Sự thật đằng sau hóa thạch Ida: Tổ tiên của loài người hay chỉ là một con vượn cáo?

Sự thật đằng sau hóa thạch Ida: Tổ tiên của loài người hay chỉ là một con vượn cáo?


Các nhà khoa học khẳng định: Hóa thạch “người-vượn” Ida phát hiện năm 2009 từng được ca ngợi như một mắt xích bị mất tích trong sự tiến hóa từ vượn lên người thực chất chỉ là một trò hề về tiến hóa, nói lên khát vọng cháy bỏng nhưng vô vọng của các nhà tiến hóa về việc tìm thấy hóa thạch vượn người.

iNcuTFz

Năm 2009, một số tín đồ Darwin đã cố gắng thuyết phục công chúng rằng hóa thạch ở hình trên là một “tổ tiên của loài người”.

Quý độc giả lưu ý:


Quý độc giả có thể bookmark, ghi lại đường link hai mục trên để tiện theo dõi loạt bài này một cách có hệ thống. Các bài mới sẽ được thêm vào hai mục trên. Trân trọng thông báo.

Ngày 19/5/2009 đồng loạt các phương tiện truyền thông rất lớn của thế giới, như BBC, ABC, Science Daily và Guardian, Telegraph, vv… đã đưa tin về một khám phá gây chấn động: một nhóm tín đồ Darwin đã tìm thấy một “loài chuyển tiếp” trong “sự tiến hóa của con người”, rằng đây chính là hóa thạch mà người ta trông đợi từ lâu nhưng chưa bao giờ tìm ra. “Khám phá vĩ đại” này đã được tâng bốc lên tận mây xanh trong nỗ lực tuyên truyền rộng khắp được tiến hành nhằm biến hóa thạch Ida thành “tổ tiên của loài người”.

Science Daily lúc đó đã ca tụng đây là một phát hiện “phi thường”. Sky News thì đi xa hơn, nói rằng hóa thạch này là “kỳ quan thứ 8 của thế giới”. David Attenborough nói: “Cái mắt xích mà đến giờ họ vẫn nói là thiếu… giờ đã hết thiếu rồi”. Và ngay lập tức một trang web được dựng lên để ca ngợi Ida và người đã có công giúp nó nổi tiếng: http://www.revealingthelink.com .

Sznyt36

Nhưng những người am hiểu thì lập tức ngờ vực cơn cuồng nhiệt này. Đó là vì những nguyên nhân sau:

Khoảng 90% động thực vật từng tồn tại trên Trái đất đã tuyệt chủng. Có khoảng 99 loài vượn cáo, trong đó 16 loài đã chính thức tuyệt chủng và nhiều loài vượn cáo khác hiện nay đang được xác định là tuyệt chủng. Nhiều loài động thực vật khác cũng trong tình trạng giống như vậy. Tất cả những loài đã tuyệt chủng ấy đều là những loài hoàn chỉnh, không hề có “dạng trung gian” nào cả.

Hóa thạch Ida được bảo tồn đến 95%. Vì vậy có thể dễ dàng kiểm tra từng chi tiết, gồm cả nội tạng của nó. Và ngoài một vài chi tiết khác biệt nhỏ so với những con vượn cáo ngày nay (giữa giống vượn cáo này với giống vượn cáo khác), thì nó chính xác là một con vượn cáo.

3E2ISwc

Các tín đồ Darwin nói rằng Ida có ngón cái đối diện với 4 ngón kia, và rằng đặc điểm này khác các loài thú khác mà lại giống con người… Thực tế thì: tất cả vượn cáo đều y như vậy, ngón cái bao giờ cũng đối diện với các ngón còn lại.

Cũng như vậy, các tín đồ Darwin cố gắng thuyết phục là Ida có móng tay chứ không có móng vuốt và vì thế nó là “loài chuyển tiếp”. Thực tế thì loài linh trưởng nào cũng có móng tay chân như nó.

Các tín đồ Darwin nói rằng xương mắt cá chân của Ida “giống như của con người”. Thế nhưng, tất cả các cấu trúc khác trong hóa thạch này hoàn toàn khác hẳn con người, mà lại giống những con vượn cáo ngày nay.

Các tín đồ nói rằng hóa thạch này, không giống những con vượn cáo thời nay, không có răng lược ở giữa hàm dưới, không có vuốt chải lông (grooming claw) do đó nó là loài chuyển tiếp. Thực tế thì răng của con vật này giống với răng khỉ. Còn vuốt chải lông chỉ là đặc điểm khác biệt rất nhỏ giữa các giống vượn cáo khác nhau. Hơn nữa các đặc điểm răng và móng của hóa thạch này đều hoàn hảo, không có dấu hiệu chưa phát triển hoàn chỉnh, khiếm khuyết hoặc bất thường nào của cái gọi là “loài chuyển tiếp”.

Nó được phát hiện tại Đức từ năm 1983. Tận 26 năm sau nó mới được trưng ra để làm bằng chứng “loài chuyển tiếp”. Từ chỗ được cất giữ im lặng như là một con vượn cáo thông thường suốt 26 năm, nhờ được tung hô rầm rộ bằng đủ các phương tiện truyền thông hạng nặng, nó bỗng nhiên trở thành một “kỳ quan thứ 8″.

Không nằm ngoài dự đoán, sau 5 tháng được hoan nghênh nhiệt liệt, đến tháng 10/2009 Ida đã bị chứng minh là một sai lầm (lừa đảo) mới nhất nữa của các tín đồ Darwin.

