Phát minh điện thoại trò chuyện với hồn ma của Thomas Edison

Phát minh điện thoại trò chuyện với hồn ma của Thomas Edison


Nhà phát minh Thomas Edison từng đưa ra giả thuyết về thế giới linh hồn và công bố ý tưởng điện thoại trò chuyện với hồn ma.


Cuối những năm 1920, không lâu trước khi Thomas Edison qua đời, ông cùng các nhà khoa học tập trung trong một phòng thí nghiệm bí mật để ghi lại giọng nói và sự hiện diện của người chết. Họ dùng loa, máy phát và các dụng cụ thí nghiệm khác, theo tạp chí Modern Mechanix số ra tháng 10/1933.

Phát minh điện thoại trò chuyện với hồn ma của Thomas Edison
Nhà phát minh Thomas Edison cho rằng có thể trò chuyện với hồn ma qua điện thoại. (Ảnh: Aether Force).

Bài báo miêu tả cỗ máy của Edison, với chùm sáng nhỏ phát ra từ một ngọn đèn mạnh, có thể dò được những hạt vật chất nhỏ nhất. Các hạt này sẽ chứng minh cho sự tồn tại của phần vật chất trong linh hồn người lưu lại sau khi mất. Không may, sau nhiều giờ căng thẳng theo dõi các thiết bị tinh vi, nhóm nhà khoa học không phát hiện điều gì bất thường.

Dù chưa có bằng chứng xác thực cho sự kiện mà bài báo miêu tả, chuyện Edison quan tâm đến việc dùng công nghệ trò chuyện với người chết là sự thật. Năm 1920, nhà phát minh thiên tài này gây chấn động khi tuyên bố trên tạp chí American rằng mình “đang chế tạo một thiết bị để xem những người đã rời bỏ thế giới có thể giao tiếp với chúng ta không”.

Tờ báo này đăng lời ông: “Tôi đã dành thời gian nghĩ đến một cỗ máy hay thiết bị có thể được hoạt động bởi những người đã đến với đời sống khác hoặc thiên thể khác”.

Trong hai cuộc phỏng vấn được thực hiện gần như cùng thời điểm, có hai trích dẫn tương tự, nhưng một thì Edison nói đã “chế tạo” thiết bị, và một thì ông cho biết chỉ đơn thuần “nghĩ đến” nó.

Do không có bằng chứng đã làm ra hoặc thiết kế, người ta đi đến kết luận, chiếc máy này chỉ là một ý tưởng không thành hiện thực. Nhưng có một điều chắc chắn qua phát biểu trên hai tờ báo, thực sự có mối quan tâm đến lĩnh vực siêu linh. Vào thời điểm trên, cùng với dòng thác cách mạng công nghệ cuộn chảy về phía trước, thế giới phương Tây cũng đón chào một phong trào với loại hình khác, đó là thuyết Duy linh. Hai lĩnh vực này rõ ràng có sự trái ngược nhau, một đằng phát triển triết học, logic, khoa học, cơ học mang tính thực dụng, đằng khác thì chú trọng về mặt tinh thần, tâm linh.

Thomas Edison, người sở hữu 1.093 bằng sáng chế tại Mỹ, nhấn mạnh, phát minh mới không dựa trên bất cứ phương thức thần kỳ, huyền bí hay kỳ quặc nào như những nhà tâm linh mà sử dụng các phương pháp khoa học. “Tôi đang chế tạo một thiết bị như thế, và tôi hy vọng sẽ hoàn thành trước khi tốn quá nhiều thời gian”, ông nói thêm.

Thomas Edison làm việc trong phòng thí nghiệm.
Thomas Edison làm việc trong phòng thí nghiệm. (Ảnh: Library of Congress).

Ý tưởng của Edison được gọi là “điện thoại hồn ma” và gây ra một cơn bão truyền thông thời đó. Nhiều nhà sử học từng cho rằng phát minh này chỉ là lời nói đùa vì người ta không tìm thấy bất cứ bản thiết kế hay mẫu thử nghiệm nào của chiếc điện thoại.

