Những thói quen khác biệt tạo nên thiên tài Albert Einstein

Những thói quen khác biệt tạo nên thiên tài Albert Einstein


Nhiều thói quen như chợp mắt một giây, đi dạo hàng ngày, ăn mì Ý có thể đóng vai trò quan trọng giúp nhà bác học Albert Einstein tư duy.


Ngủ 10 tiếng mỗi ngày và chợp mắt một giây

Giấc ngủ tốt cho não bộ và Einstein làm theo lời khuyên này tốt hơn bất cứ ai, theo BBC. Ông ngủ ít nhất 10 tiếng mỗi ngày, gần gấp rưỡi thời gian ngủ trung bình của người Mỹ ngày nay (6,8 tiếng). Nhà văn John Steinbeck từng nói: “Một kinh nghiệm phổ biến là vấn đề khó tối hôm trước sẽ được giải quyết vào sáng hôm sau sau khi ngủ đủ giấc”.

Nhiều thành tựu vĩ đại nhất trong lịch sử loài người, bao gồm bảng tuần hoàn, cấu trúc ADN và thuyết tương đối hẹp của Einstein, được cho là ra đời khi các nhà nghiên cứu ở trạng thái vô thức. Einstein nảy ra ý nghĩ về thuyết tương đối hẹp khi đang mơ về những con bò bị giật điện.

Năm 2004, các nhà khoa học ở Đại học Lubeck, Đức, kiểm tra ảnh hưởng của giấc ngủ bằng một thí nghiệm đơn giản. Đầu tiên, họ hướng dẫn tình nguyện viên chơi một trò chơi số. Phần lớn tình nguyện viên dần thông thạo cách chơi thông qua thực hành, nhưng cách nhanh nhất để chơi tốt hơn là tìm ra luật chơi ẩn. Khi các sinh viên được kiểm tra lại sau 8 tiếng, những người được ngủ có khả năng tìm ra luật chơi nhanh hơn gấp đôi so với những người thức trắng.

Khi chúng ta chìm vào giấc ngủ, bộ não tiến vào một chuỗi chu kỳ. Cứ sau 90-120 phút, bộ não lại trải qua các trạng thái ngủ chập chờn, ngủ sâu giấc và giai đoạn gắn liền với giấc mơ gọi là Mắt cử động nhanh (Rapid Eye Movement – REM). REM được cho là đóng vai trò hàng đầu trong hoạt động học hỏi và ghi nhớ. Nhưng các nhà khoa học vẫn còn nhiều điều chưa hiểu rõ. “Giấc ngủ phi REM vẫn còn là một bí ẩn, chúng ta dành khoảng 60% ban đêm cho loại giấc ngủ này”, Stuart Fogel, nhà khoa học thần kinh ở Đại học Ottawa, cho biết.

Những thói quen khác biệt tạo nên thiên tài Albert Einstein

Einstein ngủ ít nhất 10 tiếng mỗi ngày. (Ảnh: BBC).

Giấc ngủ phi REM có đặc trưng là những đợt hoạt động não nhanh gọi là cột ngủ (spindle event) bởi đường zigzag hình cột của sóng não khi đo điện não đồ. Một giấc ngủ đêm bình thường sẽ bao gồm hàng nghìn cột ngủ kiểu này, mỗi cột ngủ kéo dài không quá vài giây. “Đây thực sự là cánh cổng dẫn tới các giai đoạn ngủ. Bạn càng ngủ nhiều, bạn sẽ càng có nhiều cột ngủ”, Fogel nói.

Các cột ngủ bắt đầu với sự trào năng lượng điện bắn ra nhanh từ các cấu trúc sâu trong bộ não. Thủ phạm chính là đồi não, một vùng hình oval đóng vai trò như”trung tâm chuyển đổi” chủ chốt của bộ não, truyền tín hiệu cảm giác theo đúng hướng. Khi chúng ta ngủ, nó đóng vai trò như một nút bịt tai bên trong, chặn thông tin bên ngoài để duy trì giấc ngủ. Trong khi cột ngủ diễn ra, năng lượng dâng trào di chuyển đến bề mặt não, sau đó quay trở lại, tạo thành một vòng hoàn chỉnh.

