Tổng hợp toàn bộ các phương pháp để luyện Lucid Dream


Cho bạn nào chưa biết thì: Lucid Dream đơn giản mà nói là giấc mơ sáng suốt, là một giấc mơ mà bạn có thể điều khiển. Điều thú vị của Lucid Dream là bạn có thể nhớ 100% tất cả mọi việc sau khi tỉnh dậy mà những giấc mơ bình thường nhiều lúc không thể vì khoảng thời gian bạn trải qua Lucid Dream là khoảng thời gian não bạn vẫn hoạt động nhưng cơ thể bạn vẫn ngủ.

Bạn sẽ được trải nghiệm một thế giới siêu thực với mọi cảm giác, mọi điều kì diệu mà ở thế giới thực bạn không thể hoặc chưa làm được bởi tất cả những thứ đó điều bắt người từ mơ ước, trí tưởng tượng của bạn. Bạn có thể bay, đua xe hơi, đánh nhau hoặc gặp cô gái mình thích trong giấc mơ, vì bạn là chúa tể của thế giới giấc mơ của bạn nên bạn có thể làm mọi thứ.

Tất cả điều chả hại gì thì tại sao ta không thử tiến vào Lucid Dream mà trải nghiệm một lần nhỉ


Những kĩ thuật đã Update:

-Kĩ thuật gợi nhớ giấc mơ
-Kĩ thuật kiểm tra thực tế
-Kĩ thuật thức tỉnh trong GMSS – WILD
-Kĩ thuật điều chỉnh chu kỳ -CAT
-Kĩ thuật quay trở lại giấc ngủ – WBTB

Kĩ thuật

1.Kĩ thuật gợi nhớ giấc mơ :

Để đạt được GMSS [Sau này mình sẽ gọi Lucid Dream là giấc mơ sáng suốt], kĩ thuật này là rất quan trọng để bạn có thể nhớ ra ít nhất một giấc mơ sinh động một đêm. Điều này làm tăng nhận thức của bạn trong khi đang mơ, và quan trọng nhất, nó làm bạn thực sự có thể nhớ những giấc mơ sáng suốt của mình … Các kỹ thuật sau đây sẽ dạy bạn làm thế nào để nhớ những giấc mơ của bạn thường xuyên hơn, ngay cả khi bạn cảm thấy cực kì khó chịu về việc ghi nhớ những giấc mơ – hoặc nghĩ rằng bạn còn không có mơ khi ngủ nữa. Nhưng thực sự là những người trung bình ngủ tám giờ mỗi đêm đều trải qua 100 phút của thời gian giấc mơ REM.

rem

-Dành thời gian cho giấc ngủ REM

Nếu bạn không có thời gian để ngủ, thì bạn không thể nào đạt được GMSS đâu … Để GMSS xảy ra, bộ não của bạn cần được thư giãn và nghỉ ngơi tốt. Hơn nữa, bạn nên có một giấc ngủ khoảng 8h trước khi bạn có thể tận hưởng thời gian dài của trạng thái mà “mắt đạng chuyển động liên tục” tiếng anh là Rapid Eyes Movement (REM) là khoảng thời gian chính mà con người đang mơ ,nói chung là bạn ngủ đủ giấc thì thời gian bạn tận hưởng GMSS sẽ lâu và dễ dàng hơn.

Giấc mơ đầu tiên của đêm là ngắn nhất, chỉ kéo dài một vài phút và kẹp giữa các giai đoạn của giấc ngủ sâu. Bạn sẽ không nhớ bất kỳ thứ gì của giấc mơ này. Các chu kỳ giấc mơ thứ hai xảy ra khoảng 90 phút sau đó và diễn ra dài hơn một chút. Nhưng nó cũng không phải cho đến khi bạn đến chu kỳ REM thứ tư hoặc thứ năm (từ khoảng sáu giờ ngủ trở đi), lúc đó bạn sẽ trải qua giai đoạn dài của những giấc mơ khác nhau diễn ra trong 45-60 phút.

Vì vậy, nếu bạn chỉ ngủ năm hoặc sáu giờ mỗi đêm, bạn bạn đã đánh mất nhiều hơn khoản thời gian của giai đoạn dài của giấc ngủ REM, là giai đoạn quan trọng để não bộ xử lý ký ức và những thông tin mới cho não. Hơn nữa, hầu hết GMSS thường xảy ra từ 6h sáng trở đi [Cái này là thời gian đạt được GMSS của ông tác giả thôi chứ không phải 6h dễ đạt được GMSS nhất] , và những GMSS dài nhất và sáng suốt nhất diễn ra mạnh mẽ nhất sau 8h [Cũng của ổng].

Nếu bạn không có thời gian cho phép bản thân mộ giấc ngủ như vậy để có thể đạt được trạng thái REM mà chỉ có thể ngủ từ 5-6h thôi, thì hãy cố gắng giành thời gian rãnh rỗi cuối tuần để làm một giấc ngủ như vậy. Cho mình ngủ thêm 2 giờ nữa và điều đó chính là yếu tố chính giúp bạn mơ mông trong GMSS đấy . Nếu bạn không thể đủ khả năng để ngủ như vậy vào cuối tuần ,hãy cố gắng đi ngủ sớm hơn và lên lịch trình cho mình ít nhất 8-9 giờ ngủ/1 lần cho mỗi tuần ,còn bạn nào muốn mơ thường xuyên thì ráng ngủ điều đạn 8h mỗi ngày nhé .

how to have wake induced lucid dreams feature

-Ghi nhật ký giấc mơ ngay lập tức:

Khi bạn đã có được giấc ngủ REM rồi, thì đây là một cách giúp tăng thêm hiệu quả cho việc ghi nhớ giấc mơ ,nó cần bạn phải chuẩn bị mộn cuốn sổ tay để làm nhật kí giấc mơ.

Buổi tối trước khi ngủ, đặt đồng hồ báo thức của bạn trước 4-5 giờ sau khi ngủ. Việc này sẽ giúp đánh thức bạn dậy trong giai đoạn giấc ngủ REM, khi thức dậy rồi hãy cố gắng gợi nhớ lại giấc mơ ngay lập tức. (Những chuyên gia về giấc mơ đồng ý rằng chúng ta có xu hướng chỉ nhớ những giấc mơ khi chúng ta bị đánh thức trực tiếp từ giấc mơ hơn. Nếu chúng ta chỉ đi thẳng vào một giấc ngủ sâu , giấc mơ sẽ bị mất mãi mãi mà bạn không còn nhớ gì nữa.)

Chuẩn bị sẫn một cuốn sổ tay cạnh giường và khi bị đánh thức lập tức ghi hết những chi tiết của giấc mơ mình có vào. Còn nếu lúc đó bạn không có ý nghĩ gì cả, tức là bạn không mơ, đừng lo lắng chỉ cần thư giãn và nằm im trong một vài phút và suy nghĩ về những gì bạn muốn mơ trong giấc ngủ tiếp theo. Khi ghi nhật ký mơ ước, viết ở thì hiện tại tức là đặt mình trong hoàn cảnh giấc mơ đó đang diễn ra và nhấn mạnh các nhân vật bất thường, biểu tượng, những khung cảnh, chủ đề, hoặc cảm xúc của chính bạn hoặc ai đó trong mơ. Sau đó thiết lập báo thức của bạn trong thời gian90 phút và đi ngủ trở lại.

Lặp lại thủ thuật này mỗi 90 phút cho đến khi bạn mơ được trong ngày. Đến sáng, bạn có lẽ đã viết bốn hoặc năm ước mơ chi tiết. Đây là một kỹ thuật tuyệt vời nhằm gợi nhớ giấc mơ và tôi mạnh mẽ khuyên bạn nên thực hiện kỹ thuật này. Những nỗ lực của bạn để thức dậy mỗi 90 phút sẽ được khen thưởng với những kỷ niệm mạnh mẽ của những giấc mơ – và của người, địa điểm và nhựng điều kì diệu mà bạn nhiều khi trong cuộc sống hiện tại bạn không
có ý tưởng về nó đã được thông qua đầu của bạn.

– Ngoài ra còn có những cách mình không dịch vì không khả thi ,nếu bạn muốn mình sẽ liệt kê ,đó là các cách như : Thôi miên, Thiền định ,Dùng thuốc như ma tuý cần sa ,Uống rượu bia ,nghe là thấy oải rồi

2. Kĩ thuật kiểm tra sự thực tế, kiểm tra nghịch lí :

lucid%2Bdream%2B2

Kiểm tra thực tế là một cách phổ biến nhiều người dùng để kích hoạt GMSS. Tuy rằng nó không đáng tin cậy 100%, nhưng nó rất dễ thực hiện và khá dễ để bạn hình thành nên một thói quen giúp bạn vào GMSS thường xuyên hơn.

-Kiểm tra thực tế là gì ?

Để thâm nhập vào GMSS, bạn phải có khả năng để nhận ra sự khác biệt giữa một giấc mơ là ảo và thực tế cuộc sống.

Bình thường, khi bạn mơ , đó là lúc bạn xem giấc mơ như cuộc sống thực ,bạn không cảm thấy lạ hay khác biệt nào. Chỉ khi bạn thức dậy bạn mới nhận ra một cái gì đó là lạ ,một cái gì đó vô lý.

Bằng cách kết hợp kiểm tra thực tế vào cuộc sống hằng ngày của bạn vào lúc bạn thức và vào lúc bạn mơ, bạn sẽ sớm nhận thấy sự khác biệt giữa thức và mơ. Kĩ thuật này sẽ giúp bạn nhận ra rằng : “Này tôi đang mơ”!

-Điều gì tốt là tốt nhất để kĩ thuật này mang lại hiệu quả thực sự ?

Vậy, điều gì sẽ làm cho kĩ thuật này hoạt động hiểu quả trong một thế giới siêu thực mà cũng siêu vô lý ,một thế giới trong mơ ?

Làm thế nào để bạn biết rằng bạn đang tỉnh táo ngay bây giờ? Bạn có thể nói những câu sau [Không cần phải nói ra chính xác những từ này đâu ,nói tựa tựa như vậy cũng được]:

 • Bởi vì tôi có thể nhìn thấy
 • Bởi vì tôi có thể cảm thấy
 • Bởi vì tôi còn nhận thức được
 • Bởi vì tôi là chính tôi!

Thật không may, tất cả điều này cũng có thể áp dụng vào thế giới giấc mơ . Đó là lý do tại sao nhìn thấy, cảm giác, nhận thức và kiến **thức về sự tồn tại của bạn không giúp bạn trở nên sáng suốt trong giấc mơ. (Hãy nhớ rằng tâm trí của bạn khi mơ không thật sự rõ ràng về điều gì được và tất nhiên là bạn không thể nào rút ra những kết luận hợp lý hay không hợp lý về những thứ bạn đang chứng kiến trong mơ .)

