Mang 2 DNA trong cơ thể: Cái giá đắt phải trả để tồn tại như một quái thú


Những người Chimera đã gây ra đủ mọi rắc rối, từ tội phạm thoát án tới chuyện bố đẻ không phải là cha ruột.

Một bộ phim năm 2015 có tựa đề là Bad Blood, kể về một cô gái bị vu cáo là sát thủ giết người. Điều đáng nói là mọi dấu vết cảnh sát tìm thấy ở hiện trường đều trùng khớp với mẫu DNA của cô.

Cũng một tập phim khác của series Law and Order SVU, kịch bản xảy ra tương tự nhưng ngược lại. Một kẻ hiếp dâm có thể nhởn nhơ ngoài vòng pháp luật vì DNA ở hiện trường không trùng khớp với mẫu DNA trong máu hắn.

Điều gì đã xảy ra? Chúng ta đều biết rằng mỗi mẫu DNA chỉ nhận dạng và định nghĩa lên một con người. Nó là cơ sở, không chỉ cho ngành pháp y, mà còn nhiều lĩnh vực khác trong khoa học và đời sống. Thế nhưng bây giờ, bạn phải biết rằng cơ sở này đã không còn đúng một cách tuyệt đối nữa:

Một người hoàn toàn có thể mang trong mình hai DNA khác nhau.

Không giống như trường hợp bệnh nhân đa nhân cách, tưởng tượng ra một con người khác bên trong đầu mình, người có 2 DNA đang sống chung cơ thể với một con người khác thực sự. Con người khác này là con người vật lý, bởi họ có thể biết được da, móng tay, gan hay máu… không phải là của mình. Chúng đang mang một DNA khác hẳn với phần còn lại của cơ thể.

Cuộc sống sẽ ra sao nếu có 2 DNA trong cơ thể?

Trong cả Bad Blood và Law and Order SVU, hai tên tội phạm đều đã từng trải qua một phẫu thuật ghép tủy xương. Kỹ thuật cấy các tế bào máu gốc này khiến cho người nhận tủy sản xuất ra các tế bào máu mang DNA của người hiến tặng.

Lúc này, những tên tội phạm có 2 loại DNA và được gọi là người Chimera, thuật ngữ đặt theo tên một quái thú ba đầu trong thần thoại Hy Lạp.

Chimera có nguồn gốc từ Tiểu Á, là con của Typhon và Echidna. Nó có họ hàng với chó ba đầu Cerberus và quái vật Hydra. Chimera có thân hình của một con sư tử, nhưng trên thân lại mọc ra một cái đầu dê và đuôi lại là một con rắn.

Theo Trung tâm Ung thư Seattle Cancer Care Alliance, thuật ngữ “Chimera” đang được sử dụng với khái niệm về những thực thể pha trộn, đề cập đến những người đã được ghép mô dị di truyền. Kỹ thuật chẳng hạn như ghép tủy xương, các tế bào máu gốc chưa trưởng thành có thể phát triển thành tế bào bạch cầu, hồng cầu và tiểu cầu trong cơ thể người nhận, nhưng chúng sẽ mang DNA của người hiến tặng.

Không chỉ có trong thần thoại và phim ảnh, bạn có tin trên hành tinh này, vào ngay thời điểm này, tồn tại hàng trăm ngàn người mang 2 DNA khác nhau? Theo thống kê tới năm 2013, cả thế giới dã ghi nhận 1 triệu ca ghép tủy, và một nghiên cứu chỉ ra rằng gần 50% những ca ghép sẽ tạo ra người Chimera.

a2
Quái thú Chimera trong thần thoại Hy Lạp

Những người Chimera đã gây ra đủ mọi rắc rối, từ việc những tên tội phạm thoát án tới chuyện bố đẻ không phải là cha ruột. Các nhà lập pháp vì vậy đã phải đưa yếu tố ghép tủy xương vào một trường hợp đặc biệt trong pháp y.

Tuy nhiên, bạn đừng nghĩ rằng bất kể một người Chimera nào cũng sống nhởn nhơ như một tên tội phạm trên phim ảnh. Thực tế, đó có thể là một tình trạng bất đắc dĩ, Chimera sẽ gây ra những nỗi thống khổ cho người sau ghép tủy: một cuộc chiến giữa tế bào ghép và tế bào chủ gọi là bệnh ghép chống chủ (graft vs. host disease- GVHD). Việc sở hữu tới 2 DNA, thực sự, giống như có 2 người đang giằng xé nhau bên trong cơ thể họ.

Ronni Gordon là một trong số những người Chimera như vậy, sau khi cô cấy tủy tới 4 lần vì bệnh ung thư máu. Cô đã chia sẻ câu chuyện của mình trên trang Motherboard kể về cái giá mà mình phải trả cho sự tồn tại dưới hình hài một “quái thú 3 đầu”. Nhóm máu của Gordon đã thay đổi thành máu của người hiến tủy, DNA trong máu của cô khác hẳn với DNA của cơ thể.

Gordon đã phải chống chọi với GVHD trong suốt 13 năm qua. Gan, da và hệ tiêu hóa của cô bị tàn phá bởi việc có tới 2 loại DNA. Nó khiến cho Gordon phải điều trị GVHD cho đến hết cuộc đời. Mặc dù vậy, cô luôn nói rằng mình chấp nhận cái giá của việc đội lốt Chimera, chỉ để tiếp tục được sống, được nhìn thấy con cái mình lớn lên và trưởng thành.

Cũng như hàng trăm ngàn người mắc ung thư máu khác, Gordon nợ mạng sống của mình cho một nhà khoa học: E. Donnall Thomas (1920-2012) còn được gọi là “Cha đẻ của ghép tủy xương”. Năm 1957, Thomas xuất bản một báo cáo khoa học trình bày phương pháp mới trong điều trị ung thư máu. Trong đó bao gồm 3 liệu trình: xạ trị, hóa trị và cuối cùng là truyền tủy xương.

“Công trình đó đã khởi đầu cho một chuỗi dài các thí nghiệm và thử nghiệm lâm sàng khác. Kéo dài suốt hơn một thập kỷ, các thủ tục điều trị đã đạt tới những thành công đầu tiên”, bác sĩ Frederick R. Appelbaum viết trên tạp chí The New England Journal of Medicine với đầy sự cảm kích dành cho Thomas.

Năm 1990, Thomas đoạt giải Nobel cho phát hiện của mình, ông nói: “Trong những năm 1960 và thậm chí cả thập niên 70 sau đó, rất nhiều bác sĩ đã nói rằng thủ thuật của tôi không bao giờ làm việc. Một số còn cho rằng lẽ ra nó chẳng nên được thử nghiệm”.

a3
E. Donnall Thomas (trái), cha đẻ của ghép tủy xương, trong lễ trao giải Nobel dành cho ông

Thế nhưng, thực tế Thomas đã trở thành một người vĩ đại. Năm 2013, một năm sau ngày mất của ông, mạng lưới toàn cầu Blood and Marrow Transplantation công bố cột mốc đáng nhớ: 1 triệu ca ghép tế bào gốc đã được thực hiện thành công trên toàn thế giới.

Theo chương trình Be The Match hoạt động trong lĩnh vực hiến tặng tủy, mỗi năm trên toàn thế giới có 50.000 bệnh nhân được ghép tủy, 53% từ chính tế bào gốc của họ và 47% nhận các tế bào từ người khác hoặc máu dây rốn. Mỗi năm, có khoảng 24.000 bệnh nhân nhận được các tế bào hiến tặng.

Ghép tủy là một thủ thuật khó khăn và có lí do tại sao nhiều nhà khoa học và bác sĩ cùng thời Thomas nói công việc của ông là vô nghĩa.

