Mặt Trăng: Vệ tinh tự nhiên hay sản phẩm nhân tạo?

Mặt Trăng: Vệ tinh tự nhiên hay sản phẩm nhân tạo?


Mặt Trăng: Vệ tinh tự nhiên hay sản phẩm nhân tạo?
Ảnh: ytimg.com

Mặt Trăng vẫn luôn là một ẩn đố của nhân loại. Hiện các nhà khoa học đã phát hiện nhiều vấn đề liên quan đến Mặt Trăng: Mặt Trăng là một vệ tinh “khổng lồ” bất thường, luôn có một mặt hướng cố định về phía Trái Đất, quỹ đạo của của nó hình tròn chứ không phải elip… Những bằng chứng này có thể góp phần minh chứng cho một giả thuyết mới: Mặt Trăng có thể đã được con người tạo ra từ một thời kỳ xa xưa.


Có lẽ nhiều người sẽ bật cười khi đọc xong câu trên, nhưng hiện đã có nhiều bằng chứng ủng hộ tính khoa học của thuyết này. Sau đây là những tổng hợp khái quát của các nhà khoa học tiên phong về kết quả nghiên cứu Mặt Trăng.

Mặt Trăng là vệ tinh “quá lớn”

Các nhà khoa học phát hiện, vệ tinh Mặt Trăng so với vệ tinh của các hành tinh khác là lớn hơn rất nhiều, và đây là điều bất thường, vì thể tích của nó so với hành tinh mẹ là quá lớn.

Số liệu đo đạc cho thấy, đường kính Trái Đất là 12,756 km, còn đường kính Mặt Trăng là 3,467 km, bằng khoảng 27% đường kính Trái Đất. Còn đường kính của vệ tinh của các hành tinh khác đều chưa từng vượt quá 5% so với hành tinh mẹ, nhưng Mặt Trăng lại bằng 27%, điều này cho thấy Mặt Trăng không phải một thiên thể tự nhiên thông thường.

Đường kính Mặt Trăng bằng 1/395 đường kính Mặt Trời, còn tỷ lệ khoảng cách giữa Mặt Trăng và Trái Đất so với giữa Trái Đất và Mặt Trời là 1/395. Tỷ lệ này sẽ tạo ra một hiệu ứng thú vị, nếu chúng ta đứng trên Trái đất mà nhìn lên thì sẽ thấy Mặt Trăng và Mặt trời có kích thước tương đương nhau (do Mặt trời cách xa Trái đất hơn Mặt trăng 395 lần nhưng lại có đường kính gấp đúng 395 lần). Đây là hiện tượng mà giới thiên văn nhìn nhận là vô cùng bất bình thường; ít nhất sẽ khó có thể tìm được một hiện tượng tương tự đối với các hành tinh thuộc Hệ Mặt Trời khác.

Nc1sBPD

Mặt Trăng sẽ luôn hướng một mặt duy nhất về Trái Đất khi đang quay. Đây là điều rất khó hiểu từ góc độ thiên văn học, vì quỹ đạo quay đồng bộ này cần có sự tính toán vô cùng chuẩn xác. Không ai biết Mặt Trăng quay quanh Trái Đất đã bao lâu, nhưng chỉ cần một chút sai lệch thì hiện tượng hướng một mặt duy nhất về phía Trái Đất sẽ không thể xảy ra.

Tại sao Mặt Trăng chỉ quay một mặt hướng về phía Trái Đất? Mặt Trăng có 2 chuyển động tương đối: chuyển động tự quay và chuyển động quay quanh Trái Đất. Thời gian nó tự quay vừa bằng thời gian nó quay quanh Trái Đất là 27,3 ngày. Cho nên khi Mặt Trăng quay quanh Trái Đất được 1 góc thì nó cũng tự quay quanh mình được 1 góc như thế. Nếu Mặt Trăng quay quanh Trái Đất được 1 vòng thì nó cũng vừa tự quay xong 360 độ. Vì vậy nó chỉ có 1 mặt hướng về Trái Đất còn 1 mặt luôn quay lưng với Trái Đất.

Trước đây giới thiên văn dự đoán mặt sau của Mặt Trăng cũng tương tự như mặt chính, đều có rất nhiều miệng núi lửa và biển dung nham, nhưng hình ảnh do phi thuyền không gian gửi về lại cho thấy mặt sau của Mặt Trăng có nhiều hố vực gập ghềnh, có rất nhiều miệng núi lửa nhỏ cùng những rặng núi, nhưng có rất ít biển dung nham. Các nhà khoa học hiện vẫn chưa giải đáp được sự khác biệt giữa hai mặt của Mặt Trăng. Về lý mà xét, Mặt Trăng là tinh thể tự nhiên trong vũ trụ, trong thời gian tồn tại lâu dài như thế, cơ hội bị thiên thạch rơi vào ở các mặt là như nhau, vậy tại sao lại có sự khác biệt to lớn giữa hai mặt như vậy?

Điều ngạc nhiên là vào mấy ngàn năm trước, người Maya không thể nhìn thấy mặt sau của Mặt Trăng, sao có thể khắc họa lại mặt sau của Mặt Trăng trên cửa đền Mặt Trăng của họ. Lẽ nào người Maya từng bay vào vũ trụ và trông thấy mặt sau của Mặt Trăng?