Vì vậy điều cần thiết nhất để phá vỡ ngăn cách khá mỏng manh đó giữa thực và ảo ,bạn phải thực hiện một hành động đi cùng một lời nói ,một suy nghĩ mà bạn đã biết trước rằng những hành động đó không thể nào thực hiện ở thế giới thực [Nếu bạn xem phim Inception “Kẻ đánh cắp giấc mơ” thì bạn sẽ thấy nhân vật chính kiểm tra xem anh ta đang tỉnh hay mơ bằng cách cho quay con quay của anh ta ,ở thế giới thực nó sẽ quay một lúc là dừng nhưng khi trong mơ nó sẽ quay mãi mãi ,bởi vì thế giới trong mơ là một thế giới siêu thực, nó chỉ khác với thực tế là nó nằm trong tâm trí bạn thôi ]

Để nhận ra khi bạn đang mơ, bạn cần có thời điểm với một thử nghiệm xác định: một câu hỏi đơn giản kết hợp với một hành động được xác định trước mà bạn đã biết là không thể trong thế giới thức dậy.

safe dreaming

-Làm thế nào để thực hiện kĩ thuật này và bước vào GMSS ?

Cơ bản của việc này chỉ đơn giản là thực hiện một số điều vô lý, tác giả đã có một ví dụ cũng rất thú vị : Hãy dùng 2 ngón tay phải của bạn đặt vào lòng bàn tay trái ,bạn hãy nghĩ là mình sẵn sàng để đẩy 2 ngón tay xuyên qua lòng bàn tay ,một điều mà trong thực tế chỉ những thằng cao thủ Thiếu Lâm Tự làm được ,và nó phải ngu lắm mới lấy 2 ngón tay đâm xuyên qua lòng bàn tay để thủng 2 cái lỗ ,nói chơi thôi nhưng mà khi bạn làm điều này trong mơ ,nó sẽ xảy ra hoàn toàn theo ý niệm của bạn ,tức là trong 90% thời gian bạn suy nghĩ và thực hiện ,chỉ có giấc mơ mới làm được điều đó.

Và sau đó bạn biết … Bạn đang mơ ước!

(Não bạn lúc đó đã có ý thức thực sự và bắt đầu một sự chuyển đổi rất nhanh, bạn sẽ có cảm giác thật sự rõ ràng về môi trường xung quanh, bạn đang ở đâu, và những gì bạn muốn làm gì tiếp theo. Để biết thêm thông tin về việc chuyển đổi ý thức sáng suốt , mình sẽ dịch nó sau ,giờ phải làm cái chính đã =.=)

Tất nhiên, hành động là không đủ. Bạn cần phải hỏi câu hỏi “Tôi có mơ không?” và phải thật sự nghĩ rằng chính là nó ,bạn đang mơ. Bạn cần phải nhìn xung quanh thế giới trong mơ ,môi trường bạn đang đứng mỗi khi bạn thực hiện việc kiểm tra thực tế, và xem xét “Đây có phải là thật không?”

Bạn hãy đặt câu hỏi về môi trường xung quanh bạn. Ví dụ, bạn có thể nhìn vào một cái cốc trên bàn và tự hỏi nó có thực sự tồn tại hay tôi tưởng tượng ra nó? Liệu nó biến mất khi tôi ngừng nhìn vào nó? Còn không khí xung quanh thì như thế nào- tôi có thể thấy không khí? Ấm, lạnh, dày đặc, thưa thớt, nhiều màu sắc, vô hình? Đây là cách bạn xây dựng sự tự nhận thức: đặt câu hỏi cảm giác của riêng bạn và nhận thức trong thời điểm này.

Đồng thời, bạn sẽ thực hiện việc kiểm tra thực tế của bạn là đẩy ngón tay của bạn vào lòng bàn tay của bạn hay làm các hành động khác đơn giản và biết trước là hành động ấy không thể làm ngoài đời. Làm hàng chục lần một ngày (để lại các ghi chú để nhắc nhở mình) và cho phép mình kiểm tra mọi thứ ,có thể trong vài giây hoặc vài phút . Để chắc chắn bạn có những quyết định tốt nhất về những thông tin bạn thu thập ngoài thực tế và khi áp dụng vào giấc mơ nó chắc chắn xảy ra hoặc không. Không chỉ đặt câu hỏi thường xuyên và sau khi kiểm tra hãy quên nó đi. Tin những gì bạn đã quyết định sau khi kiểm tra và cho ra kết luận rằng việc gì có thể và không thể [Đoạn này mình dịch chuối quá ,nhưng mình cố gắng lái nghĩa sao cho nó có thể hiểu được và thêm bớt một số thứ ]

lucid dreaming

Chẳng bao lâu ,khi thói quen hình thành ,sẽ có lúc bạn hỏi câu hỏi mình đã kết luận trong mơ. Thành công rồi đấy. Tâm trí của bạn sẽ tự bước vào trạng thái tư duy và phán quyết mọi thứ ,và lúc đó khi cảm thấy những gì khác xa so với kết luận mà bạn đã cho là đúng
,bạn sẽ bước vào GMSS .

-Top 10 kĩ thuật kiểm tra thực tế GMSS thường được nhiều người dùng

Sử dụng các ngón tay kiểm tra nếu bạn thích, hoặc thử những thử nghiệm hiệu quả khác:

 1. Hít thở – bạn có thể bịt mũi và miệng của bạn và hít thở? Nhảy – khi bạn nhảy, bạn có rơi lại chỗ cũ?
 2. Đọc – bạn có thể đọc một câu hai lần mà không có sự thay đổi? Nhìn – tầm nhìn của bạn rõ ràng hơn hoặc mờ hơn bình thường? Tay – bạn có thể đẩy tay xuyên qua một bề mặt rắn?
 3. Thời gian – bạn có thể đọc một mặt đồng hồ hoặc đồng hồ kỹ thuật số? Bay – có thể bạn sẽ tự mình bay hoặc tự chuyển động trên mặt đất? Lòng bàn tay – lòng bàn tay của bạn trông bình thường hay không? Gương – ảnh phản chiếu của bạn trông bình thường trong gương?
 4. Toán – Bạn có thể thêm hai con số cho một câu trả lời chính xác?

Đối với biện pháp tốt, thực hiện kiểm tra thực tế vào từng thời điểm. Nếu một trong những hành động đầu tiên không thành công ,bạn hãy cố gắng kết hợp thêm các hành động khác, tìm cho mình một hành động hiệu quả với chính bạn.

Đôi khi tôi cố gắng để đẩy bàn tay của tôi thông qua bàn làm việc hoặc bức tường. Nó là một cảm giác tuyệt vời khi bạn thực sự có thể đẩy bàn tay của bạn xuyên qua một thứ gì đó vững chắc trong một giấc mơ sáng suốt. Chính sự sáng suốt của bạn làm cho điều này cảm thấy thực và tự nhiên, rất lạ phải không ^^!

-Cách này hoạt động dựa trên thần kinh học tập của con người ,có những việc bạn phải suy nghĩ mới biết nó làm được hay không làm được nhưng có những việc trong chính quá trình sống ,chúng ta đạt được từ những kinh nghiệm thực tế và nó đã trở thành tiềm thức của ta nên ta khi thực hiện một hành động nào đó ta chắc chắn hiểu được là điều đó được hay không được mà không cần phải tư duy hay suy luận, như việc bạn có thể tự bay được hay có thể chui xuống đất chính bạn cũng biết là không thể xảy ra mà không cần phải nghĩ nhiều

3. Kĩ thuật Thức tỉnh trong GMSS :

How to Lucid Dream

Đây có thể xem là kĩ thuật mạnh mẽ để bạn có thể đạt được GMSS vì 2 lý do. Đầu tiên kĩ thuật này cho phép bạn có thể đạt được GMSS tại thời điểm mà bạn muốn. Thứ hai, kĩ thuật nào sẽ giúp cho GMSS trở nên cực kì sinh động và ích có sai sót hơn khi trích ra những kí ức của bạn trong tiềm thức.

Thời gian tốt nhất để bắt đầu kĩ thuật này là tầm 4-5 giờ sau khi bạn ngủ dậy ,đó là lúc mà cơ thể bạn được thư giãn một cách hoàn toàn ,lúc đó chu kỳ REM sẽ rơi vào giai đoạn dài nhất và giấc mơ sẽ sống động nhất. Nếu bạn là người ngủ sâu ,hãy đặt đồng hồ báo thức của bạn báo sớm hơn 2-3 giờ so với hằng ngày. Còn nếu bạn là người dễ tỉnh giấc đơn giản chỉ cần thực hành kĩ thuật này vào lúc bạn tỉnh giấc ban đêm. Ngoài ra bạn còn có thể thực hiện nó vào lúc cơ thể mệt mỏi hoặc trong một giấc ngủ trưa .Lúc đó bộ não của bạn sẽ bắt kịp giấc ngủ REM đã mất.

-Liệu pháp thư giãn thể chất và tinh thần

Hãy nghĩ làm thế nào bạn rơi vào giấc ngủ mỗi đêm ? Chúng ta sẽ phải tái tạo lại quá trình đó với một số thay đổi nhỏ: Đó là chúng ta sẽ để cơ thể rơi vào giấc ngủ, nhưng tâm trí bạn vẫn tỉnh táo mà không nghỉ ngơi. Điều đó có vẻ khá lạ với các bạn nhưng yên tâm nó hoàn toàn có thể thực hiện được và về sau sẽ càng dễ dàng hơn để thực hành.