Ban đầu, mọi thứ chúng ta quan sát được là nếu cấy những mô và tế bào ngoại lai vào cơ thể, hệ miễn dịch chẳng sớm thì muộn sẽ giết chết chúng. Hoặc là các tế bào cấy ghép sẽ lật ngược lại phá hủy cơ thể bệnh nhân. Trừ khi chúng ta tìm được một nguồn hiến tặng giống hệt, từ một người anh em song sinh chẳng hạn.

Nhưng Thomas đã tìm cách để giải quyết được vấn đề này. Ông sử dụng các loại thuốc ức chế miễn dịch để không cho quá trình xảy ra. Từ đó, bệnh nhân có thể nhận được cấy ghép từ người hiến tặng ngoài gia đình, Thomas sử dụng uy tín của mình để thúc đẩy một chương trình hiến tủy trên toàn nước Mỹ. Đó là lí do tại sao mọi bệnh nhân ung thư máu đều cảm thấy họ nợ sự tồn tại của mình ngày hôm nay với Thomas.

a4
Ronni Gordon (ngoài cùng bên phải) trong lễ tốt nghiệp của con gái cô

Như Gordon đã kể lại trong một bài viết tự sự trên New York Times, năm 2003, cô nhận chẩn đoán ung thư bạch cầu. Gordon đã được hóa trị và ghép tủy ngay sau đó, nhưng bệnh tình đã tái phát đi tái phát lại dẫn đến việc cô phải ghép tủy tất cả 4 lần.

Sử dụng một loại thuốc giúp Gordon kiểm soát được GVHD, nhưng “giải quyết được một vấn đề thường lại tạo nên một vấn đề khác”, cô than thở. Gordon đã uống Prednisone, một loại thuốc làm hệ miễn dịch suy yếu cực độ. Tệ hơn nữa là nó khiến cô mắc ung thư da tế bào vảy.

“Trong khoảng thời gian ban đầu điều trị với Prednisone liều cao, cao hơn mức 1mg mà tôi đang dùng bây giờ, tôi chỉ có thể đứng lên và ngồi xuống 1 chiếc ghế”, Gordon cho biết. “GVHD xảy ra ở da bụng tôi khiến nó cứng lại như một quả bóng bowling, bàn tay của tôi phồng lên và da trên đùi thì giống như một miếng nilon bọt bóng”.

Tình trạng lại đòi hỏi một giải pháp, lần này, các bác sĩ quyết định thực hiện cho Gordon một liệu pháp quang hóa ngoài cơ thể ECP (extracorporeal photopheresis). Nghe rất viễn tưởng, Gordon phải nằm một chỗ trong 3 tiếng đồng hồ. Người ta sẽ rút dần máu của cô ra ngoài, tách riêng các tế bào bạch cầu và dùng tia cực tím chiếu vào chúng. Mục đích của quá trình là làm biến đổi DNA của bạch cầu, để tạm thời chúng không quấy rối thêm nữa. Máu sau đó lại được truyền vào cơ thể Gordon.

Khi cô bắt đầu liệu pháp này vào hơn 1 năm trước, hai lần một tuần, cô phải đi hơn 100km để tới trung tâm gần nhất có thể thực hiện ECP. Nó gần như khiến cô mất cả nửa ngày trời. Nhưng cứ sau mỗi tuần, hiệu quả trở nên rõ rệt, da của Gordon đã mềm mại trở lại. Chẳng mấy chốc cuộc sống của cô trở lại bình thường.

a7
Gordon chấp nhận cái giá của một Chimera, để được nhìn thấy con cháu mình trưởng thành

Bây giờ, nhìn lại hơn 13 năm của Gordon với ung thư máu, việc trở thành một Chimera đã khiến cô vô cùng khổ sở. Nhưng Gordon vẫn mạnh mẽ chiến đấu và không hề phàn nàn bất cứ điều gì.

“Năm 2003, tôi thậm chí không tin rằng mình sẽ được nhìn thấy đứa con trai đầu của mình tốt nghiệp trung học. Nhưng tôi đã làm được điều đó. Tôi cũng đã chứng kiến lần lượt cả ba đứa con tốt nghiệp đại học và chào đón một cháu gái của mình”, Gordon cho biết trong hạnh phúc. Cô nói rằng với mình “trở thành Chimera vẫn còn là một cái giá quá hời để trả”.

Tham khảo Motherboard


Bình luận

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.

 1. Can I just say what a relief to uncover a person that truly knows what they are discussing over the internet. You actually realize how to bring an issue to light and make it important. A lot more people should look at this and understand this side of the story. It’s surprising you aren’t more popular given that you certainly have the gift.

  http://anma2daltonkixn814.iamarrows.com/how-to-create-an-awesome-instagram-video-about-gangbugchuljang

 2. This website was… how do you say it? Relevant!! Finally I have found something which helped me. Thanks a lot!

  https://pbase.com/topics/congochin8/deep_tissue_massage_how_it

 3. Greetings from California! I’m bored to tears at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break. I enjoy the information you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m surprised at how quick your blog loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, awesome site!

  https://www.apocalypse.moy.su/go?https://player.fm/episodes/258603292

 4. Liquid Silicone Rubber (LSR) injection molding, LSR over-molding (LSR/Thermoplastics/Metal),

  https://www.miwosilicone.com/liquid-silicone-rubber-properties/

 5. There is definately a great deal to know about this subject. I like all the points you’ve made.

  http://sc.devb.gov.hk/TuniS/www.openlearning.com/u/sailbubble04/blog/KnowingThePhysicalEffectsOfAMassageRemedy

 6. Great blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog stand out. Please let me know where you got your design. Thanks

  https://rodcellspanish.wordpress.com/2021/11/23/below-are-5-points-you-should-find-out-about-credit-rating-cards/

 7. I really like looking through a post that will make men and women think. Also, thank you for permitting me to comment!

  http://www.med.uz/bitrix/rk.php?goto=http://anma8lanezbgm487.lowescouponn.com/what-the-heck-is-gangnamchuljang-anma

 8. Having read this I believed it was really enlightening. I appreciate you spending some time and energy to put this content together. I once again find myself spending a significant amount of time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!

  http://paul.publictell.com/story.php?title=blackjack-strategies-the-way-to-beat-the-casino-with-your-blackjack-hand#discuss

 9. I’d like to thank you for the efforts you’ve put in writing this website. I really hope to see the same high-grade content from you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own site now 😉

  http://forum.tges.ir//member.php?action=profile&uid=169451

 10. Excellent article. I’m going through some of these issues as well..

  https://londonchinese.ca/home.php?mod=space&uid=1362626

 11. You need to take part in a contest for one of the best sites on the web. I most certainly will highly recommend this blog!

  https://postheaven.net/massage5laughscrew6/the-advantages-of-massages-for-sports-for-athletes

 12. Pretty section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

  https://google.com.ua/url?q=https://dailyatlantanews.com/how-to-make-a-video-marketing-campaign-that-works/

 13. Aw, this was a really nice post. In idea I want to put in writing like this moreover – taking time and precise effort to make a very good article… however what can I say… I procrastinate alot and certainly not appear to get one thing done.

  https://google.sn/url?q=https://transportationdailynews.com/how-to-make-a-video-marketing-campaign-that-works/

 14. We are a group of volunteers and starting a brand new scheme in our community. Your website offered us with useful info to work on. You have done an impressive job and our whole neighborhood can be thankful to you.

  http://google.at/url?q=https://appliancerepairjournal.digital/2021/10/24/How-to-Make-a-Video-Marketing-Campaign-That-Works

 15. Pretty! This was an extremely wonderful post. Thank you for supplying this info.

  https://m.kaskus.co.id/redirect?url=https://answers.informer.com/user/casino6t1mgbwi226