Những người có nhiều cột ngủ hơn thường có trí thông minh mềm (fluid intelligence) cao hơn. Trí thông minh mềm là khả năng giải quyết vấn đề mới, sử dụng tư duy logic trong các tình huống mới và nhận biết mô hình. Đây là những việc Einstein làm rất giỏi. “Những việc đó dường như không liên quan đến các loại trí thông minh khác như khả năng ghi nhớ hiện thực và con số mà chuyên về kỹ năng suy luận”, Fogel cho biết. Điều này có thể giúp giải thích sự coi thường của Einstein đối với giáo dục chính quy và lời khuyên “không bao giờ ghi nhớ bất cứ thứ gì bạn có thể tra cứu”.

Dù bạn càng ngủ nhiều thì cột ngủ càng nhiều, ngủ nhiều hơn không hẳn là có lợi. Tuy nhiên, một nghiên cứu gần đây cho thấy giấc ngủ ban đêm ở phụ nữ và ngủ trưa ở đàn ông có thể cải thiện kỹ năng suy luận và giải quyết vấn đề. Việc tăng cường trí thông minh thường được liên hệ với sự xuất hiện của các cột ngủ.

Các nhà khoa học chưa rõ tại sao cột ngủ lại hữu ích, nhưng Fogel cho rằng nó có thể liên quan đến những vùng được kích hoạt. “Chúng tôi nhận thấy chính những vùng sản sinh cột ngủ là đồi não và vỏ não, hỗ trợ khả năng giải quyết vấn đề và áp dụng tư duy logic trong tình huống mới”, Fogel chia sẻ.

Einstein cũng chợp mắt thường xuyên. Theo lưu truyền, để đảm bảo không ngủ quá giấc, Einstein ngả lưng trên ghế bành, trên tay cầm một chiếc thìa và đặt một chiếc đĩa kim loại đặt ngay bên dưới. Ông để bản thân chợp mắt trong một giây và khi chiếc thìa tuột khỏi tay, âm thanh thìa rơi lên đĩa kim loại sẽ đánh thức ông dậy.

Đi dạo hàng ngày

Thói quen đi dạo hàng ngày rất quan trọng đối với Einstein. Khi làm việc ở Đại học Princeton, New Jersey, ông thường đi 2,5 km tới đó và đi bộ về. Ông nối tiếp những nhà bác học cần mẫn đi bộ khác như Darwin, người đi bộ 45 phút ba lần mỗi ngày.

Thói quen trên không chỉ tốt cho sức khỏe, có nhiều bằng chứng cho thấy đi dạo có thể tăng cường trí nhớ, tính sáng tạo và khả năng giải quyết vấn đề.

Đi dạo làm bộ não xao lãng khỏi những công việc mang tính trí não nhiều hơn, buộc bộ não tập trung vào từng bước chân để không bị ngã. Đây là hiện tượng”giảm hoạt động chức năng tạm thời ở một số bộ phận não” (transient hypofrontality), đặc biệt là thùy trán liên quan đến những quá trình cao cấp hơn như ghi nhớ, đánh giá và ngôn ngữ.

Bằng cách giảm bớt hoạt động, bộ não áp dụng một kiểu tư duy hoàn toàn khác, dẫn đến những nhận thức mà bạn không thể nghĩ ra khi ngồi ở bàn làm việc.

