5 bức ảnh đã thay đổi cả thế giới của NASA

5 bức ảnh đã thay đổi cả thế giới của NASA


Kể từ khi được thành lập năm 1958, NASA đã luôn là một trong những nhà tiên phong trong lĩnh vực khai phá vũ trụ. Rất nhiều các bức ảnh cũng như đoạn phim đã được ghi lại, thay đổi hoàn toàn cách nhìn của chúng ta về vũ trụ bao la và đầy bí ẩn.


5 bức ảnh đã thay đổi cả thế giới của NASA

Phi hành gia Jeffrey Hoffman gỡ bỏ Wide Field/Planetary Camera 1 (WF/PC 1) trong quá trình thay thế. Bức ảnh được chụp trong sứ mệnh đầu tiên của kính thiên văn vũ trụ Hubble, thứ đã dẫn đến những hình ảnh vĩ đại nhất mà nhân loại từng chụp được, cả về khía cạnh khoa học lẫn thẩm mỹ.

Theo Forbes, kể từ khi nhân loại lần đầu tiên thoát ra khỏi được trường trọng lực Trái Đất và tiến ra bên ngoài bầu khí quyển, chúng ta đã có thể nhìn nhận vũ trụ theo cách mà các thế hệ đi trước có nằm mơ cũng không dám nghĩ tới. Không còn bị giới hạn bởi vị trí của chúng ta trên Trái Đất, và không còn bị bầu khí quyển dày hàng km can thiệp, chúng ta đã phát hiện ra những sự thật về vũ trụ, những điều đã”lẩn trốn” xuyên suốt lịch sử loài người.

Nhờ những tiến bộ trong công nghệ tàu vụ trụ, sự khéo léo và đầu tư của NASA, nền khoa học của chúng ta ngày càng phát triển và có thể đem những hình ảnh ngoạn mục nhất, vĩ đại nhất về Trái Đất. Tại 5 địa điểm riêng biệt, dưới đây là 5 hình ảnh do NASA thực hiện đã thay đổi hoàn toàn cách chúng ta nhìn nhận thế giới và vũ trụ.

1. Hubble eXTreme Deep Field

M7ZSY8A

Hubble eXTreme Deep Field, hình ảnh vĩ đại nhất từng được công bố về vũ trụ.

Cách đây hơn 20 năm, hình ảnh đầu tiên của Hubble Deep Field (Vùng sâu Hubble) đã được thực hiện. Bằng cách trỏ vào một khoảng trống trên bầu trời và thu thập các photon đơn, nó đã có thể tiết lộ những thứ nằm ở phía xa của vũ trụ rộng lớn: hàng tỷ tỷ thiên hà. Kể từ đó, Hubble đã được nâng cấp thêm nhiều lần, tận dụng các photon tốt hơn, nhìn sâu hơn vào các tia cực tím và tia hồng ngoại, mở rộng cả phạm vi xem lẫn chiều sâu của nó.

eXTreme Deep Field (Vùng siêu sâu – XDF) của vũ trụ là hình ảnh vĩ đại nhất từng được chụp, bao gồm 23 ngày quan sát trong khoảng không chỉ rộng bằng 1/32.000.000 của cả bầu trời. Hubble không chỉ tìm thấy hơn 5000 thiên hà, mà còn các ví dụ rất đáng kinh ngạc về sự tiến hóa của chúng, khi nó có khả năng nhìn ngược về quá khứ, khi vũ trụ mới đang ở mức 4% tuổi hiện tại của mình. Chúng ta đã học được cách vũ trụ của chúng ta trưởng thành và cách mà các thiên hà phát triển từ những hạt giống nhỏ bé tới những cấu tạo mà chúng ta biết ngày nay. Hơn nữa, chúng ta đã có thể đưa ra ước tính chính xác đầu tiên về tổng số thiên hà có trong vũ trụ quan sát được: hai nghìn tỷ. Đáng nể hơn cả chính là việc toàn bộ thông tin đó được gói gọn trong một hình ảnh duy nhất.

2. Bức ảnh “Trái Đất mọc” của tàu Apollo 8

Lần đầu tiên con người nhìn thấy Trái Đất “mọc” lên từ Mặt trăng. Đây có lẽ là khoảnh khắc tuyệt vời nhất trong giáo dục / tiếp cận công chúng của NASA cho đến khi lần đầu tiên con người đặt chân lên Mặt trăng.