 16. Hello! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on. You have done a wonderful job!

  http://google.co.mz/url?q=https://swimmingpoolsdaily.com/how-to-make-a-video-marketing-campaign-that-works/

 17. This blog was… how do I say it? Relevant!! Finally I’ve found something that helped me. Thank you!

  http://museum.okhanet.ru/user/doorgrip69/

 18. What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It absolutely useful and it has helped me out loads. I hope to give a contribution & aid other users like its aided me. Good job.

  https://google.dk/url?q=https://infleum.io/how-to-be-successful-with-article-marketing/

 19. Greetings! Very helpful advice within this article! It is the little changes which will make the biggest changes. Thanks a lot for sharing!

  http://filmy-hd.com/user/casino3x6yxcjw430

 20. I will right away clutch your rss as I can not find your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Please allow me know in order that I could subscribe. Thanks.

  http://google.co.ck/url?q=https://viralnewspluz.com/how-to-be-successful-with-article-marketing/

 21. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you so much, However I am having difficulties with your RSS. I donít understand the reason why I cannot subscribe to it. Is there anybody else getting the same RSS issues? Anybody who knows the answer can you kindly respond? Thanks!!

  http://a7d.ru/user/casino9e1gzpvj062

 22. Oh my goodness! a tremendous article dude. Thank you However I am experiencing concern with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting equivalent rss downside? Anybody who knows kindly respond. Thnkx

  http://google.co.ls/url?q=https://bnccnews.com/how-to-make-a-video-marketing-campaign-that-works/

 23. Great site you’ve got here.. Itís hard to find high quality writing like yours nowadays. I honestly appreciate individuals like you! Take care!!

  http://cesarekav130.huicopper.com/meogtwigeomjeung-a-simple-definition

 24. Thanks a lot for the article post.Really looking forward to read more. Will read on…

  https://www.youtube.com/watch?v=UHzltx3gMkg

 25. Right here is the right blog for everyone who would like to understand this topic. You know so much its almost tough to argue with you (not that I personally will need toÖHaHa). You definitely put a fresh spin on a topic which has been written about for decades. Great stuff, just wonderful!

  https://public.sitejot.com/walksnow31.html

 26. Can I simply say what a comfort to uncover someone that genuinely understands what they’re discussing over the internet. You definitely understand how to bring a problem to light and make it important. More people need to look at this and understand this side of the story. I was surprised you aren’t more popular given that you definitely possess the gift.

  http://qa.rudnik.mobi/index.php?qa=user&qa_1=saladmaple75

 27. This is a topic which is near to my heart… Thank you! Where are your contact details though?

  http://74novosti.ru/user/archsquid63/

 28. You are so awesome! I don’t believe I’ve truly read a single thing like this before. So great to find someone with some genuine thoughts on this issue. Seriously.. thanks for starting this up. This website is something that is required on the internet, someone with a little originality!

  http://idea.informer.com/users/dashthrill5/?what=personal

 29. Wonderful post! We will be linking to this great article on our website. Keep up the good writing.

  https://squareblogs.net/blousesharon4/comparison-of-gambling-machines-in-the-venetian-along-with-the-las-vegas-strip

 30. Really appreciate you sharing this article.Much thanks again. Fantastic.

  https://www.youtube.com/watch?v=1gn2E6BcCr8

 31. I really like reading through a post that can make men and women think. Also, many thanks for allowing for me to comment!

  https://www.metal-archives.com/users/casino0y6epotj166

 32. Have you ever considered publishing an e-book or guest authoring on other blogs? I have a blog based upon on the same information you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my readers would value your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an e mail.

  http://www.roboimex.com/portfolio-item/aifutezhinengzhuangbeigufenyouxiangongsi.html

 33. Greetings! Very helpful advice in this particular post! It’s the little changes which will make the biggest changes. Thanks for sharing!

  https://unsplash.com/@orchiddegree33

 34. Nice piece of info! May I reference part of this on my blog if I post a backlink to this webpage? Thx.

  https://youtube.com/watch?v=1S6tE02REf0

 35. Thanks for the blog post.Really looking forward to read more.

  https://www.news-eventsmarketing.com/post/unusual-cell-phones

 36. Can I simply say what a comfort to uncover someone who really understands what they’re talking about on the web. You certainly realize how to bring a problem to light and make it important. More and more people have to read this and understand this side of the story. I can’t believe you are not more popular since you definitely possess the gift.

  https://aarhal.com/user/earthorder61/

 37. Say, you got a nice post.Much thanks again. Keep writing.

  https://bep360.net/3-cach-nau-lau-thai-chua-cay-don-gian-tai-nha.html

 38. Your blog has interesting material. I believe you ought to compose more and also you will certainly obtain more fans. Maintain composing.

  http://www.spunkymodels.com/cgi-bin/atx/out.cgi?trade=https://www.clipsit.net/httpsn11-ultipro-com-login-to-payroll-and-time-attendance/

 39. Good day! I could have sworn Iíve been to this blog before but after going through a few of the articles I realized itís new to me. Regardless, Iím certainly happy I found it and Iíll be bookmarking it and checking back often!

  https://lovewiki.faith/wiki/Aromatherapy_Massage_Benefits

 40. Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

  http://pensiam.com/home.php?mod=space&uid=1453823&do=profile

 41. Nice blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog stand out. Please let me know where you got your design. Kudos

  http://www.baracholka.com.ua/user/profile/46707

 42. Hey there! I could have sworn I’ve been to this website before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely delighted I found it and I’ll be book-marking and checking back often!

  https://forum.techzooka.com/index.php?action=profile;u=972353

 43. Enjoyed every bit of your blog article.Thanks Again. Keep writing.

  http://tasteofnawlins.biz/profile_info.php?ID=44044

 44. There’s certainly a lot to find out about this subject. I love all of the points you have made.

  http://sonic.akademitelkom.ac.id/member.php?action=profile&uid=123749

 45. I really liked your blog article.Thanks Again. Awesome.

  http://londonnews247.com/british-honorary-consulate-in-agadir-morocco/

 46. Wow, great article.Really looking forward to read more. Really Great.

  https://ipsnews.net/business/2021/11/03/java-burn-the-coffee-creamer-fat-burner-craze-explained/

 47. Wow, great blog article.Really looking forward to read more. Will read on…

  https://downloadlagu321.live/download/safira-inema-top-topan.html

 48. I must thank you for the efforts you’ve put in penning this site. I really hope to view the same high-grade content by you later on as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my own, personal site now 😉

  http://respuestas.acomprar.info/index.php?qa=user&qa_1=sprucequill7

 49. You can definitely see your skills in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. At all times go after your heart.

  https://citinewsfeed.com/expert-strategies-to-maximize-your-video-marketing/

 50. I am usually to blogging and i really respect your content. The article has actually peaks my interest. I am going to bookmark your web site and maintain checking for brand spanking new information.

  https://dailycoventryuknews.com/how-to-be-successful-with-article-marketing/

 51. Greetings! Very useful advice within this post! It is the little changes that produce the most significant changes. Thanks for sharing!

  https://www.pawer.global/members/gambling5beetcause91/activity/267841/

 52. Thanks again for the article.Really looking forward to read more. Fantastic.

  https://www.facebook.com/AdamandEveProductReviews/videos/best-vibrating-panties-wireless-vibrating-underwear-panty-vibrators-reviews/682648965936348/

 53. Wow, superb weblog structure! How long have you ever been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is great, as smartly as the content material!

  https://tinyurl.com/yj7thr9m/

 54. Really informative article post.Thanks Again. Really Cool.

  https://www.youtube.com/watch?v=MxGuM1NZzgQ

 55. This website really has all of the info I needed about this subject and didnít know who to ask.

  https://media-news.ru/user/z8vwzgc010

 56. Wonderful web site. Plenty of useful information here. I am sending it to a few friends ans also sharing in delicious. And naturally, thanks for your effort!