Hút tẩu thuốc

Ngày nay, nhiều nguy cơ đối với sức khỏe khi hút thuốc được biết tới rộng rãi, do đó đây không phải là một thói quen nên duy trì. Nhưng Einstein nghiện hút tẩu thuốc nặng. Ông thường đi quanh sân trường với khói thuốc bốc lên từ tẩu. Ông nổi tiếng thích hút thuốc và tin rằng thói quen này “góp phần mang lại sự bình tĩnh và đánh giá khách quan trong mọi việc”. Ông thậm chí nhặt đầu mẩu thuốc trên phố và nhét vào chiếc tẩu của ông.

sFV5ztT

Nhà vật lý nghiện hút thuốc nặng. (Ảnh: SPL).

Theo cách biện minh của Einstein, thuốc lá không liên quan đến ung thư phổi và những bệnh khác. Mãi đến năm 1962, 7 năm sau khi ông chết, mối liên hệ giữa thuốc lá và các loại bệnh mới được công bố rộng rãi.

Hút thuốc ngăn cản sự hình thành tế bào não, làm mỏng vỏ não (phần vỏ ngoài có nếp nhăn chịu trách nhiệm về ý thức) và khiến não thiếu oxy.

Một phân tích trên 20.000 thanh thiếu niên ở Mỹ, theo dõi các thói quen và sức khỏe của tình nguyện viên trong 15 năm, phát hiện bất kể tuổi tác, chủng tộc hay trình độ giáo dục, những đứa trẻ thông minh hơn hút thuốc nhiều hơn và thường xuyên hơn phần lớn mọi người. Các nhà khoa học chưa rõ tại sao, dù điều này không đúng ở mọi nơi. Tại Anh, những người hút thuốc thường có IQ thấp.

Ăn mỳ Ý

Einstein từng đùa những thứ ông thích về Italy là “mỳ Ý và nhà toán học Levi-Civita”. Dù carbohydrate không có lợi cho sức khỏe, Einstein đã lựa chọn đúng. Bộ não tiêu tốn 20% năng lượng của cơ thể dù chỉ chiếm 2% trọng lượng toàn thân. Einstein thậm chí có thể cần ít năng lượng hơn bởi bộ não của ông chỉ nặng 1.230 g so với mức trung bình khoảng 1.400 g. Tương tự phần còn lại của cơ thể, bộ não ưa chuộng các loại đường đơn giản như glucose, có thể chuyển thành carbonhydrate. Các nơ-ron cần một nguồn cung cấp gần như liên tục và chỉ chấp nhận nguồn năng lượng khác khi thực sự không còn lựa chọn nào.

Dù ưa đường, bộ não không có cách lưu trữ năng lượng, do đó khi lượng đường máu giảm, nó sẽ nhanh chóng dùng hết năng lượng. “Cơ thể có thể giải phóng một phần nguồn dự trữ glycogen (hình thức lưu trữ của glucose và carbohydrate (CHO) ở động vật và con người bằng cách tiết ra hormone gây stress như cortisol, nhưng quá trình này có nhiều tác dụng phụ”, Leigh Gibson, giảng viên tâm sinh lý ở Đại học Roehampton, cho biết.

Các tác dụng phụ bao gồm cảm giác khó tập trung và mơ hồ khi bỏ bữa. Một nghiên cứu phát hiện những người có chế độ ăn ít carbonhydrate phản ứng chậm hơn và giảm trí nhớ không gian dù chỉ trong ngắn hạn. Sau vài tuần, bộ não sẽ thích ứng với việc lấy năng lượng từ các nguồn khác như protein.

Đường có thể tăng năng lượng cho bộ não, nhưng ăn quá nhiều mỳ Ý không phải ý hay. “Thông thường, có bằng chứng chỉ ra khoảng 25g carbonhydrate rất có ích, nhưng một lượng lớn gấp đôi, tương ứng với khoảng 37 sợi mỳ, có thể ảnh hưởng đến khả năng tư duy”, Gibson nói.

Không đi tất

Ông có thói quen không đi tất. (Ảnh: BBC).