Henry Gee, tổng biên tập tạp chí Nature, từ đầu đã nói thẳng đây là một sai lầm lớn. Báo Livescience nói rằng chiến dịch hóa thạch Ida đã đi quá xa. New Scientist đăng bài “Tại sao Ida không phải là `mắt xích thiếu’”. Ngày 21/10/2009, BBC đưa tin “Hóa thạch linh trưởng “không phải là một tổ tiên [của con người]“.

Vậy là đã rõ. Câu hỏi đặt ra là: tại sao các tín đồ Darwin liên tục phạm sai lầm hoặc lừa đảo chỉ để cố chứng tỏ rằng một “mắt xích thiếu” nào đó là có tồn tại? Tại sao họ lại khao khát một “loài chuyển tiếp” đến vậy? Phải chăng đó là ánh phản chiếu của nỗi tuyệt vọng dai dẳng trường kỳ mà Darwin từng phải đối mặt ngay từ những ngày đầu tiên “thuyết tiến hóa” ra đời?

Ngày nay nhiều người trong giới khoa học hiện đại không còn tin vào thuyết tiến hóa: nó đã bị thay thế dần bởi thuyết cân bằng ngắt quãng và thuyết thiết kế thông minh. Một số tín đồ Darwin đang mất dần đất sống, đang rất cần phải có một “phát kiến vĩ đại” để củng cố địa vị của mình. Vì vậy họ phải tìm cho ra một hóa thạch “loài chuyển tiếp” nào đó. Và Ida đã được lựa chọn. Việc tiếp theo là họ phải cố mọi cách chỉ ra bằng được những đặc điểm chưa hoàn thiện đang cải biến của hóa thạch Ida, cùng với những cấu trúc không hoàn chỉnh hoặc dị thường của nó.

Nhưng trong thâm tâm các tín đồ Darwin đều quá biết điều đó là không thể, bởi vì chính Darwin ngay từ đầu đã phải thừa nhận rằng, theo giả thuyết tiến hóa của ông thì số lượng hóa thạch các “loài chuyển tiếp” phải rất lớn, đến ngày nay trên tổng số khoảng 100 triệu hóa thạch sinh vật đã khai quật được ít ra phải có hàng triệu hóa thạch loài chuyển tiếp. Nhưng, con số hóa thạch mà các nhà tiến hóa công bố là “mắt xích thiếu” trong thực tế cực kỳ ít (chỉ có vài chục), hơn nữa tất cả các hóa thạch “loài chuyển tiếp” ít ỏi ấy đều bị tranh cãi gay gắt, và một số đã bị chứng minh là đồ giả hoặc là sai lầm, sau nhiều năm nằm trong sách giáo khoa và các viện bảo tàng[1].

UfuiGyZ

Bản thân Darwin, trong cuốn “Nguồn gốc các loài”, Ấn bản lần thứ 6, năm 1902, trang 341-342, thừa nhận:

“Số lượng dạng trung gian từng tồn tại trước đây thực sự phải rất lớn.Vậy tại sao không có bất kỳ cấu tạo địa chất nào và địa tầng nào tràn đầy các mắt xích trung gian như thế? Khoa địa chất học hoàn toàn không cho thấy bất kỳ chuỗi hữu cơ phát triển dần dần một cách tinh vi nào như vậy; và điều đó, có lẽ là lý do phản đối rõ ràng và đáng sợ nhất có thể bị đưa ra để chống lại lý thuyết này”.

Sai lầm Ida lần này kéo dài không lâu như những lần trước đó, vốn trường kỳ nhiều năm và thậm chí là vô thời hạn. Nhưng cũng có thể là chúng ta đã quá lạc quan, vì đến hôm nay sau hơn 2 năm khám phá ra “kỳ quan thứ 8″, trang web cổ động cho con vượn này vẫn còn tồn tại một cách hoành tráng, và không có dấu hiệu nào cho thấy nó sẽ được gỡ bỏ. Dưới đây là một số tuyên bố của các ông bầu của Ida:

“Mắt xích này đang hé lộ về tổ tiên sớm nhất của chúng ta”

“Đây là một phát hiện có ý nghĩa hết sức quan trọng”

“Khi các kết quả của chúng tôi được công bố, điều đó sẽ [gây chấn động] như là một thiên thạch đâm vào Trái đất” – “Tiến sỹ” Jens Lorenz Franzen

“Hóa thạch này có thể sẽ được in hình vào trong tất cả các sách giáo khoa trong 100 năm tới” – Jorn Hurum

(Hy vọng sẽ không đến nông nỗi này. Những cái phôi của Haeckel đã là quá đủ)

Hiện nay thuyết tiến hóa đang bị thuyết cân bằng ngắt quãng và thuyết thiết kế thông minh chèn ép, đang bị thay thế dần dần trong các tài liệu giáo khoa trung học và đại học phương Tây. Thuyết tiến hóa còn đang bị thách thức nghiêm trọng bởi những sự kiện thực tế không thể phủ nhận:

1) Thực vật cũng có tri giác

2) Tồn tại rất nhiều loài hóa thạch sống, một số loài không thể xếp vào bất kỳ đâu trong cây tiến hóa