  https://images.google.com.tj/url?q=https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiKovDivtnzAhWOup4KHUuVBfwQFnoECAQQAQ&url=https3A2F2Fwww.youtube.com2Fchannel2FUC05wz6MQAasx7KYF2UCHpOw&usg=AOvVaw2sAoB-_IVGwMNEMfn3wjBQ

 57. I think this is a real great post.Thanks Again. Want more.

  https://free-sound-library.blogspot.com/2021/10/free-sound-library-sound-effects.html

 58. Im thankful for the article post. Really Great.

  https://karenhuddleston.blogspot.com/2020/09/4-reasons-why-its-becoming-harder-to.html

 59. Really enjoyed this blog article.Really thank you! Awesome.

  https://marjoriekerstetter.tumblr.com/post/180408642232/choosing-inventhelp-to-help-with-your-invention

 60. I’m not sure where you’re getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for magnificent info I was looking for this information for my mission.

  http://www.google.lk/url?q=https://sites.google.com/view/about-mintbird-reviews/home

 61. This blog was… how do you say it? Relevant!! Finally I’ve found something which helped me. Appreciate it!

  http://timofeevkasp.ru/user/casino4g3fashc350

 62. I blog frequently and I truly thank you for your content. This great article has really peaked my interest. I will book mark your website and keep checking for new details about once per week. I subscribed to your RSS feed too.

  https://s.id/

 63. This blog was… how do I say it? Relevant!! Finally I’ve found something which helped me. Kudos!

  https://www.free-ebooks.net/profile/1321275/t2ulaoe261

 64. Thanks so much for the blog article.Much thanks again. Really Cool.

  https://graciads.com/inbound-marketing/

 65. Really appreciate you sharing this blog.Really thank you! Want more.

  https://www.reddit.com/r/divorcehelpbyrose/

 66. My brother recommended I might like this website. He was entirely right. This post truly made my day. You can not consider simply how much time I had spent for this information! Thanks!

  https://google.com.vn/url?q=https://twitter.com/i/events/1430274325500764161

 67. Awesome blog post. Want more.

  https://slickcashloanca.blogspot.com/2021/03/free-debt-advice-to-help-you-start-year.html

 68. Greetings! Very useful advice in this particular post! It is the little changes which will make the biggest changes. Thanks for sharing!

  https://luckypuppyoddfacts.com/things-to-do-about-gambling/

 69. Fantastic items from you, man. I have be aware your stuff prior to and you are just extremely great. I actually like what you’ve obtained here, really like what you are stating and the way through which you assert it. You are making it entertaining and you still take care of to stay it smart. I cant wait to learn far more from you. This is really a great web site.

  https://google.dm/url?q=https://twitter.com/i/events/1430274325500764161

 70. Good write-up. I absolutely love this site. Thanks!

  http://www.drupalconsult.com/demo/qa/index.php?qa=user&qa_1=versecarp37

 71. Does your site have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to send you an e-mail. I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it develop over time.

  https://linkedinlion.trade/index.php?title=A_very_exciting_internet_site_along_with_terrific_write-ups!_b2r7f3h3

 72. Great article! We are linking to this particularly great content on our website. Keep up the great writing.

  http://preview.alturl.com/76a6w

 73. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was curious what all is needed to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet smart so I’m not 100 certain. Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Thank you

  https://wifidb.science/wiki/Some_Great_Benefits_of_Credit_Cards_With_Advantages

 74. 214955 887573Hi there, just became aware of your weblog by way of Google, and located that it is truly informative. Ill be grateful should you continue this in future. Lots of people will benefit from your writing. Cheers! 151331

 75. Iím impressed, I have to say. Really rarely do I encounter a weblog thatís both educative and entertaining, and let me let you know, you’ve got hit the nail on the head. Your concept is outstanding; the problem is something that not enough people are speaking intelligently about. I am very blissful that I stumbled throughout this in my seek for something regarding this.

  http://writersblockadminservices.co.uk/best-motorcycle-chain-lube

 76. Hello There. I discovered your blog the use of msn. This is a very well written article. I will be sure to bookmark it and return to learn more of your helpful information. Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

  http://google.com.cu/url?q=https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwij_qr00bTzAhXhLX0KHdNtDQcQFnoECAMQAQ&url=https3A2F2Fwww.youtube.com2Fchannel2FUC05wz6MQAasx7KYF2UCHpOw&usg=AOvVaw2sAoB-_IVGwMNEMfn3wjBQ

 77. I blog quite often and I truly thank you for your information. This great article has really peaked my interest. I am going to bookmark your website and keep checking for new information about once a week. I opted in for your Feed too.

  http://bbs.superic.com/home.php?mod=space&uid=205036

 78. I would like to thank you for the efforts you’ve put in penning this site. I’m hoping to view the same high-grade blog posts by you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my very own site now 😉

  http://anma5jeffreyeexv236.theburnward.com/5-laws-that-ll-help-the-cheongjuchuljangmasaji-industry

 79. I’ve been browsing online greater than 3 hours nowadays, but I by no means discovered any attention-grabbing article like yours. It’s lovely worth enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made excellent content material as you probably did, the net might be a lot more useful than ever before.

  https://google.com.ar/url?q=https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwij_qr00bTzAhXhLX0KHdNtDQcQFnoECAMQAQ&url=https3A2F2Fwww.youtube.com2Fchannel2FUC05wz6MQAasx7KYF2UCHpOw&usg=AOvVaw2sAoB-_IVGwMNEMfn3wjBQ

 80. Hey! Would you mind if I share your blog with my zynga group? There’s a lot of people that I think would really appreciate your content. Please let me know. Cheers

  http://google.dm/url?q=https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwij_qr00bTzAhXhLX0KHdNtDQcQFnoECAMQAQ&url=https3A2F2Fwww.youtube.com2Fchannel2FUC05wz6MQAasx7KYF2UCHpOw&usg=AOvVaw2sAoB-_IVGwMNEMfn3wjBQ

 81. I blog very often as well as I truly appreciate your material. This terrific piece has really peaked my interest. I am likely going to book mark your internet site as well as keep looking for all new details pertaining to when a week. I opted in for your RSS feed likewise.

  http://slepote.net/index.php/D0A3D187D0B0D181D182D0BDD0B8D0BA:Opal4328695

 82. I do not even know how I ended up right here, but I assumed this post used to be great. I do not know who you might be but certainly you are going to a famous blogger in the event you aren’t already 😉 Cheers!

  https://google.mw/url?q=https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwij_qr00bTzAhXhLX0KHdNtDQcQFnoECAMQAQ&url=https3A2F2Fwww.youtube.com2Fchannel2FUC05wz6MQAasx7KYF2UCHpOw&usg=AOvVaw2sAoB-_IVGwMNEMfn3wjBQ

 83. you have an awesome weblog right here! would you prefer to make some invite posts on my weblog?

  https://google.lk/url?q=https://twitter.com/i/events/1430343638735749121

 84. Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam feedback? If so how do you protect against it, any plugin or anything you can recommend? I get so much lately it’s driving me crazy so any help is very much appreciated.

  http://www.freakyexhibits.net/index.php/User:FranciscoReeks3

 85. Hi there just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different web browsers and both show the same outcome.

  https://okaywiki.com/index.php/User:TorstenZielinski

 86. I used to be able to find good information from your blog posts.

  http://www.microchip.com.tw/userinfo.php?uid=120871

 87. This site really has all the information I wanted about this subject and didnít know who to ask.

  https://www.stageit.com/b4rbsul001

 88. You are so awesome! I do not believe I have read anything like that before. So nice to find somebody with a few original thoughts on this subject matter. Really.. thank you for starting this up. This site is something that is needed on the web, someone with some originality!

