Dấu ấn văn minh cổ xưa: Vì sao quần và ủng là các trang phục bị cấm dưới thời La Mã cổ đại?

Dấu ấn văn minh cổ xưa: Vì sao quần và ủng là các trang phục bị cấm dưới thời La Mã cổ đại?


Dấu ấn văn minh cổ xưa: Vì sao quần và ủng là các trang phục bị cấm dưới thời La Mã cổ đại?

Quần và ủng là các trang phục bị cấm dưới thời La Mã cổ đại – quần dài đã từng bị coi là một biểu tượng của sự man rợ đối với người La mã cổ đại. Điều kỳ lạ tưởng chừng khó tin này là có thật!


Nếu bạn sống ở La Mã cổ đại, bạn sẽ phải suy nghĩ hai lần trước khi mặc quần. Đối với người La Mã cổ đại, quần dài là biểu tượng rõ ràng nhất của sự man rợ và không một người đàn ông biết coi trọng danh dự nào muốn bị coi là mặc đồ của bọn man di mọi rợ (Barbarians). Thậm chí còn có một đạo luật nghiêm cấm mặc quần và đi ủng ở La Mã cổ đại.

OCAmAok

Quần và ủng (được gọi là ‘bracae’ trong tiếng Latin) gắn liền với những người man rợ hay cưỡi ngựa, bao gồm nhiều nhóm người Giéc Manh, chẳng hạn như Goths, Huns, Vikings và một số khác.

Thuật ngữ “Barbarian” hiện nay đã bị dùng sai khác đi. Trong thời hiện đại, chúng ta thường nói những người Barbarian là những người không được văn minh hay những người xấu. Nhưng ý nghĩa đầu tiên của từ “man rợ” này là không đề cập đến những hành vi xấu xa mà là những người không phải là người Hy Lạp hay không nói tiếng Hy Lạp.

Ovid, một nhà thơ La Mã sống trong thời trị vì của Augustus, khi gặp những ‘người man rợ’ mà ngày nay chính là người Tomis của Romania, ông đã viết: “Những người dù không nguy hiểm, nhưng trông rất ghê tởm, khi mặc áo da và quần dài che kín, và chỉ có mỗi khuôn mặt là thò ra ngoài.”

JBqTLIT

Một đạo luật từ năm 397 và sau đó là một điều khoản khác vào năm 399 sau CN đã cấm ngặt việc mặc quần và đi ủng ở thành Rome, viết rằng:

“Trong thành Rome, không ai được mặc quần hay đi ủng. Nếu bất kỳ người nào, sau khi ban hành Quy định này của Đấng Khoan dung của chúng ta, mà vẫn cố tình ăn mặc như vậy, thì sẽ bị trừng phạt vì vi phạm quy định pháp luật và trục xuất khỏi thành phố thiêng liêng của chúng ta (Codex Theodosianus, 14.10.3 [6 tháng 6, 399 SCN])”

Thủ lĩnh của Gaulish, Vercingetorix, mặc quần, đầu hàng Julius Caesar sau trận Alesia năm 52 TCN.

Susanne Elm, một nhà sử học thuộc Đại học California, Berkeley, người nghiên cứu mối quan hệ của La Mã với các bộ lạc phương bắc, nói: “Ảnh hưởng man rợ về cách ăn mặc là điều mà hoàng đế muốn kiểm soát, nhưng rồi các vệ sĩ của họ, cũng là những người mà họ tin tưởng, lại là những người Barbarian”

Việc cấm mặc quần dài và đi ủng là một nỗ lực trong tuyệt vọng để giữ cho hình ảnh La Mã trường tồn. Trong thời kỳ này, Đế chế La Mã đã trở thành một nơi pha trộn của nhiều truyền thống khác nhau, sau hàng trăm năm bành trướng và thôn tính văn hoá các dân tộc khác.

Tóc để dài và đồ trang sức sặc sỡ cũng nhanh chóng bị cấm như ủng và quần.

“Vào thế kỷ thứ năm và thứ sáu, đột nhiên cái gọi là cách ăn mặc man rợ, với áo có ống tay và quần dài như vậy, lại trở thành đồng phục chính thức của triều đình La Mã“. Giáo sư Kelly Olson, tác giả của cuốn “Nam tính và trang phục trong thời kỳ La Mã cổ đại“, nói: “Nếu bạn tới gần Hoàng đế, thì bạn nên mặc đồng phục như vậy. Các học giả vẫn chưa thể giải thích được điều đó đã xảy ra như thế nào: quần dài vốn bị cấm mặc bỗng lại trở thành trang phục bắt buộc trong triều đình La Mã“.