3) Sự tồn tại của các thế giới vô hình (nhiều cảnh giới cao thấp khác nhau), biểu hiện ở:
Kinh nghiệm cận tử (NDE)
Đầu thai và luân hồi
Hiện tượng ngoại cảm
Khí công, trường sinh học, yoga…

4) Vô số dấu tích của những nền văn minh toàn cầu thời tiền sử, như Atlantis, Mu,… và thậm chí các chu kỳ nhân loại từ trước nữa
Các thành phố tiền sử dưới đáy biển
Các thành phố cổ đại trong lòng đất
Các kim tự tháp khắp thế giới tiền sử: tại Ai Cập, Trung Quốc, Bosnia, Trung Mỹ, Nam Mỹ, các zigurat Trung Đông, vv…
Những công trình kiến trúc phi thường vĩ đại khác

5) Sự tồn tại của người ngoài hành tinh (thực chất là người Trái đất, thuộc các chu kỳ văn minh trước Đại Hồng Thủy)

6) Các dân tộc Trung và Nam Mỹ, như người Maya, Aztec, Inca, Olmec,người Kogi nói họ là hậu duệ của nền văn minh phát triển cực cao đã diệt vong – Atlantis

7) …

hz4qfRA

Sự sụp đổ của thuyết tiến hóa chỉ là vấn đề thời gian. Cùng với sự bùng nổ của Internet – cánh cổng dẫn đến tự do thông tin toàn cầu, những bí mật vĩ đại của lịch sử đang dần dần không thể che đậy được nữa, và những sự thật ấy tất yếu sẽ được thừa nhận trong tương lai gần, sau một quãng thời gian dài thử thách sắp sửa đi qua.

(Ghi chú: Thuyết cân bằng ngắt quãng, vốn đang ngày càng phổ biến ở bậc đại học và thay thế thuyết tiến hóa, dựa trên thực tế rằng không có hóa thạch loài chuyển tiếp trong tổng số hàng trăm triệu hóa thạch khai quật được từ xưa tới nay).

Bình luận bổ sung:

1/ Louis Pasteur, cha đẻ của vi sinh học, từng nhấn mạnh: “Sự tương tự không thể dùng làm bằng chứng” ( Analogy cannot serve as proof ).

KcY4X11

Thí dụ đám mây trên trời và quả dưa hấu có một đặc điểm rất giống nhau, đó là lượng nước chiếm tới hơn 90% thể tích, nhưng không thể coi đó là bằng chứng để chứng minh đám mây và quả dưa hấu có chung một nguồn gốc. Thuyết tiến hóa chứng minh sinh vật có chung một nguồn gốc chủ yếu dựa trên sự giống nhau về hình thái học. Đó là một kiểu suy nghĩ vô cùng thô sơ và ấu trĩ, không đáng coi là một định luật khoa học. Pasteur đã thẳng thừng bác bỏ kiểu suy nghĩ đó. Trong hơn 150 năm, thuyết tiến hóa hầu như không có lý lẽ nào khác ngoài những nhận xét thô sơ về hình thái học như thế. Hóa thạch Ida cũng không là một ngoại lệ. Chính vì Ida dựa trên nền tảng lý lẽ thô sơ đó nên nó rất dễ bị bác bỏ, và thực tế là nó đã bị bác bỏ. Với những người có tư duy khoa học lành mạnh thì câu chuyện về Ida xứng đáng là một chuyện tiếu lâm của thuyết tiến hóa, xứng đáng được so sánh với việc “khám phá” ra “Người-vượn Nebraska” ─ một “người-vượn” được các nhà tiến hóa tái tạo chỉ từ một chiếc răng duy nhất, mà sau này khoa học đã xác định được rằng chiếc răng đó không phải là răng của người, cũng không phải răng của vượn, mà là chiếc răng của một loài lợn đã tuyệt chủng; ít lâu sau lại khám phá ra rằng loài lợn ấy chưa tuyệt chủng, mà vẫn còn sống ở Peru.

2/ Hóa thạch Ida cùng với rất nhiều hóa thạch “người-vượn” khác như “Người Piltdown”, “Người Nebraska”,… và cùng với rất nhiều hóa thạch của các loài chuyển tiếp (transitional forms) hoặc loài bị mất tích (missing links) khác,… cho thấy sự thật là tất cả bằng chứng của thuyết tiến hóa đều là những bằng chứng SAI LẦM hoặc LỪA ĐẢO. Tất cả những sai lầm hoặc lừa đảo này xuất phát từ thực tế là KHÔNG CÓ SỰ TIẾN HÓA và do đó KHÔNG CÓ BẰNG CHỨNG TIẾN HÓA. Đó là lý do để các nhà tiến hóa khao khát bằng chứng đến nỗi nhìn vào bất cứ mẩu xương nào cũng hy vọng đó sẽ là bằng chứng hóa thạch cần thiết. Vì thế chỉ với một chiếc răng mà họ dựng nên “Người-vượn Nebraska”. Điều này có thể ví như kẻ khát nước trên sa mạc mơ ước tìm thấy cây mơ, cây mận, và mơ ước này cháy bỏng đến nỗi nhìn thấy cái cây nào họ cũng vội lao tới hô hoán lên rằng đã tìm thấy cây mơ rồi! Đó là lý do để David Attenborough, một khuôn mặt và tiếng nói điển hình của Đài BBC trong 50 năm qua về các chương trình tự nhiên học, đã vội vã loan báo “Bây giờ mọi người có thể nói rằng chương trình OK chúng ta là vượn đã chỉ cho chúng ta thấy cái mắt xích rồi” và “Cái mắt xích mà cho đến bây giờ vẫn gọi là mắt xích thiếu đã chẳng còn là mắt xích thiếu nữa rồi” (Now people can say ‘okay we are primates’ show us the link” and “The link we have said up to now is missing – well it’s no longer missing).