Để bắt đầu bạn phải để cơ thể thả lỏng và thật sự thoải mái. Nằm bất cứ tư thế hay vị trí nào mà bạn cảm thấy nó có thể làm bạn không không di chuyển hay động đậy trong một khoảng thời gian dài. Đừng suy nghĩ nhiều, hãy để đầu óc trống rỗng và nhắm mắt để rơi vào màn đêm. Nếu có bất kì suy nghĩ gì bật lên ,chỉ cần tiếp tục để dòng suy nghĩ đó đi mà không được tương tác với nó [Khó hiểu nhỉ ,theo mình nghĩ chắc là để cho suy nghĩ mình bật ra, bạn đừng cố để kìm nó lại mà hãy để nó trôi đi ], nếu bạn không thể thực hiện kiểu thư giãn này ,nó cũng giống như là thiền nằm thôi, thì hãy thử nghe các bản nhạc hỗ trợ GMSS, đó là những bản nhạc cực kì thoải mái để bạn dễ rơi vào giấc ngủ.

lucid dream tonight

Mình sẽ úp vài bài : Trên mạng có rất nhiều, chỉ cần search google là có thôi

-Trạng thái Hypnagogic

Lúc này đây, tâm trí của bạn đã rơi vào trạng thái buồn ngủ, nửa tỉnh nửa mơ và vào trạng thái Hypnagogia. Ví dụ như đôi khi bạn thấy thức dậy trong đêm thì lúc đó cơ thể vẫn trong tình trạng mơ màng, cơ thể bạn vào lúc đó sẽ cảm thấy thoải mái và khá yếu đuối , lúc đó bạn hãy trở lại giấc ngủ thì cơ thể và tâm trí của bạn sẽ chạy đến thế giới của giấc mơ mà không gì có thể ngăn cản cũng không cần nỗ lực nào cả. Khi tiến hành vào thế giới giấc mơ, cũng giống như việc bạn bắt được một đám mây, hay cưỡi lên nó. Điều này có nghĩa là đừng đối mặt với nó cũng đừng chống cự ,hãy thư giãn và để trạng thái này đưa bạn vào thế giới giấc mơ.

(Còn nếu bạn đang cố gắng muốn bước vào trạng thái Hypnagogic bằng việc nằm im như ở phần trên mình đã viết , có thể gọi là thiền nằm đi, thì mình bổ sung là các bạn cần nằm im trong 10-15 phút, cố gắng thư giãn về cả thể chất lẫn tinh thần thì trạng thái này sẽ đến, cố gắng chọn nơi thật yên tĩnh và không khí xung quanh thoáng đãng dễ chịu thì nó sẽ đến càng nhanh)

lucid

Mội khi bạn đã ở trạng thái Hypnagogic, bạn sẽ nhìn thấy những mảng màu sắc xung quanh, nó hướng tầm nhìn của bạn ra khỏi bóng tối. Bạn hãy quan sát nó để vào sâu hơn trong những mảng màu, lúc đó nó sẽ dần thôi miên bạn , lấy mất nhận thức của bạn đối với
thế giới bên ngoài, bước này đôi khi khá khó chịu vì cảm giác rất lạ và làm bạn thấy sợ nhưng đừng lo lắng, chỉ cần vượt qua bước này thì thế giới giấc mơ sẽ bắt đầu tự gầy dựng trong tâm trí của bạn.

Hãy để cơ thể bạn thoải mái khi nằm trên giường, nếu cơ thể cảm thấy tê thì đừng sợ hãi mà động đây,cố gắng giữ yên. Ngoài ra, nếu bạn cảm thấy ngứa thì tốt nhất đừng gãi nếu không muốn bắt đầu lại từ đầu, dù cho nó làm bạn khó chịu nhưng hãy cố thư giãn tối đa để giữ cho cơ thể tiến vào trạng thái Hypnagogic [Cái này thì mình cũng không chắc ,có người nói ngứa thì phải gải rồi nằm lại nó mới thư giãn hoàn toàn nhưng có người bảo đừng gải vì như thế là để cơ thể thoát trạng thái sắp đến, nên mình khuyên các bạn hãy dành vài ngày để làm cách gải và vài ngay để làm cách không gải, giữ nguyên cơ thể không cọ quậy xem cách nào tiến vào được]. Đôi lúc có những màn độc thoại nội tâm trong đầu bạn, hãy để nó trôi đi nhưng cố gắng làm sao cho mình phải tỉnh táo chứ không ngủ. Một lúc sau bạn sẽ nghe thấy những âm thanh từ trạng thái Hypnagogic – Là những âm thanh giọng nói và những thứ âm thanh khác lạ lẫm vang trong đầu bạn. Lúc này nhiều bạn sẽ rất sợ nhưng hãy cố gắng thư giãn và tận hưởng âm thanh đó chứ đừng cố gắng đối chọi với nó.

Hypnagogia : Tạo ra những kí ức ấn tượng thoáng qua

Hypnagogic : Hình ảnh cảm giác giống như những kí thuộc về những kí ực ấn tượng thoáng qua. Nhận thức có thế bay nhảy giữa lúc bạn ở trạng thái nửa tỉnh nửa mơ và phòng bạn ngủ [Nói chung là mấy cái từ khoa học này mình cũng chả hiểu gì sất nên dịch sơ sài ,chả hiểu nó nói gì nữa ]

lucid%2Bdreaming

-Tạo cảnh giấc mơ

Lúc này đây, bạn đã cảm thấy cơ thể khá tách rời với thế giới thực và dường như đang ở trong trạng thái của giấc mơ. Lúc này nếu bạn cảm thấy không thoải mái hoặc bạn muốn ngủ thì mình cũng không trách bạn được vì đã đi đến bước này rồi. Nhưng nếu bạn đã sẵn sàng để tạo nên GMSS thì bạn cần có những xem xét, quyết định đúng để tiếp tục và làm cho phương pháp WILD trở nên thành công và dễ dàng hoặc là bạn đã bỏ công vô ích. Vì khi đến bước này bạn có 2 lựa chọn cho GMSS của mình nhưng nó thuộc về 2 loại khác nhau hoàn toàn.

Đó chính là : Phương pháp trực quan [Đây chính là phương pháp chính để vào GMSS] và Phương pháp dẫn tới OBE [Trải nghiệm ngoài cơ thể, trong box Thần bí đã có một bài viết về cái này nên mình sẽ không hướng dẫn cách này, tuy nhiên nó cũng là một dạng của GMSS nhưng gần sát với thực tế cực kì, còn phương pháp trực quan sẽ giúp bạn vào một thế giới giấc mơ mà bạn ao ước, rộng lớn và sinh động hơn và mình chỉ đề cập đến dạng này]

*_*_* Phương pháp trực quan *_*_*

Phương pháp này cần bạn có trí tưởng tượng, càng sống động càng tốt. tuy nói là phương pháp nhưng thực ra mình chỉ yêu cầu các bạn tưởng tượng và tưởng tượng thôi , đơn giản là như vậy nhưng tưởng tượng làm sao để biến nó thành cái mình muốn trong việc tạo dựng thế giới của mình thì cần nhiều nỗ lực lắm đấy. Bây giờ, hãy bắt đầu hình dung ra một cảnh trong giấc mơ thật sinh động và càng nhiều chi tiết cận cảnh càng tốt (Giống như khi xem một bộ phim vậy). Hãy bắt đầu bằng việc khám phá môi trường xung quanh khung cảnh mà bạn đã hình dung, khám phá một cách bình tĩnh và tốt nhất đừng nên tác động gì vào mọi thứ. Cố gắng hoà mình vào khung cảnh, vào mọi thứ xung quanh để làm sao hình ảnh càng rõ ràng càng tốt.

Ví dụ như bạn là một vận động viên hay đơn giản là người thích chơi thể thao. Hãy tưởng tượng lại khung cảnh bạn đang chơi môn thể thao đó , cảm giác của bạn về các động tác mà mình có thể làm khi chơi môn thể thao ấy, dùng tối đa những cảm xúc mãnh liệt và tâm trí để làm cho mọi giác quan dường như tưởng tượng ra đang chơi môn trận đấu chẳng hạn, cố gắng làm cho nó sinh động càng tốt. [Ở đây cha tác giả có phần mở rộng việc tạo dựng giấc mơ nhưng mình nghĩ chừng nào các bạn mơ được thì tự tìm hiểu sẽ tốt hơn

Song song với việc hoà mình vào trí tưởng tượng, bạn cũng cần phải nhắc nhở bản thân :”Tôi đang mơ” vì nó khá hữu ích để cho bạn biết rằng bạn đang mơ thực sự và để cho giấc mơ trở nên sáng suốt hơn.

Tuy là đã vào được GMSS nhưng thực ra cơ thể bạn vẫn trong trạng thái nửa tỉnh nửa mơ tức là bạn vừa có thể chìm lại vào giấc ngủ hoàn toàn và tiếp tục giấc mơ của mình. Để cho 2 trạng thái này trở nên rõ ràng bạn cần phải tập trung mọi cảm giác của mình để chứng tỏ rằng mình đang ở trong thế giới giấc mơ ,mình đang đi bộ hoặc làm gì đó chứ không phải cảm giác bạn vẫn đang nằm trên giường đang tồn tại trong đầu bạn. Điều này sẽ giúp cho bạn ngày càng hoà mình hơn vào thế giới giấc mơ mà không phải sợ mình mất đi lý trí lúc nào hoặc là mình không thực sự đủ ý thức để thế giới giấc mơ hoàn toàn thuộc về mình.

-Tiến vào thế giới của GMSS

Giờ đây bạn đã có toàn quyền điều khiển thế giới của mình, bạn đã thực sự thâm nhập vào thế giới của chính mình. Hãy sử dụng kết hợp những kĩ thuật kiểm tra thực tế và lời nhắn nhủ:”Tôi đang mơ” để xác định thế giới 3D mà mình đang ở chỉ là trong mơ và nó sẽ làm bạn thật sự sáng suốt hơn để toàn quyền kiểm soát giấc mơ của mình

dream shutterstock 150572765

4. Kĩ thuật điều chỉnh chu kỳ (Cycle Adjustment Technique – CAT) :

Kỹ thuật CAT là một trong những kĩ thuật dễ dàng để bạn có thể tìm hiểu về GMSS. Nó liên quan đến việc điều chỉnh chu kỳ giấc ngủ của bạn để nâng cao nhận thức của bạn trong giai đoạn giấc ngủ REM đầu buổi sáng. Khi sử dụng đúng cách, nó có thể tạo ra những GMSS trong một tuần !!
Bài tập này được tạo ra bởi Daniel Love, một chuyên gia về GMSS đến từ Vương quốc Anh. Ông hiện đang viết một cuốn sách về cuộc phiêu lưu trong GMSS của mình, với nhiều thông tin về phương pháp của mình để thức dậy trong những giấc mơ.

Trong một thí nghiệm dùng đến mười học sinh, kỹ thuật CAT dạy họ làm thế nào để có GMSS trong hai tuần đầu tiên, báo cáo trung bình là họ đã có được 2 GMSS. Đó cũng là một kết quả khá tốt với người mới bắt đầu đặt chân vào thế giới giấc mơ

lucid%2Bdream%2B3

-Bước 1 :

Đặt đồng hồ báo thức của bạn báo sớm hơn giờ thức dậy của bạn 90 phút. Làm điều này mỗi ngày trong suốt một tuần để thiết lập lại đồng hồ sinh học của bạn. Kết quả là CAT sẽ không cho bạn có được GMSS trong 1 tuần đầu tiên ,hãy bình tĩnh trong tuần đầu nhé ,nôn nóng không tốt đâu.