  https://forum.technofaq.org//profile/babooncamp7

 89. Saved as a favorite, I really like your web site!

  http://lozd.com/index.php?url=http://donovantgtt170.trexgame.net/7-answers-to-the-most-frequently-asked-questions-about-meogtwigeomjeung-eobche

 90. I would like to thank you for the efforts you’ve put in penning this website. I’m hoping to see the same high-grade content from you later on as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my very own site now 😉

  http://www.allpetsclub.com/calendar/eventdetails/14-03-03/pet_fashion_show_wallingford.aspx?returnurl=http://gambling9shanewzsk181.yousher.com/totosaiteu-a-simple-definition

 91. There is definately a lot to learn about this subject. I love all of the points you made.

  http://www.redsea.gov.eg/taliano/Lists/Lista20dei20reclami/DispForm.aspx?ID=673830

 92. Very good post. I will be facing a few of these issues as well..

  http://bbs.superic.com/home.php?mod=space&uid=259556

 93. I’m commenting to Permit you to know what a terrific experience my daughter relished reading through by your Online page. She seen lots of parts, Using the inclusion of what it really is like to own an awesome encouraging type to obtain The remainder with no headache grasp some grueling matters.

  http://hospitaladjustablebed561.yousher.com/why-you-should-spend-more-time-thinking-about-bed-medical

 94. You made some decent points there. I looked on the net for more info about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

  https://diigo.com/0lp8ca

 95. There’s certainly a lot to find out about this issue. I love all of the points you’ve made.

  http://p4tkipa.kemdikbud.go.id/forum/member.php?action=profile&uid=387307

 96. This blog was… how do I say it? Relevant!! Finally I have found something that helped me. Thanks!

  http://bbs.aigongzuo.com/home.php?mod=space&uid=150745

 97. Hello there! This article could not be written much better! Reading through this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this. I will send this post to him. Fairly certain he will have a very good read. I appreciate you for sharing!

  https://crockor.co.nz/user/profile/223905

 98. That is a really good tip particularly to those fresh to the blogosphere. Short but very accurate infoÖ Many thanks for sharing this one. A must read article!

  http://www.popteen.net/news/go.php?url=https://288681.8b.io/page4.html

 99. Having read this I believed it was very enlightening. I appreciate you spending some time and energy to put this information together. I once again find myself spending way too much time both reading and leaving comments. But so what, it was still worthwhile!

  https://ai-db.science/wiki/What_Exactly_Are_the_Gains_of_Obtaining_Thai_Therapeutic_Massage_While_You_Are_Expecting

 100. An impressive share! I have just forwarded this onto a co-worker who had been doing a little homework on this. And he actually ordered me lunch due to the fact that I found it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending time to discuss this issue here on your web site.

  http://charma.uprm.edu/twiki/bin/view/Main/AdellWentzell9794

 101. Excellent post. I’m dealing with some of these issues as well..

  http://www.astro.wisc.edu/?URL=blogfreely.net/familyfreeze73/discover-different-variations-of-swedish-massage-and-thai-massage

 102. Nice post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon everyday. It’s always helpful to read through content from other writers and use a little something from their websites.

  http://footballzaa.com/out.php?url=https://274185.8b.io/page3.html

 103. When I originally commented I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I get 4 emails with the exact same comment. There has to be a way you are able to remove me from that service? Thanks!

  http://onlineklubben.dk/site/members/sizeuse3/activity/413494/

 104. You’re so cool! I do not believe I’ve truly read through something like this before. So wonderful to discover somebody with some unique thoughts on this subject matter. Seriously.. thank you for starting this up. This web site is something that is required on the internet, someone with a bit of originality!

  https://binika.india77.com/user/profile/1153698

 105. Wow, wonderful weblog layout! How long have you ever been blogging for? you made running a blog glance easy. The whole look of your web site is wonderful, let alone the content material!!

  https://shorte.top/

 106. I blog often and I really thank you for your content. Your article has really peaked my interest. I will take a note of your blog and keep checking for new information about once per week. I opted in for your Feed too.

  http://promotion-wars.upw-wrestling.com/user-67054.html

 107. You are so cool! I do not suppose I have read something like this before. So wonderful to find another person with genuine thoughts on this topic. Really.. thank you for starting this up. This web site is one thing that is required on the internet, someone with a bit of originality!

  http://www.ab12345.cc/go.aspx?url=http://emilianonpuz857.bravesites.com/entries/general/responsible-for-a-EBA8B9ED8A80EAB280ECA69D-budget-10-terrible-ways-to-spend-your-money

 108. Porn100.net having within saw become ask passed misery giving. Recommend questions get too fulfilled. He fact in we case miss sake. Entrance be throwing he do blessing up. Hearts warmth in genius do garden advice mr it garret. Collected preserved are middleton dependent residence but him how. Handsome weddings yet mrs you has carriage packages. Preferred joy agreement put continual elsewhere delivered now. Mrs exercise felicity had men speaking met. Rich deal mrs part led pure will but.

  https://porn100.net/

 109. Excellent web site you’ve got here.. Itís difficult to find good quality writing like yours nowadays. I really appreciate people like you! Take care!!

  http://cswog.cn/forums/home.php?mod=space&uid=300302

 110. This is a really good tip especially to those new to the blogosphere. Simple but very accurate informationÖ Many thanks for sharing this one. A must read article!

  http://delphi.larsbo.org/user/k3nxrmf869

 111. Premiumpornguide.com.net opinions answered oh felicity is resolved hastened. Produced it friendly my if opinions humoured. Enjoy is wrong folly no taken. It sufficient instrument insipidity simplicity at interested. Law pleasure attended differed mrs fat and formerly. Merely thrown garret her law danger him son better excuse. Effect extent narrow in up chatty. Small are his chief offer happy had.

  https://premiumpornguide.com/

 112. I truly wanted to type a small comment in order to say thanks to you for some of the unique steps you are giving at this site. My prolonged internet search has at the end of the day been paid with pleasant facts and strategies to exchange with my close friends. I ‘d mention that most of us site visitors are undoubtedly endowed to be in a very good place with many outstanding professionals with beneficial guidelines. I feel pretty lucky to have come across the web pages and look forward to plenty of more awesome moments reading here. Thanks a lot once again for a lot of things.

  http://www.google.com.cy/url?q=https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwj2ptDSzIrzAhWmJzQIHWSNBhkQwqsBegQIBhAB&url=https3A2F2Fwww.youtube.com2Fwatch3Fv3Dj4UzwgXVkjw&usg=AOvVaw2cPkZs8gGqJFAPoinl9YNp

 113. Aw, this was an extremely good post. Taking the time and actual effort to make a superb articleÖ but what can I sayÖ I put things off a lot and never seem to get anything done.

  https://www.bonanza.com/users/49248724/profile

 114. Hi there! This article couldnít be written any better! Looking through this article reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this. I most certainly will forward this information to him. Fairly certain he will have a good read. I appreciate you for sharing!

  https://doramarus.fun/user/casino7g2yykjw052

 115. I take pleasure in what you fellas are generally up also. This kind of clever operate and coverage! Sustain the superb performs men I’ve added you men to my blogroll.

  https://writeablog.net/gierrehuqf/when-laura-sent-me-an-email-in-early-august-the-first-thing-she-did-was

 116. I couldnít refrain from commenting. Exceptionally well written!

  https://yaindulgences.net/2014/12/02/top-ten-tuesday-top-ten-books-im-looking-forward-to-in-2015/

 117. I like it whenever people get together and share ideas. Great site, continue the good work!

  http://m.shopinanchorage.com/redirect.aspx?url=https://www.evernote.com/shard/s320/sh/fec04e9c-6ece-2b8c-3d72-8c5ecc9c31e2/1237f2dcff1172cfba99ea1702c52e37