Thế đấy, thưa độc giả, họ nóng lòng tìm thấy mắt xích thiếu đến thế kia đấy. Nhưng tội nghiệp cho Attenborough, chẳng bao lâu sau tuyên bố của ông, cái mà ông loan báo là mắt xích thiếu, tức “Vượn-người Ida” hóa ra lại chỉ là một ảo ảnh tưởng tượng của thuyết tiến hóa. Và thưa độc giả, tôi muốn có một lời khuyên chân thành đến những người cả tin vào sự tiến hóa rằng

“Thưa quý vị, từ nay quý vị hãy THẬN TRỌNG khi nghe thấy loan báo tìm thấy hóa thạch chứng minh sự tiến hóa, hay hóa thạch “vượn-người”, bởi nhân loại đã bị đánh lừa quá nhiều lần về chuyện này rồi, điển hình nhất là “Vượn-người Piltdown” ─ hóa thạch nổi tiếng nhất vì nó đã lừa đảo được cả thế giới trong 41 năm trời, làm hỏng tư duy của nhiều thế hệ, và đã trở thành đề tài của 500 luận án tiến sĩ về tiến hóa (!!!). Tôi nghĩ bất cứ một người nào tin vào Thuyết tiến hóa cũng phải cảm thấy xấu hổ vì những luận án này. Vậy xin hãy THẬN TRỌNG với những lý thuyết, luận án, sách báo của Thuyết tiến hóa! Xin hãy THẬN TRỌNG với bất cứ tin tức nào của Thuyết tiến hóa nói rằng đã chứng minh được cái này hay cái nọ. Chẳng hạn, có nhân viên phòng thí nghiệm sinh hóa nào đó tuyên bố đã chế tạo ra được protein thuận tay trái,… Những tin tức nhảm nhí như thế mà cũng có người tin. Sao lại có người khờ khạo cả tin như thế?Tôi đã từng khuyên những người đó rằng hãy gửi ngay những thông tin của họ đến Ủy ban Giải Nobel, vì chắc chắn nếu đó là sự thật thì những công trình đó phải đoạt Giải Nobel. Nên nhớ rằng Thuyết tiến hóa đứng đầu thế giới về các giả thuyết giật gân, đứng đầu thế giới khoa học về những vụ lừa đảo, và zero về Giải Nobel, zero về bất cứ Giải thưởng Sinh Hóa lớn nào khác. Người khôn ngoan chỉ cần thoáng qua như thế là đủ hiểu thực chất của Thuyết tiến hóa là gì.

3/ Thực ra không ai phê phán bác bỏ Thuyết tiến hóa hiệu quả bằng chính các nhà tiến hóa, vì chính các nhà tiến họa tự giới thiệu họ với thế giới bằng các “công trình bất hủ” như “Người-vượn Piltdown”, “Người-vượn Nebraska”, “Khủng long bay”,… và bây giờ là “Hóa thạch Ida”,… Nhưng “công trình” này thiết tưởng đã quá đủ để cho chúng ta thấy Thuyết tiến hóa không có bằng chứng, vì thế phải bịa ra bằng chứng hoặc “vồ” lấy những bằng chứng sai lầm. Có một câu hỏi tôi đã hỏi nhiều lần nhưng không có nhà tiến hóa nào dám trả lời: “NẾU THUYẾT TIẾN HÓA CÓ BẰNG CHỨNG THÌ TẠI SAO PHẢI TẠO RA BẰNG CHỨNG GIẢ MẠO?”. Nếu “Ida” không phải là giả mạo thì là… “ấu trĩ” về khoa học. Xin độc giả hãy nhìn kỹ vào hình ảnh của Ida để đặt câu hỏi: Bộ xương của một con vật như thế, bé nhỏ như thế, với cái mõm và cái đuôi dài như thế, mà dám bảo đó là bộ xương của một loài tổ tiên của con người ư? Đây là chuyện khoa học nghiêm túc hay chuyện tiếu lâm vậy?”.

4/ Phải nói một cách chính xác rằng các nhà tiến hóa đang mơ giấc mơ không bao giờ thành hiện thực của họ. Nếu Thuyết tiến hóa tìm thấy một bằng chứng của loài chuyển tiếp nào đó hoặc của “người-vượn” đủ sức thuyết phục toàn thể mọi người như những bằng chứng của vật lý học, chẳng hạn bằng chứng Hạt Higgs (Hạt của Chúa), thì chắc chắn bằng chứng ấy sẽ đoạt Giải Nobel sinh học, vì cụ Darwin đã từng bị dằn vặt bởi lý thuyết của cụ không hề có bằng chứng. Tất cả những ai tin Thuyết tiến hóa đến nỗi tin tưởng chắc chắn sau vài tỷ năm con cá lên bờ nhiều sẽ biến thành động vật trên cạn hãy nhớ rằng cái gì là khoa học thì phải chứng minh bằng thực tế. Nếu không thể chứng minh bằng thực tế thì ĐỪNG tôn niềm tin của mình lên thành lý thuyết khoa học, bởi vì đó là ngụy khoa học. Cũng Louis Pasteur, cha để của 2 định luật cơ bản về sự sống (định luật tạo sinh và định luật bất đối xứng) từng dạy rằng: “Đừng trưng ra bất kỳ cái gì mà bạn không thể chứng minh bằng thực nghiệm” ( Do not put forward anything that you cannot prove by experimentation ).