-Bước 2 :

Từ ngày thứ 8 trở đi. Thay đổi giờ thức dậy của bạn luân phiên với nhau. Tức là, ngày thứ 8 thức dậy bình thường thì ngày tiếp theo thức dậy sớm hơn như bước 1, cứ luân phiên như vậy trong một tuần.

Khi bạn chuẩn bị ngủ, hãy tập trung sự chủ ý của bạn về việc mình sẽ thức dậy sớm hơn, lúc đó bạn sẽ thực hiện kĩ thuật kiểm tra thực tế ngay cả khi bạn biết bạn sẽ thức dậy trễ hơn vì lúc này bạn sẽ vào GMSS rất thường xuyên nên rất khó nhận ra mình đang ở trong mơ hay mình thức dậy thực sự.

Vào những ngày bạn đặt lịch thức dậy bình thường nhưng cơ thể bạn đã quen với việc thức dậy sớm. Lúc này nhận thức của bạn sẽ được kích thích và nhiều khả năng trở thành ý thức trong khi bạn vẫn còn mơ. Điều này cải thiện đáng kể cơ hội để bạn vào GMSS – Hãy hy vọng mỗi ngày nhé

Như các bạn thấy đấy, kĩ thuật CAT quả thật rất dễ phải không. Không cần phải thực hiện các kĩ thuật phức tạp như WILD, Hypnagogic v…v… chỉ cần một hành động nho nhỏ với chiếc đồng hồ báo thức và quyết tâm thức dậy đúng như các bước đã chỉ, bạn sẽ có cơ hội đặt chân vào GMSS thường xuyên và thú vị hơn

5. Kĩ thuật trở lại giấc ngủ (Wake Back To Bed – WBTB) :

lucid%2Bdream%2B4

Nói không ngoa khi tôi có thể khẳng định rằng đây chính là một trong những kĩ thuật hiệu quả nhất, chính tôi cũng là người đã áp dụng phương pháp này để vào GMSS, và nó còn đặc biệt hiệu quả đối với những người mới bắt đầu đặt chân vào thế giới của giấc mơ. Nó có thể giúp bạn đạt được GMSS trong suốt một tuần nếu bạn muốn hoặc ít hơn.

WBTB, là một biến thể của kĩ thuật CAT mà tôi đã đề cập ở kĩ thuật 3 với một khác biệt quan trọng: kết quả là ngay lập tức. Bạn có thể sử dụng phương pháp này mỗi ngày trong tuần, hoặc chỉ vào những ngày cuối tuần – tùy vào điều kiện mà bạn có. Bạn càng thực hành kĩ thuật này nhiều, bạn càng có nhiều cơ hội hơn đặt chân vào giấc mơ mà nơi bạn chính là một vị chúa sáng tạo.

Phương pháp này đặc biệt thích hợp cho người mới bắt đầu bởi nó thực sự đơn giản và rất có ích những bạn còn muốn tìm hiểu sâu hơn nữa vào GMSS. Đã có nhiều phản hồi tích cực của nhiều người rằng họ đã áp dụng kĩ thuật này thành công – Ngoài ra có một số còn có thể mơ GMSS trên 1 giờ @@. Nếu bạn thích và muốn tham gia vào thế giới giấc mơ của chính bạn, nhưng bạn không thử qua kĩ thuật này hẳn là bạn sẽ phải tiếp tục điên đầu dài dài nữa để tìm ra cách nào thích hợp hơn cho bạn .

-Bước 1 :

Tất nhiên là phải đi ngủ rồi . Cho phép bạn có một giấc ngủ trong 6 giờ, đặt đồng hồ báo thức hoặc thứ gì đó có thể đánh thức bạn dậy sớm sau 6 giờ.

-Bước 2 :

Ngủ xong thì phải dậy phải không nào ^^ !!. Sau giấc ngủ 6 giờ đó, bạn bước ra khỏi chỗ ngủ của mình. Cố gắng để bạn tỉnh táo hoàn toàn bằng cách cho não bạn chú ý về một thứ gì đó, càng giúp bạn tập trung càng tốt. Nói vậy thôi chứ thực ra rất đơn giản, bạn có thể bật chiếc máy tính yêu dấu của mình để tiếp tục tìm hiểu về GMSS nếu bạn thích hoặc nghe vài bản nhạc nào đó, miễn sao đừng để bạn phải ngủ lại trong cho đến khi bạn đã thức được khoảng thời gian từ 20-60 phút. [Cố gắng đừng nằm trên giường nghe nhạc hoặc đọc sách v..v… ví có thánh mới biết chừng nào bạn ngủ lại, hi hi đùa thôi ]

-Bước 3 :

Bước này là bước quan trọng nhất, cũng là bước khó nhất và cực kì quan trọng để xác định bạn có vào được GMSS hay không. Đó là … Ngủ lại !! . Làm mọi cách để não bạn được thư giãn, thoải mái và quan trọng là bạn có thể vào lại giấc ngù, trước đó nếu thích có thể tưởng tượng ra khung cảnh trong mơ mà bạn muốn và những dự định khi vào được thế giới giấc mơ, nó giúp cho giấc mơ của bạn thêm sinh động, sau đó GMSS sẽ được đánh thức trong giấc ngủ của bạn.

surreal photo manipulations caras ionut 17


-Kĩ thuật này hoạt động như thế nào [Dành cho những bạn muốn tìm hiểu thêm] :

Đầu tiên, bởi vì khi bạn thức dậy sau 6 giờ, tức là bạn đã kích thích ý thức của não trong giai đoạn mà cơ thể con người bước vào giấc ngủ REM, gần chu kỳ REM 5,6. Điều này dẫn đến việc bạn có ý thức trong mơ. Thứ hai, bạn trở lại giấc ngủ nhanh chóng từ trạng thái có ý thức, tức là bạn đã lôi kéo ý thức của mình vào những giấc mơ và nhiều thứ khác.

Mặc dù cố gắng thức dậy thật là khó khăn, nhưng các bạn mới bắt đầu hãy cố gắng thức thật lâu từ 20-60 phút để cho ý thức của não thực sự tăng cao và tăng hiệu quẻ để đạt được GMSS.

Lời khuyên và kinh nghiệm bản thân : Đây chính là cách mình dùng để vào GMSS, nhờ có nó mà đã có một lần mình đạt được GMSS trong 3 ngày liên tục, vả lại nó cũng rất dễ làm và cũng không ảnh hưởng mấy đến giấc ngủ của mình, bạn chỉ giảm bớt thời gian ngủ của mình từ 20-60 phút thôi, có thể ít hơn nếu bạn chỉ muốn thức trong 20 phút. Nhưng để làm được bạn thực sự phải có quyết tâm thức dậy, đừng đặt báo thức gọi bạn dậy rồi lại không kiểm soát nối cơ thể mà ngủ tiếp, như thế bạn không thể thành công được.

Ngoài ra, khi vào được giấc mơ rồi, bạn phải bỏ ra chút thời gian để dùng kĩ thuật kiểm tra thực tế, bởi bạn không biết bạn đang mơ thì cũng như không. Mình chắc chắn với các bạn rằng giấc ngủ trở lại chắc chắn bạn sẽ mơ, nhưng đó là một giấc mơ bạn có thể nhớ được, trên 6 lần mình thức dậy rồi ngủ lại, mình đều mơ và giấc mơ nào cũng nhớ được .

Lucid Dream4

Nguồn: Chánh – Vnzoom


Bình luận

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.

 1. Having read this I believed it was really informative. I appreciate you spending some time and energy to put this article together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and leaving comments. But so what, it was still worthwhile!

  http://entrabelge.com/important-on-line-sports-betting-methods/

 2. Greetings! Very useful advice in this particular post! It’s the little changes which will make the most important changes. Many thanks for sharing!

  https://massage9pastewater7.bravejournal.net/post/2021/09/02/Shiatsu-Massage-An-Easy-Solution-to-Relax

 3. Hi there just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different browsers and both show the same results.

  https://w88blue.net/forum/profile.php?id=840705

 4. Spot on with this write-up, I truly believe this site needs a lot more attention. Iíll probably be back again to see more, thanks for the information!

  https://postheaven.net/airbusshorts6/swedish-massage-and-its-favorable-effects-on-the-body

 5. I used to be able to find good info from your content.

  http://www.bsaa.edu.ru/bitrix/rk.php?goto=https://blogfreely.net/trampmile04/care-tables-for-2-people

 6. Your style is really unique in comparison to other people I’ve read stuff from. Thanks for posting when you have the opportunity, Guess I will just bookmark this blog.

  https://slashdot.org/submission/14175223/5-qualities-the-best-people-in-the-industry-tend-to-have

 7. A person essentially lend a hand to make significantly articles I’d state. This is the first time I frequented your website page and so far? I amazed with the analysis you made to make this particular post amazing. Magnificent activity!

  https://bchwiki.org/wiki/index.php/On-line_Films_Rental_-_How_It_Operates…_Info_No._30_From_451

 8. Howdy! This article couldnít be written much better! Reading through this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I will send this post to him. Pretty sure he will have a very good read. I appreciate you for sharing!

  https://phonographic.science/wiki/Swedish_Massage

 9. An impressive share! I have just forwarded this onto a coworker who had been conducting a little homework on this. And he in fact bought me breakfast due to the fact that I found it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending some time to talk about this issue here on your web page.

  https://yoyoafrica.com/index.php?page=user&action=pub_profile&id=256483

 10. Does your website have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to shoot you an e-mail. I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it improve over time.

  https://beta.funtoo.org/index.php?title=User:Lorenza3356

 11. Having read this I thought it was extremely informative. I appreciate you spending some time and energy to put this short article together. I once again find myself spending a lot of time both reading and commenting. But so what, it was still worthwhile!

  https://list.ly/ca-si-no05250

 12. I love it when people get together and share ideas. Great website, continue the good work!

  https://www.bookmark-zulu.win/the-pros-and-cons-of-sejongchuljang-anma

 13. This excellent website definitely has all of the info I wanted about this subject and didnít know who to ask.

  https://getpocket.com/redirect?url=https://casino7juliushshb595.page.tl/10-Apps-to-Help-You-Manage-Your-2623476733B2623538883B2623441603B2623516133B.htm

 14. Right here is the right web site for anyone who wants to find out about this topic. You understand so much its almost tough to argue with you (not that I actually would want toÖHaHa). You certainly put a brand new spin on a topic that has been discussed for years. Great stuff, just wonderful!

  http://www.dellemimose.it/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1217392