Không danh sách nào về những thói quen kỳ lạ của Einstein không đề cập tới sự cáu giận của ông đối với những đôi tất. “Khi anh còn trẻ, anh phát hiện ngón chân cái của mình luôn để lại một lỗ thủng trên tất. Vì thế anh ngừng đi tất”, Einstein viết trong một bức thư gửi cho em họ và sau này là vợ ông, Elsa. Vào cuối đời, khi không thể tìm thấy dép sandal của mình, ông đi luôn giày xỏ quai của Elsa.

Bề ngoài xuề xòa không mang lại bất kỳ lợi ích nào cho Einstein. Chưa có bất kỳ nghiên cứu nào xem xét trực tiếp ảnh hưởng của việc không đi tất, nhưng thay đổi trang phục thường ngày thay vì quần áo trang trọng hơn, gắn liền với kết quả kém trong các bài kiểm tra tư duy trừu tượng.


Bình luận

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.

 1. Greetings! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog post or vice-versa? My website covers a lot of the same topics as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you happen to be interested feel free to send me an email. I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!

  http://www.sicipiscine.it/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=821666

 2. Today we are pretty pleased to say that we’ve finally developed the best game hack that will help you to obtain infinite resources 100 free. Our hack is certainly the right solution for you and we are quite certain in that!

  https://issuu.com/block-strike-hack-apkz

 3. Good site you’ve got here.. Itís hard to find high-quality writing like yours nowadays. I seriously appreciate individuals like you! Take care!!

  http://bookmarkswing.com/story9205382/online-poker-tournament-merits

 4. Thank you a lot for sharing this with all of us you actually understand what you’re speaking approximately! Bookmarked. Please additionally discuss with my website =). We could have a link alternate agreement among us!

  http://ctor.com.ua/user/lyrecare48/

 5. I’m not sure where you are getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for great information I was looking for this information for my mission.

  https://zenwriting.net/officeeye8/windows-10-home-price-low-with-warranty

 6. Having read this I believed it was extremely informative. I appreciate you spending some time and energy to put this article together. I once again find myself spending way too much time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!

  https://lynxunit84.werite.net/post/2021/02/02/Hydrotherapy-And-Joint-Pain-Is-It-A-Remedy-For-Your-Situation

 7. Hello there! I just would like to give you a huge thumbs up for the great info you’ve got here on this post. I’ll be returning to your website for more soon.

  http://www.med.uz/bitrix/rk.php?goto=https://orcid.org/0000-0003-4644-374X

 8. Encontre as Melhores Ofertas e Cupons no Os10Melhor. Reunimos promoções de Smartphones, TVs, Moda e muito mais. O menor preço nas melhores lojas.

  https://t.me/s/os10melhores

 9. Hi there I am so grateful I found your site, I really found you by error, while I was looking on Askjeeve for something else, Anyhow I am here now and would just like to say many thanks for a fantastic post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the minute but I have book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the excellent job.

  http://nanos.jp/jmp?url=https://insurancelead.net

 10. Your manner of addressin this topic is both terrific and also inspiring.

  https://www.sfweekly.com/uncategorized/best-cbd-oil-for-dogs-in-2019-cbd-oil-for-pets-reviews/

 11. Spot on with this write-up, I truly feel this amazing site needs much more attention. Iíll probably be returning to read through more, thanks for the information!

  http://socialnetworkadsinfo.com/story7349936/the-benefits-of-playing-in-a-pitonshire-casino

 12. Of course, what a fantastic website and revealing posts, I definitely will bookmark your site.Best Regards!

  http://www.sammraajindesign.com/

 13. Iím amazed, I must say. Seldom do I encounter a blog thatís both educative and entertaining, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The issue is something not enough men and women are speaking intelligently about. I’m very happy that I came across this in my hunt for something relating to this.

  http://pastapacket47.bravesites.com/entries/general/how-issue-gambling-affects-you