Điều này có thể được giải thích bởi thực tế là người La Mã cổ đại, vốn hoàn toàn chống lại quần dài và ủng, đã thay đổi thái độ của họ sau khi những người lính La mã tiến vào vùng Bắc u lạnh lẽo và nhận ra tác dụng tuyệt vời của quần áo ấm và ủng cao cổ khi trải qua những ngày đông giá rét.


Bình luận

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.

 1. Hi, I am Kamban, CEO of https://flatga.io/, an all-in-one webmaster software that provides website analytics, SEO, and monitoring tool specifically for agencies like you. You can also generate white-label PDF reports. Wondering if you would need our tool to keep track of your client websites, there is a 7 days free trial, then the plans start from just $5/month. Use coupon code “grow” to get 25% when you upgrade. Feel free to contact me if you need more details.

 2. It is called the battery surface.

  http://edu-mns.org.ua/wp-content/uploads/2019/10/definition-rolex-replica-cheap-rolex-inspired-for-sell-ebay.html

 3. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this web site. I am hoping the same high-grade site post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing abilities has inspired me to get my own website now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

  https://europa-road.eu/hu/traktor-szallitas.php

 4. Regards for all your efforts that you have put in this. very interesting information.

  http://www.stornobrzinol.com/

 5. Hi there, I hope you’re doing well.

  I handle influencer relations for LeggingsHut. Great to meet you!
  I stumbled across your account and thought your content would be perfect for us.
  If you feel we’d make a good fit, I’d love to invite you to our referral program.

  Use this link to visit, http://leggingscashteam.com

  Sincerely,
  Leggings Cash Team Judy

 6. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these second life authors and blogs

  http://blog.ialja.com/page/7/

 7. Hi there, I hope you’re doing well.

  I handle influencer relations for LeggingsHut. Great to meet you!
  I stumbled across your account and thought your content would be perfect for us.
  If you feel we’d make a good fit, I’d love to invite you to our referral program.

  Use this link to visit, http://leggingscashteam.com

  Sincerely,
  Leggings Cash Team Judy

 8. 857893 898258Typically I do not read article on blogs, nevertheless I wish to say that this write-up quite forced me to take a look at and do so! Your writing taste has been amazed me. Thanks, quite wonderful post. 944471

 9. 513941 229493Hey! Do you know if they make any plugins to help with SEO? Im trying to get my weblog to rank for some targeted keywords but Im not seeing very excellent outcomes. Should you know of any please share. Thanks! 299568

 10. Hello,

  My Name is Ash and I Run Tech Know Space https://techknowspace.com We are your Premium GO-TO Service Centre for All Logic Board & Mainboard Repair

  When other shops say “it can’t be fixed” WE CAN HELP!

  ALL iPHONE 8 & NEWER
  BACK GLASS REPAIR – 1 HOUR

  Devices We Repair
  Audio Devices Audio Device Repair

  Bluetooth Speakers – Headphones – iPod Touch
  Computers All Computer Repair

  All Brands & Models – Custom Built – PC & Mac
  Game Consoles Game Console Repair

  PS4 – XBox One – Nintendo Switch
  Laptops All Laptop Repair

  All Brands & Models – Acer, Asus, Compaq, Dell, HP, Lenovo, Toshiba
  MacBooks All MacBook Repair

  All Series & Models – Air, Classic, Pro
  Phones All Phone Repair

  All Brands & Models – BlackBerry, Huawei, iPhone, LG, OnePlus, Samsung, Sony
  Smart Watches Apple Watch Repair

  Apple Watch – Samsung Gear – Moto 360
  Tablets All Tablet Repair

  All Brands & Models – iPad, Lenovo Yoga, Microsoft Surface, Samsung Tab

  Drone Repair

  Call us and tell us your issues today!

  Toll Free: (888) 938-8893
  https://techknowspace.com

  Ash Mansukhani
  [email protected]

 11. I was wondering if you have a need for CATERING SERVICES.

  We are offering free FOOD SERVICES.

  Check us out at https://www.instagram.com/baesidegrill/ or call / text 416-670-1862

  Email us at [email protected] and try us out!