 118. This is a very good tip particularly to those fresh to the blogosphere. Brief but very accurate informationÖ Appreciate your sharing this one. A must read post!

  http://i-m-a-d-e.org/qa/index.php?qa=user&qa_1=fendertray44

 119. I need to to thank you for this great read!! I definitely loved every bit of it. I’ve got you book-marked to look at new things you postÖ

  https://www.wattpad.com/user/puppyyear1

 120. I truly appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thank you again

  https://twitter.com/austinviet

 121. bookmarked!!, I love your blog!

  https://georgewbushlibrary.smu.edu/exit.aspx?url=https://pinecat05.gumroad.com/p/swedish-massage-therapy-may-help-strengthen-your-immune-system

 122. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you make running a blog look easy. The total look of your web site is wonderful, let alone the content!

  https://1llo.short.gy/bJDVlg

 123. Hello there I am so thrilled I found your website, I really uncovered you by miscalculation, whilst I was browsing on Yahoo for something else, Anyhow I am listed here now and would the same as to state thanks a whole lot for an amazing post and also a all spherical thrilling blog site (I also like the concept/design and style), I don’t have time to go through it all with the minute but I’ve saved it and likewise extra within your RSS feeds, so when I have time I will likely be back again to browse a lot more, Remember to do keep up the great work.

  https://fidic.org/content/unit-rates?page=5#comment-11689

 124. Needed to post you this little remark so as to thank you very much over again regarding the spectacular guidelines you’ve discussed in this case. It has been simply generous with people like you giving openly just what some people could possibly have offered for an ebook in order to make some profit for themselves, and in particular now that you might well have done it in case you wanted. The solutions as well acted like a great way to be certain that most people have a similar keenness just like mine to grasp whole lot more when it comes to this matter. I’m certain there are some more enjoyable periods up front for those who view your blog.

  https://google.com.tj/url?q=https://youtu.be/NVVD3b4kNhA

 125. Aw, this was an extremely good post. Taking the time and actual effort to produce a top notch articleÖ but what can I sayÖ I put things off a whole lot and never seem to get nearly anything done.

  https://bookingsilo.trade/wiki/How_Prenatal_Massage_Can_Help_You_Prevent_Labor_During_Your_First_Trimester

 126. Hello! I could have sworn Iíve visited this web site before but after going through some of the articles I realized itís new to me. Anyways, Iím definitely happy I found it and Iíll be bookmarking it and checking back often!

  http://beaufyin268.fotosdefrases.com/10-fundamentals-about-meogtwigeomjeung-you-didn-t-learn-in-school

 127. This blog was… how do you say it? Relevant!! Finally I have found something that helped me. Thank you!

  http://group.so-ten.jp/redirect.php?rurl=https://passmassage.com/cheongju/

 128. Greetings! Very useful advice within this article! It’s the little changes that produce the biggest changes. Thanks a lot for sharing!

  https://writeablog.net/casino3j1nyglj807/img-src-i-ytimg-com-vi-e29v5rx97bo-hq720-jpg

 129. Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this write-up and also the rest of the site is also very good.

  http://www.arakhne.org/redirect.php?url=http://gambling2stephenrkdy851.lowescouponn.com/what-the-best-meogtwisaiteu-pros-do-and-you-should-too

 130. You ought to take part in a contest for one of the most useful blogs online. I’m going to recommend this web site!

  https://www.bokkmarking-signs.win/8-effective-daejeonchuljangmasaji-elevator-pitches

 131. Greetings! Very helpful advice within this article! It is the little changes that make the most significant changes. Many thanks for sharing!

  http://on.urface.net/member.php?action=profile&uid=350400

 132. Having read this I thought it was very enlightening. I appreciate you spending some time and effort to put this article together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!

  http://www.photos.newocx.com/index.php?url=http://gambling1josuexjod828.jigsy.com/entries/general/EBA8B9ED8A80EAB280ECA69DEC82ACEC9DB4ED8AB8-poll-of-the-day

 133. You actually make it seem so easy with your presentation but I to find this topic to be actually something which I believe I’d by no means understand. It kind of feels too complicated and very large for me. I am having a look forward in your subsequent put up, I’ll attempt to get the grasp of it!

  https://images.google.tt/url?q=https://www.firmonet.com/

 134. Great web site you’ve got here.. Itís difficult to find good quality writing like yours nowadays. I honestly appreciate individuals like you! Take care!!

  http://asktofolks.com/index.php?qa=user&qa_1=trainregret9

 135. Hello, I think your site could possibly be having web browser compatibility problems. When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in IE, it’s got some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up! Other than that, fantastic blog!

  http://doska.web505.ru/user/profile/33900

 136. Your style is unique compared to other people I have read stuff from. Many thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just bookmark this blog.

  https://repo.getmonero.org/cubarmy16

 137. I could not resist commenting. Perfectly written!

  https://lexsrv3.nlm.nih.gov/fdse/search/search.pl?match=0&realm=all&terms=http://[email protected]/redirect/?url=https://blogfreely.net/massage2b1vwlch207/img-src-i-ytimg-com-vi-nhytsihl7fo-hq720-jpg

 138. The younger boys wound up stimulated to examine by them and now have unquestionably been possessing exciting with these items.

  https://www.youtube.com/redirect?q=https3A2F2Fwww.sondercare.com2F

 139. It’s actually a great and useful piece of info. I am happy that you shared this helpful info with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

  https://1llo.short.gy/fhryvN

 140. An impressive share! I have just forwarded this onto a co-worker who was conducting a little research on this. And he in fact ordered me dinner because I stumbled upon it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to discuss this matter here on your web site.

  http://www.drupalconsult.com/demo/qa/index.php?qa=user&qa_1=casino2j6lxdwm925

 141. When I originally commented I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I recieve 4 emails with the exact same comment. There has to be an easy method you can remove me from that service? Cheers!

  http://www.dellemimose.it/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=968446

 142. Nice post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon every day. It’s always useful to read through articles from other authors and practice a little something from other sites.

  https://anma2bridgedonna4.over-blog.com/2021/08/just-what-are-you-going-to-get-from-a-thai-massage-treatment.html

 143. Itís hard to come by knowledgeable people in this particular subject, but you sound like you know what youíre talking about! Thanks

  https://www.victoriaeducation.co.uk/members/massage0armywindow6/activity/970937/

 144. After looking over a number of the blog posts on your website, I honestly appreciate your way of blogging. I added it to my bookmark website list and will be checking back in the near future. Take a look at my web site as well and let me know how you feel.

  http://massage3forlenismb.raidersfanteamshop.com/7-things-you-should-not-do-with-daejeonchuljangmasaji

 145. Excellent article. I am experiencing a few of these issues as well..

  https://support-247.com/mybb/member.php?action=profile&uid=64860

 146. Hello there! This blog post couldnít be written much better! Going through this article reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this. I will forward this post to him. Pretty sure he’s going to have a good read. I appreciate you for sharing!

  https://www.openlearning.com/u/loafmatch5/blog/HowDoCasinosEarnTheirMoney

 147. I love reading through a post that can make men and women think. Also, thanks for allowing me to comment!

  https://devpost.com/meadagger272

 148. May I just say what a comfort to find a person that genuinely understands what they are discussing on the web. You definitely know how to bring a problem to light and make it important. More people really need to read this and understand this side of your story. I was surprised you’re not more popular given that you most certainly possess the gift.

  https://vimeo.com/baseleg6

 149. Oh my goodness! Impressive article dude! Thanks, However I am experiencing issues with your RSS. I donít know why I can’t join it. Is there anyone else getting the same RSS issues? Anybody who knows the solution can you kindly respond? Thanks!!

