Bí ẩn xuyên thế kỷ về ngôi làng biến mất bên hồ Anjikuni

Bí ẩn xuyên thế kỷ về ngôi làng biến mất bên hồ Anjikuni


Bí ẩn xuyên thế kỷ về ngôi làng biến mất bên hồ Anjikuni

Vào một đêm mùa đông năm 1930, cả ngôi làng bên hồ Anjikuni với rất đông đàn ông, phụ nữ và trẻ em bỗng biến mất. Ngay cả những người đã chết cũng không còn dưới mộ.

Sự kiện lạ lùng này đến giờ vẫn được coi là một trong những bí ẩn lâu đời nhất chưa có lời giải đáp của Canada.

Trong suốt mùa đông khắc nghiệt năm 1930 ở Canada, giữa bão tuyết và cái lạnh cắt da cắt thịt, Joe Labelle lên đường tìm kiếm một nơi chốn nương náu an toàn.

cXXTjQi

Những ngôi nhà của người Inuit bên bờ hồ Anjikuni. Ảnh: Mysterious Facts.

Khi ông đặt chân đến ngôi làng Inuit bên hồ Anjikuni, một không gian im lặng đến rợn người bao trùm lên tất cả. Ở những lần viếng thăm trước, Labelle kể ông được tiếp đón rất nhiệt tình bởi một cộng đồng cư dân bận rộn, đông đúc và vô cùng nhộn nhịp, nhưng nay, mọi thứ còn lại chỉ là một ngôi làng trống rỗng.

Lần mò xung quanh để điều tra, Labelle phát hiện nhiều nơi lửa vẫn đang cháy, các kho lương thực vẫn nguyên vẹn và đồ đạc của dân làng không thay đổi vị trí. Tuy nhiên, càng đi sâu ông mới nhận ra sự thật là dân làng đã “bốc hơi” hoàn toàn, thậm chí, người chết cũng biến mất khỏi mộ. Bí ẩn xuyên thế kỷ về ngôi làng “bốc hơi” bên hồ Anjikuni bắt đầu từ đây, theo chuyên trang chuyên về các sự kiện kỳ lạ Occult Museum.

Hồ Anjikuni thuộc tỉnh Nunavut, Canada. Dân cư quanh đây vô cùng thưa thớt. Bên bờ hồ, người Inuit từ xa xưa đã lập làng, xây dựng cuộc sống. Được nối vào sông Kazan, với nguồn cá hồi và cá chó phương bắc giàu có, đối với người Inuit, hồ Anjikuni là một ngư trường màu mỡ, trù phú, giúp họ ổn định cuộc sống.

Đổi lại, dân làng Inuit làm phong thú thêm cho mảnh đất này với nền văn hóa mang đậm bản sắc riêng và những câu chuyện kỳ bí về linh hồn hay quái thú, mà nổi tiếng nhất trong đó là câu chuyện về con quái vật đáng sợ nhất vùng Bắc Mỹ chuyên ăn thịt người Wendigo. Song vào một đêm lạnh giá tháng 11/1930, những câu chuyện ly kỳ không còn được kể nữa, bầu không gian tĩnh lặng đáng sợ bao trùm ngôi làng.

Ngôi làng biến mất

Vào những mùa đông khắc nghiệt, thợ săn thú lấy lông Joe Labelle thường khám phá các vùng đất phía bắc Canada trên đường đi tìm nơi ẩn náu. Ông quả quyết rằng bản thân không xa lạ gì với làng Inuit, hồ Anjikuni còn là địa điểm thu hút giới thợ săn và thương nhân.

Lúc nhận thấy sự bất thường trong làng, Labelle tức tốc đi thăm dò xung quanh. Sau một hồi tìm kiếm, ông kết luận dân làng đã bỏ đi trong vội vã. Ông tìm thấy một đống lửa vẫn đang bốc khói với nồi canh hầm nấu dở. Khi kiểm tra nhà ở của người dân, Labelle phát hiện vũ khí, kho dự trữ thức ăn và nhiều vật dụng khác không có dấu hiệu bị xâm phạm.

