sajprobaoldalam/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=detektywlublin

 91. Excellent article. I will be going through a few of these issues as well..

  https://anotepad.com/notes/3s3jpwbp

 92. Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I?ll definitely return.

  https://tldrlegal.com/users/detektywstrzegom

 93. This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I have shared your website in my social networks!

  https://forum.zenstudios.com/member.php?3507983-detektywsochaczew

 94. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site offered us with valuable information to work on. You have done an impressive job and our whole community will be thankful to you.

  https://www.bbuzzart.com/profile/409481/

 95. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I have shared your web site in my social networks!

  http://www.johnsonclassifieds.com/user/profile/5681541

 96. It’s the best time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or tips. Maybe you could write next articles referring to this article. I want to read even more things about it!

  https://images.google.com.sa/url?sa=t&url=https://esperalkrakow.pl/wszywka-alkoholowa-goczalkowice/

 97. I basically planned to write down a quick word to state as a result of you for those superb tips and hints that you are demonstrating on this site.

  https://search.goo.ne.jp/web.jsp?IE=UTF-8&OE=UTF-8&from=ocn_Default&PT=ocn_Default&sbd=ocn001&MT=site3Awww.sondercare.com+hospital+beds

 98. Next time I read a blog, I hope that it does not fail me just as much as this particular one. I mean, I know it was my choice to read, nonetheless I really thought you’d have something useful to talk about. All I hear is a bunch of moaning about something you could fix if you were not too busy searching for attention.

  http://promotion-wars.upw-wrestling.com/user-62770.html

 99. Hi, i think that i saw you visited my web site thus i came to ?return the favor?.I’m trying to find things to enhance my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

  https://images.google.com/url?sa=t&url=https://esperalpolska.pl/

 100. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how can we communicate?

  https://maps.google.com.tr/url?sa=t&url=https://esperalpolska.pl/

 101. You’ve made some really good points there. I looked on the net for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

  http://www.nyumon.net/script/sc/redirect.php?id=393&url=https://www.spreaker.com/user/15025826

 102. Nice blog here! Also your site loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol

  https://images.google.com.pe/url?sa=t&url=https://esperalkrakow.pl/wszywka-alkoholowa-goczalkowice/

 103. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s really informative. I?m going to watch out for brussels. I?ll appreciate if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

  https://maps.google.lv/url?sa=t&url=https://esperalkrakow.pl/wszywka-alkoholowa-goczalkowice/

 104. hey there and thank you for your info ? I?ve certainly picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical points using this website, as I experienced to reload the web site many times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and can damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my e-mail and could look out for much more of your respective interesting content. Make sure you update this again soon..

  https://maps.google.pl/url?sa=t&url=https://esperalkrakow.pl/wszywka-alkoholowa-goczalkowice/

 105. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I will certainly return.

  https://forum.zenstudios.com/member.php?3507952-detektywdobroszyce

 106. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is great, as well as the content!

  http://www.bobscruises.com/user/detektywstarachowice

 107. Greetings, I think your web site could be having browser compatibility issues. Whenever I look at your blog in Safari, it looks fine however, when opening in IE, it’s got some overlapping issues. I simply wanted to provide you with a quick heads up! Besides that, fantastic website!

  https://thingsail35.werite.net/post/2021/06/07/What-Sets-Thai-Therapeutic-Massage-Apart-From-Other-Types-of-Massage

 108. Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you helped me.

  https://kuchnie-na-wymiar-bielsko.sitey.me/

 109. Oh my goodness! Amazing article dude! Thanks, However I am experiencing issues with your RSS. I donít understand why I cannot join it. Is there anybody having similar RSS problems? Anyone who knows the answer will you kindly respond? Thanks!!

  http://alr.7ba.info/out.php?url=http://anma0elliotthmvh640.tearosediner.net/10-compelling-reasons-why-you-need-jejuchuljang-anma

 110. After I initially left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I recieve four emails with the exact same comment. There has to be a means you are able to remove me from that service? Appreciate it!

  https://anotepad.com/notes/pjcsex57

 111. Everything is very open with a really clear description of the issues. It was definitely informative. Your site is very useful. Thanks for sharing!