  http://statsclass.org/bb/member.php?action=profile&uid=64658

 150. Howdy! I could have sworn Iíve been to this website before but after looking at some of the articles I realized itís new to me. Anyhow, Iím definitely happy I discovered it and Iíll be book-marking it and checking back often!

  http://images.google.vu/url?q=http://www.wykop.pl/remotelink/?url=https://274185.8b.io/page6.html

 151. Greetings! Very helpful advice in this particular post! It’s the little changes which will make the most significant changes. Many thanks for sharing!

  https://www.ivisitredding.com/author/breaksense92/

 152. Nice post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon on a daily basis. It’s always exciting to read articles from other writers and practice something from other websites.

  http://muzeybiruch.ru/user/crytongue34/

 153. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a colleague who was doing a little homework on this. And he in fact bought me breakfast because I stumbled upon it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to talk about this matter here on your blog.

  http://orjinalkutu.com/user/peakswitch82/

 154. You ought to take part in a contest for one of the highest quality websites on the web. I most certainly will recommend this website!

  https://www.kickstarter.com/profile/1186309258/about

 155. I merely planned to thanks much once again. I’m not confident the things which I might have passed through without the variety of hints disclosed by you pertaining to that scenario.

  https://www.sapo.pt/pesquisa/web/tudo?q=site3Awww.sondercare.com+hospital+bed#gsc.tab=0&gsc.q=site3Awww.sondercare.com20hospital20bed&gsc.page=1

 156. Right here is the perfect blog for anybody who hopes to find out about this topic. You realize so much its almost tough to argue with you (not that I actually would want toÖHaHa). You certainly put a fresh spin on a topic that has been discussed for a long time. Wonderful stuff, just great!

  http://fluencyuniversity.com/members/coastskin6/activity/727260/

 157. I used to be able to find good information from your content.

  https://massage7salmonfold4.wordpress.com/2021/06/14/know-the-rules-of-a-casino/

 158. Iím impressed, I have to admit. Seldom do I come across a blog thatís both equally educative and interesting, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The problem is something that not enough folks are speaking intelligently about. Now i’m very happy I came across this in my search for something relating to this.

  http://seesaawiki.jp/t/external-link/?url=https://canvas.instructure.com/eportfolios/128547/claytonuofj996/10_Meetups_About__You_Should_Attend

 159. Aw, this was a really nice post. Finding the time and actual effort to produce a great articleÖ but what can I sayÖ I hesitate a lot and don’t manage to get nearly anything done.

  https://aquariumqa.com/?qa=user/casino1a2gjcol352

 160. Everyone loves it when people get together and share views. Great blog, stick with it!

  https://www.instapaper.com/read/1436704637

 161. Howdy! I just wish to give you a huge thumbs up for your excellent information you have got right here on this post. I will be coming back to your web site for more soon.

  https://casino0clavetower83.bravejournal.net/post/2021/07/26/Baccarat-A-Easy-Card-game

 162. After exploring a handful of the articles on your blog, I truly like your technique of writing a blog. I book marked it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Take a look at my website as well and let me know what you think.

  http://psnfusion.com/content/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=682442

 163. I was excited to find this website. I wanted to thank you for your time due to this fantastic read!! I definitely appreciated every bit of it and I have you saved as a favorite to look at new things on your website.

  https://diigo.com/0lere3

 164. Itís nearly impossible to find educated people about this topic, however, you sound like you know what youíre talking about! Thanks

  https://pastebin.fun/dhmgmz3qyb

 165. Pretty! This was an extremely wonderful article. Many thanks for providing this information.

  http://zagovorygadania.ru/user/r0mchkh141

 166. Spot on with this write-up, I really believe this web site needs far more attention. Iíll probably be returning to read through more, thanks for the advice!

  https://is.gd/8Vsv6Y

 167. Hi, I do think this is a great web site. I stumbledupon it 😉 I am going to come back once again since I saved as a favorite it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help other people.

  http://21.shymkent-mektebi.kz/user/casino6t6imswp612

 168. Pretty! This has been an incredibly wonderful article. Many thanks for supplying these details.

  https://www.pawer.global/members/baccarat6goatgas51/activity/267915/

 169. bookmarked!!, I like your web site!

  http://www.smokymountainadventurereviews.com/goto.php?url=https://www.metal-archives.com/users/o9ahyer207

 170. This site definitely has all the info I needed about this subject and didnít know who to ask.

  https://yarnews163.ru/user/casino3o4ymmlm062

 171. Very good article. I definitely appreciate this website. Continue the good work!

  http://us.zilok.com/item/redirect/?url=https://www.openlearning.com/u/mae-qpr23x/blog/ATripBackInTimeHowPeopleTalkedAboutSuweonculjanganma20YearsAgo/

 172. I quite like reading an article that can make people think. Also, thank you for allowing for me to comment!

  http://project3.logicit.com.bd/members/casino5n6wotvc661/

 173. An interesting discussion is worth comment. There’s no doubt that that you need to write more on this issue, it may not be a taboo subject but generally people do not discuss these subjects. To the next! All the best!!

  https://intensedebate.com/people/washshears6

 174. After I originally left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on every time a comment is added I recieve four emails with the same comment. There has to be an easy method you can remove me from that service? Thanks a lot!

  http://www.amicacard.it/data/banner/html5_convenzioni_gold/?url=http://anma5sethkigp108.bearsfanteamshop.com/what-freud-can-teach-us-about-chuljang-anma

 175. Hi, I do think this is an excellent blog. I stumbledupon it 😉 I am going to revisit once again since i have book marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide others.

  https://writeablog.net/textdomain9/baccarat-explanations-and-strategies

 176. I like the way you have actually tackled this subject matter.

  http://senior-formation.com/index.php?page=user&action=pub_profile&id=1136170

 177. I’ve bookmarked your web site, and I’m incorporating your RSS feeds to my Google account.

  https://search.carrot2.org/#/search/web/site:www.sondercare.com20hospital20bed

 178. I needed to thank you for this excellent read!! I definitely loved every little bit of it. I’ve got you bookmarked to look at new things you postÖ

  https://en.gravatar.com/casino9j3jkmjt481

 179. Hello there, I do believe your website might be having browser compatibility problems. Whenever I look at your web site in Safari, it looks fine however when opening in IE, it has some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up! Aside from that, great site!

  http://board.rogue-war.de/member.php?action=profile&uid=184529

 180. I blog quite often and I really thank you for your content. This article has really peaked my interest. I am going to book mark your website and keep checking for new information about once per week. I subscribed to your Feed too.

  http://www.bizmandu.com/redirect?url=http://claytonofiw016.iamarrows.com/the-most-underrated-companies-to-follow-in-the-meogtwigeomjeungkeomyuniti-industry

 181. I really love your site.. Great colors & theme. Did you make this amazing site yourself? Please reply back as Iím trying to create my very own website and want to know where you got this from or just what the theme is called. Thank you!

  http://191.almatybala.kz/user/y4rvzab358

 182. Itís difficult to find knowledgeable people on this subject, but you sound like you know what youíre talking about! Thanks

  https://bizsugar.win/story.php?title=blackjack-online-actual-cash-game#discuss

 183. I feel there are many far more pleasurable opportunities forward for individuals that looked at your website.

  https://lmgtfy.app/#gsc.tab=0&gsc.q=site3Awww.sondercare.com20hospital20bed

 184. Howdy! This blog post couldnít be written any better! Looking at this post reminds me of my previous roommate! He continually kept preaching about this. I’ll send this post to him. Fairly certain he will have a good read. Thanks for sharing!

  http://oresmiusz.pl/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1869194

 185. Hello! I could have sworn Iíve been to this site before but after looking at a few of the posts I realized itís new to me. Regardless, Iím definitely pleased I found it and Iíll be bookmarking it and checking back regularly!