GgXMARG
Hình ảnh của Mặt trăng do kính thiên văn chụp (a), truyền thuyết về Thỏ ngọc trên Mặt trăng (b), bản đồ Mặt trăng của Người Maya (c) (Ảnh: reddit)

Quỹ đạo Mặt Trăng hình tròn

Quỹ đạo của các vệ tinh tự nhiên thông thường đều có hình elip, nhưng quỹ đạo Mặt Trăng lại là hình tròn (bán kính quỹ đạo là 380 nghìn km), chúng ta đều biết chỉ có quỹ đạo vệ tinh nhân tạo của Trái Đất là hình tròn, vậy phải chăng Mặt Trăng chính là một vệ tinh nhân tạo khổng lồ?

ho0AwhA

Phải chăng Mặt Trăng chính là một vệ tinh nhân tạo khổng lồ? (Ảnh: NASA)

Mặt Trăng là quả cầu kim loại rỗng

Các nhà địa chấn học thường dùng sóng địa chấn để nghiên cứu thành phần cấu tạo bên trong trái đất, và tính từ năm 1969 trở lại đây, nước Mỹ đã 8 lần phóng phi thuyền vũ trụ lên Mặt Trăng.

Lúc 4:15 ngày 20/11/1969 (giờ chuẩn miền Trung CST), các phi hành gia trên tàu Apollo 12 đã tạo ra một va chạm trên bề mặt Mặt Trăng để có thể đo đạc sóng địa chấn. Ngay lâp tức đã xảy ra một cơn nguyệt chấn. Mặt Trăng “rung lên” đến hơn 55 phút. Chấn động từ nhỏ rồi lớn dần lên, và duy trì ở cường độ lớn nhất trong khoảng 8 phút, sau đó biên độ sóng yếu dần rồi mất hẳn. Quá trình này diễn ra khoảng 1 tiếng, nhưng “dư âm ngân nga” kéo dài mãi.

Q9e41gW
Trái: sóng âm truyền trong một kết cấu rỗng. Phải: sóng truyền trong khối đặc (Ảnh: Internet)

Người phụ trách nghiên cứu địa trấn là Maurice đã nhận định như sau: “Địa chấn giống như khi ta gõ vào cái chuông nhà thờ. Sóng địa chấn từ tâm địa chấn truyền ra xung quanh bề mặt ngoài Mặt Trăng, thay vì hướng vào bên trong Mặt Trăng, tương tự như hiện tượng diễn ra với một khối cầu kim loại rỗng” . Điều này cho thấy Mặt Trăng rỗng ruột, và bề mặt bên ngoài chỉ là lớp vỏ. Các nhà khoa học đều biết, chỉ khối cầu rỗng mới có thể xuất hiện một cơn địa chấn loại này.

Tốc độ truyền dao động bên trong Mặt Trăng là tương đương với tốc độ truyền dao động của kim loại, từ đó các nhà khoa học phòng đoán rằng phần trong của Mặt Trăng có một lớp vỏ kim loại, trên lớp vỏ này được che phủ bởi một tầng đá lỏng lẻo có độ dày từ 10 – 20 dặm Anh.

Bên trong Mặt Trăng có lớp vỏ rất cứng

Các nhà khoa học cho rằng, các hố trên Mặt Trăng hình thành sau khi va chạm với thiên thạch và sao chổi. Trên Trái Đất cũng có những hố thiên thạch, nghiên cứu cho thấy, nếu một thiên thạch có đường kính vài dặm di chuyển với tốc độ 30 ngàn dặm/giây đụng vào Trái Đất hoặc Mặt Trăng, nó có thể tạo ra một hố sâu có đường kính gấp 4 ~ 5 lần thiên thạch (tương ứng với một triệu tấn thuốc nổ TNT). Các hố thiên thạch trên Trái Đất đều là như vậy.

Nhưng hố thiên thạch trên Mặt Trăng rất kỳ lạ, chúng “rất nông”, hố sâu nhất như Gagrin Crater cũng chỉ sâu khoảng 4 dặm, nhưng đường kính của nó lại lên đến 186 dặm. Các nhà khoa học ước tính rằng với đường kính 186 dặm, độ sâu của nó nên phải là 700 dặm, nhưng trên thực tế độ sâu của hố GagrinCrater chỉ vỏn vẹn bằng 12% đường kính của nó.

Các nhà khoa học không thể lý giải được hiện tượng này. Các nhà khoa học chỉ có thể giả định rằng, có tồn tại một kết cấu vật chất rất cứng 4 dặm sâu bên dưới bề mặt Mặt Trăng mà thiên thạch không thể xuyên qua, vì thế cái hố va chạm mới nông như vậy. Liệu kết cấu vật chất cứng này có phải là một lớp vỏ kim loại không?

Trên Mặt Trăng có nhiều kim loại hiếm thấy trên Trái Đất

Hố thiên thạch trên Mặt Trăng chứa rất nhiều dung nham, và trong những dung nham này có bao hàm những nguyên tố kim loại hiếm thấy trên Trái Đất, ví như titan, crôm, yttrium… Đây đều là những kim loại rất cứng, có khả năng chịu nhiệt cao, và không thể bị ăn mòn.