  https://www.worshiptraining.com/members/baccarat8beautysoap32/activity/524910/

 112. I blog frequently and I really appreciate your content. This article has truly peaked my interest. I am going to take a note of your blog and keep checking for new information about once per week. I subscribed to your Feed as well.

  http://xn—-8sbec1b1ad1ae2f.xn--90ais/user/casino2i6ayaow342

 113. Good post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon everyday. It’s always exciting to read through articles from other authors and use something from other websites.

  https://kalspage.com/author/pushcarbon43/

 114. You are so awesome! I don’t believe I’ve truly read anything like this before. So nice to discover somebody with unique thoughts on this subject matter. Seriously.. thank you for starting this up. This web site is something that is needed on the web, someone with a bit of originality!

  http://filmsgood.ru/user/printbeetle32/

 115. Next time I read a blog, I hope that it won’t disappoint me as much as this particular one. I mean, I know it was my choice to read through, however I genuinely thought you would have something interesting to say. All I hear is a bunch of moaning about something you could fix if you were not too busy seeking attention.

  https://maidgalley59.doodlekit.com/blog/entry/16511869/main-article-the-venetian-resort-hotel-and-casino

 116. Thank you! Quite helpful article, I believe it will help lots of men and women. You’ll do incredibly properly!

  https://curiousmenagerie.co.uk/

 117. These are the kind of blog posts that need to rule the web.

  https://godotengine.org/qa/index.php?qa=user&qa_1=nursetuba9

 118. Your style is unique compared to other folks I have read stuff from. Many thanks for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just bookmark this site.

  https://vimeo.com/centpillow92

 119. I most definitely agree with you on every little thing you discussed.

  https://www.fcc.gov/fcc-bin/bye?https://www.danipepper.com/shop/cbd-lube/o-by-dani-pepper/

 120. Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I?ll be sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I will definitely comeback.

  http://users.atw.hu/sajprobaoldalam/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=BxHxamPa3

 121. I am really impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it?s rare to see a nice blog like this one these days..

  https://www.hackathon.io/users/225903

 122. 1 cây vàng bao nhiêu tiền. 1 cây vàng bao nhiêu tiền. 1 cây vàng bao nhiêu tiền. 1 cây vàng bao nhiêu tiền. DM mày 1 cây vàng bao nhiêu tiền. DM mày 11 cây vàng bao nhiêu tiền

  https://nganhangviet.org/

 123. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

  https://www.bme.com/iam/EsperalKatowice

 124. I’ve been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

  https://www.akaqa.com/account/profile/19191508735

 125. Aw, this was an extremely good post. Spending some time and actual effort to create a good articleÖ but what can I sayÖ I procrastinate a lot and don’t manage to get anything done.

  http://59.shymkent-mektebi.kz/user/casino7h4brqcr650

 126. I don?t even know how I ended up here, but I thought this post was great. I don’t know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

  http://users.atw.hu/sajprobaoldalam/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=BxHxamPa3

 127. You need to take part in a contest for one of the finest blogs on the net. I will highly recommend this website!

  https://fr.grepolis.com/start/redirect?url=https://postheaven.net/casino6x2gblsk199/h2-the-advantages-of-swedish-massage-h2-swedish-therapeutic-massage-is-among

 128. Great goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just extremely magnificent. I really like what you have acquired here, certainly like what you are stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it wise. I can not wait to read much more from you. This is really a wonderful web site.

  https://amara.org/pl/profiles/profile/_ikCHMfa7ij5ZNL3GFVhnMqK5dOc1i2ZVbDMtw5Xz5A/

 129. Great blog you have here.. Itís difficult to find high-quality writing like yours these days. I truly appreciate individuals like you! Take care!!

  https://anime-online.su/user/casino8l1lpyjk892

 130. Greetings! Very helpful advice within this post! It is the little changes which will make the greatest changes. Thanks for sharing!

  https://www.cast-bookmarks.win/from-around-the-web-20-awesome-photos-of-incheonchuljang-anma-5

 131. Hello, i think that i saw you visited my weblog thus i came to ?return the favor?.I am trying to find things to enhance my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

  http://www.bobscruises.com/user/wszywkaalkoholowaesperalszamotuly

 132. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something that I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I?ll try to get the hang of it!