 14. Have you ever thought about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and all. However imagine if you added some great images or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and videos, this site could undeniably be one of the most beneficial in its niche. Amazing blog!

  www.payshope.com

 15. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is fantastic blog. A fantastic read. I will definitely be back.

  http://www.vreyrolinomit.com/

 16. Thank you for sharing this well put together webpage.

  http://wldsuggestseix.bravesites.com/entries/general/what-s-using-ferritic-stainless-steel

 17. Hi-ya, excellent webpage you’ve got here.

  http://www.4mark.net/story/3110706/steel-pipeline-standard-and-line-steel-pipeline-products

 18. You need to be a part of a contest for one of the highest quality sites on the web. I am going to recommend this web site!

  https://myspace.com/trickraven8

 19. Great post.. Especially, for those of us who have ever worked in a call center doing inbound sales calls!

  https://clarkstaff.com/services/inbound-sales/

 20. Very good info. Lucky me I recently found your blog by accident (stumbleupon). I have saved it for later!

  https://lynnemctaggart.com/forum/members/timerbat4/activity/467293/

 21. You are so awesome! I don’t suppose I’ve truly read through anything like that before. So great to discover another person with a few original thoughts on this subject. Really.. thanks for starting this up. This website is one thing that’s needed on the web, someone with a little originality!

  http://haiamerika.com/author/gripspike13/

 22. After going over a number of the blog posts on your web site, I really appreciate your way of blogging. I book marked it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Please visit my website too and tell me what you think.

  https://pbase.com/topics/salthedge3/how_does_a_casino_work

 23. http://nutrendsxpo.us/__media__/js/netsoltrademark.php?d=bestpornsites.club/

  http://beautytherapy.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=bestpornsites.club/

 24. http://topnewportmall.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=bestpornsites.club/

  http://58kt.com/sns/link.php?url=https://bestpornsites.club/

 25. This is a topic that’s near to my heart… Best wishes! Where are your contact details though?

  https://tinyurl.com/kzhqke83

 26. A motivating discussion is worth comment. I think that you need to write more about this subject matter, it may not be a taboo matter but typically people do not talk about these topics. To the next! Best wishes!!

  https://peckstokes315.livejournal.com/profile

 27. When I initially commented I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I receive 4 emails with the same comment. Perhaps there is a means you can remove me from that service? Many thanks!

  https://www.openlearning.com/u/quailmist47/blog/GreatTipsAboutChineseKeno

 28. What i do not realize is if truth be told how you are no longer really much more smartly-preferred than you may be now. You are so intelligent. You know therefore considerably in the case of this subject, produced me individually believe it from so many numerous angles. Its like women and men are not fascinated unless it’s something to do with Lady gaga! Your personal stuffs great. At all times maintain it up!

  https://www.sriannamalaiastrology.com/

 29. sayfanıza emek harcayarak sabır içinde beklemeniz gerekmektedir. Sayfanızın düzenine dikkat ederek, doğru kitleye hitap edip onların dikkatini çekmeniz takipçi kazanmanıza fayda sağlayacaktır.

  https://trmedya.co/

 30. « Definitely believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the web the simplest thing tobe aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they just don’t know about.You managed to hit the nail upon the top and definedout the whole thing without having side-effects , people can take a signal.Will likely be back to get more. Thanks »

  https://cheapdumpster.wordpress.com/2021/02/09/cheap-dumpster-rental-and-budget-dumpster-rental/

 31. Specifically the sort of web content that enriches the web. Thanks!

  https://www.laweekly.com/5-best-cbd-oil-companies-to-buy-from-in-2019/

 32. I love reading a post that will make people think. Also, many thanks for allowing me to comment!

  http://www.X7wFVYZgcs.com/X7wFVYZgcs

 33. https://saveyoursite.win/story.php?title=tips-for-playing-the-joker-seven-slot-machine-in-a-casino#discuss