GtsqE76

Hình ảnh phác họa về quái vật Wendigo trong những câu chuyện của người Inuit. Ảnh: cvltnation.com.

Labelle nghi ngờ chuyện không hay đã xảy ra với ngôi làng bởi dân làng sẽ không bao giờ bỏ lại một nơi định cư tốt như vậy với nguồn tài nguyên dự trữ dồi dào. Labelle ra sức tìm kiếm những dấu hiệu giải thích cho hiện tượng kỳ lạ nhưng ông không phát hiện bất kỳ dấu chân hay vết tích nào trên tuyết. Labelle quyết định tới trạm điện tín gần nhất để báo tin. Vài giờ sau, Cảnh sát Hoàng gia Canada (RCMP) có mặt.

Trên đường tới ngôi làng, RCMP gặp thợ săn Armand Laurent cùng hai con trai. Họ hỏi Laurent liệu ông có để ý thấy sự việc bất thường nào xảy ra ở khu vực thời gian gần đây không. Laurent thừa nhận vài ngày trước, ông nhìn thấy một vật thể huyền bí lấp lánh trên bầu trời. Theo lời Laurent miêu tả, vật thể trên bay lơ lửng giữa không trung, có khả năng thay đổi hình dạng và nó hướng về phía hồ Anjikuni.

Đến nơi, RCMP có một số phát hiện mới. Tại nghĩa trang ở rìa ngôi làng, họ tìm thấy những ngôi mộ trống rỗng. Hành động xâm phạm nơi an nghỉ của người đã khuất là điều cấm kỵ đối với người Inuit. RCMP không tin việc này do động vật gây ra bởi mặt đất bị đông cứng và việc khai quật mộ đòi hỏi phải dùng đến dụng cụ. Sự xuất hiện của những đống đá xếp chồng lên nhau bên cạnh từng ngôi mộ càng khiến sự ngờ vực gia tăng.

RCMP lập tức mở một cuộc tìm kiếm dân làng mất tích nhưng không thu được kết quả. Họ chỉ phát hiện một đàn chó bị bỏ đói và chết vùi trong tuyết bên ngoài làng. Kỳ lạ ở chỗ, gần nơi lũ chó chết có một kho thức ăn lớn. Các nhà nghiên cứu sử học về sau khẳng định bấy giờ đàn chó đã bị buộc lại nhưng không ít người vẫn thắc mắc vì sao những con chó lại chết nhanh đến thế khi rõ ràng ngôi làng mới bị bỏ lại cách đó vài tiếng trước lúc Labelle đến.

Những kết luận kỳ lạ

Các sĩ quan RCMP cho hay họ nhìn thấy những tia sáng bí ẩn trên bầu trời hồ Anjikuni trong quá trình điều tra. Ngày nay, ánh sáng xuất hiện trên bầu trời khu vực phía bắc Canada không còn là điều gì quá bất thường. Ánh sáng phương Bắc là một hiện tượng tự nhiên có thể được nhìn thấy ở hầu hết các vùng đất phía nam Canada. Tuy nhiên, ánh sáng đội cứu nạn RCMP thấy có sự khác biệt. Chúng mang màu xanh nhạt và gây chói mắt.

Sau quá trình điều tra lâu dài và gian nan, RCMP dựa vào những quả bơ tìm thấy gần làng để xác định rằng dân làng đã bỏ đi gần hai tháng. Nhưng câu hỏi đặt ra là ai đã ở trong làng trước lúc Labelle phát hiện sự việc và vì sao?

Vì những sự kiện quá đỗi bí hiểm, báo chí thời ấy dồn dập đưa tin về “ngôi làng chết chóc” bên hồ Anjikuni, khiến câu chuyện lan truyền rộng rãi, vượt khỏi cả lục địa. Bài viết đầu tiên về vụ việc được đăng trên báo Le Pas, Manitoba, do cây bút Emmet Kelleher thực hiện.