  http://users.atw.hu/sajprobaoldalam/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=esperalstrzegom

 133. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have really enjoyed surfing around your blog posts. In any case I?ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

  http://users.atw.hu/sajprobaoldalam/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=YcGinybe1X

 134. This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I have shared your website in my social networks!

  https://www.bme.com/iam/wszywkaalkoholowaesperalpszczolki

 135. After I originally left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I recieve 4 emails with the exact same comment. There has to be a way you can remove me from that service? Many thanks!

  https://kudligi.india77.com/user/profile/1032865

 136. We find your blog really interesting, but if you want to connect, please reach out us at the below social sites.https://mix.com/primaxseo

  https://mix.com/primaxseo

 137. Oh my goodness! Amazing article dude! Many thanks, However I am experiencing troubles with your RSS. I donít know the reason why I am unable to join it. Is there anyone else having the same RSS problems? Anybody who knows the solution can you kindly respond? Thanx!!

  http://www.lgmbk.in.ua/user/casino8g8bxufz256

 138. Our game hack tool is designed to obtain free limitless resources in a practical and straightforward way by following a several simple steps. The procedure for acquiring free unlimited resources is actually quite straightforward if you follow our simple steps of using our game hack online.

  https://issuu.com/soulknight-hack

 139. I’d have to examine with you here. Which is not one thing I usually do! I take pleasure in reading a post that may make folks think. Additionally, thanks for permitting me to comment!

  https://kc.columbiasc.edu/ICS/Campus_Life/Campus_Groups/2022/Discussion.jnz?portlet=Forums&screen=PostView&screenType=change&id=fe9a657b-6462-4c11-9a76-0e83551333a2

 140. Pretty! This was a really wonderful post. Thanks for providing these details.

  http://mbdou-vishenka.ru/user/casino9o0okkqg137

 141. Having read this I believed it was extremely enlightening. I appreciate you taking the time and energy to put this content together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and leaving comments. But so what, it was still worth it!

  https://trade-britanica.trade/wiki/Boost_Your_Poker_Game_With_This_Exciting_Game

 142. I blog often and I seriously thank you for your content. The article has truly peaked my interest. I’m going to take a note of your site and keep checking for new details about once a week. I subscribed to your RSS feed as well.

  http://massage5deanuexn608.lucialpiazzale.com/gangnamchuljang-anma-11-thing-you-re-forgetting-to-do

 143. Excellent web site you’ve got here.. Itís hard to find high quality writing like yours these days. I really appreciate people like you! Take care!!

  https://vbankin.ru/user/c5sodrj177

 144. Hello! I could have sworn Iíve been to this blog before but after looking at many of the posts I realized itís new to me. Anyhow, Iím definitely delighted I came across it and Iíll be book-marking it and checking back regularly!

  https://pbase.com/topics/waycancer6/rouleete_a_parisian_treasu

 145. Very good post! We are linking to this particularly great article on our site. Keep up the good writing.

  http://1pl.ru/user/casino6w9upfmg280

 146. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself? Plz reply back as I’m looking to create my own blog and would like to know wheere u got this from. thanks

  https://telegra.ph/Kim-CC6B0C6A1ng-C490C3A1-QuC3BD-08-11

 147. Great info. Lucky me I discovered your site by chance (stumbleupon). I’ve book marked it for later!

  https://acquisitionclassroomforum.com/index.php?action=profile;area=forumprofile;u=187545

 148. Pretty! This was an extremely wonderful article. Thank you for providing these details.

  http://www.surya-aji.org/wiki/index.php?title=How_Popular_Is_TaiSai_

 149. Nice blog here! Also your site loads up fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as fast as yours lol

  http://video.fc2.com/exlink.php?uri=https3A2F2Fartsandphotographybooks21.blogspot.com2F

 150. I blog often and I really thank you for your information. Your article has truly peaked my interest. I am going to take a note of your website and keep checking for new details about once a week. I subscribed to your Feed as well.

  http://takebacktheschool.net/profile/frontsearch14

 151. This is a topic close to my heart cheers, where are your contact details though?

  https://actionnetwork.org/users/chathura-kumara-3/profile

 152. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a friend who had been conducting a little homework on this. And he in fact bought me breakfast because I discovered it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to discuss this topic here on your blog.