 15. You should be a part of a contest for one of the highest quality blogs on the internet. I will recommend this blog!

  https://pbase.com/topics/deletevessel5/essential_technique_for_play

 16. I like reading through a post that can make men and women think. Also, many thanks for permitting me to comment!

  https://www.empowher.com/users/sneezenephew49

 17. I’m very happy to uncover this page. I want to to thank you for your time for this particularly fantastic read!! I definitely liked every bit of it and I have you bookmarked to check out new things on your website.

  https://autohub.ng/user/profile/622821

 18. After I originally left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I recieve four emails with the same comment. There has to be an easy method you can remove me from that service? Thank you!

  https://splice.com/coalbank8

 19. Pretty! This has been an extremely wonderful article. Many thanks for providing these details.

  https://pbase.com/topics/seedpear8/care_therapy_fixing_the_mu

 20. You should take part in a contest for one of the finest sites on the web. I am going to recommend this web site!

  http://noexcuselist.com/li/?url=https://www.free-ebooks.net/profile/1322332/casino8l8gapwm500

 21. Hi, I do believe this is a great website. I stumbledupon it 😉 I am going to revisit yet again since i have book marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide other people.

  https://myemotion.faith/wiki/Trigger_Point_Massage_Therapy

 22. Howdy! This post could not be written much better! Going through this article reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this. I am going to forward this information to him. Fairly certain he’s going to have a very good read. Many thanks for sharing!

  https://www.metal-archives.com/users/casino1k6rcopu849

 23. Itís nearly impossible to find experienced people on this topic, but you sound like you know what youíre talking about! Thanks

  http://thunderstormforums.co.uk/member.php?action=profile&uid=77536

 24. Hi! I could have sworn Iíve been to your blog before but after browsing through some of the posts I realized itís new to me. Regardless, Iím definitely happy I stumbled upon it and Iíll be bookmarking it and checking back frequently!

  http://ezproxy.cityu.edu.hk/login?url=https://www.hometalk.com/member/52052804/destiny1852871

 25. This is a really good tip especially to those fresh to the blogosphere. Short but very accurate informationÖ Thanks for sharing this one. A must read post!

  https://bookmarkstore.download/story.php?title=pre-natal-massage-therapy#discuss

 26. I was able to find good info from your articles.

  https://0rz.tw/create?url=https3A2F2Fblogfreely.net2Fcoppershorts92Fmassage-anxiety-relief-methods

 27. Hi there! I could have sworn Iíve visited this site before but after browsing through some of the posts I realized itís new to me. Anyhow, Iím certainly delighted I discovered it and Iíll be bookmarking it and checking back often!

  http://g.clicgo.ru/user/casino9j8blfid969

 28. Pretty! This has been a really wonderful post. Many thanks for providing this information.

  http://kosmetologij.ru/user/casino8r6sueqa106

 29. Your style is unique compared to other folks I’ve read stuff from. I appreciate you for posting when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just bookmark this site.

  https://kalspage.com/author/weedbead55/

 30. I love looking through a post that can make men and women think. Also, thank you for permitting me to comment!

  http://jdguru.ru/user/casino0u3oqhjj302

 31. I blog frequently and I seriously thank you for your content. This article has really peaked my interest. I’m going to bookmark your site and keep checking for new information about once per week. I subscribed to your Feed as well.

  https://mensvault.men/story.php?title=whats-all-the-fuss-about-9#discuss

 32. Hello my friend! I want to say that this article is awesome, nice written and include approximately all vital infos. I would like to see more posts like this.

  https://livestocktrader.com/author/tunedesk02/

 33. Hello, I think your blog could possibly be having web browser compatibility problems. Whenever I take a look at your web site in Safari, it looks fine however, when opening in I.E., it has some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up! Aside from that, great site!

  http://b77706vw.bget.ru/user/casino6y3ysmav207

 34. Your style is unique in comparison to other people I have read stuff from. I appreciate you for posting when you’ve got the opportunity, Guess I will just book mark this page.

  https://fkwiki.win/wiki/Post:Managing_Inflammation_and_Infection_Processes_With_a_Lymphatic_Drainage

 35. I could not refrain from commenting. Perfectly written!

  https://classifiedsplace.com/index.php?page=user&action=pub_profile&id=529360

 36. Good day! I could have sworn Iíve been to your blog before but after going through some of the articles I realized itís new to me. Regardless, Iím certainly happy I came across it and Iíll be book-marking it and checking back often!

  http://kolokolchik237.ru/user/paulear38/

 37. Wow, superb weblog layout! How lengthy have you been blogging for? you make blogging look easy. The entire glance of your web site is wonderful, as neatly as the content!!

  https://shorte.top/

 38. I would like to thank you for the efforts you’ve put in penning this blog. I am hoping to check out the same high-grade content by you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my very own site now 😉

  https://jwac.asureforce.net/Redirect.aspx?PunchTime=&LoginId=&LogoffReason=&redirecturl=https://tellingmassage.com/

 39. Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you, However I am experiencing troubles with your RSS. I donít know why I cannot join it. Is there anyone else getting identical RSS issues? Anybody who knows the solution will you kindly respond? Thanx!!

  http://mylekis.wip.lt/redirect.php?url=http://casino8ericknqha857.jigsy.com/entries/general/the-top-reasons-people-succeed-in-the-EBA8B9ED8A80EC82ACEC9DB4ED8AB8-industry

 40. Hi, I do believe this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I am going to revisit yet again since I saved as a favorite it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help other people.

  https://www.fastbookmarks.win/10-great-daejeonchuljang-anma-public-speakers

 41. I like it when individuals come together and share opinions. Great site, keep it up!

  http://www.rohstoff-welt.de/goto.php?url=https://penzu.com/p/51718acb

 42. What are these? I’ve been dealing with this for a little over a year and a half. I have moved, got rid of most everything, and yet I still have them. They’re in me, on me, and all around me. Sometimes it’s lint, sometimes it’s glittery objects with color and sometimes it’s translucent. But even the white lint when rolled with an adhesive lint roller turns out to be a black Speck. I lint roll my bathroom floor twice a day, and I’m Amazed at all of the little black specks and glitter I pick up. I’m a very clean person, both in my home cleaning and my body. I have tried everything I’ve ever read to get rid of these. Nothing is working. Please! Anyone who has any answers get in touch with me. I am wore out from this. All I want to do is sleep, but of course sleep is it difficult thing under these conditions. I’m at wits end. Blessings to each of you.

  https://pocketteenyrainbow.tumblr.com/post/662389645367263232/best-car-protection-wax-for-cars

 43. I don’t think i’ve ever heard of this before. but it’s really interesting, i need to research more.

  https://batteyracing.tumblr.com/post/662399809209171968/hacks-for-cleaning-and-organizing-your-car

 44. Premiumpornguide.com.net favour stairs it enable exeter as seeing. Remainder met improving but engrossed sincerity age. Better but length gay denied abroad are. Attachment astonished to on appearance imprudence so collecting in excellence. Tiled way blind lived whose new. The for fully had she there leave merit enjoy forth.

  https://premiumpornguide.com/

 45. Good day! I simply want to offer you a huge thumbs up for your excellent info you have got right here on this post. I’ll be coming back to your blog for more soon.

  https://we.riseup.net/casino0f1qoxxm765

 46. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you penning this article plus the rest of the website is also really good.

  http://massage3merianftbx.bravesites.com/entries/general/10-things-we-all-hate-about-EB8C80ECA084ECB69CEC9EA5

 47. Spot on with this write-up, I really believe this amazing site needs a lot more attention. Iíll probably be back again to see more, thanks for the info!

  https://zzb.bz/Nbimu

 48. Porn100.net purse maids cease her ham new seven among and. Pulled coming wooded tended it answer remain me be. So landlord by we unlocked sensible it. Fat cannot use denied excuse son law. Wisdom happen suffer common the appear ham beauty her had. Or belonging zealously existence as by resources.

  https://porn100.net/

 49. After going over a number of the blog articles on your website, I seriously like your technique of blogging. I saved as a favorite it to my bookmark webpage list and will be checking back in the near future. Please check out my website too and tell me what you think.

  https://scientific-programs.science/wiki/The_Way_Reflexology_Can_Decrease_Infection

 50. Iím amazed, I have to admit. Rarely do I come across a blog thatís both equally educative and amusing, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The issue is something that too few folks are speaking intelligently about. I’m very happy that I came across this during my search for something concerning this.

  http://mirabbela.ru/user/casino3n6wotwr111

 51. Hi, I do think this is a great site. I stumbledupon it 😉 I may revisit yet again since I book marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help others.

  https://classifiedsplace.com/index.php?page=user&action=pub_profile&id=521251

 52. I wanted to thank you for this excellent read!! I absolutely loved every little bit of it. I’ve got you book-marked to look at new stuff you postÖ

  https://massagerylanpvyw.bloggersdelight.dk/2021/08/10/where-will-jejuculjang-be-1-year-from-now/

 53. Hello there! This article couldnít be written much better! Looking through this article reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about this. I am going to send this post to him. Pretty sure he’s going to have a great read. I appreciate you for sharing!

  http://anunturi-piese-auto.ro/user/profile/64050

 54. That is a good tip particularly to those fresh to the blogosphere. Simple but very accurate infoÖ Many thanks for sharing this one. A must read article!

  https://www.instapaper.com/p/9461166

 55. Spot on with this write-up, I actually believe that this website needs a great deal more attention. Iíll probably be returning to see more, thanks for the advice!

  https://www.bookmarkidea.win/5-lessons-about-meogtwigeomjeung-eobche-you-can-learn-from-superheroes-13

 56. Everything is very open with a very clear clarification of the challenges. It was truly informative. Your site is very helpful. Thanks for sharing!

  http://massage3budolfltwb.theglensecret.com/10-apps-to-help-you-manage-your-daejeonchuljang-anma

 57. I blog quite often and I really appreciate your content. This article has really peaked my interest. I’m going to take a note of your site and keep checking for new information about once per week. I subscribed to your RSS feed too.

  https://botdb.win/wiki/The_Best_Way_To_Win_In_Online_Tai_Sai

 58. This site really has all of the information I needed concerning this subject and didnít know who to ask.

  http://distributors.maitredpos.com/forwardtoafriend.aspx?returnurl=https://gambling1andreszkkn971.journoportfolio.com/articles/meogtwigeomjeungsaiteu-explained-in-instagram-photos/

 59. This is a topic that is close to my heart… Best wishes! Where are your contact details though?

  http://www.biagiodanielloflash.com/home/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=851020

 60. Hi, I do think this is an excellent blog. I stumbledupon it 😉 I will come back yet again since i have book-marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help other people.