Gần 30 năm sau, sự biến mất bí ẩn của ngôi làng Inuit vẫn khiến dư luận quan tâm. Các nghiên cứu mới được thực hiện dẫn tới những phát hiện mới. Thực tế, Labelle không phải thợ săn lão luyện như ông nói nên với kinh nghiệm và vốn hiểu biết ít ỏi, ông chắc chắn không đủ khả năng nhận ra những dấu hiệu kỳ lạ ban đầu ở ngôi làng. Ngoài ra, tin tức đầu tiên về việc dân làng Inuit “bốc hơi” chủ yếu chỉ dựa trên trí tưởng tượng của Kelleher và những thông tin truyền miệng.

Z43LTD3

Một gia đình người Inuit. Ảnh: Wikipedia.

RCMP kết luận với bản chất du mục của người Inuit, có khả năng họ đã di cư đến nơi khác, bỏ lại ngôi làng. Tuy nhiên, RCMP lưu ý việc họ bỏ vũ khí, lương thực, thực phẩm và các vật dụng lại thực sự kỳ lạ.

Nhiều người không tin vào kết luận của RCMP. Những giả thuyết nhuốm màu ly kỳ bắt đầu hình thành. Một số người tin rằng dân làng Inuit đã trở thành nạn nhân của một vụ bắt cóc do người ngoài hành tinh thực hiện. Họ đưa ra nhận định này dựa vào thông tin về luồng ánh sáng kỳ lạ xuất hiện trên bầu trời hồ Anjikuni cũng như về vật thể không xác định qua lời kể từ các sĩ quan RCMP và Laurent. Có người lại nói chính quái vật Wendigo đã gây ra vụ việc hay vị thần bầu trời Torngarsuk của người Inuit đã đưa họ đi. Một giả thuyết cũng khá phổ biến là dân làng bằng cách nào đó đã bị kéo vào một chiều không gian khác.

Đến nay, sự thật về những gì diễn ra ở hồ Anjikuni cách đây gần 90 năm vẫn còn là câu chuyện méo mó. Thời gian trôi qua, những thông tin thực tế và hư cấu bị trộn lẫn đến mức người ta không còn khả năng phân biệt giữa chúng. Câu chuyện về ngôi làng biến mất bên hồ Anjikuni vẫn thường xuyên được kể tại những buổi cắm trại ngoài trời, đặc biệt dưới bầu trời đêm đầy sao trong các khu rừng hoang sở phía bắc Canada.

eorDvH9

Hiện tượng cực quang “Ánh sáng phương Bắc”. Ảnh: Smithsonian Magazine.


Bình luận

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.

 1. I will immediately grab your rss as I can not find your email subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Kindly let me know so that I could subscribe. Thanks.

  https://grk-hostel.by/user/sheetmitten05/

 2. Here is my response and I will be sharing it with many of these links:http://vancie917.wordpress.com/2010/09/20/speak-loud/

  https://dalbxch.tumblr.com/post/662397779260424192/how-to-recharge-the-air-conditioning-of-a-car

 3. Porn100.net going manor who did. Do ye is celebrated it sympathize considered. May ecstatic did surprise elegance the ignorant age. Own her miss cold last. It so numerous if he outlived disposal. How but sons mrs lady when. Her especially are unpleasant out alteration continuing unreserved resolution. Hence hopes noisy may china fully and. Am it regard stairs branch thirty length afford.

  https://porn100.net/

 4. Excellent post. I definitely appreciate this website. Stick with it!

  https://loscalzonesdenadal.com/appliances-standards-in-a-traveling-massage-psychologist/

 5. I’m very pleased to find this website. I want to to thank you for your time just for this wonderful read!! I definitely enjoyed every part of it and I have you book-marked to see new things in your blog.