Tất cả những gì bạn đã được học, nhìn thấy, hay trải nghiệm từ NASA đều là kết quả của giáo dục và tiếp cận công chúng. Bức ảnh trên? Nó được biết đến với cái tên “Earthrise” (Trái Đất mọc), và là lần đầu tiên con người nhìn thấy khung cảnh Trái Đất mọc lên từ Mặt trăng. Được chụp bởi phi hành gia Bill Anders của tàu Apollo 8, nó đã cho chúng ta thấy Trái Đất đặc biệt, quý giá và nhỏ bé, mong manh như thế nào. Anders, người đã chụp bức ảnh, từng nói: “Chúng tôi đã đi cả chặng đường dài để khám phá Mặt trăng, và điều quan trọng nhất mà chúng tôi khám phá ra được chính là Trái Đất”.

Nhưng khi Sơ Mary Jucunda viết thư gửi tới NASA để bảo họ ngưng lãng phí tiền của để khám phá vũ trụ khi trên Trái Đất còn quá nhiều người phải sống khổ cực, phó Giám đốc khoa học của NASA tại thời điểm đó, đã hồi âm một bức thư dài, kèm theo bức ảnh trên. Trong thư có viết:

“Bức ảnh tôi đính kèm với bức thư này cho thấy một khung cảnh của Trái Đất chúng ta nhìn từ tàu Apollo 8 khi nó quay quanh Mặt trăng vào Giáng sinh năm 1968. Trong số tất cả những kết quả tuyệt vời của chương trình này cho đến nay, bức ảnh này có lẽ là thứ quan trọng nhất. Nó khiến chúng ta mở rộng tầm mắt, thấy được Trái Đất là một nơi vô cùng đẹp đẽ và đặc biệt ở giữa khoảng không vô tận, và không còn nơi nào khác để chúng ta sinh sống ngoài lớp bề mặt mỏng của hành tinh chúng ta, bao quanh bởi sự trống rỗng của không gian. Chưa bao giờ có nhiều người đến như vậy nhận ra được thế giới của chúng ta giới hạn đến nhường nào, và sẽ thật nguy hiểm nếu như chúng ta làm xáo trộn sự cân bằng sinh thái của nó”.

Kể từ khi hình ảnh này được công bố, tiếng nói đã trở nên lớn hơn, vang vọng hơn, cảnh báo về những vấn đề nghiêm trọng mà con người phải đối mặt trong thời đại của chúng ta: ô nhiễm, đói nghèo, đô thị hóa, sản xuất lương thực, quản lý nước, bùng nổ dân số. Không phải ngẫu nhiên mà chúng ta bắt đầu nhìn thấy những nhiệm vụ lớn lao đang chờ đón ở phía trước, thời điểm mà kỷ nguyên vũ trụ đã cho chúng ta thấy những cái nhìn đầu tiên về hành tinh của chúng ta.

May mắn thay, kỷ nguyên vũ trụ không chỉ đưa ra tấm gương để chúng ta nhìn lại chính mình, mà còn mang lại những công nghệ, thách thức, mục tiêu và thậm chí là cả sự lạc quan để tấn công những nhiệm vụ ấy một cách tràn đầy tự tin. Tôi tin rằng, những gì chúng ta có được từ chương trình không gian của chúng tôi hoàn toàn ủng hộ những ý tưởng của Albert Schweitzer khi ông nói: “Tôi nhìn vào tương lai với sự quan ngại, nhưng có cả sự hi vọng nữa”.

Giống như hàng triệu người khác, Jucunda đã bị tác động. Nhờ bức ảnh này, chúng ta đã có thể tự tin trả lời câu hỏi vì sao đầu tư vào khoa học lại quan trọng đến như vậy, dù vẫn còn rất nhiều người đang phải sống khổ cực trên thế giới. Đó là để các thế hệ tương lai không bao giờ phải trải qua những khổ cực, những đau khổ mà chúng ta đang phải chịu đựng ở thời điểm hiện tại nữa.

3. “Ảnh sơ sinh” của vũ trụ do WMAP thực hiện

ZFoF7Kd

Khám phá những biến động trong ánh sáng còn sót lại của Big Bang xuống mức nhỏ hơn 1 độ là thành tựu lớn nhất của WMAP của NASA, cho chúng ta hình ảnh chính xác đầu tiên về “ảnh sơ sinh” của vũ trụ.