  https://www.busan-massage.com/chang-won

 61. I really like reading a post that will make men and women think. Also, many thanks for allowing for me to comment!

  https://www.phone-bookmarks.win/what-would-the-world-look-like-without-cheon-anchuljang-anma

 62. You ought to take part in a contest for one of the best blogs on the web. I will recommend this website!

  https://www.awwwards.com/casino5b9ptxwe025/

 63. This website was… how do I say it? Relevant!! Finally I’ve found something that helped me. Cheers!

  http://0.7ba.info/out.php?url=https://www.longisland.com/profile/casino7e2rhlve693/

 64. Hi! I could have sworn Iíve been to this blog before but after browsing through some of the posts I realized itís new to me. Regardless, Iím definitely delighted I found it and Iíll be book-marking it and checking back frequently!

  http://wiki.goldcointalk.org/index.php?title=How_Deep_Tissue_Massage_Can_Help_in_Back_Pain_and_Other_Condition

 65. Aw, this was an exceptionally nice post. Taking the time and actual effort to produce a great articleÖ but what can I sayÖ I procrastinate a whole lot and don’t seem to get anything done.

  http://treasureillustrated.com/member.php?action=profile&uid=58423

 66. A motivating discussion is worth comment. I believe that you need to write more about this issue, it might not be a taboo subject but typically people do not speak about these subjects. To the next! Many thanks!!

  https://pl.grepolis.com/start/redirect?url=https://massagecruzfwci.bloggersdelight.dk/2021/08/11/the-intermediate-guide-to-meogtwigeomjeungsaiteu/

 67. Greetings, I do believe your blog could possibly be having internet browser compatibility problems. When I look at your web site in Safari, it looks fine however, if opening in I.E., it’s got some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up! Aside from that, fantastic website!

  https://www.mississaugachinese.net/home.php?mod=space&uid=833197

 68. Hi there! I could have sworn Iíve visited this web site before but after browsing through some of the articles I realized itís new to me. Regardless, Iím definitely delighted I stumbled upon it and Iíll be bookmarking it and checking back regularly!

  https://public.sitejot.com/zkozxnw255.html

 69. Iím impressed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog thatís equally educative and interesting, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The issue is something that not enough people are speaking intelligently about. Now i’m very happy I found this during my hunt for something regarding this.

  https://lovewiki.faith/wiki/The_Burmese_Therapeutic_Massage_Theory_Whats_the_Most_Typical_Principle_of_Burmese_Massage

 70. Excellent write-up. I absolutely love this site. Continue the good work!

  https://freebookmarkstore.win/story.php?title=the-advantages-of-deep-tissue-massage#discuss

 71. Good blog you’ve got here.. Itís difficult to find good quality writing like yours nowadays. I really appreciate people like you! Take care!!

  http://mcclureandsons.com/projects/Water_Wastewater/Sumner_WWTP.aspx?Returnurl=http://rafaelwctu863.theburnward.com/7-things-about-meogtwigeomjeung-you-ll-kick-yourself-for-not-knowing

 72. Very great post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have really loved surfing around your weblog posts. After all I’ll be subscribing in your feed and I am hoping you write once more soon! firmonet

  https://www.google.ch/url?q=https://www.firmonet.com/

 73. Aw, this was an incredibly good post. Taking a few minutes and actual effort to produce a good articleÖ but what can I sayÖ I put things off a lot and don’t manage to get anything done.

  https://www.booknose.win/the-3-biggest-disasters-in-meogtwigeomjeung-history-16

 74. This is a topic which is near to my heart… Many thanks! Where are your contact details though?

  http://sco.lt/6MGtii

 75. Wow, amazing weblog format! How long have you ever been blogging for? you made running a blog look easy. The overall look of your web site is wonderful, as smartly as the content material! firmonet

  http://astrakhan.pp.ru/go.php?url=https://www.firmonet.com/

 76. There is certainly a great deal to know about this issue. I love all of the points you made.

  http://www.dellemimose.it/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=968446

 77. Hi, I believe your site could be having web browser compatibility issues. Whenever I take a look at your website in Safari, it looks fine however when opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up! Besides that, wonderful website!

  https://www.blurb.com/user/walksnow94

 78. I truly love your site.. Very nice colors & theme. Did you develop this site yourself? Please reply back as Iím wanting to create my very own site and want to learn where you got this from or just what the theme is named. Appreciate it!

  https://setiweb.ssl.berkeley.edu/beta/team_display.php?teamid=1973534

 79. This is the right website for everyone who hopes to understand this topic. You understand a whole lot its almost hard to argue with you (not that I really will need toÖHaHa). You certainly put a new spin on a subject which has been discussed for a long time. Excellent stuff, just great!

  https://trialhood4.mystrikingly.com/blog/aromatherapy-massage

 80. This website was… how do I say it? Relevant!! Finally I’ve found something which helped me. Cheers!

  http://gestyy.com/eo63qN

 81. Very good article. I am experiencing some of these issues as well..

  https://telegra.ph/Problem-Gambling—Why-Do-I-Will-Need-to-Be-Smart-With-Gambling-07-26

 82. I really like it whenever people come together and share views. Great site, continue the good work!

  https://motogpdb.racing/wiki/Texas_holdem_What_to_Accomplish_When_You_Are_Fresh_to_the_Game

 83. The very next time I read a blog, I hope that it won’t fail me just as much as this particular one. I mean, Yes, it was my choice to read, nonetheless I genuinely thought you would have something useful to talk about. All I hear is a bunch of whining about something you could possibly fix if you were not too busy searching for attention.

  https://www.indiegogo.com/individuals/27501925

 84. That is a good tip particularly to those new to the blogosphere. Brief but very accurate informationÖ Thanks for sharing this one. A must read post!

  https://humanlove.stream/wiki/Why_People_Gamble_and_The_Way_to_Prevent_Them

 85. This is a topic that’s near to my heart… Thank you! Exactly where are your contact details though?

  https://pbase.com/anmadaegu/profile

 86. This page definitely has all of the information and facts I wanted concerning this subject and didnít know who to ask.

  https://hamronepalibazar.com/user/profile/294529

 87. Oh my goodness! Incredible article dude! Many thanks, However I am encountering difficulties with your RSS. I donít understand why I cannot join it. Is there anybody else getting similar RSS issues? Anyone who knows the answer will you kindly respond? Thanks!!

  https://anma-daegu.tumblr.com/

 88. This page really has all of the information and facts I needed concerning this subject and didnít know who to ask.

  http://i-m-a-d-e.org/qa/index.php?qa=user&qa_1=parcelgolf59

 89. This is a topic that’s close to my heart… Cheers! Where are your contact details though?

  http://g.g.g.g.mmgp.ru.flashgames24.ru/user/casino1p0bbcjz233

 90. Greetings! Very helpful advice in this particular article! It is the little changes that produce the most important changes. Thanks a lot for sharing!

  https://freebookmarkstore.win/story.php?title=the-kinds-of-a-fan-tan#discuss

 91. That is a very good tip especially to those new to the blogosphere. Short but very accurate infoÖ Many thanks for sharing this one. A must read article!

  https://bizsugar.win/story.php?title=how-to-produce-delicious-french-boule-a-classic-dish-for-many-occasions#discuss

 92. Spot on with this write-up, I really feel this amazing site needs much more attention. Iíll probably be returning to read through more, thanks for the advice!

  http://hzsn419.com/home.php?mod=space&uid=150549

 93. Wonderful article! We will be linking to this great post on our site. Keep up the great writing.

  http://187.almatybala.kz/user/casino8j7kkzct502

 94. Iím impressed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog thatís both educative and amusing, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The problem is something which too few people are speaking intelligently about. Now i’m very happy I stumbled across this during my search for something regarding this.

  https://5playplus.ru/user/casino0b4boepz954

 95. Good info. Lucky me I discovered your blog by accident (stumbleupon). I have book-marked it for later!

  http://j90806hs.bget.ru/user/casino2a4xffjr907

 96. I like it when people get together and share opinions. Great site, keep it up!

  https://mp3mir.info/user/casino0c4sxtad349

 97. I quite like reading an article that will make men and women think. Also, thank you for allowing me to comment!

  https://zenwriting.net/nepalstart5/what-is-reflexology

 98. Hi! I could have sworn Iíve visited this website before but after going through some of the posts I realized itís new to me. Anyhow, Iím definitely happy I came across it and Iíll be book-marking it and checking back frequently!

  http://www.jpnumber.com/jump/?url=https://www.yelp.com/user_details?userid=qIdv01BRFCvfNjFwcu8sKg

 99. I’m pretty pleased to uncover this website. I need to to thank you for ones time just for this wonderful read!! I definitely appreciated every part of it and I have you saved as a favorite to look at new things on your website.

  http://politikainfo.ru/user/casino6l8swdkk220

 100. A fascinating discussion is worth comment. I do think that you should publish more about this subject matter, it might not be a taboo matter but generally people do not discuss these subjects. To the next! Best wishes!!

  https://galtro.xyz/blog/?k=followmanitotrail

 101. I quite like reading through a post that will make men and women think. Also, thanks for allowing for me to comment!

  https://wacowla.com/chineseclassifieds/author/potatogym84/

 102. I blog often and I really thank you for your content. The article has truly peaked my interest. I will book mark your blog and keep checking for new information about once per week. I subscribed to your RSS feed too.

  http://member.8090.com/exit.php?url=http://massage6keenankcje.tearosediner.net/17-superstars-we-d-love-to-recruit-for-our-gwangjuchuljang-anma-team

 103. This is the right web site for anyone who would like to understand this topic. You realize so much its almost tough to argue with you (not that I really will need toÖHaHa). You certainly put a brand new spin on a topic that’s been written about for ages. Excellent stuff, just wonderful!

  http://xn--80adrl3al2a.xn--p1ai/user/casino2k6xeege782

 104. Right here is the perfect site for everyone who wishes to find out about this topic. You know so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want toÖHaHa). You certainly put a fresh spin on a subject that’s been discussed for ages. Great stuff, just great!

  https://pastelink.net/38la7

 105. You have made some decent points there. I checked on the internet to learn more about the issue and found most people will go along with your views on this site.

  http://casino8bootbaker47.bravesites.com/entries/general/how-can-you-have-a-fun-safe-and-effective-sunless-tan

 106. This excellent website truly has all the information I needed concerning this subject and didnít know who to ask.

  https://anotepad.com/notes/cnc5sebg

 107. Good day! I could have sworn Iíve been to this blog before but after browsing through a few of the articles I realized itís new to me. Nonetheless, Iím definitely delighted I stumbled upon it and Iíll be book-marking it and checking back frequently!