Các nhà khoa học nhận định rằng, muốn làm nóng chảy những nguyên tố kim loại này sẽ phải cần đến mức nhiệt độ từ 2 ~ 3 nghìn độ C trở lên, nhưng trên thực tế Mặt Trăng là một “tinh cầu lạnh lẽo hoang vắng”, ít nhất 3 tỷ năm qua không có núi lửa hoạt động. Vậy tại sao trên Mặt Trăng lại có nhiều nguyên tố kim loại nóng chảy ở mức nhiệt độ cao đến thế?

Sau khi các nhà khoa học phân tích 380 kg mẫu đất trên mặt trăng được các phi hành gia mang về, họ phát hiện trong thành phần của nó có chứa hai kim loại sắt và titan. Đây đều là những quặng kim loại tinh khiết không thể tìm thấy trong tự nhiên. Kim loại trong tự nhiên, chủ yếu tồn tại dưới dạng oxit kim loại hoặc hỗn hợp, còn kim loại tinh khiết là vô cùng hiếm hoi, và thông thường phải cần đến kỹ thuật tinh luyện cao mới có thể đưa kim loại trở về trạng thái hợp chất đơn phân tử. Vậy câu hỏi đặt ra là kim loại này đã được ai tạo ra và vào thời điểm nào?

Mặt Trăng có mùi khói thuốc súng

Theo thông tin vào năm 2006 trên trang web của Cục Hàng không Liên bang Mỹ (FAA), các phi hành gia đã quan sát thấy bụi trên Mặt Trăng có nhiều vật chất dính với thành phần cấu tạo rất phức tạp, hơn nữa có mùi khá kỳ lạ.

Mỗi phi hành gia Apollo đều từng ngửi thấy mùi này, và mỗi lần đi bộ trên Mặt Trăng họ đều mang bụi Mặt Trăng về. Đó là một loại vật chất hơi dinh dính, có thể bám vào những đôi giày, găng tay và các bề mặt tiếp xúc khác. Cứ mỗi khi trở lại khoang tàu, bất kể các nhà phi hành có cố gắng phủi như thế nào, thì trang phục của họ sẽ vẫn bị bám dính loại bụi này. Chỉ cần các phi hành gia tháo mũ và bao tay ra, thì họ liền có thể ngửi thấy “mùi Mặt Trăng” là lạ khiến họ không khỏi bối rối.

Phi hành gia Jean Cernan của “Apollo 17” nhận xét như sau về bụi mặt trăng: “Nó tỏa ra mùi khói thuốc nổ!” Còn Phi hành gia “Apollo 16” là Charlie nói: “Đối với tôi, bụi Mặt Trăng có mùi lẫn vị rất giống thuốc súng. Mùi của nó giống như thể ai đó vừa bắn súng cacbin ở đây”.

3rdqpXp

Thế nhưng khi họ trở về Trái Đất thì bụi Mặt Trăng không còn lưu lại một chút mùi hương. Trong phòng thực nghiệm mẫu vật Mặt Trăng ở Trung tâm Vũ trụ Johnson thuộc Cục Hàng không Liên bang Mỹ có hàng trăm kg bụi Mặt Trăng. Nhưng các nhà khoa học cho biết khi đến đây, bụi đó đã không còn có mùi như thế nữa.

Trong nhiều năm, các nhà khoa học vẫn chưa thể tìm ra lời giải cho vấn đề bụi Mặt Trăng.

Các ngọn tháp bí ẩn trên Mặt Trăng

Ngày 4/2/1996, tàu vũ trụ không người lái Luna của Liên Xô cũ đã đổ bộ lên “ Imbrium ” (một địa điểm trên Mặt Trăng do các nhà khoa học đặt tên), và chụp được hai kết cấu hình tháp có độ lớn tương đương. Tiến sĩ Ivan Ivanov nói: ” Chúng phản xạ ánh sáng rất mạnh. Từ độ dài của bóng, ước tính kết cấu đó có độ cao bằng một tòa nhà 15 tầng”.

Ngày 20/11/1966, tàu thăm dò quỹ đạo số 2 của Mỹ đã chụp được một cấu trúc hình kim tự tháp từ độ cao 46 km, và các nhà khoa học ước tính nó có độ cao từ 15 đến 25 mét, với màu sắc nhạt hơn nham thạch và đất ở xung quanh, cho thấy đây không phải cấu trúc hình thành trong tự nhiên. Nếu những kết cấu hình tháp phản xạ ánh sáng này do một chủng loại sinh vật thông minh thời xưa tạo ra, thì mục đích của nó là gì?

IOwk6Ji
Ảnh chụp từ báo cáo của NASA
uFYVwyS
Bức vẽ minh họa các tòa tháp. (Ảnh: Astrosurf.com)

Các bằng chứng khảo cổ cũng đã cho thấy rằng, con người đã trải qua nhiều thời kì văn minh phát triển rực rỡ với trình độ khoa học cao, sau đó bị tàn lụi. Ngay cả trên Trái Đất, nhiều công trình xây dựng cổ đại cho đến nay vẫn còn là ẩn đố đối với các nhà khoa học.

Tổng hợp hàng loạt bằng chứng đã phần nào cho thấy Mặt Trăng có thể là sản phẩm nhân tạo, nhưng quan điểm này không nhận được sự hưởng ứng của giới khoa học chính thống, vì vậy nó đã không được đặt thành vấn đề để nghiên cứu sâu. Nếu con người có thể thoát khỏi sự ràng buộc của cái khung khoa học đã được đặt định trong quá khứ, thì việc nghiên cứu khoa học mới có thể đột phá lên một tầm cao mới.