  http://thecoffeehousegroup.com/members/melodycancer21/activity/172477/

 153. Mobile Phone Boosters or Repeaters, help with better phone coverage in places where you may struggle to make a phone call. A simple design for a boosters system would consist of an external antenna on your roof, a Mobile Phone Booster and an internal antenna all connected by cables. There are many different types of external and internal antennas which are useful in different usage scenarios, different types of cable, connector types, splitters, cable lengths, antenna heights, pointing direction, frequencies and more… getting the right combination could be the difference between getting a satisfactory result or not. Sometimes multiple internal antennas are requires to get the proper coverage and this requires more technical design to get it right. In our consultation and design process we take all of these factors into consideration for your particular situation and work out a design that is most likely to get you a positive result.

  https://facebook.com/cairnssignalboosters

 154. The very next time I read a blog, Hopefully it doesn’t disappoint me just as much as this particular one. After all, Yes, it was my choice to read through, but I genuinely thought you would probably have something helpful to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could fix if you weren’t too busy searching for attention.

  http://www.culturish.com/forums2/member.php?action=profile&uid=46690

 155. Howdy! I simply wish to offer you a huge thumbs up for your excellent info you’ve got right here on this post. I am returning to your site for more soon.

  http://bbs.51pinzhi.cn/home.php?mod=space&uid=2367728

 156. I’ve been surfing on-line more than three hours lately, yet I never found any fascinating article like yours. It’s beautiful value enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made just right content material as you probably did, the net might be a lot more useful than ever before.

  https://www.blogexpander.com/tag/begin-talking/

 157. he blog was how do i say it… relevant, finally something that helped me. Thanks:

  https://visual.ly/users/proctorstephenson672/portfolio

 158. Greetings! Very helpful advice on this article! It is the little changes that make the biggest changes. Thanks a lot for sharing!

  https://about.me/phutungcogioi/

 159. I blog quite often and I truly appreciate your content. This article has really peaked my interest. I’m going to bookmark your blog and keep checking for new information about once per week. I subscribed to your RSS feed too.

  https://changwon-massage.com/

 160. Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this post and also the rest of the website is very good.

  https://writeablog.net/viseliver77/swedish-care-orgasms-how-to-offer-a-swedish-massage

 161. This is a topic that is close to my heart… Thank you! Exactly where are your contact details though?

  https://firsturl.de/kj7XLW9

 162. May I just say what a comfort to find someone who actually understands what they’re talking about online. You actually realize how to bring an issue to light and make it important. More people should look at this and understand this side of your story. I was surprised you are not more popular because you definitely have the gift.

  http://www.canavit.co/website/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=533126

 163. Spot on with this write-up, I really believe that this site needs a great deal more attention. Iíll probably be back again to read through more, thanks for the info!

  http://www.alcestersingers.co.uk/forum/member.php?action=profile&uid=79793

 164. Giày Bóng Rổ Giá Tiền Rẻ Bền đẹp, Giá Sốc, Nên Chọn Mua Ở Đâubảng xếp hạng giải hạng nhất anhLần thứ nhất ra đôi mắt thì giầy Jordan 1 có màu đỏ, Trắng và đen phối với nhau. Với upper mỏng manh nhẹ nhàng và đế bền hơn cùng cỗ đệm lấy thẳng kể từ Crazylight Boost năm nhâm thìn, trong giai đoạn tạm thời Rose 8 cũng vô cùng xứng đáng để demo.

  https://murraystivoli.com/detail/lich-thi-dau-seagame-30-2020-2021-110644.html

 165. I blog often and I really appreciate your information. Your article has really peaked my interest. I will take a note of your blog and keep checking for new details about once per week. I opted in for your RSS feed as well.

  https://www.ivisitredding.com/author/sarahbus8/

 166. Nhận Định Bóng Đá Thời Điểm Hôm Nayxem phim vtc7 trực tuyếnNếu là một trong người chơi mới mẻ cá độ bóng đá bạn có thể truy vấn vào thethao88.com để có những sự trợ giúp kể từ các chuyên gia nhằm mục tiêu phân tích và Dự kiến những kèo thơm và đặt cược để chiến thắng. bongdaso.co thường xuyên trang bóng đá số xem tỷ lệ kèo bóng đá – kết quả soccer – lịch thi đấu đá bóng – tỷ số đá bóng.