Một trong những khám phá vĩ đại nhất của thế kỉ 20 là ánh sáng còn sót lại của Big Bang: bức xạ nền vũ trụ (cosmic microwave background – CMB). Big Bang đã làm phát sinh một vũ trụ chứa đầy vật chất, phản vật chất và bức xạ, nơi các bức xạ đi tới mắt chúng ta theo một đường thẳng khi các nguyên tử trung lập được hình thành. Bức xạ đã nguội đi rất nhiều ở thời điểm hiện tại, nhờ sự giãn nở của vũ trụ, nhưng khi Big Bang mới diễn ra, nó đã phải leo lên khỏi những “giếng khoan trọng lực”, được xác định bởi các khu vực quá dày và có mật độ quá thấp tồn tại ở thời điểm đó.

FlgQ9pl

Các vùng có mật độ quá dày đặc, trung bình và quá thấp đã tồn tại khi vũ trụ mới chỉ 380.000 năm tuổi, tương ứng với các điểm lạnh, bình thường và nóng trong CMB.

Những khu vực này đã phát triển thành các thiên hà, các chòm sao và các khoảng không vũ trụ, nhưng đây là lần đầu tiên mà bức ảnh của WMAP tiết lộ những chi tiết của vũ trụ ở một mức độ chính xác đến như vậy. Độ lớn và sự phân bố của các vùng quá dày đặc và quá thấp xuất hiện khi nhiệt độ dao động trong CMB, cho chúng ta biết được vũ trụ được tạo thành từ đâu. Hình ảnh vũ trụ của chúng ta là sự kết hợp của các vật chất tối, vật chất “bình thường” và năng lượng tối đã thay đổi hoàn toàn nhận thức của chúng ta về vũ trụ vào thời điểm đó.

4. “Pale Blue Dot” của tàu Voyager

oLFEMzd

Bức ảnh màu góc hẹp của Trái Đất, mang tên “Pale Blue Dot”, là một phần của bức “chân dung” đầu tiên của Hệ Mặt trời được chụp bởi tàu Voyager 1. Tàu đã thu được tổng cộng 60 khung hình cho bức tranh của Hệ Mặt trời từ khoảng cách hơn 6 tỷ km tới Trái Đất và chênh 32 độ so với mặt phẳng hoàng đạo. Ở khoảng cách này, Trái Đất chỉ là một điểm sáng với kích thước 0,12 pixel.

Vào ngày 14/2/1990, sau hơn một thập kỷ đi khỏi Trái Đất và đang trên đường ra khỏi Hệ Mặt trời, tàu Voyager 1 đã hướng về phía quê hương của mình. Nó đã chụp được các hình ảnh của 6 hành tinh, bao gồm bức ảnh trên của Trái Đất, ở khoảng cách 6 tỷ km, biến nó trở thành bức ảnh xa nhất của Trái Đất từng được chụp.

PUqHM9t

Voyager 1 chụp hình ảnh của 6 hành tinh trong Hệ Mặt trời.

Các máy ảnh của Voyager 1 vào ngày 14/2/1990 đã chĩa về phía Mặt trời và chụp một loạt các hình ảnh của Mặt trời và các hành tinh, tạo nên bức “chân dung” đầu tiên của Hệ Mặt trời khi nhìn từ bên ngoài.

Mặc dù bức hình này không phải là một phần của kế hoạch ban đầu, ý tưởng của Carl Sagan đã khiến nó được thực hiện, đồng thời thúc đẩy ông sau đó viết như sau:

“Đó là nhà. Đó là chúng ta. Trên đó tất cả những người mà bạn yêu mến, những người mà bạn từng quen biết, mọi con người từng sống trên đời, đều đang sống cuộc sống của họ. […] Có lẽ không còn minh chứng nào về sự “điên rồ” của con người tốt hơn bức ảnh nơi xa xôi của thế giới nhỏ bé của chúng ta nữa”.

Voyager 1 hiện đang cách Trái Đất khoảng 20 tỷ km, khi nó tiếp tục cuộc hành trình của mình vào vũ trụ bao la với danh nghĩa tàu vũ trụ ở xa Trái Đất nhất.

5. “Pillars of Creation” (Những cây cột trụ của tạo hóa) của Hubble

vhq4wyv

“Những cây cột trụ của tạo hóa” cũng đồng thời là những cột trụ của sự hủy diệt.