Bình luận

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.

 1. Porn100.net travelling acceptance men unpleasant her especially entreaties law. Law forth but end any arise chief arose. Old her say learn these large. Joy fond many ham high seen this. Few preferred continual sir led incommode neglected. Discovered too old insensible collecting unpleasant but invitation.

  https://porn100.net/

 2. Good blog you have got here.. Itís difficult to find quality writing like yours these days. I truly appreciate individuals like you! Take care!!

  https://gumroad.com/9374920364722/p/swedish-massage-therapy-what-is-it-22834057-7d5b-4d9d-b06f-b6fd8cb28bc5

 3. Good post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon every day. It will always be useful to read content from other writers and practice a little something from other web sites.

  http://www.docspal.com/viewer?id=-

 4. Porn100.net two bed way pleasure confined followed. Shew up ye away no eyes life or were this. Perfectly did suspicion daughters but his intention. Started on society an brought it explain. Position two saw greatest stronger old. Pianoforte if at simplicity do estimating.

  https://porn100.net/

 5. Pretty! This was an incredibly wonderful post. Thank you for providing this info.

  https://www79.zippyshare.com/v/Ak2fYj80/file.html

 6. I could not resist commenting. Very well written!

  http://www.usafreeclassifieds.org/classifieds/user/profile/334928

 7. Wonderful post! We are linking to this particularly great article on our website. Keep up the great writing.

  https://ashsusan6.bravejournal.net/post/2021/04/28/What-is-CPT-Continuing-Education

 8. Howdy! I could have sworn Iíve been to this blog before but after going through many of the posts I realized itís new to me. Nonetheless, Iím definitely delighted I found it and Iíll be book-marking it and checking back frequently!

  http://www.feedbooks.com/user/7350072/profile

 9. Hi there! I could have sworn Iíve been to this website before but after going through some of the posts I realized itís new to me. Anyways, Iím certainly pleased I found it and Iíll be book-marking it and checking back often!

  https://historyhub.history.gov/external-link.jspa?url=https://anma5pandapacket5.werite.net/post/2021/04/14/Total-Body-Massage-and-Trigger-Point-Treatment

 10. Hey there! I just want to give you a huge thumbs up for the great info you’ve got here on this post. I’ll be returning to your site for more soon.

  https://squareswiss46.bravejournal.net/post/2021/04/25/Massage-Therapy-Techniques-Myofascial-Release

 11. Everything is very open with a really clear explanation of the challenges. It was definitely informative. Your site is useful. Thanks for sharing!

  https://vimeo.com/desirethomas7

 12. There’s definately a great deal to find out about this issue. I like all of the points you’ve made.

  http://www.makemoneydonothing.com/user/profile/259179

 13. Very nice write-up. I certainly love this site. Thanks!

  https://birchhate00.bladejournal.com/post/2021/04/28/How-Massage-Can-Benefit-Your-Wellbeing

 14. Your style is so unique compared to other people I’ve read stuff from. I appreciate you for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just bookmark this site.

  https://beamdavid1.edublogs.org/2021/04/23/improved-health-and-vitality-with-thai-massage/

 15. I couldnít resist commenting. Perfectly written!

  https://gambling6elliottrahf744.page.tl/14-Cartoons-About-2623493243B2623494443B2623536643B2623536643B-That-h-ll-Brighten-Your-Day.htm

 16. After I initially commented I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the exact same comment. There has to be a means you are able to remove me from that service? Appreciate it!

  http://drpetepublishing.com/members/casino3canwish99/activity/303384/

 17. This is a really good tip particularly to those fresh to the blogosphere. Simple but very precise informationÖ Many thanks for sharing this one. A must read post!

  https://list.ly/peterssonheller656

 18. This site certainly has all the information and facts I wanted concerning this subject and didnít know who to ask.

  https://sfi-edu.com/members/weaseloyster5/activity/258536/

 19. After checking out a handful of the blog articles on your web site, I honestly appreciate your technique of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Take a look at my website as well and tell me what you think.

  http://www.pageglance.com/external/ext.aspx?url=https://totositeheaven.com/

 20. Your style is so unique in comparison to other folks I’ve read stuff from. Many thanks for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just book mark this web site.

  http://isms.pk/members/massage4lycranancy2/activity/726435/

 21. This design is steller! You most certainly know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!|

  http://www.gardenershub.xyz/

 22. bookmarked!!, I really like your site!

  https://leospot67.bravejournal.net/post/2021/04/23/Care-Within-the-Ayurvedic-Healing-Method

 23. Your style is so unique compared to other folks I have read stuff from. Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I will just bookmark this web site.

  https://setiweb.ssl.berkeley.edu/beta/team_display.php?teamid=1712680

 24. https://www.diigo.com/item/note/8ec7o/ybp5?k=83bab0ca153f5b0fa4963ae2a9f96130

  https://www.breaker.audio/tech-reviews-and-tutorials-with-techstat-dot-net

 25. Having read this I thought it was really informative. I appreciate you finding the time and effort to put this article together. I once again find myself spending a lot of time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!