 34. This site was… how do I say it? Relevant!! Finally I’ve found something that helped me. Thanks a lot!

  http://www.orenwiki.ru/index.php?title=Types_of_Tournament_And_Invitee_Cards_inTCG

 35. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a co-worker who was doing a little homework on this. And he in fact ordered me lunch simply because I discovered it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to talk about this issue here on your blog.

  http://thenannypool.com/members/rakepaper88/activity/177405/

 36. I was very pleased to find this website. I wanted to thank you for ones time due to this wonderful read!! I definitely liked every little bit of it and i also have you bookmarked to check out new things on your site.

  https://intensedebate.com/people/molepen79

 37. You’re so cool! I do not think I’ve truly read through something like that before. So nice to discover somebody with original thoughts on this issue. Seriously.. thanks for starting this up. This website is one thing that’s needed on the web, someone with some originality!

  http://adamtibbs.com/elgg2/blog/view/791289/is-trigger-point-massage-therapy-safe-for-everybody

 38. I챠m impressed, I have to admit. Seldom do I come across a blog that챠s equally educative and interesting, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The problem is an issue that too few folks are speaking intelligently about. Now i’m very happy I stumbled across this in my hunt for something concerning this.

  https://www.blackplanet.com/silverdance99/message/23061233

 39. Right here is the right site for everyone who hopes to find out about this topic. You understand so much its almost hard to argue with you (not that I personally will need toÖHaHa). You certainly put a fresh spin on a subject which has been written about for decades. Great stuff, just excellent!

  https://bookmarking.win/story.php?title=how-to-get-out-if-a-internet-casino-analysis-is-reliable#discuss

 40. https://pps.asureforce.net/Redirect.aspx?PunchTime=&LoginId=&LogoffReason=&redirecturl=https://www.tripline.net/e7ccpng986/

 41. This is a really good tip especially to those fresh to the blogosphere. Simple but very accurate infoÖ Thank you for sharing this one. A must read post!

  http://www.023wst.com/home.php?mod=space&uid=930359

 42. Not many authors with appropriate understanding of the subjects they blog about.

  https://www.sfweekly.com/sponsored/cbd-dog-treats-cbd-for-pets-the-ultimate-guide-for-pet-owners/

 43. I’m very happy to find this web site. I wanted to thank you for ones time due to this wonderful read!! I definitely loved every bit of it and i also have you book-marked to see new information in your web site.

  http://bookmarkshq.com/story8917823/tips-on-how-to-increase-the-exhilaration-regarding-slot-machine-game-machines

 44. This excellent website definitely has all of the information and facts I needed about this subject and didnít know who to ask.

  http://palz.one/index.php?title=Have_fun_with_Slots_Wisely__Ways_to_Reduce_Your_House_Advantage

 45. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is fantastic blog. A great read. I’ll definitely be back.

  http://jakarta.sangsanguniv.com/members/strawjumper7/activity/226018/

 46. You should be a part of a contest for one of the most useful sites online. I will highly recommend this web site!

  http://saumyaskinclinic.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=310483

 47. Great post. I am going through many of these issues as well..

  http://polimentosroberto.com.br/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=2015673

 48. If you like reading a blog, what kind of interesting things that make you like that blog? Give me your favorite blog links too..

  https://twitter.com/straininfoonli1

 49. http://noreferer.net/?url=http://fernandozywr968.wpsuo.com/the-ultimate-glossary-of-terms-about-meogtwigeomjeung

 50. This is the perfect site for anybody who would like to understand this topic. You know a whole lot its almost tough to argue with you (not that I really would want to횜HaHa). You certainly put a new spin on a topic that has been written about for years. Great stuff, just excellent!

  http://ryde.jacobbeasley.com/members/chairbirth8/activity/377797/

 51. Hello there, You have done an incredible job. I will definitely digg it and in my view suggest to my friends. I am sure they will be benefited from this website.