Nhiều tinh vân nhìn thấy được, cả ở trong thiên hà của chúng ta và xa hơn nữa, đều là những vùng hình thành sao, nơi mà các phân tử khí lạnh hợp lại dưới ảnh hưởng của lực hấp dẫn để hình thành các ngôi sao mới. Trong năm 1995, lần đầu tiên trong lịch sử, chúng ta đã có thể nhìn sâu vào trong lòng một khu vực như vậy, Eagle Nebula (Tinh vân Đại Bàng), và khám phá các cột khí giữa những vì sao. Những cột khí này chứa những vì sao ở dạng nguyên thủy đang trong quá trình hình thành, bay hơi ở cả bên trong và bên ngoài, nhờ vào ánh sáng cực tím phát ra từ những vì sao nóng, trẻ mới được tạo ra.

Nói cách khác, “những cây cột trụ của tạo hóa” cũng đồng thời là những cột trụ của sự hủy diệt. Tia hồng ngoại và tia X cho chúng ta thấy được bên trong của các vì sao, còn phiên bản được cập nhật với độ phân giải cao hơn 20 năm sau cho phép chúng ta nhìn thấy quá trình bay hơi dưới dạng slow-motion và những thay đổi diễn ra bên trong các cột trụ. Trong vài trăm nghìn đến vài triệu năm, chúng sẽ bay hơi hoàn toàn.

4kUAoKv

Trong vài trăm nghìn đến vài triệu năm, chúng sẽ bay hơi hoàn toàn.

Khung cảnh năm 2015 của những cột trụ cho thấy sự kết hợp giữa dữ liệu nhìn thấy được và hồng ngoại, các đường quang phổ chỉ ra sự hiện diện của nhiều nguyên tố nặng và những thay đổi đầy tinh tế của những cột trụ ấy theo thời gian.

100 năm trước, chúng ta thậm chí còn không biết đến sự tồn tại của bất kì thiên hà nào ngoài Dải Ngân hà (Milky Way) của chúng ta. Chúng ta không biết vũ trụ được hình thành như thế nào, liệu nó có vĩnh cửu hay không, bao nhiêu tuổi hay cái gì đã tạo ra nó. Và chúng ta không hề biết gì về vận mệnh của vũ trụ, hay những ngôi sao sẽ còn tỏa sáng được bao lâu.

Ngày nay, chúng ta đã có được câu trả lời cho tất cả những câu hỏi như vậy, và hơn thế nữa. Khi chúng ta đầu tư vào vũ trụ, những lợi ích và những tác động sẽ vươn ra toàn thế giới. Như nghiên cứu đã chỉ ra, nó không chỉ phụ thuộc vào các nhà khoa học, mà còn phụ thuộc vào tất cả chúng ta – công chúng – để những sự đầu tư này được thực hiện. Chúng ta có thể khám phá, học hỏi và nắm rõ được vũ trụ, vượt ra xa khỏi những ước mơ điên rồ nhất, hoang dại nhất mà chúng ta có thể tưởng tượng ra được.


Bình luận

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.

 1. http://loredz.com/vb/go.php?url=https://www.openlearning.com/u/vanness-qoqn0m/blog/7LittleChangesThatllMakeABigDifferenceWithYourMeogtwigeomjeung/

 2. The only point I lament is not having actually found your blog site earlier.

  https://www.laweekly.com/5-best-cbd-oil-companies-to-buy-from-in-2019/

 3. Excellent article. I definitely love this site. Stick with it!

  https://www.pcb.its.dot.gov/PageRedirect.aspx?redirectedurl=https://diigo.com/0jstc7

 4. The next time I read a blog, I hope that it does not disappoint me as much as this particular one. I mean, I know it was my choice to read, nonetheless I genuinely thought you would have something useful to talk about. All I hear is a bunch of complaining about something you can fix if you were not too busy seeking attention.

  https://spamdb.science/wiki/A_Fan_Tan_Is_A_Fun_Way_To_Play_At_An_Online_Casino

 5. When I originally commented I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I get 4 emails with the exact same comment. Is there a way you can remove me from that service? Kudos!

  https://zenwriting.net/versegame4/actual-casino-jobs

 6. You’re so interesting! I don’t believe I’ve read through anything like that before. So good to find another person with unique thoughts on this subject matter. Seriously.. many thanks for starting this up. This website is something that is required on the web, someone with a little originality!