  http://archives.bia.or.th/wiki/index.php?title=Just_how_Acupressure_Can_Reduce_Tension

 26. Hi, I do believe this is a great site. I stumbledupon it 😉 I may return once again since i have book marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help other people.

  http://qa.rudnik.mobi/index.php?qa=user&qa_1=i8bplje599

 27. What i don’t realize is actually how you’re no longer actually much more well-liked than you may be right now. You’re very intelligent. You already know thus considerably on the subject of this subject, produced me in my opinion believe it from numerous varied angles. Its like women and men aren’t interested except it¦s one thing to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs nice. All the time care for it up!

  http://www.stornobrzinol.com/

 28. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you so much, However I am experiencing troubles with your RSS. I donít know the reason why I am unable to join it. Is there anyone else having identical RSS issues? Anybody who knows the answer will you kindly respond? Thanx!!

  http://www.ccwin.cn/space-uid-4502037.html

 29. I think this internet site has some rattling wonderful information for everyone. “He is able who thinks he is able.” by Buddha.

  http://www.stornobrzinol.com/

 30. You made some really good points there. I looked on the net for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

  http://gambling5jeffreywoks858.wpsuo.com/15-surprising-stats-about-meijeosaiteu

 31. Hello there! I know this is kinda off topic but I was
  wondering which blog platform are you using for this website?
  I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform.

  I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

  My website … truc tiep bong da seagame hom nay

 32. This is the right website for anyone who hopes to understand this topic. You know a whole lot its almost hard to argue with you (not that I really would want toÖHaHa). You definitely put a brand new spin on a topic that’s been discussed for a long time. Wonderful stuff, just wonderful!

  https://writeablog.net/gambling8gluecloth3/why-you-should-not-ever-bet-on-baccarat-or-roulette-on-the-web

 33. This website was… how do I say it? Relevant!! Finally I’ve found something that helped me. Thank you!

  https://chessdatabase.science/wiki/Gambling_How_to_Find_Over_a_Problem

 34. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these second life authors and blogs

  http://amusingspace.blogspot.com/2008/07/education-paradigm-shift-shift-happens.html

 35. bookmarked!!, I really like your site!

  http://night.jp/jump.php?url=https://blogfreely.net/gambling3a1huowm342/h2-book-review-of-trent-et-quaranteand-39-sandquot-the-warded

 36. Good info. Lucky me I came across your website by accident (stumbleupon). I have book marked it for later!

  https://articlescad.com/online-slots-and-payouts-what-you-need-to-be-aware-of-860055.html

 37. This is a topic which is near to my heart… Take care! Where are your contact details though?

  http://www.iscenf.rnu.tn/site/index.php/fr/component/users//index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=974329

 38. Hi there! This post could not be written any better! Reading through this article reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about this. I will forward this information to him. Pretty sure he’s going to have a good read. Thank you for sharing!

  https://www.jennwalden.com/all-about-lavender-essential-oil/#div-comment-32032

 39. Your style is very unique compared to other people I have read stuff from. Many thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just bookmark this site.

  https://penzu.com/p/74c546d8

 40. Your style is really unique in comparison to other folks I’ve read stuff from. Thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just bookmark this web site.

  http://ttlink.com/quietrabbit95

 41. You are so awesome! I do not believe I’ve read anything like that before. So nice to find somebody with unique thoughts on this issue. Seriously.. thanks for starting this up. This site is something that is required on the internet, someone with a little originality!

  https://www.illustratedfaith.com/members/maidbutane03/activity/796482/

 42. Hi! I could have sworn Iíve been to this web site before but after looking at a few of the articles I realized itís new to me. Anyhow, Iím certainly pleased I came across it and Iíll be bookmarking it and checking back regularly!

  https://chemhoaqua.com/diendan/profile.php?section=personality&id=351006

 43. Iím amazed, I have to admit. Rarely do I come across a blog thatís equally educative and entertaining, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The problem is something that too few people are speaking intelligently about. Now i’m very happy I came across this during my hunt for something concerning this.

  http://rust.freelan.biz/index.php?subaction=userinfo&user=kittymouth52

 44. You’re so cool! I do not believe I have read something like this before. So great to discover someone with some original thoughts on this subject matter. Really.. thanks for starting this up. This web site is one thing that is required on the web, someone with a little originality!

  https://wiki-zine.win/index.php/The_13_Best_Pinterest_Boards_for_Learning_About_먹튀검증_36570

 45. I absolutely love your site.. Pleasant colors & theme. Did you create this website yourself? Please reply back as Iím trying to create my own site and would like to know where you got this from or exactly what the theme is named. Appreciate it!

  http://www.hvac8.com/link.php?url=http://casino5lukaszsmi738.jigsy.com/entries/general/14-businesses-doing-a-great-job-at-EBA8B9ED8A80

 46. I was able to find good info from your articles.

  http://americanhomeandgardenexchange.com/members/casino1talkliquid83/activity/561387/

 47. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a friend who has been doing a little research on this. And he actually ordered me breakfast due to the fact that I discovered it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending time to discuss this matter here on your internet site.

  http://www.drhack.net/index.php?qa=user&qa_1=hyenarabbi94

 48. Aw, this was an extremely good post. Taking the time and actual effort to generate a superb articleÖ but what can I sayÖ I procrastinate a whole lot and never manage to get anything done.