  Thanks,
  Bindiya

  ——-

  Report any unsolicited messages
  http://help.instagram.com/contact/383679321740945?helpref=page_content

 12. I wanted to thank you for this very good read!! I absolutely loved every bit of it. I have you bookmarked to look at new stuff you post?

  http://www.X7wFVYZgcs.com/X7wFVYZgcs

 13. Monthly update for marketers business hub of  reviews of paid and free business promotion software and home made natural health remedies!Please hit the unsubscribe button below to be taken off this monthly notification list or you can subscribe to recieve follow up material  when you arrive on our main blog page of free and low cost marketing programs for online businesses HERE IS THE LINK https://bit.ly/3nxq44b

 14. Help save people of albinism from the cruelties of local witchdoctors in Guinea, by sharing , donating or bring forth your expertise.
  Your hand makes a huge difference.
  http://bit.ly/go-fundme-campaign

 15. Good afternoon, I was just visiting your site and submitted this message via your contact form. The feedback page on your site sends you these messages via email which is the reason you are reading through my message right now right? This is the most important accomplishment with any kind of advertising, making people actually READ your advertisement and that’s exactly what I just accomplished with you! If you have an ad message you would like to blast out to millions of websites via their contact forms in the US or to any country worldwide send me a quick note now, I can even focus on your required niches and my prices are super low. Write a reply here: [email protected]

 16. Hello,
  Do you want to bring more customers to your business?
  We are a team of SEO Specialists that can help you with that.
  Our seo packages start at 150$ per month.

  Monthly SEO packages:
  Complete diversity of LINKS, SOCIAL JUICE & ANCHOR TEXTS.

  Regular link building (HIGH DA/PA .edu .gov .org backlinks) – 150$/month

  SILVER: 300$/month – Check here -> https://bit.ly/2UOxuUM https://bit.ly/3flffQk https://bit.ly/2HmxZ5z <-

  You can find the service here: https://www.fiverr.com/v_fourfiveone/deliver-monthly-seo-packages

  High QUALITY Personal Blog Network permanent posts:
  100% Unique & Hand Written Content.

  25 BLOG Posts: 200$
  50 BLOG Posts: 380$
  75 BLOG Posts: 550$

  You can find the service here: https://www.fiverr.com/v_fourfiveone/build-high-quality-pbn-links-with-high-da-and-pa

  SEO articles.
  100% Unique & Hand Written.

  500 words – 10$
  1000 words – 20$
  1500 words – 30$
  2000 words – 40$
  2500 words – 50$
  3000 words – 60$
  3500 words – 70$
  4000 words – 80$
  4500 words – 90$
  5000 words – 100$

  We have ranked many businesses over the time, how about you being our next success project?

  **************************

  Or if you simply want to send this type of message to thousands of websites, maybe you have something for sale, we can help you with that and its only 10$ per campaign.
  Just throw us an email at [email protected] and we will take care of everything!

  **************************

  Facebook: https://www.facebook.com/irankdotdigital
  Twitter: https://twitter.com/irankdotdigital
  Instagram: https://www.instagram.com/irankdotdigital

 17. Subject: YOUR business has a REFUND in the Visa, MasterCard $5.54b Settlement

  Greetings Business Owner,

  2020 has been especially hard for businesses. Your refund settlement will help!

  Did you accept Visa and MasterCard at any time from January 1, 2004, and January 25, 2019?

  If you answered YES, keep reading!

  Visa & MasterCard $5.54b Interchange Settlement

  All merchants in the US that accepted Visa and/or MasterCard debit and credit cards for the 15 years from January 1, 2004 – January 25, 2019, are eligible.

  Merchants paid excessive fees to accept Visa and MasterCard cards because Visa and MasterCard, individually, and together with their respective member banks, violated the antitrust laws.

  This is not about your bank or merchant service; this is about Visa and MasterCard.

  How much will I get?

  It will depend on how many of the years you were in business and the dollar amount you processed.

  How do I know this is true?

  https://bit.ly/PaymentCardSettlement

  Here is a quick video that explains everything.

  https://bit.ly/3gGPcDV

  You have to Opt-In or Do Nothing – Get Nothing!

  We do all the work; we have the lawyers in place, and we will get you your maximum refund!

  READY TO SIGN UP :

  https://bit.ly/3776ln4

  Book a 15 min. phone call!

  (please add your phone number in comments area)

  https://bit.ly/visamcrefund4u

  Chris Kailas
  732 693 6417
  [email protected]
  Website – https://creditcardrefundforyou.com/

  Click here for a short video that explains the settlement!

 18. I came across your website after searching for companies who are looking for new ways to generate traffic.

  We wanted to partner up with you and allow you to experience the newest AI video creation platform that can easily 4x your site visitors.

  INITIATE.AI simply turns your written articles/content into videos INSTANTLY! You can see an example video by clicking here

  Imagine generating 450% MORE IMPRESSIONS from your customers by creating engaging videos.

  It’s totally free, and all I ask in return is that you provide feedback.