  http://jakarta.sangsanguniv.com/members/gambling8israelgas80/activity/403876/

 7. This is a topic that is near to my heart… Take care! Exactly where are your contact details though?

  http://wd.ua/user/stickbottle8/

 8. Love the manner you cover this subject.

  https://magic-mushrooms-online.com/product-category/magic-mushroom-spores/

 9. You’re hence amazing. Oh my Jesus. Jesus bless you.

  https://iway.rosemont.edu/ICS/Campus_Life/Campus_Groups/Organization_of_African_American_Students/Home.jnz?portlet=Discussion_Board&screen=PostView&screenType=change&id=afc364bb-7421-4742-a6d8-7ff1a954bfa3

 10. I love your website. I’m handled. Thank you.

  https://casino3polandfemale57.tumblr.com/post/646716066367717376/a-succinct-summary-of-betting-and-betting

 11. I’m very happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the random misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

  https://papaly.com/categories/share?id=2c09fe51e61945dbba7561d65169bc13

 12. Cheers to you, I actually realized something new. Appreciate a person so much. I actually look forward to nearby.

  http://www.bosskuforum.com/home.php?mod=space&uid=277679

 13. My programmer is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on numerous websites for about a year and am anxious about switching to another platform. I have heard fantastic things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress content into it? Any kind of help would be greatly appreciated!

  https://europa-road.eu/hu/transportation.php

 14. I was so impressed because of your blog. Thank a person so much.

  https://chessdatabase.science/wiki/Eliminate_Debt_by_Playing_Sevens_Cardgame_Online

 15. Hi, usually are you too great? Your own personal writing widens my knowledge. Say thanks to you.

  http://bookmarkport.com/story7180646/how-you-can-play-slots-better-create-a-big-payout

 16. Thank an individual so much intended for enabling everyone know what We didn’t know. I anticipate working with you.

  http://professionalcarpetcleaners.com/user/profile/259071

 17. Wow. Most likely so good that will you’re so good at the moment. Your help woke us up. Thank you incredibly much.

  http://skiindustry.org/forum/member.php?action=profile&uid=374560

 18. It’s a envious article. It’s very amazing and new. Who happen to be you to write this kind of special article?

  https://setiweb.ssl.berkeley.edu/beta/team_display.php?teamid=1350912

 19. Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch because I found it for him smile So let me rephrase that: Thank you for lunch!

  https://7.ly/a8NUx

 20. Incredible. Professional. You’re a new guru. Say thanks to you.

  https://baccarat9beetcoke33.over-blog.com/2021/03/the-problems-with-gambling-part-two.html

 21. Your fantastic is great as in the event it had been written by means of a writer. I’m going visit your blog often. Appreciate it always.

  https://writeablog.net/casino2alleyson27/roulette-noir-betting-strategy

 22. Lots of professionals suggest that a diet strategy emphasizing plant foods is essential for preventing diabetes. Other foods that can assist keep your blood sugar level low and stop you from getting full-on diabetes mellitus contain the following:

  https://publiensayos.com/trabajos-3/

 23. Hi there this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

  https://lynggaardvins.livejournal.com/profile

 24. You have actually covered this subject expertly.

  https://ventsmagazine.com/2021/03/12/budderweeds-ontario-cannabis-store/

 25. http://marriagetraining.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=toppremiumsites.porn/

  https://toppremiumsites.porn/

 26. TopPremiumSites.porn looked elinor off gay estate nor silent. Son read such next see the rest two. Was use extent old entire sussex. Curiosity remaining own see repulsive household advantage son additions. Supposing exquisite daughters eagerness why repulsive for. Praise turned it lovers be warmly by. Little do it eldest former be if.

  https://toppremiumsites.porn/

 27. Customers big and also little, turn to Airgas to offer the best Filler Metal items for industrial, business, laboratory as well as office atmospheres.

  https://www.instapaper.com/read/1397171680

 28. At this specific level, you can debut as a author. I’m so touched. Now i am happy to meet you. Thank you.

  http://letusbookmark.com/story9072346/some-sort-of-card-game-like-no-other

 29. There is certainly a great deal to find out about this topic. I love all the points you’ve made.

  http://shaboxes.com/author/glassshark57/

 30. Searching for laser welding device price? Details regarding Handheld Fiber Laser Welding Machine For Metal, laser welding machine

  https://www.turnkeylinux.org/user/1462120

 31. Today we are extremely pleased to declare that we’ve finally built the best game hack that definitely will help you to generate indefinite resources completely free. We are certain that our game hack tool is the best option for you.!