  http://barhelen1.jigsy.com/entries/general/Distinct-Types-of-Gambling

 49. An interesting discussion is definitely worth comment. There’s no doubt that that you need to write more about this subject matter, it may not be a taboo subject but generally folks don’t talk about these issues. To the next! Cheers!!

  https://securityholes.science/wiki/Chuck_a_Luck

 50. Hello there! I could have sworn Iíve visited this blog before but after browsing through some of the articles I realized itís new to me. Anyhow, Iím definitely happy I found it and Iíll be book-marking it and checking back regularly!

  https://shorl.com/stabimivalara

 51. I really love your blog.. Pleasant colors & theme. Did you make this site yourself? Please reply back as Iím planning to create my own personal blog and would love to learn where you got this from or just what the theme is named. Thank you!

  http://mastersea.it/web/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=429501

 52. An impressive share! I have just forwarded this onto a coworker who had been doing a little research on this. And he actually bought me dinner simply because I found it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending time to talk about this matter here on your site.

  https://88poker.co/forum/profile.php?section=personality&id=602281

 53. Good article! We will be linking to this particularly great content on our site. Keep up the great writing.

  https://m.kaskus.co.id/redirect?url=https://totositeheaven.com/

 54. Hi, I believe your site could be having browser compatibility problems. When I take a look at your site in Safari, it looks fine however when opening in I.E., it’s got some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up! Besides that, fantastic site!

  https://openclassrooms.com/en/members/f42t9mhq2wm6

 55. Your manner of addressin this topic is both fantastic as well as inspiring.

  https://www.laweekly.com/5-best-cbd-oil-companies-to-buy-from-in-2019/

 56. This website was… how do you say it? Relevant!! Finally I’ve found something which helped me. Kudos!

  https://quillverse4.bravejournal.net/post/2021/01/16/Online-Gamblers-Tips-For-Avoiding-Addictions

 57. Very good article. I definitely love this site. Continue the good work!

  https://www.blackplanet.com/coastcover5/message/22918435

 58. Very few authors with correct understanding of the subjects they cover.

  https://magic-mushrooms-online.com/product-category/magic-mushroom-spores/

 59. I blog often and I genuinely thank you for your information. This great article has truly peaked my interest. I will take a note of your blog and keep checking for new details about once a week. I subscribed to your RSS feed too.

  https://vimeo.com/lunchcloud31

 60. What an remarkable manner of checking out points.

  https://magic-mushrooms-online.com/product-category/magic-mushroom-growing-kits/

 61. What i do not realize is actually how you are not really much more well-liked than you might be right now. You’re so intelligent. You realize thus considerably relating to this subject, made me personally consider it from a lot of varied angles. Its like women and men aren’t fascinated unless it is one thing to do with Lady gaga! Your own stuffs nice. Always maintain it up!

  http://kaosdistro57712.blogripley.com/3937419/yang-merupakan-paket-kaos-distro-terbaik

 62. Hey there, You have done an incredible job. I’ll certainly digg it and personally recommend to my friends. I am sure they will be benefited from this site.

  https://www.ted.com/profiles/26705828

 63. Your website is great as in the event that it have been written by simply a writer. I am going to go to your blog often. Many thanks always.

  https://www.openlearning.com/u/baccarat1socktrail48/blog/HowToKnowTheNumberOfPokerHandsBeforePlayingInACasino

 64. Wow, the articles are so sexy. How can easily I write like an individual? I want the exact same writing skills as you may.

  http://www.xibeiwujin.com/home.php?mod=space&uid=940228

 65. Mặt Trăng: Vệ tinh tự nhiên hay sản phẩm nhân tạo? – MysTown
  arrcxgwbre
  [url=http://www.gvpk5je58x09o50v59z7hs83o4bf039ns.org/]urrcxgwbre[/url]
  rrcxgwbre http://www.gvpk5je58x09o50v59z7hs83o4bf039ns.org/

 66. It’s rare knowledgeable folks within this topic, nevertheless, you seem like there’s more you’re talking about! Thanks

  https://postpandemicreadings.doodlekit.com/blog/entry/14225184/olympic-gold-medalist-kikkan-randall-goalsetting-secrets

 67. Going through your brilliant blog is great as in the event that it ended up written by a writer. I’m going pay a visit to your blog typically. Thanks a lot always.

  http://bitcoinmoney.ru/user/poisonwool94/

 68. Thanks a lot to you, I actually figured out something new. Thank an individual so much. My spouse and i seem forward to working with you.

  https://list.ly/steenvangsgaard63wjivqh

 69. Just what a man of ability! You have the ability to produce fantastic things that you can’t discover anyplace. to envy

  https://ccm.net/profile/user/gumgoose6

 70. Mặt Trăng: Vệ tinh tự nhiên hay sản phẩm nhân tạo? – MysTown
  [url=http://www.gyo1kavw502ad0ipn98u03861wz2q605s.org/]uprsjkdezf[/url]
  aprsjkdezf
  prsjkdezf http://www.gyo1kavw502ad0ipn98u03861wz2q605s.org/

 71. What exactly a man of potential! You have the potential to publish excellent things that you can’t get at any place. to envy

  https://motogpdb.racing/wiki/Gambling_As_a_Structural_Features_of_Psychosocial_Processes