0SgMXZk

Thuyết tiến hóa không có một thực nghiệm nào thành công. Thực nghiệm nổi tiếng nhất của thuyết tiến hóa là Thí nghiệm Staley Miller từng được quảng cáo rùm beng là một chứng minh sự sống ra đời tự vật chất không sống. Nhưng cuối cùng lại bị khoa học chân chính bác bỏ.


Bình luận

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.

 1. You made some respectable factors there. I appeared on the internet for the difficulty and located most individuals will go together with with your website.

  http://www.centrosubmurena.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=158035

 2. Pretty! This was an incredibly wonderful article. Thanks for providing this info.

  http://www.kosherkraigs.com/author/anklebike05/

 3. I simply wanted to jot down a quick message so as to appreciate you for these wonderful ideas you are writing on this site. My prolonged internet look up has at the end been compensated with sensible tips to write about with my pals. I ‘d admit that we visitors are unequivocally endowed to exist in a decent place with so many marvellous individuals with good things. I feel very fortunate to have come across your web pages and look forward to really more pleasurable times reading here. Thanks a lot again for a lot of things.

  https://bit.dev/snailcase23/

 4. hello there and thank you for your information – I have certainly picked up something new from right here. I did however expertise several technical points using this site, as I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your high quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my email and can look out for a lot more of your respective interesting content. Ensure that you update this again very soon..

  https://funsilo.date/wiki/Office_2019_Home

 5. Oh my goodness! Awesome article dude! Many thanks, However I am experiencing problems with your RSS. I donít understand the reason why I cannot subscribe to it. Is there anyone else getting identical RSS problems? Anybody who knows the solution can you kindly respond? Thanx!!

  http://www.autogm.it/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=390232

 6. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossips and net and this is actually irritating. A good blog with interesting content, that is what I need. Thanks for keeping this site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

  http://www.meinvz.net/Link/Dereferrer/?https://breakingnewsmail.com

 7. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your site? My website is in the exact same area of interest as yours and my users would certainly benefit from some of the information you provide here. Please let me know if this okay with you. Appreciate it!

  http://www.ahewar.org/links/dform.asp?url=https://safemutualfund.com

 8. Wonderful site. A lot of helpful info here. I am sending it to a few friends ans also sharing in delicious. And naturally, thanks on your effort!

  https://s2.shinystat.com/cgi-bin/shinystatv.cgi?TIPO=26&A0=0&D0=21&TR0=0&SR0=insurancelead.net&USER=Pieroweb&L=0

 9. Just bookmarked this article as I have found it quite helpful.

  https://www.sfweekly.com/uncategorized/best-cbd-oil-for-dogs-in-2019-cbd-oil-for-pets-reviews/

 10. Hi there! I just wish to offer you a huge thumbs up for the great info you have right here on this post. I will be coming back to your blog for more soon.

  https://gumroad.com/230254482983/p/blackjack-bonus-buster-tips

 11. Howdy just wanted to give you a quick heads up. The words in your content seem to be running off the screen in Firefox. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with web browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The style and design look great though! Hope you get the issue fixed soon. Thanks

  www.payshope.com

 12. Love the manner you cover this topic.

  https://www.sfweekly.com/uncategorized/best-cbd-oil-near-me-buy-cbd-oil-online/

 13. Good post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon everyday. It’s always useful to read articles from other writers and use something from other websites.

  https://canoeankle24.edublogs.org/2021/02/01/poker-charleys/

 14. There is definately a lot to know about this topic. I love all the points you’ve made.

  https://stoolshorts2.werite.net/post/2021/01/30/Prenatal-Care-The-Benefits-Of-Care-For-Your-Mother-And-Baby

 15. Good day! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog article or vice-versa? My blog discusses a lot of the same topics as yours and I feel we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to send me an email. I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way!

  http://www.magcloud.com/user/dressskate5

 16. You made some decent points there. I checked on the internet for more information about the issue and found most people will go along with your views on this web site.

  http://www.feedbooks.com/user/7004172/profile

 17. The effect is very good. Looks a lot younger. A satisfying shopping.

  https://grahamrmc.com/wp-includes/Requests/Response/jx0Q9ya0.html

 18. Hi there! Would you mind if I share your blog with my twitter group? There’s a lot of people that I think would really appreciate your content. Please let me know. Thank you

  https://keeprecipes.com/kisslibra01

 19. You have made some decent points there. I checked on the web to find out more about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

  http://al-multaqa.org/question2answer-1.8.5/index.php?qa=user&qa_1=i9vyyzc054

 20. You have actually covered this topic properly.

  https://www.laweekly.com/a-list-of-the-5-best-cbd-lube-and-cbd-lubricants/

 21. https://blogfreely.net/chardcoffee82/utilizing-sports-activities-massage-processes-to-dress-and-care-for-the-human

 22. Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Very useful info specifically the last part 🙂 I care for such information much. I was seeking this particular information for a very long time. Thank you and best of luck.