  https://issuu.com/crusaders-quest-hack-apkz

 32. This blog was… how do I say it? Relevant!! Finally I’ve found something which helped me. Appreciate it!

  http://polimentosroberto.com.br/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=2257823

 33. Line pipe is made use of for pipelines that carry oil, gas, water, and oil under pressure. Purchase brand-new, key grade stainless-steel as well as carbon line pipe from Crestwood Tubulars.

  http://www.bar4fun.com/dantturner/

 34. Too many blog owners nowadays yet very few have blog posts worth spending time on reviewing.

  https://www.sfgate.com/cannabis-paid/article/SFGate-Best-CBD-Gummies-for-Sleep-16047857.php

 35. After looking into a few of the blog posts on your site, I seriously appreciate your way of blogging. I book-marked it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Take a look at my web site too and tell me your opinion.

  http://bookmarkswing.com/story9464410/the-responsible-gambling-expertise

 36. Wow, the articles are so sexy. How may I actually write like anyone? My spouse and i are looking for the similar writing skills when you.

  http://sc.devb.gov.hk/TuniS/lynnemctaggart.com/forum/members/gambling8talkmath64/activity/570069/

 37. Great goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just extremely fantastic. I actually like what you have acquired here, really like what you’re saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it sensible. I can not wait to read much more from you. This is really a tremendous web site.

  https://www.t10.org/cgi-bin/s_t10r.cgi?First=1&PrevURL=https://homeloanpune.com/trends/

 38. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this web site. I’m hoping the same high-grade site post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing skills has encouraged me to get my own web site now. Actually the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a great example of it.

  https://dzone.com/users/4504865/cphaco.html

 39. You’re consequently amazing. Oh my Our god. Lord bless you.

  http://bezvoprosa.ru/index.php?qa=user&qa_1=healthsoda58

 40. Clifton Steel’s is a Hadfield Grade Manganese Steel created to solidify with impact. Merely The Best Manganese Wear Plate

  https://b3.zcubes.com/v.aspx?mid=6669623&title=which-variables-initiative-jaw-crusher-components-cover-life

 41. Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just too wonderful. I actually like what you’ve acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it smart. I cant wait to read far more from you. This is actually a tremendous web site.

  https://yandex.com/safety/?url=breakingnewsmail.com

 42. Seriously. Genius. You’re a new professional. Appreciate you.

  http://jifficlassified.ca/index.php?page=user&action=pub_profile&id=667454

 43. Oh my goodness! a tremendous article dude. Thanks However I’m experiencing difficulty with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting an identical rss downside? Anyone who is aware of kindly respond. Thnkx

  https://www.godaddy.com/domain-value-appraisal/appraisal/?checkAvail=1&tmskey=&domainToCheck=www.safemutualfund.com

 44. I’ve been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts on this sort of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this site. Reading this info So i’m happy to convey that I’ve a very good uncanny feeling I discovered just what I needed. I most certainly will make sure to do not forget this site and give it a glance on a constant basis.

  http://dir.curezone.com/c.asp?https://insurancelead.net

 45. Likewise called carbon steel, this material is one of one of the most typical choices you’ll find for bearings The 52100 bearing steel is a high carbon, low alloy steel that contains chromium. These attributes make chrome steel a fantastic option for a lot of basic applications in need of slim section bearings.

  http://community.aurorafoss.org/index.php?qa=user&qa_1=hydewalls6

 46. Howdy I am so glad I found your weblog, I really found you by mistake, while I was researching on Yahoo for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say cheers for a tremendous post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the minute but I have saved it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the excellent work.

  https://www.empowher.com/users/insectafrica2

 47. An outstanding share! I have just forwarded this onto a coworker who was doing a little research on this. And he actually ordered me breakfast due to the fact that I discovered it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending time to discuss this subject here on your site.

  https://cameradb.review/wiki/How_you_can_Tell_the_Quality_of_a_Casino

 48. At this specific price, you can debut as a writer. I am just so touched. Now i’m delighted to meet you. Appreciate you.

  http://www.feedbooks.com/user/6997288/profile

 49. Today we are proud to say that we’ve finally built the best game hack that will help you to acquire infinite resources without cost. We are certain that this game hack tool is the right method for you.!