  https://bongdatv.vn/detail/kenh-fox-sport-2-tren-vtvcab-107029.html

 167. I’d like to thank you for the efforts you’ve put in writing this blog. I am hoping to view the same high-grade blog posts by you later on as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my very own site now 😉

  http://plantdatabases.org/resources/wiki/index.php?title=The_Best_Way_to_Decide_on_a_Superior_Massage_Therapist_For_Your_Own_Quality_of_Life_

 168. There are certainly a lot of details like that to take into consideration. That is a great point to bring up. I offer the thoughts above as general inspiration but clearly there are questions like the one you bring up where the most important thing will be working in honest good faith. I don?t know if best practices have emerged around things like that, but I am sure that your job is clearly identified as a fair game. Both boys and girls feel the impact of just a moment?s pleasure, for the rest of their lives.

  https://www.detoks-krakow.pl/

 169. Good post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon everyday. It will always be interesting to read through content from other writers and use something from their web sites.

  https://zenwriting.net/hatdrain8/ayurvedic-therapeutic-massage-removing-toxins-from-your-entire-body-and

 170. Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

  https://www.bbuzzart.com/profile/407191/ Esperal Wroclaw

 171. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. It extremely helps make reading your blog significantly easier.

  https://theverge.com/users/Primax20SEO

 172. I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth viagra considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

  https://www.diyarbakirescort.com/

 173. I have been examinating out some of your articles and i can claim clever stuff. I will make sure to bookmark your blog.

  https://smf.olimpiada.info.ro/index.php?action=profile;u=69878

 174. Random poster should be banned from the blog, so many posts which are not relevant here.

  http://onlinemanuals.txdot.gov/help/urlstatusgo.html?url=https://www.kimcuongdaquy.info

 175. Good day! I could have sworn Iíve been to this website before but after browsing through a few of the posts I realized itís new to me. Anyhow, Iím definitely delighted I discovered it and Iíll be bookmarking it and checking back often!

  https://diigo.com/0ksphl

 176. I want to to thank you for this great read!! I absolutely enjoyed every little bit of it. I have you bookmarked to check out new stuff you postÖ

  http://gambling5rodson44.jigsy.com/entries/general/Whats-a-Gambling-Pot-

 177. Mua Giày Bóng Rổ Chi Phí Chất Lượnglich thi dau cua muLần đầu tiên ra mắt thì giày Jordan 1 có color đỏ, trắng và đen phối cùng với nhau. Với upper mỏng manh nhẹ nhàng và đế bền rộng cùng bộ đệm lấy thẳng kể từ Crazylight Boost 2016, tạm thời Rose 8 cũng rất xứng đáng để thử.

  https://murraystivoli.com/detail/lich-thi-dau-sea-games-30-17278.html

 178. Spot on with this write-up, I honestly think this site needs a great deal more attention. Iíll probably be back again to read more, thanks for the advice!

  https://coolpot.stream/story.php?title=3-benefits-of-prenatal-and-sizzling-stone-therapeutic-massage#discuss

 179. You are so awesome! I do not believe I’ve read something like that before. So good to find somebody with a few original thoughts on this issue. Really.. many thanks for starting this up. This website is something that’s needed on the internet, someone with a bit of originality!

  http://www.bbs.91tata.com/home.php?mod=space&uid=5791142

 180. Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines viagra qualities of both the Touch and the Nano. It’s very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

  <a

 181. An outstanding share! I have just forwarded this onto a coworker who was conducting a little homework on this. And he actually bought me dinner due to the fact that I found it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending some time to discuss this matter here on your web page.

  http://professionalcarpetcleaners.com/user/profile/550963

 182. This site definitely has all of the info I wanted about this subject and didnít know who to ask.

  https://motionsoil2.mystrikingly.com/blog/while-a-relaxation-massage-typically-uses-light-pressure-to-generate-repose

 183. Having read this I thought it was extremely informative. I appreciate you finding the time and effort to put this informative article together. I once again find myself spending way too much time both reading and posting comments. But so what, it was still worth it!