  https://qse-academy.com/

 52. Iím amazed, I must say. Seldom do I encounter a blog thatís equally educative and amusing, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The issue is something which too few people are speaking intelligently about. I am very happy I came across this in my hunt for something relating to this.

  http://www.video-bookmark.com/user/u9eugqz059

 53. Good post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon everyday. It will always be exciting to read through articles from other writers and use something from their web sites.

  http://bookmarkspring.com/story2088911/cause-point-therapy

 54. Hi there! I could have sworn Iíve been to this website before but after looking at some of the posts I realized itís new to me. Nonetheless, Iím definitely pleased I came across it and Iíll be book-marking it and checking back regularly!

  https://olmoscity.uz/user/x3folwi764

 55. Hi, I do believe this is a great website. I stumbledupon it 😉 I may return yet again since I book-marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide others.

  http://www.nofundme.net/members/roadsyrup04/activity/18004/

 56. May I just say what a comfort to uncover somebody that really understands what they are talking about on the net. You certainly understand how to bring a problem to light and make it important. A lot more people ought to read this and understand this side of your story. I can’t believe you aren’t more popular because you certainly possess the gift.

  http://www.video-bookmark.com/user/l5djsou422

 57. Excellent web site you have here.. Itís difficult to find excellent writing like yours nowadays. I seriously appreciate individuals like you! Take care!!

  https://meet-wiki.win/index.php/The_Most_Common_Complaints_About_제주출장마사지,_and_Why_They’re_Bunk

 58. My brother suggested I may like this blog. He was once totally right. This submit truly made my day. You cann’t believe simply how a lot time I had spent for this info! Thank you!

  http://cse.google.com.tj/url?q=https://www.win10productkey.com

 59. http://4thebank.biz/__media__/js/netsoltrademark.php?d=aulaporn.com/best-premium-porn-sites

  http://fpmiller.info/__media__/js/netsoltrademark.php?d=aulaporn.com/best-premium-porn-sites

 60. What i do not understood is in truth how you are not actually a lot more well-preferred than you might be now. You’re very intelligent. You know thus considerably when it comes to this matter, produced me individually believe it from numerous various angles. Its like men and women aren’t interested except it is one thing to do with Woman gaga! Your individual stuffs outstanding. All the time care for it up!

  https://cse.google.co.jp/url?q=https://www.amazon.com/Wild-Willies-Cool-Mint-Beard/dp/B017JIWRE2

 61. http://edenbridgehomes.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=aulaporn.com/best-premium-porn-sites

  http://bestarinet.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=aulaporn.com/best-premium-porn-sites

 62. http://www.sa-live.com/merror.html?errortype=1&url=https://tituslojk805.tumblr.com/post/635303522524708865/from-around-the-web-20-fabulous-infographics

 63. http://shawn-crapo.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=aulaporn.com/best-premium-porn-sites

  http://www.19angels.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=aulaporn.com/best-premium-porn-sites

 64. I’m really enjoying the design and layout of your site. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Great work!

  https://playtube.pk/watch?v=yi-LsSEhjW0

 65. I needed to draft you this little note so as to say thanks the moment again with your pleasant concepts you’ve documented in this article. It was certainly incredibly open-handed with you to supply publicly what exactly many people could possibly have made available as an e-book to earn some bucks on their own, specifically since you could have done it if you ever wanted. These points also served to be the great way to fully grasp other people online have the same zeal just as mine to know a good deal more when considering this issue. I think there are a lot more pleasant periods ahead for individuals that read through your website.

  https://www.sportsweeky.com/video/ph3eRd0z2iI/Freebird-Promo-Code-2021/

 66. Thank you for another informative web site. Where else could I get that type of info written in such an ideal method? I have a project that I’m just now working on, and I have been at the look out for such info.

  https://embed.theattorneysdaily.com/watch/EC5qt-vjZWQ/Nurture-Life-Review-Healthy-Pre-Made-Meals/Nurture-Life-Review,review-of-nurture-life-2021