  http://bkd.tulungagung.go.id/kms/index.php?qa=user&qa_1=eellight3

 23. Everything is very open with a precise description of the challenges. It was truly informative. Your website is useful. Thank you for sharing!

  https://addsera.com/index.php?page=user&action=pub_profile&id=170300

 24. Having read this I believed it was rather informative. I appreciate you spending some time and energy to put this short article together. I once again find myself spending a lot of time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!

  http://skiindustry.org/forum/member.php?action=profile&uid=330695

 25. Your way of addressin this subject is both wonderful as well as motivating.

  https://www.sfweekly.com/sponsored/cbd-dog-treats-cbd-for-pets-the-ultimate-guide-for-pet-owners/

 26. I seriously love your site.. Great colors & theme. Did you develop this web site yourself? Please reply back as Iím planning to create my very own site and want to learn where you got this from or what the theme is called. Many thanks!

  http://socialmediainuk.com/story6985878/the-basics-of-fan-tan

 27. This blog was… how do you say it? Relevant!! Finally I have found something which helped me. Many thanks!

  http://www.fcviktoria.cz/media_show.asp?id=2924&id_clanek=2467&media=0&type=1&url=https://list.ly/d6illjs867

 28. Very few writers with proper understanding of the subjects they blog about.

  https://www.sfweekly.com/sponsored/cbd-dog-treats-cbd-for-pets-the-ultimate-guide-for-pet-owners/

 29. Excellent web site you have here.. Itís difficult to find good quality writing like yours these days. I seriously appreciate people like you! Take care!!

  http://respuestas.acomprar.info/index.php?qa=user&qa_1=moonmirror1

 30. Greetings! Very helpful advice within this post! It’s the little changes that produce the most important changes. Thanks a lot for sharing!

  https://www.beacon-bookmarks.win/14-questions-you-might-be-afraid-to-ask-about-meogtwigeomjeung-22

 31. I’ve been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content as you did, the web will be much more useful than ever before.

  http://www.pinaypalace.com/classifieds/user/profile/65291

 32. Everything is very open with a precise description of the challenges. It was definitely informative. Your website is extremely helpful. Many thanks for sharing!

  https://wifidb.science/wiki/Trying_to_play_Texas_Holdem

 33. http://www.peterblum.com/releasenotes.aspx?returnurl=http://keeganhxik245.bravesites.com/entries/general/7-things-about-EBA8B9ED8A80EAB280ECA69D-you-ll-kick-yourself-for-not-knowing

 34. There is noticeably a bundle to find out about this. I assume you made certain nice points in options also.

  http://hotbhabhiji.com/members/felonytempo75/activity/480515/

 35. This is the right web site for anyone who wishes to understand this topic. You realize a whole lot its almost tough to argue with you (not that I actually would want toÖHaHa). You definitely put a fresh spin on a subject that has been discussed for a long time. Great stuff, just wonderful!

  https://wikidot.win/wiki/Actual_Casino_Jobs

 36. Spot on with this write-up, I truly believe that this amazing site needs much more attention. I챠ll probably be returning to read more, thanks for the information!

  http://www.pageglance.com/external/ext.aspx?url=https://www.keepandshare.com/doc17/24262/20-myths-about-busted

 37. Spot on with this write-up, I absolutely believe this web site needs much more attention. Iíll probably be back again to see more, thanks for the info!

  https://www.mississaugachinese.ca/home.php?mod=space&uid=732202

 38. That is a really good tip especially to those new to the blogosphere. Simple but very accurate infoÖ Thank you for sharing this one. A must read post!

  https://fabnews.faith/wiki/Online_Casinos_Has_a_Gambling_establishment_House_Edge_What_Keeps_Them_all_in_Business

 39. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it is truly informative. I am gonna watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

  https://www.tsrpackersandmovers.com/

 40. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing this article and the rest of the site is very good.

  https://divingcup81.werite.net/post/2020/11/20/Sensual-Massage-An-Exciting-Sexual-Massage

 41. Itís nearly impossible to find knowledgeable people on this subject, but you sound like you know what youíre talking about! Thanks

  https://www.mixcloud.com/r4icwtt674/

 42. http://www.burnbuildings.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.fairporn.net/

  http://carexpo.ru/bitrix/rk.php?id=89&event1=banner&event2=click&event3=1+/+[89]+[banner_2]+Олдтаймер+Галерея+2018&goto=https://www.fairporn.net/

 43. whoah this blog is excellent i love reading your articles. Keep up the good work! You know, lots of people are searching around for this information, you can aid them greatly.

  https://oliverbenj-44.medium.com/essay-bot-reddit-e5cda2a0e3f7

 44. You made some clear points there. I did a search on the topic and found most individuals will consent with your website.

  http://shga0.0910news.com/

 45. Pretty! This has been a really wonderful article. Thank you for supplying this information.

  http://www.byya.co.uk/member.php?action=profile&uid=60578

 46. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your web site offered us with valuable info to work on. You’ve done an impressive job and our entire community will be thankful to you.

  https://www.youtube.com/watch?v=IxYJKAyNOQs

 47. We are a bunch of volunteers and starting a brand new scheme in our community. Your site provided us with useful info to paintings on. You have done an impressive process and our entire neighborhood will probably be thankful to you.

  https://myspace.com/hydrojet5660

 48. After I originally commented I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I receive 4 emails with the exact same comment. Perhaps there is a means you can remove me from that service? Thank you!

  http://biologplace.com/user/profile/312015

 49. Hey there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay. I’m definitely enjoying your blog and look forward to new updates.