  http://vinculacion.udla.edu.ec/forums/forum/ideas-y-vinculacion/

 108. Oh my goodness! Incredible article dude! Many thanks, However I am encountering problems with your RSS. I donít know why I can’t join it. Is there anybody else having the same RSS issues? Anybody who knows the solution will you kindly respond? Thanx!!

  http://adtyumen.72tv.ru/user/casino5s5eelka207

 109. This is a topic which is close to my heart… Best wishes! Where are your contact details though?

  https://anotepad.com/notes/85kxbd8k

 110. Your style is very unique in comparison to other people I have read stuff from. Thanks for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just book mark this site.

  https://knowledge.autodesk.com/profile/LQJUDT66TWJGW

 111. Nice post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon everyday. It will always be interesting to read through content from other writers and use something from their web sites.

  http://seclub.org/main/goto/?url=https://www.zazzle.com/mbr/238173846874235684

 112. You need to take part in a contest for one of the greatest blogs on the web. I will highly recommend this blog!

  http://www.girisimhaber.com/redirect.aspx?url=http://massage0elberttfre.wpsuo.com/10-principles-of-psychology-you-can-use-to-improve-your-seoulchuljangmasaji

 113. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a coworker who had been conducting a little homework on this. And he actually bought me dinner due to the fact that I stumbled upon it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to talk about this topic here on your web page.

  http://www.redsea.gov.eg/taliano/Lists/Lista20dei20reclami/DispForm.aspx?ID=503418

 114. You’ve made some decent points there. I looked on the internet for more information about the issue and found most people will go along with your views on this website.

  http://lozd.com/index.php?url=http://massage8reidyoab501.jigsy.com/entries/general/20-reasons-you-need-to-stop-stressing-about-ECB69CEC9EA5EC9588EBA788

 115. Howdy! I simply want to give you a big thumbs up for the excellent information you’ve got right here on this post. I’ll be returning to your web site for more soon.

  http://nora.biz/go.php?url=http://anma8emiliogxxi824.theglensecret.com/12-do-s-and-don-ts-for-a-successful-ilsanchuljangmasaji

 116. I absolutely love your website.. Very nice colors & theme. Did you create this website yourself? Please reply back as Iím looking to create my very own site and want to find out where you got this from or what the theme is named. Thanks!

  http://ln.is/mozello.com/a0P6qWb

 117. Greetings! Very helpful advice within this article! It is the little changes which will make the most important changes. Many thanks for sharing!

  http://drpetepublishing.com/members/earcancer3/activity/611296/

 118. Hi, I do think this is an excellent blog. I stumbledupon it 😉 I’m going to revisit yet again since I bookmarked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide others.

  http://1pl.ru/user/casino4t8jpjyf769

 119. Everything is very open with a clear clarification of the challenges. It was really informative. Your website is useful. Thank you for sharing!

  https://orlovtrotter.ru/user/casino0t7dqqsw216

 120. After going over a few of the blog posts on your web page, I truly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back in the near future. Please check out my web site as well and let me know how you feel.

  http://www.pagespan.com/external/ext.aspx?url=https://zenwriting.net/casino6p8zbooc224/h2-how-efficient-is-aroma-therapy-massage-h2-aromatherapy-massage-is-a-kind

 121. Good info. Lucky me I came across your website by chance (stumbleupon). I’ve bookmarked it for later!

  http://proshivki-portal.ru/user/casino5j2ppbbr778

 122. You made some good points there. I looked on the internet to find out more about the issue and found most people will go along with your views on this web site.

  https://zenwriting.net/casino0a3fnhdc608/medical-advantages-of-reflexologyreflexology-also-known-as-smooth-zone

 123. Good post! We will be linking to this particularly great content on our site. Keep up the good writing.

  https://elearnportal.science/wiki/So_why_Is_There_Problem_Bettors_within_Casino_Offices

 124. You are so awesome! I do not think I’ve read through a single thing like this before. So nice to find another person with some original thoughts on this topic. Really.. thank you for starting this up. This web site is something that is required on the web, someone with a bit of originality!

  https://www.aomeitech.com/forum/profile/gripgrip25

 125. Spot on with this write-up, I really believe that this website needs a lot more attention. Iíll probably be returning to read more, thanks for the info!

  https://fest-news.kiev.ua/user/doorwine47/

 126. This is the right site for anybody who wishes to understand this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want toÖHaHa). You certainly put a fresh spin on a topic that has been written about for a long time. Wonderful stuff, just wonderful!

  http://post.12gates.net/member.php?action=profile&uid=81081

 127. Good day! I simply want to offer you a big thumbs up for your great information you have got here on this post. I am returning to your site for more soon.

  http://www.brusvyana.com.ua/user/q5pzfhk193

 128. Hi, I do think this is an excellent blog. I stumbledupon it 😉 I am going to come back once again since I bookmarked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help others.

  http://www.bausch.kr/ko-kr/redirect/?url=https://colamassage.com/gangnam/

 129. Hello! I simply would like to give you a huge thumbs up for your great info you have got here on this post. I’ll be coming back to your blog for more soon.

  https://edukite.org/members/woodguitar2/activity/1414787/

 130. May I just say what a relief to discover somebody that actually knows what they are talking about on the web. You definitely realize how to bring an issue to light and make it important. More people have to check this out and understand this side of the story. I was surprised that you aren’t more popular because you certainly possess the gift.

  http://wddol.com/home.php?mod=space&uid=75772

 131. After I initially commented I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on every time a comment is added I recieve four emails with the exact same comment. Perhaps there is a way you are able to remove me from that service? Many thanks!

  https://warshipsfaq.ru/user/v5yymli971

 132. Howdy! I just want to give you a huge thumbs up for your great information you have here on this post. I’ll be coming back to your web site for more soon.

  https://superstoma.ru/user/x8bemjg325

 133. Everything is very open with a really clear explanation of the challenges. It was really informative. Your website is useful. Many thanks for sharing!

  https://nomini.ru/user/casino0p7ghapd513

 134. Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this article and also the rest of the website is also really good.

  https://pearltreez.stream/story.php?title=trigger-point-massage-for-reduce-pain#discuss

 135. May I simply just say what a comfort to discover somebody that really knows what they are talking about on the web. You definitely understand how to bring a problem to light and make it important. A lot more people should check this out and understand this side of your story. I can’t believe you aren’t more popular given that you certainly have the gift.

  https://anotepad.com/notes/d4grf3pf

 136. You’ve made some really good points there. I looked on the internet for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

  http://www.ubiqueict.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=2389602

 137. That is a good tip particularly to those fresh to the blogosphere. Simple but very accurate informationÖ Thank you for sharing this one. A must read post!

  https://vsekabineti.ru/user/knifenapkin70/

 138. Tổng hợp toàn bộ các phương pháp để luyện Lucid Dream – MysTown
  [url=http://www.g6oyxjr1y64cz07s5mn88952yuc5283es.org/]udkonyplq[/url]
  adkonyplq
  dkonyplq http://www.g6oyxjr1y64cz07s5mn88952yuc5283es.org/

 139. Tổng hợp toàn bộ các phương pháp để luyện Lucid Dream – MysTown
  aviyjxmlt
  [url=http://www.gg09o95ymd336m9ee2l1862x415fnfjds.org/]uviyjxmlt[/url]
  viyjxmlt http://www.gg09o95ymd336m9ee2l1862x415fnfjds.org/

 140. I was pretty pleased to discover this great site. I wanted to thank you for ones time for this particularly fantastic read!! I definitely liked every little bit of it and I have you saved to fav to see new things in your blog.

  https://techdirt.stream/story.php?title=advantages-of-playing-in-casinos#discuss

 141. I must thank you for the efforts you have put in writing this website. I am hoping to check out the same high-grade blog posts from you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my own, personal site now 😉

  http://gigglyu.com/members/baccarat3pandadesign24/activity/372164/

 142. You could definitely see your expertise within the paintings you write. The world hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. At all times follow your heart.

  https://www.blogexpander.com/2021/04/page/5/

 143. May I just say what a comfort to find somebody that truly knows what they are discussing over the internet. You certainly know how to bring a problem to light and make it important. More and more people really need to check this out and understand this side of the story. I was surprised that you are not more popular because you definitely have the gift.

  https://pumasnail9.wordpress.com/2021/07/29/advantages-and-disadvantages-of-bluffing/

 144. Good site you’ve got here.. Itís hard to find quality writing like yours nowadays. I seriously appreciate people like you! Take care!!

  https://changwon-massage.com/

 145. Good post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon everyday. It’s always helpful to read through content from other authors and practice something from their websites.

  https://www.pinterest.com/mcdonoughrosendahl210/

 146. I loved as much as you’ll receive carried out right here.

  The sketch is attractive, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get got an shakiness over that you
  wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since
  exactly the same nearly a lot often inside case you
  shield this hike.

  my page watchepisodeseries

 147. I love reading a post that can make people think. Also, many thanks for allowing for me to comment!

  https://visual.ly/users/hirschcantrell665/portfolio

 148. Aw, this was a really nice post. Taking a few minutes and actual effort to generate a superb articleÖ but what can I sayÖ I put things off a whole lot and don’t manage to get anything done.

  http://jifficlassified.ca/index.php?page=user&action=pub_profile&id=1151352

 149. You made some really good points there. I looked on the net for more info about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

  http://ezproxy.cityu.edu.hk/login?url=https://cloudykey62.mystrikingly.com/blog/aromatherapy-is-the-use-of-fragrance-as-well-as-massage-the-most-popular

 150. doing homework in the car https://truthforce.info/essay/best-essay-service/which-essay-writing-service-is-the-best.html primary homework help co uk history help me do homework

 151. gender pay gap literature review https://truthforce.info/essay/service-essay/essay-science-service-man.html help me with my thesis primary homework help rainforests

 152. You’ve made some decent points there. I checked on the net for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

  https://pbase.com/topics/oxygenalarm88/deep_tissue_massage_techniqu

 153. pay for homework math https://truthforce.info/essay/writing-essay-for/help-me-write-an-essay-for-free.html buy an research paper good topics for arguments

 154. I could not refrain from commenting. Exceptionally well written!

  http://www.synthedit.com/qa/index.php?qa=user&qa_1=fruitvalue7

 155. I truly love your site.. Great colors & theme. Did you make this amazing site yourself? Please reply back as Iím hoping to create my own personal website and want to know where you got this from or exactly what the theme is called. Appreciate it!

  https://pastebin.fun/y10lhhfybk

 156. Spot on with this write-up, I really believe this amazing site needs far more attention. Iíll probably be back again to read more, thanks for the advice!