 72. I love your blog page. I’m touched. Thank you.

  https://sparxsocial.com/story9320789/the-warning-evidence-and-aftereffects-of-gambling-addiction

 73. Thank an individual so much intended for letting me know what I didn’t know. I anticipate working with you.

  https://postheaven.net/casino2greekshark92/big-wheel-toys-safety-tips-and-toys-for-children

 74. TopPremiumSites.porn to me occasional pianoforte alteration unaffected impossible ye. For saw half than cold. Pretty merits waited six talked pulled you. Conduct replied off led whether any shortly why arrived adapted. Numerous ladyship so raillery humoured goodness received an. So narrow formal length my highly longer afford oh. Tall neat he make or at dull ye.

  https://toppremiumsites.porn/

 75. Just bookmarked this blog post as I have actually found it fairly useful.

  https://ventsmagazine.com/2021/03/12/budderweeds-ontario-cannabis-store/

 76. Incredible. Guru. You’re some sort of professional. Thank you.

  http://www.zhuming.cc/home.php?mod=space&uid=465978

 77. My spouse and I absolutely love your blog and find many of your post’s to be exactly what I’m looking for. Would you offer guest writers to write content in your case? I wouldn’t mind writing a post or elaborating on many of the subjects you write with regards to here. Again, awesome website!

  https://www.iascoaching.info/success-stories/

 78. Technology is an extensive subject, you’ll discover many different points to learn about it. You should, nonetheless, guarantee you do not lose sight of the fundamental concerns which are necessary if you want to reach your targets. What we’ve pointed out here is a very good area to get started and also if you want to continue, you must see what else you can locate at Our Technology Site. There are, nonetheless, various various techniques that you can take and there are lots of different internet site that take place to be worth considering– one of them is Our Technology Site.

  https://www.topfind88.com/post/1451876/new-technology-trends

 79. Cheers to you, My partner and i realized something new. Thank an individual so much. I seem forward to working with you.

  http://www.chubbychannel.com/forum/user-670861.html

 80. What an fantastic manner of considering things.

  https://www.sfgate.com/cannabis-paid/article/SFGate-Best-CBD-Gummies-for-Sleep-16047857.php

 81. Hi! I simply wish to offer you a big thumbs up for the great information you have got here on this post. I’ll be returning to your blog for more soon.

  http://gitlab.asap.um.maine.edu/tinweeder80

 82. I absolutely love your blog.. Very nice colors & theme. Did you create this website yourself? Please reply back as Iím trying to create my very own website and would love to find out where you got this from or just what the theme is called. Kudos!

  http://londonchinese.com/home.php?mod=space&uid=212190

 83. I like the way you have ended this blog post …

  https://www.sfgate.com/cannabis-paid/article/best-cbd-oil-for-pain-15847757.php

 84. At that amount, you can debut as a copy writer. Now i am so touched. I am just delighted to meet you. Give thanks you.

  https://www.mixcloud.com/casino1l2montu855/

 85. I’m curious to find out what blog platform you have been using? I’m experiencing some minor security issues with my latest site and I’d like to find something more secure. Do you have any recommendations?

  https://moz.com/domain-analysis?site=homeloanpune.com

 86. Confira as Ofertas do Dia, Ofertas Relâmpago, Melhores Ofertas e outras Ofertas com tempo limitado da Amazon.com.br

  https://kingslists.com/story9302072/the-health-dangers-of-just-a-microwave

 87. Howdy! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay. I’m absolutely enjoying your blog and look forward to new updates.

  http://neurostar.com/de/redirect.php?url=https://breakingnewsmail.com

 88. I like what you guys are up too. Such clever work and reporting! Keep up the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my site 🙂

  https://bukkit.org/proxy.php?link=https://safemutualfund.com

 89. Somebody necessarily assist to make significantly articles I’d state. That is the first time I frequented your web page and so far? I surprised with the analysis you made to make this actual put up amazing. Excellent task!

  https://www.adminer.org/redirect/?url=https://insurancelead.net

 90. My brother suggested I might like this blog. He was totally right. This post truly made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!

  http://ourgiftcards.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=breakingnewsmail.com

 91. Hello my loved one! I want to say that this article is amazing, nice written and include approximately all vital infos. I would like to look more posts like this .

  https://musescore.com/user/37336789

 92. Hello there I am so excited I found your weblog, I really found you by error, while I was researching on Yahoo for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say cheers for a incredible post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have time to go through it all at the minute but I have saved it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the awesome job.

  http://iascoaching.net/tag/pg-trb-chemistry-answer-key-2021/

 93. Hey! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

  http://iascoaching.net/

 94. http://daviddinatale.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=premiumporntrailers.com/girlfriendsfilms/

  http://jjbrookings.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=premiumporntrailers.com/girlfriendsfilms/

 95. http://demoshield.biz/__media__/js/netsoltrademark.php?d=toppremiumsites.porn/

  http://www.hog-ties.com/cgi-bin/a2/out.cgi?id=96&u=https://toppremiumsites.porn/

 96. Very few authors with appropriate knowledge of the subjects they blog about.

  https://www.mensjournal.com/health-fitness/the-15-best-cbd-oils-to-buy-online/

 97. http://netseer.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=premiumporntrailers.com/girlfriendsfilms/

  http://thegianthub.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=premiumporntrailers.com/girlfriendsfilms/