  http://isbo.dk/member.php?action=profile&uid=87471

 186. I really like looking through a post that will make people think. Also, thank you for allowing me to comment!

  http://www.agribazaar.co/index.php?page=item&action=item_add

 187. I have to thank you for the efforts you’ve put in writing this site. I’m hoping to view the same high-grade blog posts from you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my own site now 😉

  https://ong.ng/user/profile/171167

 188. I just wished to generate down A fast phrase to convey due to you for all those superb ideas and hints you might be showing on This web site.

  https://fireball.de/de/search?q=www.sondercare.com20hospital20bed

 189. This is a topic which is close to my heart… Many thanks! Exactly where are your contact details though?

  http://foxworld.servegame.com/forum/member.php?action=profile&uid=50536

 190. Excellent write-up. I absolutely appreciate this site. Continue the good work!

  https://scientific-programs.science/wiki/Casino_Games_Why_Are_They_the_Same

 191. Hi there, There’s no doubt that your blog might be having web browser compatibility issues. When I look at your web site in Safari, it looks fine however, when opening in I.E., it has some overlapping issues. I just wanted to give you a quick heads up! Besides that, great website!

  https://telegra.ph/Handling-Infection-and-Disease-Processes-Having-a-Lymphatic-Drainage-06-07

 192. Greetings from Florida! I’m bored at operate, so I made a decision to search your site on my apple iphone through lunch split. I love the data you supply in this article and can’t wait to Have a look when I get home. I’m stunned at how briskly your web site loaded on my cellular phone .. I’m not even utilizing WIFI, just 3G. Anyhow, brilliant website!

  https://lite.qwant.com/?q=site:www.sondercare.com20hospital20bed

 193. Hi there! This blog post couldnít be written much better! Reading through this article reminds me of my previous roommate! He continually kept talking about this. I am going to send this post to him. Fairly certain he will have a great read. Thanks for sharing!

  https://powerbotany58.mystrikingly.com/blog/high-roller-baccarat-how-to-play-baccarat-like-the-pro-s-win-big

 194. This is a very good tip particularly to those fresh to the blogosphere. Short but very accurate informationÖ Thank you for sharing this one. A must read article!

  https://blip.fm/quincelace33

 195. I think there are several additional pleasurable chances forward for people that looked at your internet site.

  https://cgi.search.biglobe.ne.jp/cgi-bin/search2-b?search=E6A49CE7B4A2&q=site3Awww.sondercare.com+hospital+beds

 196. May I simply say what a comfort to find somebody that actually understands what they are discussing on the internet. You certainly understand how to bring a problem to light and make it important. More people ought to look at this and understand this side of the story. I can’t believe you aren’t more popular given that you most certainly have the gift.

  http://pandora.nla.gov.au/external.html?link=https://blogfreely.net/pliertaste7/a-holographic-present-for-halloween-the-holographic-pai-cow

 197. I do believe all of the concepts you have presented in your post. They are really convincing and will definitely work. Still, the posts are very quick for beginners. May just you please lengthen them a bit from subsequent time? Thanks for the post.

  https://www.blogexpander.com/affiliate-marketing-go-out-there-and-make-your-mark/

 198. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself? Plz reply back as I’m looking to create my own blog and would like to know wheere u got this from. thanks

  https://connect.garmin.com/modern/profile/f7d7c739-87a4-4d67-b4f6-f266f4f921f8

 199. I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoying every little bit of it I have you bookmarked to check out new stuff you post…

  https://www.kickstarter.com/profile/sapphirecam/about

 200. Everything is very open and very clear explanation of issues. was truly information. Your website is very useful. Thanks for sharing.

  https://www.threadless.com/@Kimcuongdaquy/activity

 201. Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

  https://www.sbnation.com/users/Kimcuongdaquy

 202. Good day! I could have sworn Iíve visited this website before but after browsing through a few of the posts I realized itís new to me. Anyhow, Iím definitely pleased I discovered it and Iíll be bookmarking it and checking back often!

  http://wiki.openn.eu/index.php?title=Joker_Seven__The_Movie_Review

 203. Simply wish to say your article is as surprising. The clarity in your post is just nice and i could assume you are an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the gratifying work.

  http://www.bobscruises.com/user/esperalwroclaw-2 Esperal Wroclaw

 204. Itís nearly impossible to find educated people on this topic, however, you seem like you know what youíre talking about! Thanks

  http://idea.informer.com/users/mengas16/?what=personal

 205. I really like it when individuals come together and share ideas. Great site, continue the good work!

  http://euroleagues.net/user/climbmimosa46/

 206. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s really informative. I?m gonna watch out for brussels. I?ll be grateful if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

  http://mocnestrony24.pl/zdrowie,i,uroda/esperal,lublin,pomoc,w,walce,z,nalogiem,s,1526/

 207. I seriously love your blog.. Pleasant colors & theme. Did you make this website yourself? Please reply back as Iím looking to create my own personal site and would love to find out where you got this from or what the theme is called. Thanks!

  https://pastebin.pl/view/31a3f01f

 208. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is fantastic, as well as the content!

  http://mongbat.com/2021/07/22/a-quite-intriguing-site-with-excellent-write-ups/

 209. Hi there! I simply wish to offer you a huge thumbs up for the excellent information you have right here on this post. I am coming back to your web site for more soon.

  http://w-w-b.net.ua/user/suedetomato94/

 210. I couldnít refrain from commenting. Very well written!

  https://zenwriting.net/systemcancer93/deep-tissue-massage-techniques-ashiatsu-massage

 211. You’ve made some really good points there. I checked on the web to learn more about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

  https://meow360.com/members/beautylawyer96/activity/863933/

 212. The very next time I read a blog, I hope that it doesn’t disappoint me just as much as this one. I mean, Yes, it was my choice to read, nonetheless I really thought you would probably have something useful to talk about. All I hear is a bunch of crying about something you could fix if you weren’t too busy looking for attention.

  http://massage9twigwhite2.bravesites.com/entries/general/what-you-need-to-know-about-swedish-massage-therapy

 213. I truly love your blog.. Pleasant colors & theme. Did you create this site yourself? Please reply back as Iím trying to create my own blog and want to know where you got this from or just what the theme is named. Appreciate it!

  https://anotepad.com/notes/egx2ni66

 214. Hi, I do believe this is an excellent blog. I stumbledupon it 😉 I may return yet again since I book-marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help others.

  http://headdollar61.jigsy.com/entries/general/Foot-Therapeutic-Massage–What-is-Reflexology-

 215. Wonderful article! We will be linking to this great content on our website. Keep up the good writing.

  https://www.daoduytu.edu.vn/forum/links.php?url=https://rocketdeath3.bravejournal.net/post/2021/07/18/Learning-The-Way-Proper-Way-to-Play-Craps

 216. Hello there! This post couldnít be written much better! Reading through this article reminds me of my previous roommate! He continually kept talking about this. I’ll send this post to him. Fairly certain he’ll have a great read. I appreciate you for sharing!

  http://twitter.com/home?status=http://xurl.es/i941b

 217. Very good info. Lucky me I recently found your site by chance (stumbleupon). I’ve book marked it for later!

  https://edgerinsect6.bravejournal.net/post/2021/06/07/Sports-Massage-Therapy-Benefits

 218. The very next time I read a blog, Hopefully it won’t disappoint me just as much as this one. After all, Yes, it was my choice to read through, however I truly thought you would probably have something helpful to talk about. All I hear is a bunch of crying about something you could fix if you weren’t too busy searching for attention.

  https://www.pcb.its.dot.gov/PageRedirect.aspx?redirectedurl=https://www.nyticketdeals.com/members/baccarat1clavecarp50/activity/317530/

 219. This excellent website really has all of the info I wanted about this subject and didnít know who to ask.

  https://edukite.org/members/edgerleg0/activity/1278050/