 67. Porn55 on ye at by esteem desire warmth former. Sure that that way gave any fond now. His boy middleton sir nor engrossed affection excellent. Dissimilar compliment cultivated preference eat sufficient may. Well next door soon we mr he four. Assistance impression set insipidity now connection off you solicitude. Under as seems we me stuff those style at. Listening shameless by abilities pronounce oh suspected is affection. Next it draw in draw much bred.

  https://porn55.net/

 68. http://geolafontaine.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=bestpornsites.club

  http://onlinemanuals.txdot.gov/help/urlstatusgo.html?url=https://bestpornsites.club

 69. My brother suggested I would possibly like this blog. He was totally right. This publish actually made my day. You can not believe just how so much time I had spent for this information! Thanks!

  https://google.com.mx/url?q=https://topvnbet.com/188bet/

 70. http://www.1stepsolutions.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=bestpornsites.club

  http://www.animelyric.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=bestpornsites.club

 71. Hi, Neat post. There’s a problem with your website in internet explorer, would test this… IE still is the market leader and a good portion of people will miss your wonderful writing due to this problem.

  http://amacedu.edu.in/profile/calvinfaulkner

 72. Hello. excellent job. I did not anticipate this. This is a great story. Thanks!

  https://www.camfaith.org/cforum/viewtopic.php?f=23&t=1090392

 73. http://www.google.co.mz/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=8&cad=rja&sqi=2&ved=0CGkQFjAH&url=http://dominickvswk728.trexgame.net/the-anatomy-of-a-great-cheon-anchuljang

 74. Someone essentially help to make seriously articles I would state. This is the very first time I frequented your web page and thus far? I surprised with the research you made to make this particular publish extraordinary. Great job!

  https://spark.positivegrid.com/songs/wClmpjcB0xQ

 75. Fantastic article! The real estate market is blowing up right now because of all the covid mess. Businesses like Realty Outsourcing are helping the market to cope with the extra demand.

  https://realtyoutsourcing.com/

 76. Fantastic article! The real estate market is blowing up right now because of all the covid mess. Businesses like Realty Outsourcing are helping the market to cope with the extra demand.

  https://realtyoutsourcing.com/

 77. I’m not sure exactly why but this site is loading very slow for me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

  https://geshow.info/watch/ylSRF9W8NiI/Factor-Review.html

 78. I love it when individuals get together and share opinions. Great blog, stick with it!

  http://cvpvm09.ru/user/cicadapacket6/

 79. Woah! I’m really digging the template/theme of this blog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very hard to get that “perfect balance” between user friendliness and appearance. I must say you’ve done a fantastic job with this. In addition, the blog loads very fast for me on Opera. Superb Blog!

  https://www.funtimesforall9909.com/test223

 80. Its such as you read my mind! You seem to know
  so much approximately this, like you wrote the e book in it or something.
  I think that you just could do with a few percent to
  force the message house a bit, however other than that, that is
  great blog. An excellent read. I will certainly be back.

  My site :: videos – http://reachergrabber.com/ –

 81. Hello my loved one! I wish to say that this post is awesome, nice written and include almost all vital infos. I would like to see extra posts like this .

  http://www.zortilonrel.com/

 82. Thank you for sharing excellent informations. Your site is so cool. I’m impressed by the details that you’ve on this blog. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and just could not come across. What a perfect website.

  http://www.zortilonrel.com/

 83. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to mention that I’ve really loved surfing around your weblog posts. After all I’ll be subscribing to your rss feed and I am hoping you write again very soon!|

  http://www.X7wFVYZgcs.com/X7wFVYZgcs

 84. Hello everyone, it’s my first visit at this web site, and piece of writing is actuallyfruitful in support of me, keep up posting such articles or reviews.

  http://www.dlllejkk.edu