  https://www.blackplanet.com/sleepdreampillow4746/message/22728490

 50. You made some decent points there. I checked on the web for more information about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

  http://kldsbs.ru/user/a6yinhc351

 51. Howdy! This article couldnít be written any better! Looking through this post reminds me of my previous roommate! He continually kept preaching about this. I most certainly will forward this post to him. Pretty sure he’ll have a good read. Many thanks for sharing!

  https://bravo-wiki.win/index.php/Is_Tech_Making_제주출장_Better_or_Worse3F

 52. I’ve been surfing on-line more than 3 hours as of late, yet I by no means discovered any interesting article like yours. It抯 beautiful value sufficient for me. Personally, if all webmasters and bloggers made excellent content as you did, the net can be a lot more helpful than ever before.

  https://www.weddingbee.com/members/sleepdreampillow43917

 53. https://pt.grepolis.com/start/redirect?url=http://charlienueh086.image-perth.org/10-misconceptions-your-boss-has-about-suwonchuljang-anma

 54. I am often to running a blog and i actually recognize your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your web site and preserve checking for brand new information.

  https://ask.fm/tacticalstaff76534

 55. It抯 laborious to find knowledgeable people on this subject, however you sound like you know what you抮e talking about! Thanks

  https://thinkgrc.com/members/loafeggnog2/activity/261664/

 56. We absolutely love your blog and find most of your post’s to be precisely what I’m looking for. Does one offer guest writers to write content in your case? I wouldn’t mind composing a post or elaborating on a number of the subjects you write about here. Again, awesome web log!

  https://www.google.com.my/url?q=https://www.win10productkey.com

 57. obviously like your web-site but you have to check the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the truth nevertheless I’ll certainly come back again.

  http://216.58.221.196/url?q=https://www.youtube.com/watch?v=x-Etj3Avyyg

 58. Keep functioning ,splendid job!

  http://ediscountshop.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.amazon.com/Pure-Berberine-1000mg-Pharmaceutical-Cardiovascular/dp/B08Q35QBHL

 59. I’m truly enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Fantastic work!

  http://maps.google.co.uk/https://www.prideofindia.net/seo-brisbane.html

 60. http://bax.kz/redirect?url=https://zenwriting.net/f8stlfb782/in-watsu-an-individual-will-get-a-combination-of-rotating-and-stretching

 61. Very interesting details you have noted, appreciate it for posting. “‘Tis an ill wind that blows no minds.” by Malaclypse the Younger.

  https://www.protuningusa.com

 62. After I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the identical comment. Is there any way you can take away me from that service? Thanks!

  https://www.racked.com/users/maxwellsalli

 63. Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you aided me.

  https://uslugi.sc-rg.ru/user/profile/907725

 64. Aw, this was a very nice post. In concept I wish to put in writing like this moreover – taking time and precise effort to make a very good article… but what can I say… I procrastinate alot and by no means appear to get one thing done.

  https://www.speedrun.com/user/linkw88moinhat/info

 65. I want to point out my love for your generosity supporting persons that really need help on this particular topic. Your very own dedication to passing the message throughout ended up being pretty effective and have consistently permitted girls much like me to achieve their goals. Your amazing informative key points means much to me and even more to my fellow workers. Warm regards; from everyone of us.

  http://images.google.gm/url?q=https://twitter.com/clipsitnet

 66. Have you ever thought about writing an ebook or guest authoring on other websites? I have a blog based on the same topics you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my visitors would enjoy your work. If you’re even remotely interested, feel free to send me an email.

  http://cse.google.com.gh/url?q=https://www.amazon.com/Pure-Berberine-1000mg-Pharmaceutical-Cardiovascular/dp/B08Q35QBHL

 67. Hello There. I found your weblog using msn. That is a really well written article. I will be sure to bookmark it and return to learn more of your helpful information. Thanks for the post. I will certainly return.

  https://www.gogle.com/tesuw/3895/

 68. Самый популярный даркнет магазн по сссылке hydra onion – это официальная ссылка на гидра сайт.

  http://www.X7wFVYZgcs.com/X7wFVYZgcs

 69. whoah this blog is great i love studying your posts. Stay up the great paintings! You understand, a lot of individuals are searching round for this information, you could aid them greatly.

  https://qttube.com/

 70. Fascinating blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog jump out. Please let me know where you got your design. Thank you

  http://www.zortilonrel.com/

 71. I am not sure where you’re getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for excellent info I was looking for this info for my mission.