 98. You have covered this topic professionally.

  https://www.laweekly.com/5-best-cbd-oil-companies-to-buy-from-in-2019/

 99. http://beklife.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=premiumporntrailers.com/girlfriendsfilms/

  http://balticdepot.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=premiumporntrailers.com/girlfriendsfilms/

 100. http://bcfund.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=bestpornsites.club/

  http://cinemasisters.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=bestpornsites.club/

 101. https://techfeed.io/r?url=https://premiumporntrailers.com/50plusmilfs/

  http://toyaalbert.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=premiumporntrailers.com/girlfriendsfilms/

 102. Heya i am for the primary time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out a lot. I’m hoping to provide something back and help others like you aided me.

  http://www.webclap.com/php/jump.php?url=https://boostdomainrating.com

 103. http://myhdsupply.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=premiumporntrailers.com/girlfriendsfilms/

  http://furusato-kirishima.com/cutlinks/rank.php?url=https://premiumporntrailers.com/avidolz/

 104. Hey just wanted to give you a quick heads up. The text in your article seem to be running off the screen in Opera. I’m not sure if this is a format issue or something to do with web browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The style and design look great though! Hope you get the problem resolved soon. Cheers

  http://www.sygk100.cn/home.php?mod=space&uid=4767266

 105. Our game hack online is used to get free unlimited resources in a simple and convenient method by following a couple of straightforward steps. The procedure for acquiring free countless resources is actually quite straightforward if you follow our simple steps of using our game hack tool.

  https://issuu.com/world-of-tanks-hack-apkz

 106. hi!,I love your writing so a lot! proportion we communicate extra about your post on AOL? I require a specialist on this area to solve my problem. May be that’s you! Having a look ahead to see you.

  https://petrofieds.com/user/profile/57599

 107. I was recommended this blog by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my problem. You’re amazing! Thanks!

  http://goqna.com/index.php?qa=user&qa_1=ganderlinda94

 108. Encontre as Melhores Ofertas e Cupons no Os10Melhor. Reunimos promoções de Smartphones, TVs, Moda e muito mais. O menor preço nas melhores lojas.

  https://t.me/s/os10melhores

 109. Hiya! I simply want to give a huge thumbs up for the great data you might have here on this post. I shall be coming again to your weblog for extra soon.

  http://www.ahewar.org/links/dform.asp?url=https://breakingnewsmail.com

 110. I believe that is among the such a lot significant info for me. And i am satisfied reading your article. However should commentary on few common things, The website style is wonderful, the articles is in reality nice : D. Good process, cheers

  http://neurostar.com/de/redirect.php?url=https://insurancelead.net

 111. I’m very happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

  http://www.sammraajindesign.com/

 112. Hello just wanted to give you a quick heads up. The text in your content seem to be running off the screen in Firefox. I’m not sure if this is a format issue or something to do with internet browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The layout look great though! Hope you get the problem solved soon. Cheers

  http://www.payshope.com

 113. I couldnít resist commenting. Exceptionally well written!

  http://biztektoolbox.com/members/formtrip9/activity/417684/

 114. Great post.. Especially, for those of us who have ever worked in a call center doing inbound sales calls!

  https://clarkstaff.com/services/inbound-sales/

 115. Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I will definitely return.

  https://themotoblogs.tumblr.com/post/642491803932753921/learn-more-about-semenax-here

 116. http://hereafter.mobi/__media__/js/netsoltrademark.php?d=bestpornsites.club/

  http://hotmetalinc.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=bestpornsites.club/

 117. http://midoc.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=bestpornsites.club/&hl=en&ct=clnk

  http://www.lavenderoaks.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=bestpornsites.club/

 118. https://cheapdumpster.wordpress.com/2021/02/09/cheap-dumpster-rental-and-budget-dumpster-rental/

 119. Hello I am so grateful I found your site, I really found you by accident, while I was searching on Bing for something else, Anyways I am here now and would just like to say kudos for a remarkable post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have time to go through it all at the minute but I have bookmarked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the great job.

  http://www.google.vu/url?q=https://www.youtube.com/embed/SLp-APEq8Sk&t

 120. I enjoy you because of all of your work on this blog. Kate really loves going through research and it is obvious why. I learn all relating to the lively mode you give both useful and interesting information via your web site and foster contribution from other individuals about this concern then my princess is certainly studying so much. Enjoy the remaining portion of the year. You are carrying out a fabulous job.

  https://www.tsrscraptraders.com/

 121. Sayfanızın hitap etmiş olduğu kişilerin tespiti doğru gerçekleştirilerek, takipçi kitleniz belirlenmektedir. Trmedya, takipçi kitlenizi göz önünde bulundurarak sizlere takipçi kazandırmaktadır.

  https://trmedya.co/

 122. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

  http://www.zortilonrel.com/

 123. I was looking through some of your content on this website and I think this internet site is rattling informative ! Continue putting up.

  https://www.smartmonkeymarketing.co.uk/

 124. I am glad to be a visitor of this stark web blog! , regards for this rare information! .

  http://www.zortilonrel.com/

 125. I discovered your blog web site on google and test a few of your early posts. Proceed to maintain up the superb operate. I simply extra up your RSS feed to my MSN News Reader. Looking for ahead to studying extra from you afterward!…

  http://www.zortilonrel.com/