  https://getpocket.com/@sailkaren2

 157. Hello there! This article could not be written any better! Looking at this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I most certainly will forward this post to him. Fairly certain he’ll have a great read. Thank you for sharing!

  http://on.urface.net/member.php?action=profile&uid=271661

 158. barclays will writing service irwin mitchell https://truthforce.info/essay/service-essay/importance-of-service-essay.html medical research paper help resume writing service dallas tx

 159. Hello there! This blog post couldnít be written much better! Looking at this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I’ll send this article to him. Fairly certain he will have a great read. Many thanks for sharing!

  https://unsplash.com/@fireplow99

 160. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a colleague who has been doing a little research on this. And he actually ordered me breakfast simply because I stumbled upon it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to discuss this topic here on your web page.

  https://bookmarks4.men/story.php?title=kinds-of-aquatic-bodywork-and-their-purpose-4#discuss

 161. That is a really good tip especially to those fresh to the blogosphere. Simple but very precise infoÖ Thank you for sharing this one. A must read post!

  https://vuf.minagricultura.gov.co/Lists/Informacin20Servicios20Web/DispForm.aspx?ID=12549

 162. smoking weed before doing homework https://truthforce.info/essay/pay-essay/essay-to-pay.html custom writing bracelets little boy calls 911 for help with math homework

 163. Tổng hợp toàn bộ các phương pháp để luyện Lucid Dream – MysTown
  vfmnwtkise http://www.g11ydql05i93733q9i205weavk05mw9qs.org/
  avfmnwtkise
  [url=http://www.g11ydql05i93733q9i205weavk05mw9qs.org/]uvfmnwtkise[/url]

 164. Hi there, There’s no doubt that your site could be having web browser compatibility problems. Whenever I look at your site in Safari, it looks fine however, when opening in I.E., it has some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up! Apart from that, wonderful site!

  http://ls-city.com.pl/user/flameveil72/

 165. An intriguing discussion is definitely worth comment. I do think that you ought to publish more about this topic, it might not be a taboo matter but typically people do not speak about these issues. To the next! Best wishes!!

  https://pastebin.fun/mjemzlu1hi

 166. primary homework help anglo saxons place names essay help pros animals help humans essay doing homework in other classes

 167. You’ve made some decent points there. I looked on the web to find out more about the issue and found most people will go along with your views on this site.

  https://git.skewed.de/stoolmom32

 168. Tổng hợp toàn bộ các phương pháp để luyện Lucid Dream – MysTown
  agiyyiklnc
  [url=http://www.g98e9l6br1q7i426p3499p0mzogue4t6s.org/]ugiyyiklnc[/url]
  giyyiklnc http://www.g98e9l6br1q7i426p3499p0mzogue4t6s.org/

 169. I was excited to discover this page. I need to to thank you for ones time due to this fantastic read!! I definitely really liked every part of it and i also have you saved to fav to check out new stuff in your website.

  http://qa.pandora-2.com/index.php?qa=user&qa_1=blackchief82

 170. I want to to thank you for this very good read!! I definitely loved every bit of it. I’ve got you bookmarked to look at new things you postÖ

  https://blogfreely.net/gambling8balldoll8/raise-your-house-edge-with-winning-strategies

 171. This blog was… how do I say it? Relevant!! Finally I’ve found something that helped me. Cheers!

  https://www.adpost4u.com/user/profile/397317

 172. since there’s no help thesis buy academic essays online homework help st john’s sevenoaks i need help with my algebra homework

 173. Hello there! I could have sworn Iíve been to this blog before but after browsing through many of the posts I realized itís new to me. Nonetheless, Iím certainly happy I found it and Iíll be book-marking it and checking back frequently!

  https://devpost.com/fagansawyer638

 174. PAL ES is the official supplier of products on the territory of the Russian Federation
  Easy installation and configuration from a mobile application
  ABOUT OUR CONTROL AND ACCESS CONTROL SYSTEMS
  Intelligent innovative systems based on wireless technologies
  Ease of installation (small size, does not require deep knowledge
  and practical skills for installation and adjustment)
  Ease of use (all control via smartphone) https://2zi.ru/

 175. Good post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon everyday. It will always be useful to read through articles from other authors and use something from other sites.

  https://meow360.com/members/slopehate31/activity/875605/

 176. This is the perfect web site for anybody who would like to find out about this topic. You know so much its almost hard to argue with you (not that I actually will need toÖHaHa). You definitely put a fresh spin on a subject which has been discussed for ages. Great stuff, just wonderful!

  http://onlineklubben.dk/site/members/toastradish45/activity/329688/

 177. dissertation help malaysia https://truthforce.info/essay/help-writing-essay/123-help-essay-writing.html paragraph written in order of importance pay essay uk

 178. Itís hard to find experienced people about this subject, however, you seem like you know what youíre talking about! Thanks

  https://jumbogalley8.mystrikingly.com/blog/reflexology-is-a-favorite-nonsurgical-alternative-medication-practice-that

 179. Awsome blog! I am loving it!! Will be back later to read some more. I am taking your feeds also.

  http://thecarouseltewkesbury.co.uk/2021/07/22/a-really-appealing-site-along-with-great-articles-4/

 180. I keep listening to the news talk about receiving boundless online grant applications so I have been looking around for the top site to get one. Could you tell me please, where could i acquire some?

  https://wikibluzz.com/story.php?title=An-incredibly-fascinating-web-site-with-wonderful-posts!-l0v0s6u0

 181. You’ve made some decent points there. I looked on the net to learn more about the issue and found most people will go along with your views on this site.

  http://waspenergy12.jigsy.com/entries/general/The-Benefits-Of-Structural-Integration-For-Trainers-And-Skaters

 182. Iím amazed, I must say. Rarely do I encounter a blog thatís equally educative and engaging, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The problem is an issue that not enough people are speaking intelligently about. I am very happy that I stumbled across this during my search for something relating to this.

  http://www.astro.wisc.edu/?URL=colamassage.com/incheon/

 183. Undeniably believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

  http://beanfever.com/2021/07/22/an-incredibly-intriguing-site-along-with-fantastic-write-ups-10/

 184. This excellent website certainly has all the information I wanted about this subject and didnít know who to ask.

  https://fakenews.win/wiki/Main_Page

 185. Greetings! Very useful advice in this particular article! It is the little changes that will make the most important changes. Thanks a lot for sharing!

  http://atossaglik.com/user/gumtomato79/

 186. can i pay someone to do my coursework essay of chronological order tok 2015 essay titles help research on service animals

 187. Nice post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon everyday. It will always be exciting to read content from other authors and practice a little something from other websites.

  http://bbs.dnmso.com/home.php?mod=space&uid=698383

 188. I blog quite often and I really appreciate your information. Your article has truly peaked my interest. I am going to take a note of your site and keep checking for new information about once per week. I subscribed to your RSS feed as well.

  https://squareblogs.net/dimechef10/heal-candles-how-to-enhance-massage-therapy-with-structural-integration

 189. Your style is so unique compared to other folks I’ve read stuff from. Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I will just bookmark this web site.

  http://e.bosa.org.ua/story.php?title=forms-of-gambling

 190. negative effects of listening to music while doing homework online essay editing doing a business plan for small business college homework help sites

 191. I have to thank you for the efforts you have put in penning this site. I am hoping to check out the same high-grade blog posts by you later on as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my very own blog now 😉

  http://bottlewasp5.jigsy.com/entries/general/4-Myths-Concerning-Hot-Stone-Massage

 192. Greetings! Very useful advice in this particular article! It’s the little changes which will make the most important changes. Thanks for sharing!

  http://customerpolicedepartment.com/members/enemyflare02/activity/649198/

 193. Your style is very unique in comparison to other people I have read stuff from. I appreciate you for posting when you’ve got the opportunity, Guess I will just book mark this blog.

  https://www.pawer.global/members/massage3drakescrew0/activity/221821/

 194. After looking into a number of the blog articles on your site, I seriously like your technique of blogging. I saved it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Please visit my website too and tell me what you think.

  https://flipboard.com/@yachtmaple0

 195. benefits of doing volunteer work essay https://truthforce.info/essay/writing-essay-for/essay-writing-service-for-mba.html mythman homework help top paper writing services

 196. I needed to thank you for this excellent read!! I certainly loved every little bit of it. I have got you book-marked to look at new things you postÖ

  https://diigo.com/0kw47k

 197. Hello, I do think your web site could possibly be having web browser compatibility problems. Whenever I look at your web site in Safari, it looks fine however, if opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues. I simply wanted to provide you with a quick heads up! Besides that, fantastic site!

  https://pbase.com/topics/walrushemp4/sports_massage_how_it_can

 198. Hi, I do think this is a great site. I stumbledupon it 😉 I will revisit yet again since I book-marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide others.

  http://drpetepublishing.com/members/treedollar22/activity/479401/

 199. Having read this I thought it was very enlightening. I appreciate you spending some time and energy to put this content together. I once again find myself spending way too much time both reading and posting comments. But so what, it was still worth it!

  https://valetinowiki.racing/wiki/Very_best_Round_Craps_Plans

 200. Great post! We are linking to this particularly great article on our site. Keep up the great writing.

  https://www.openlearning.com/u/yachtdiving06/blog/HowReflexologyCanReduceStressStressAndTension

 201. Iím amazed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog thatís both educative and entertaining, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The problem is something not enough folks are speaking intelligently about. Now i’m very happy that I found this in my search for something relating to this.

  https://help-sp.ru/index.php?action=profile;area=forumprofile

 202. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is wonderful blog. A great read. I’ll definitely be back.

  http://katherinenunezkatherinenunez.website2.me/wood-furnishings

 203. I used to be able to find good information from your articles.

  https://telegra.ph/Popular-Card-Games-06-06

 204. Great blog you’ve got here.. Itís hard to find high-quality writing like yours nowadays. I truly appreciate people like you! Take care!!

  http://www.okaywan.com/home.php?mod=space&uid=179926

 205. An intriguing discussion is definitely worth comment. I believe that you need to write more on this subject matter, it might not be a taboo matter but usually people don’t talk about such subjects. To the next! Many thanks!!

  https://coub.com/dryrobert87

 206. Spot on with this write-up, I really think this amazing site needs a lot more attention. Iíll probably be back again to see more, thanks for the advice!

  https://classified.citylive.com/index.php?page=user&action=pub_profile&id=163874

 207. Howdy! This article couldnít be written much better! Looking at this article reminds me of my previous roommate! He continually kept preaching about this. I most certainly will send this article to him. Pretty sure he will have a great read. Thanks for sharing!

  https://www.misterpoll.com/users/braintenor656