  https://www.hdpornwow.com/

 72. Did you know these realities on CBD OIL and Full Spectrum CBD Hemp Oil? Cannabinoids are separated from hemp utilizing supercritical CO2 extraction. Thanks to modern innovation, the resulting solution is tidy, without heavy metals and unnecessary waxes, naturally present in the plant, and the drawn liquid has a typical, oily consistency. CBD oil contains cannabidiol as a base active ingredient and may include just trace quantities of tetrahydroxycannabidiol (THC). It is recommended by doctors and pharmacists as an antioxidant and substance that blocks the action of proinflammatory cytokines (proteins), e.g. in Crohn’s illness or ulcerative intestinal tract. RSO oil has a low CBD material, while high THC. Naturally, the crucial job of RSO is to trigger a psychedelic impact, although it can likewise stimulate “ill” brain structures. It is worth understanding that supplements of this type is primarily used by people to whom basic therapy does not bring relief in illness. The synergistic (enhancing) action of CBD and THC relative to each other is used here. When utilized separately, both cannabinoids can do much more together than. In addition, they jointly promote the division of inactive nerve cells, nourish the fatty envelope of the nerves, and prevent myelin inflammation that causes loss of function in some autoimmune illness. There are likewise stories where cannabis in its natural type softened spasticity, decreased the frequency of seizures and convulsions, and reduced unpleasant scrapie in Parkinson’s disease. This is where the concept of getting RSO, planned only for chronically ill individuals, come from . Both marijuana oil type CBD and RSO also contain other cannabinoids, such as cannabichromene (CBC) and cannabigerol (CBG). The secret is not, however, that CBD typically has a composition broadened to include flavones, flavonoids, terpenes, terpenoids, amino acids and omega acids. The difference is mostly due to motives directing humanity to utilize one or the other product. CBD medical cannabis oil is a rather helpful mix of cannabinoids, created to safeguard versus 21st century disease. It’s finest to utilize all of these substances together, as nature created them and confined in marijuana inflorescences. Oil of cannabis in a sort of hobby APR includes small quantities of CBD, balanced by the existence of THC. Manufacturers focus on the synergistic result of one substance relative to the other, while abandoning the existence of CBC and CBG. Why such a decision? – Modern clinical research study shows that CBD + THC handle severe autoimmune illness, while CBC or CBG show very little activity in the existence of both compounds, similar to terpenes, flavonoids or flavones, for that reason their content in the option seems to be unneeded. In addition, the marijuana strain from which THC and CBD are derived include minimal quantities of other cannabinoids. RSO oil is entirely unlawful in Poland, which is why it can not be acquired in any lawfully running store on the market. Naturally, there are a number of amateur approaches for getting it, however it’s good to understand that compounds gotten artificially in house laboratories doubt, untried, and the impact unknown. The solvent for the production of family RSO is usually gas, alcohol and even kerosene, which instead of treating, toxin. Alcohols and their like hinder cannabinoids, and so in reality, they don’t bring anything new to the medical world. Cannabis oil has currently marked a brand-new period in which guy ceased to fear what is unidentified, and started to discover what our ancestors had actually currently discovered and utilize the considerable potential, initially glimpse, a little bizarre relationships, associated mainly with pathology. Medical cannabis, contrary to its name, does not mean fermented female inflorescences and leaves containing psychedelic compounds coiled in so-called “Joints”, but a helpful oil without psychedelic THC. A basic person, after taking doses of medicinal marijuana and attaining the appropriate state of cannabinoids in the blood, can take pleasure in increased immunity, lowered susceptibility to cancer, delayed aging and lowered risk of stroke or heart attack. CBD oil includes cannabidiol as a base ingredient and may include only trace quantities of tetrahydroxycannabidiol (THC). RSO oil has a low CBD material, while high THC. Both marijuana oil type CBD and RSO likewise contain other cannabinoids, such as cannabichromene (CBC) and cannabigerol (CBG). CBD medical cannabis oil is a rather advantageous mix of cannabinoids, developed to protect versus 21st century disease. Oil of cannabis in a kind of hobby APR consists of little quantities of CBD, stabilized by the presence of THC.

  http://www.X7wFVYZgcs.com/X7wFVYZgcs

 73. You have observed very interesting details ! ps nice website .

  https://www.facebook.com/theroofdoctorsa/

 74. Rattling nice design and wonderful subject material, practically nothing else we want : D.

  https://www.youtube.com/channel/UCAi5sVnuZBRaJwBFWy9IVkA

 75. Wow! Thank you! I continuously needed to write on my blog something like that. Can I include a portion of your post to my blog?

  https://www.howtosendbulksms.net

 76. My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on a number of websites for about a year and am worried about switching to another platform. I have heard fantastic things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress content into it? Any kind of help would be greatly appreciated!

  https://www.digitalmonkey.la/

 77. Way cool, some valid points! I appreciate you making this article available, the rest of the site is also high quality. Have a fun.

  https://refluxaway.com/

 78. You actually make it appear really easy together with your presentation but I find this topic to be actually one thing that I believe I’d never understand. It kind of feels too complex and very huge for me. I am taking a look forward in your subsequent put up, I’ll try to get the hang of it!

  https://www.offersville.com

 79. Today, I went to the beach front with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

  https://www.staffingsoft.com/#tab-472412db625ea12a63a

 80. Thanks for some other wonderful post. Where else may anyone get that kind of info in such a perfect approach of writing? I have a presentation subsequent week, and I am on the search for such info.

  https://www.bestreplicasever.ru/alange-sohne-c-1.html

 81. As I web-site possessor I believe the content material here is rattling fantastic , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Best of luck.

  https://pacacervera.es

 82. I’m not sure exactly why but this blog is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

  https://playgames365.com/escape-room-games

 83. I’m still learning from you, while I’m trying to achieve my goals. I absolutely enjoy reading all that is written on your blog.Keep the posts coming. I enjoyed it!

  https://onlinestoreforu.co/buy-ambien-10mg-online-to-treat-delayed-sleep-phase-disorder/

 84. Genuinely when someone doesn’t know after that its up to other people that they will assist, so here it takes place.

  http://www.dlllejkk.edu

 85. Great blog here! Also your site loads up very fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as quickly as yours lol

  http://www.froleprotrem.com/