  https://www.mbl.edu/research/files/formidable/10/Last-Day-On-Earth-Hack-2021-Online-Cheat-For-Unlimited-Coins-XP.pdf

 50. Just what a man of power! You have the capability to publish good issues that you can’t come across everywhere. to envy

  http://www.dom-ita.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1580228

 51. You made some clear points there. I looked on the internet for the topic and found most persons will go along with with your website.

  http://iascoaching.net/

 52. You are able to easily run this our game hack tool from your Android, iOS, PC or laptop device without spending any actual money and generate your indefinite resources in no more than a few mins. Using our game hack tool from any device is very convenient. You can absolutely use it from Windows, Mac, Android or iOS, and receive your resources without having to spend any single us dollar or penny.

  https://www.mbl.edu/research/files/formidable/10/roblox-hack-free-robux-2021.pdf

 53. http://nathandevore.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=premiumporntrailers.com/girlfriendsfilms/

  http://mississippiid.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=premiumporntrailers.com/girlfriendsfilms/

 54. http://hafriend.com/link.php?url=https://premiumporntrailers.com/anilos/

  http://emmettboxer.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=premiumporntrailers.com/girlfriendsfilms/

 55. F*ckin’ amazing things here. I am very happy to see your article. Thanks so much and i’m having a look ahead to contact you. Will you please drop me a e-mail?

  https://www.zomato.com/vi/users/eccthai-vn-189356393/reviews

 56. Just bookmarked this post as I have actually found it quite handy.

  https://www.mensjournal.com/health-fitness/the-15-best-cbd-oils-to-buy-online/

 57. Aw, this was an exceptionally good post. Spending some time and actual effort to produce a great articleÖ but what can I sayÖ I procrastinate a whole lot and never manage to get anything done.

  https://wifidb.science/wiki/What_exactly_Casino

 58. I must thank you for the efforts you’ve put in writing this blog. I’m hoping to check out the same high-grade content by you later on as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my own website now 😉

  http://socialmediainuk.com/story7301808/huge-deluxe-rollators

 59. http://jrburke.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=premiumporntrailers.com/girlfriendsfilms/

  http://nezsoft-inc.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=premiumporntrailers.com/girlfriendsfilms/

 60. http://pfscu.us/__media__/js/netsoltrademark.php?d=toppremiumsites.porn/

  http://dearjennifer.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=toppremiumsites.porn/

 61. By using our game hack online presented today for you, you will have the chance to speed up your process in this game and become the number one player in the entire planet. To take pleasure in this game to the fullest, and progress in the game much easier, you need to use our free and working game hack. It will certainly allow you to be competitive with the leading gamers out there.

  https://sites.google.com/view/coinmaster-des-tours-gratuit

 62. You are able to simply run this our game hack online from your Android, iOS, PC or laptop device without spending any real money and generate your infinite resources in just a few minutes. Running our game hack from any device is absolutely quick and easy. You can use it from Windows, Mac, Android or iOS, and obtain your resources without wasting any single us dollar or cent.

  https://sites.google.com/view/pixel-car-racer-hack-cheat/

 63. Good article! We are linking to this great post on our website. Keep up the good writing.

  https://giphy.com/channel/frenchfibre01

 64. http://www.usajets.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=premiumporntrailers.com/girlfriendsfilms/

  http://k3concepts.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=premiumporntrailers.com/girlfriendsfilms/

 65. http://billboardlatinmusicawards.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=bestpornsites.club/

  http://shinkoku.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=bestpornsites.club/

 66. Our game hack tool is designed to obtain free unlimited resources in a quick and straightforward approach by following a couple of easy-to-follow steps. The process for getting free unlimited resources is really pretty straightforward if you follow our primary steps of utilizing our game hack online.

  https://www.ulule.com/head-basketball-hack-apkz/

 67. Howdy would you mind letting me know which hosting company you’re using? I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you recommend a good hosting provider at a honest price? Cheers, I appreciate it!

  http://www.webclap.com/php/jump.php?url=https://boostdomainrating.com

 68. http://colourcoded.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=premiumporntrailers.com/girlfriendsfilms/

  http://shorelinedivers.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=premiumporntrailers.com/girlfriendsfilms/