  You can sign up at www.app.initiate.ai/signup and get started now.

  Or can you shoot me a quick email for a brief demo!

  Cheers,
  Jonathan
  INITIATE.AI – Video Creation Platform

 19. Hey there, I just found your site, quick question…

  My name’s Eric, I found mystown.com after doing a quick search – you showed up near the top of the rankings, so whatever you’re doing for SEO, looks like it’s working well.

  So here’s my question – what happens AFTER someone lands on your site? Anything?

  Research tells us at least 70% of the people who find your site, after a quick once-over, they disappear… forever.

  That means that all the work and effort you put into getting them to show up, goes down the tubes.

  Why would you want all that good work – and the great site you’ve built – go to waste?

  Because the odds are they’ll just skip over calling or even grabbing their phone, leaving you high and dry.

  But here’s a thought… what if you could make it super-simple for someone to raise their hand, say, “okay, let’s talk” without requiring them to even pull their cell phone from their pocket?

  You can – thanks to revolutionary new software that can literally make that first call happen NOW.

  Talk With Web Visitor is a software widget that sits on your site, ready and waiting to capture any visitor’s Name, Email address and Phone Number. It lets you know IMMEDIATELY – so that you can talk to that lead while they’re still there at your site.

  You know, strike when the iron’s hot!

  CLICK HERE http://www.talkwithcustomer.com to try out a Live Demo with Talk With Web Visitor now to see exactly how it works.

  When targeting leads, you HAVE to act fast – the difference between contacting someone within 5 minutes versus 30 minutes later is huge – like 100 times better!

  That’s why you should check out our new SMS Text With Lead feature as well… once you’ve captured the phone number of the website visitor, you can automatically kick off a text message (SMS) conversation with them.

  Imagine how powerful this could be – even if they don’t take you up on your offer immediately, you can stay in touch with them using text messages to make new offers, provide links to great content, and build your credibility.

  Just this alone could be a game changer to make your website even more effective.

  Strike when the iron’s hot!

  CLICK HERE http://www.talkwithcustomer.com to learn more about everything Talk With Web Visitor can do for your business – you’ll be amazed.

  Thanks and keep up the great work!

  Eric
  PS: Talk With Web Visitor offers a FREE 14 days trial – you could be converting up to 100x more leads immediately!
  It even includes International Long Distance Calling.
  Stop wasting money chasing eyeballs that don’t turn into paying customers.
  CLICK HERE http://www.talkwithcustomer.com to try Talk With Web Visitor now.

  If you’d like to unsubscribe click here http://talkwithcustomer.com/unsubscribe.aspx?d=mystown.com

 20. As I website owner I believe the content here is really wonderful, thanks for your efforts.

  http://www.zortilonrel.com/

 21. Hello,

  Did you know?

  – Viewers retain 95% of a message when they watch it in a video compared to 10% when reading it in text.

  My name is Tara, and I am the founder of VidYourBiz. I’ll get straight to the point because I know your time is valuable. It is evident video is king when it comes to delivering content (of any kind) to your audience, and that’s why I am contacting you today.

  My Agency, VidYourBiz, specializes in creating unique professional videos (for all business types). Just take a couple minutes of your time when you can and check out our services- you’ll see just what kind of video production we can do for you, that we can do it quickly, and economically…

  Reply me back for some samples, pricing, or just to say hi!

  All The Best,
  Tara Campbell
  [email protected]/
  VidYourBiz

 22. Is your company fully virtual yet? Corona has changed the World; use the Engajer platform to improve your marketing, sales, and customer support. Normally thousands of dollars, now reduced down to two plans of $49 / mo or $150 / mo for the next 1,000 signups. Signup here: https://bit.ly/engajer-pricing

 23. Do you want more people to visit your website? Get hundreds of people who are ready to buy sent directly to your website. Boost revenues fast. Start seeing results in as little as 48 hours. To get details Check out: https://bit.ly/more-website-visits

 24. Outsource your graphic design, presentation / layout, video content, social media or advertising work to us.
  We are a creative graphics and video content specialist focusing on visual content for your social media. Increase your customer contacts and engagement by at least 200%+ with our low cost plans and options.

  We are an Award Winning dedicated social media manager and video content producer. We are Melbourne based and serving clients worldwide.

  Reply to for a quick chat: [email protected]

 25. Boda Medical USA would like to present the 5-Ply KN95 Mask- Visit website https://bit.ly/bodamedicalusa for more information. Or Use Coupon Code ‘PRO10’ for 10% additional discount with free ground shipping from US warehouse directly.