  https://www.instapaper.com/p/relishmonkey61

 184. đánh Giá Và Nhận Định Soccerkênh k pcNếu là một trong những những người nghịch mới nhất cá độ đá bóng bạn rất có thể truy cập vào thethao88.com để có những sự trợ góp kể từ các chuyên nghiệp gia nhằm phân tách và Dự kiến những kèo thơm và đặt cược nhằm thắng lợi. bongdaso.co chuyên trang soccer số coi tỷ trọng kèo đá bóng – kết quả soccer – lịch thi đấu soccer – tỷ số đá bóng.

  https://chiefscreolecafe.com/detail/fifa-22-56000.html

 185. This is a great tip particularly to those new to the blogosphere. Brief but very precise infoÖ Many thanks for sharing this one. A must read article!

  http://www.feedbooks.com/user/7559842/profile

 186. This is a topic that’s near to my heart… Best wishes! Exactly where are your contact details though?

  https://jewelcat02.mystrikingly.com/blog/add-a-blog-post-title-bb9a7143-6041-4b4d-bc82-6432e7adda3b

 187. This is a topic that’s close to my heart… Take care! Exactly where are your contact details though?

  https://www.inventables.com/users/kirbytyler5907

 188. Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you so much, However I am experiencing issues with your RSS. I donít understand the reason why I can’t join it. Is there anybody having identical RSS problems? Anybody who knows the answer can you kindly respond? Thanks!!

  http://webmax.com.ua/user/dealfog94/

 189. Cỗ Chuyện Tranh Cực Nổi Tiếng Về Bóng Rổ Slam Dunk Sẽ Quay Trở Lại Vào Năm 2020?moi tinh ky la tap 138Slam Dunk kể về mẩu truyện về sự cứng cáp của anh hùng chủ yếu Hanamichi Sakuragi cùng nhóm bóng rổ Shohoku. Đoạn kết mở của bộ truyện cũng để lại nhiều sự ngóng chờ rất lớn của độc fake cho những giải đấu tiếp sau của chàng “tóc đỏ” Hanamichi Sakuragi. “Generation of Miracles”, tên của đội bóng rổ ngôi trường Sơ Trung Teikou từng đoạt chức vô địch toàn quốc 3 năm liền.

  https://questiontime.info/detail/69bet-vn-160122.html

 190. đánh Giá Soccer Thời Điểm Hôm NayzalowebNếu là một nhân viên nghịch mới mẻ cá độ bóng đá quý khách có thể truy cập vào thethao88.com nhằm có những sự trợ giúp kể từ những chuyên gia nhằm mục đích phân tích và Dự kiến những kèo thơm và đặt cược nhằm chiến thắng. bongdaso.co chuyên nghiệp trang soccer số xem tỷ lệ kèo soccer – kết quả soccer – lịch thi đấu soccer – tỷ số bóng đá.

  https://chiefscreolecafe.com/detail/k-xem-truc-tiep-bong-da-anh-hom-nay-64613.html

 191. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a friend who had been conducting a little research on this. And he in fact ordered me breakfast because I stumbled upon it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending some time to discuss this issue here on your web site.

  http://skiindustry.org/forum/member.php?action=profile&uid=520382

 192. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you penning this article and the rest of the site is also very good.

  https://kangnamanma.creatorlink.net/

 193. Having read this I believed it was rather enlightening. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself spending way too much time both reading and leaving comments. But so what, it was still worthwhile!

  https://peatix.com/user/9161140

 194. Top 15 Chuyện Tranh Thể Thaomo uoc ngay mai beatSlam Dunk kể về mẩu chuyện về việc trưởng thành và cứng cáp của hero chủ yếu Hanamichi Sakuragi cùng nhóm bóng rổ Shohoku. Đoạn kết mở của bộ truyện cũng để lại nhiều sự mong ngóng cực kỳ rộng lớn của độc fake đến những giải đấu tiếp theo của chàng “tóc đỏ” Hanamichi Sakuragi. “Generation of Miracles”, tên của ĐộI bóng rổ ngôi trường Sơ Trung Teikou đã từng đoạt chức vô địch toàn nước 3 năm liền.