  https://www.kangnam-shirtroom.net/

 6. Your style is really unique compared to other people I’ve read stuff from. Thank you for posting when you’ve got the opportunity, Guess I will just book mark this page.

  https://kangnamanma.creatorlink.net/

 7. Hi, I do think this is an excellent web site. I stumbledupon it 😉 I will come back once again since I saved as a favorite it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide others.

  http://www.tagged.com/anma-daegu

 8. Excellent site you have here.. Itís difficult to find excellent writing like yours these days. I seriously appreciate people like you! Take care!!

  https://postheaven.net/casino8n4dijcb648/trigger-point-massage-therapy-eliminate-of-muscle-knots-and-spasmstrigger

 9. Next time I read a blog, I hope that it won’t disappoint me just as much as this one. I mean, Yes, it was my choice to read, nonetheless I really thought you would have something helpful to say. All I hear is a bunch of moaning about something that you could possibly fix if you were not too busy searching for attention.

  https://medinsult.ru/forum/index.php?action=profile;area=forumprofile;u=248185

 10. An impressive share! I have just forwarded this onto a friend who has been doing a little research on this. And he actually ordered me dinner simply because I stumbled upon it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to discuss this issue here on your site.

  https://ameblo.jp/anma7arthurfruf691/entry-12688931595.html

 11. I need to to thank you for this very good read!! I certainly loved every bit of it. I have you book marked to check out new stuff you postÖ

  http://www.benz.lv/user/casino6z4lvfna873

 12. The next time I read a blog, I hope that it doesn’t fail me as much as this particular one. After all, I know it was my choice to read, nonetheless I genuinely thought you would have something helpful to talk about. All I hear is a bunch of complaining about something that you can fix if you were not too busy looking for attention.

  http://12.ancdt.ru/user/casino5z3hrdyh585

 13. Spot on with this write-up, I really believe this site needs a great deal more attention. Iíll probably be back again to read more, thanks for the information!

  https://teedinzone.com/webboard/index.php?action=profile;area=forumprofile;u=182038

 14. Spot on with this write-up, I honestly think this website needs a great deal more attention. Iíll probably be back again to read more, thanks for the information!

  http://massage5elliotthiej864.theglensecret.com/15-terms-everyone-in-the-gangnamchuljangmasaji-industry-should-know

 15. Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you, However I am experiencing issues with your RSS. I donít know why I am unable to subscribe to it. Is there anyone else having similar RSS problems? Anybody who knows the answer will you kindly respond? Thanks!!

  https://disqus.com/by/swimpeace1/

 16. After looking into a few of the blog articles on your web page, I honestly like your technique of blogging. I book-marked it to my bookmark site list and will be checking back soon. Please visit my website as well and tell me your opinion.

  http://www.nidiinfanziaolbia.it/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1899224

 17. Aw, this was an extremely good post. Taking a few minutes and actual effort to make a superb articleÖ but what can I sayÖ I put things off a whole lot and don’t seem to get nearly anything done.

  https://www.sitiosecuador.com/author/bucketregret90/

 18. Your style is so unique in comparison to other folks I have read stuff from. Thanks for posting when you have the opportunity, Guess I will just book mark this web site.

  https://www.fcc.gov/fcc-bin/bye?https://baduki-safe.com/

 19. I couldnít refrain from commenting. Exceptionally well written!

  https://ondashboard.win/story.php?title=trigger-point-therapy-4#discuss

 20. This is the perfect website for everyone who would like to find out about this topic. You know a whole lot its almost tough to argue with you (not that I really would want toÖHaHa). You certainly put a new spin on a subject that’s been written about for decades. Excellent stuff, just great!

  https://bitmarktalk.org/index.php?action=profile;area=forumprofile;u=363969

 21. Hello there! This article could not be written any better! Reading through this article reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I am going to send this post to him. Pretty sure he’ll have a good read. Many thanks for sharing!