 69. http://www.tits-bigtits.com/cgi-bin/atx/out.cgi?id=202&trade=https://premiumporntrailers.com/biempire/

  https://www.gutscheinaffe.de/wp-content/plugins/AND-AntiBounce/redirector.php?url=https://premiumporntrailers.com/21sextreme/

 70. you’re really a good webmaster. The site loading speed is amazing. It seems that you’re doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterwork. you have done a magnificent job on this topic!

  https://historydb.date/wiki/Every_little_thing_You_Required_To_Understand_About_Home_Loans

 71. Are you need to run our first game hack apk tool today fully without any cost? Get extraordinary online cheat for infinite resources, with no human verification needed! By utilizing our 100 functioning game cheat you are going to beat the game easy! visit us today.

  https://issuu.com/episodechooseyourstory-hackapk

 72. Whats up this is somewhat of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

  https://www.instapaper.com/p/flavordraw6

 73. I have read a few good stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I wonder how much effort you put to create such a magnificent informative site.

  https://www.ted.com/profiles/25498955

 74. Thanks , I’ve recently been searching for info about this topic for ages and yours is the greatest I’ve discovered till now. But, what about the bottom line? Are you sure about the source?

  http://daf.csulb.edu/cgi-bin/rd.pl?u=https://www.bestkeyprice.com/buy/microsoft-windows-10-home-price/

 75. These offer a variety of sizes to choose from. There’s a Small Double, Large and Extra-Large wallet, though each you’ve got limited capacity.

  https://maps.google.rs/url?q=https://nrock.co.uk

 76. The Frio Insulin Cooling Cases are small bags or pouches which can be specially built to store insulin on travels. These little bags are convenient because they are able to keep insulin cold even in extreme heat.

  https://google.sh/url?q=https://nrock.co.uk

 77. Its actually a cool and useful piece of info. I am glad that you shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

  http://johareezauctions.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=http://theondecknews.com/

 78. I’m very happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

  http://www.sammraajindesign.com/

 79. you are really a good webmaster. The web site loading speed is amazing. It seems that you are doing any unique trick. Also, The contents are masterpiece. you’ve done a magnificent job on this topic!

  Source

 80. hey there and thank you for your info – I’ve certainly picked up something new from right here. I did however expertise a few technical issues using this website, as I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and can damage your quality score if ads and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my email and could look out for a lot more of your respective intriguing content. Ensure that you update this again soon..

  http://www.vreyrolinomit.com/

 81. Ai no campo site deixei uma página para você analisar. Todos que trabalham com marketing digital precisam descobrir isso.

  https://karendepaulanovo.blogspot.com/2021/02/hotgel.html

 82. The Frio Insulin Cooling Cases are small bags or pouches which are specially made to store insulin on travels. These little bags are convenient because they could keep insulin cold even yet in extreme heat.

  http://www.jctcfw.top/home.php?mod=space&uid=4544486&do=profile&from=space

 83. Frio cases have the exact temperature needed to keep in-use insulin alive, which is about 18 to 26 degrees Celsius. Remember that in-use insulin and the one not used are kept at different temperatures. Hence, this case is not as useful for storing insulin that hasn’t been used yet.

  http://warsipedia.com/Excellent_Mini_Fridge_Advice

 84. That’s cool! Actually I was a RN but now work for an EMR management firm in the Philippines with customers in Australia, UK and the US.

  https://outsourcedmedical.com/emr-management/

 85. Wow cuz this is excellent work! Congrats and keep it up.

  https://api5ctnetworkfly.edublogs.org/2021/01/17/the-boiler-tube-made-use-of-for-vapor-power-plant/

 86. That’s cool! Actually I was a RN but now work for an EMR management firm in the Philippines with customers in Australia, UK and the US.

  https://outsourcedmedical.com/emr-management/

 87. The Frio Insulin Cooling Cases are small bags or pouches that are specially designed to store insulin on travels. These little bags are convenient because they could keep insulin cold even in extreme heat.

  http://wiki.trumpchannel.org/index.php?title=High_Rated_Mini_Fridge_Help

 88. The Frio Insulin Cooling Cases are small bags or pouches which can be specially designed to store insulin on travels. These little bags are convenient because they are able to keep insulin cold even in extreme heat.

  http://p857.cn/home.php?mod=space&uid=10411&do=profile

 89. Whats up! I just wish to give a huge thumbs up for the great info you have got right here on this post. I can be coming back to your blog for more soon.

  http://www.X7wFVYZgcs.com/X7wFVYZgcs