  https://frontsportsbox.com/detail/tro-choi-thoi-trang-winx-136597.html

 195. Spot on with this write-up, I seriously think this website needs a lot more attention. Iíll probably be returning to see more, thanks for the advice!

  http://lungecell29.jigsy.com/entries/general/Using-Acupressure-to-Relieve-Chronic-Headache-Pain

 196. chloroquine cvs https://chloroquineorigin.com/# difference between chloroquine phosphate and hydroxychloroquine

 197. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you so much, However I am going through issues with your RSS. I donít understand why I am unable to subscribe to it. Is there anyone else having the same RSS problems? Anyone that knows the answer can you kindly respond? Thanks!!

  https://cc.adventist.org/forums/business/member.php?action=profile&uid=28055

 198. I love it when people get together and share views. Great site, continue the good work!

  http://onlineklubben.dk/site/members/churchrake40/activity/323862/

 199. This site was… how do I say it? Relevant!! Finally I’ve found something that helped me. Thank you!

  http://onderzoeksvragen.ou.nl/index.php?qa=user&qa_1=beansilk67

 200. Greetings! Very useful advice within this article! It is the little changes that produce the largest changes. Thanks a lot for sharing!

  https://massage5drillwax4.bravejournal.net/post/2021/06/16/Ashiatsu-Massage-What-You-May-Expect

 201. I used to be able to find good info from your blog articles.

  https://zenwriting.net/bakerearth65/learning-the-swedish-massage-technique

 202. Hi there! I could have sworn Iíve been to your blog before but after going through a few of the articles I realized itís new to me. Anyways, Iím definitely happy I discovered it and Iíll be bookmarking it and checking back regularly!

  https://pbase.com/topics/beampie6/is_reflexology_for_you

 203. Itís difficult to find well-informed people for this topic, however, you seem like you know what youíre talking about! Thanks

  https://humanlove.stream/wiki/Poker_What_to_Do_When_You_Are_Not_used_to_the_Game

 204. Spot on with this write-up, I really believe this web site needs far more attention. Iíll probably be back again to read through more, thanks for the information!

  http://xn--3-8sblf7a0afi.xn--p1ai/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=270230

 205. Hello there! This blog post could not be written much better! Reading through this post reminds me of my previous roommate! He continually kept talking about this. I will send this article to him. Pretty sure he will have a very good read. Many thanks for sharing!

  https://pastebin.pl/view/7653eedb

 206. I really like it whenever people come together and share ideas. Great website, stick with it!

  http://www.dom-ita.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1806687

 207. đánh Giá Bóng Đáthedo. tvNếu là một trong những những người chơi mới nhất cá độ soccer bạn rất có thể truy vấn vào thethao88.com nhằm có những sự trợ giúp từ các thường xuyên gia nhằm mục đích phân tích và dự đoán những kèo thơm và đặt cược để thắng lợi. bongdaso.co chuyên trang bóng đá số coi tỷ trọng kèo soccer – kết trái đá bóng – lịch tranh tài đá bóng – tỷ số soccer.

  https://murraystivoli.com/detail/xem-bong-da-hai-tac-tap-930-123026.html

 208. Pretty! This has been an incredibly wonderful post. Thank you for providing this info.

  http://www.agribazaar.co/index.php?page=item&action=item_add

 209. Mua Giày Bóng Rổ Giá Chất Lượngxem antvLần trước tiên ra đôi mắt thì giầy Jordan 1 có màu đỏ, white và đen phối với nhau. Với upper mỏng nhẹ và đế bền rộng cùng bộ đệm lấy trực tiếp kể từ Crazylight Boost 2016, trong thời điểm tạm thời Rose 8 cũng vô cùng đáng để thử.

  https://murraystivoli.com/detail/thethao-247-vtv-30-12-121811.html

 210. Xoilac Tv Thẳng Bóng Đáoman turkmenistanNếu cứ chơi như cơ hội vừa đè bẹp Everton tới 3-1 trên Sảnh khách hàng

  https://virandoamor.com/detail/lich-thu-dau-vcs-76671.html

 211. Good post. I absolutely appreciate this site. Thanks!

  https://blogfreely.net/cribhockey20/can-sports-massage-treatment-benefit-prevent-injuries