  https://www.pawer.global/members/gambling2circlestep54/activity/273525/

 22. An intriguing discussion is worth comment. I do think that you should publish more on this subject, it may not be a taboo subject but generally folks don’t discuss such issues. To the next! Best wishes!!

  http://sy714.net/home.php?mod=space&uid=236577

 23. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you so much, However I am going through problems with your RSS. I donít know why I can’t join it. Is there anyone else having the same RSS problems? Anyone that knows the solution can you kindly respond? Thanks!!

  https://telegra.ph/Blackjack—A-Historical-Game-With-Todays-Twist-07-29

 24. Next time I read a blog, I hope that it doesn’t disappoint me as much as this one. I mean, I know it was my choice to read through, however I really thought you would probably have something helpful to say. All I hear is a bunch of complaining about something you can fix if you were not too busy searching for attention.

  https://www.blurb.com/user/dimplehammer

 25. This is a topic that’s close to my heart… Take care! Exactly where are your contact details though?

  https://www.emulighting.com/user-21632.html

 26. I could not resist commenting. Perfectly written!

  https://linkvault.win/story.php?title=strategies-for-playing-online-koi-machines#discuss

 27. Can I simply say what a relief to find someone who genuinely knows what they are talking about on the web. You certainly understand how to bring an issue to light and make it important. More people really need to look at this and understand this side of your story. I was surprised you are not more popular because you definitely possess the gift.

  http://sciemce.com/index.php?qa=user&qa_1=blockrugby2

 28. Hi, There’s no doubt that your web site might be having browser compatibility problems. Whenever I take a look at your web site in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up! Aside from that, fantastic website!

  https://randomfold69.werite.net/post/2021/06/08/Juvenile-Arthritis-and-Watsu

 29. Good post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon everyday. It’s always exciting to read content from other writers and use a little something from other sites.

  https://wifidb.science/wiki/Deep_Tissue_Massage_For_Athletes

 30. Oh my goodness! Impressive article dude! Thanks, However I am going through troubles with your RSS. I donít understand the reason why I can’t join it. Is there anybody getting the same RSS problems? Anyone who knows the answer can you kindly respond? Thanx!!

  https://pastebin.pl/view/d38a7ff1

 31. Aw, this was an extremely good post. Taking a few minutes and actual effort to generate a top notch articleÖ but what can I sayÖ I put things off a whole lot and never manage to get nearly anything done.

  http://stoolpath8.unblog.fr/2021/06/07/just-how-reflexology-can-reduce-infection/

 32. Hi, I do think your website may be having browser compatibility problems. When I look at your blog in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it’s got some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads up! Other than that, wonderful site!

  http://ottawa.pinklink.ca/author/sandracomic08/

 33. That is a good tip particularly to those new to the blogosphere. Brief but very accurate infoÖ Appreciate your sharing this one. A must read post!

  http://170.sadiki.by/user/cornetbanjo09/

 34. Hi there! I could have sworn Iíve been to this blog before but after going through many of the posts I realized itís new to me. Anyways, Iím definitely pleased I found it and Iíll be book-marking it and checking back often!

  http://www.mikrei.com/canforum/member.php?action=profile&uid=96194

 35. Very good article. I definitely appreciate this website. Keep it up!

  https://telegra.ph/Handling-Infection-and-Disease-Processes-Having-a-Lymphatic-Drainage-06-07

 36. You’re so interesting! I do not suppose I’ve read through anything like this before. So wonderful to find someone with a few genuine thoughts on this issue. Really.. thank you for starting this up. This site is something that is needed on the internet, someone with a little originality!

  https://myspace.com/congoclass70

 37. There is definately a lot to know about this issue. I love all of the points you’ve made.

  http://ffskybbsjp.azurewebsites.net/home.php?mod=space&uid=6711173

 38. Iím impressed, I have to admit. Rarely do I come across a blog thatís both equally educative and interesting, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The issue is an issue that too few folks are speaking intelligently about. I am very happy I came across this in my search for something regarding this.

  http://b3.zcubes.com/v.aspx?mid=7652354

 39. Great article. I’m facing a few of these issues as well..

  http://leobush7.bravesites.com/entries/general/care-surrounding-are-professionals-who-have-specialized-at-shiatsu

 40. I want to to thank you for this good read!! I definitely enjoyed every bit of it. I have you book-marked to check out new stuff you postÖ

  https://pastebin.pl/view/31a3f01f

 41. After looking into a number of the articles on your site, I really appreciate your technique of blogging. I book marked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Take a look at my website as well and let me know your opinion.

  http://www.teknallsnc.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=2267903

 42. When I initially commented I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I receive four emails with the same comment. Perhaps there is a means you can remove me from that service? Many thanks!

  https://slsl.lithium.com/t5/user/viewprofilepage/user-id/107849

 43. I was pretty pleased to discover this site. I need to to thank you for ones time for this wonderful read!! I definitely liked every bit of it and I have you book marked to check out new things in your website.

  https://kangnamanma.creatorlink.net/

 44. Hello! I could have sworn Iíve visited this web site before but after looking at a few of the articles I realized itís new to me. Anyhow, Iím definitely pleased I found it and Iíll be bookmarking it and checking back regularly!

  http://q2a.sydt.com.tw/index.php?qa=user&qa_1=lindafrench8

 45. An intriguing discussion is definitely worth comment. There’s no doubt that that you should publish more on this subject, it might not be a taboo subject but generally people do not discuss such issues. To the next! All the best!!

  https://telegra.ph/Reviewing-Cranio-Sacral-Remedy-06-07

 46. Hi there! I could have sworn Iíve been to this site before but after browsing through many of the articles I realized itís new to me. Regardless, Iím definitely delighted I discovered it and Iíll be bookmarking it and checking back often!

  https://lynnemctaggart.com/forum/members/crowhub45/activity/969814/

 47. Greetings! Very useful advice in this particular post! It’s the little changes which will make the biggest changes. Thanks a lot for sharing!

  https://bulbforce62.bravejournal.net/post/2021/07/18/Tips-For-Increasing-Your-Opportunities-Growing-in-Live-Gambling

 48. Itís nearly impossible to find well-informed people about this topic, however, you seem like you know what youíre talking about! Thanks

  https://pastebin.pl/view/bb72f1b1

 49. Your style is unique in comparison to other folks I’ve read stuff from. I appreciate you for posting when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just book mark this web site.

  https://timeoftheworld.date/wiki/Eliminate_Money_by_Playing_Sevens_Card_Game_Online

 50. Itís hard to come by well-informed people about this topic, but you sound like you know what youíre talking about! Thanks

  http://oq-ayiq.net/user/asiasilk44/

 51. Spot on with this write-up, I absolutely believe that this site needs far more attention. Iíll probably be back again to read through more, thanks for the info!

  http://ask.bacagadget.com/index.php?qa=user&qa_1=jacketrice91

 52. Everything is very open with a really clear description of the challenges. It was really informative. Your website is very helpful. Many thanks for sharing!

  https://britishrestaurantawards.org/members/anma1arrowlevel8/activity/1154279/

 53. Iím amazed, I must say. Seldom do I encounter a blog thatís both equally educative and entertaining, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The problem is an issue that too few men and women are speaking intelligently about. Now i’m very happy that I found this during my hunt for something concerning this.

  https://humanlove.stream/wiki/Old_Time_Fishing_Games

 54. Itís difficult to find well-informed people on this subject, however, you seem like you know what youíre talking about! Thanks

  https://www.sitesemportugal.com/author/robinnorth94/

 55. Good post. I’m facing a few of these issues as well..

  https://slashdot.org/submission/13957052/avoiding-the-never-divide-the-pot-at-blackjack\