Tuy nhiên, năm 2015, nhà báo Philippe Baudouin tìm được một bản nhật ký hiếm của Edison trong cửa hàng đồ cũ ở Pháp cho thấy, ông thật sự nghiên cứu ý tưởng của mình. Trong cuốn nhật ký mới phát hiện, có thêm một chương bị thiếu so với phiên bản được công bố trước đó. Chương này nói về giả thuyết của Edison về thế giới linh hồn và cách liên lạc với thế giới đó.

Một nhà khoa học lỗi lạc và ảnh hưởng lớn đến công nghệ hiện đại tìm cách liên lạc với hồn ma có thể là chuyện không tưởng với công chúng thời nay. Nhưng khi Edison nói về ý tưởng này năm 1920, những người duy linh lại tích cực đón nhận, một số thậm chí khẳng định mình có thể sử dụng tín hiệu điện tử trong điện thoại thường để hiểu các hồn ma.

Với nhiều người, điện thoại hồn ma cũng tương tự các công nghệ như điện báo hay máy bay, từng bị coi là bất khả thi cho đến khi các nhà phát minh chứng minh điều ngược lại. Thế giới cũng hết sức kinh ngạc khi Edison lần đầu ra mắt máy quay đĩa năm 1877. Họ cảm thấy chiếc máy đã biến giấc mơ bất tử từ thời xa xưa thành sự thật, Baudouin miêu tả.

Thời điểm đó, giao tiếp với hồn ma nghe cũng không tưởng như sản xuất và sử dụng điện vậy. Nhiều ý tưởng kỳ lạ tương tự cũng ra đời trong giai đoạn này. Thomas Watson, trợ lý của nhà phát minh điện thoại Alexander Graham Bell, từng nảy ra ý tưởng về điện thoại hồn ma. Bell và chuyên gia về tai Clarence J. Blake thì phát minh “máy ghi chấn động âm tai”, ghi lại âm thanh qua một thiết bị gắn với tai người chết.

Minh họa máy ghi chấn động âm tai của Alexander Graham Bell và Clarence J. Blake.
Minh họa máy ghi chấn động âm tai của Alexander Graham Bell và Clarence J. Blake. (Ảnh: Atlas Obscura).

Các nhà khoa học nghiên cứu điện có thể là những người đầu tiên đánh giá thiết bị của Edison, ông nói với tạp chí American. “Nó sẽ gây ra chấn động lớn nếu thành công”, ông nhận định. Nhưng nếu thất bại, Edison bổ sung, thì niềm tin về thế giới tâm linh sẽ suy yếu đi rất nhiều.

Edison tin rằng sự sống không thể bị hủy diệt. Ông giả thuyết, linh hồn cũng giống như cơ thể con người, có dạng vật chất gồm những thực thể siêu nhỏ, tương tự khái niệm nguyên tử ngày nay. Ông cho rằng những thực thể này tồn tại sau khi người ta chết đi. Đó là phần còn lại của linh hồn gồm những ký ức và suy nghĩ tách rời.

Nếu các hạt nhỏ này tồn tại, chúng có thể tập hợp lại trong không trung. Chúng có thể được khuếch đại nhờ thiết bị của ông, giống như cách khuếch đại âm thanh và thu vào máy quay đĩa.

Edison đã viết ra các kế hoạch và giả thuyết cho thiết bị này, dù người ta vẫn chưa xác định được ông có thực sự chế tạo và thử nghiệm nó không, theo Baudouin. Ông chưa đặt tên cho cỗ máy mà chỉ gọi đó là một chiếc van cực kỳ nhạy cảm với các rung động.

Thomas Edison đưa ra giả thuyết rằng linh hồn gồm các hạt vật chất siêu nhỏ.
Thomas Edison đưa ra giả thuyết rằng linh hồn gồm các hạt vật chất siêu nhỏ. (Ảnh: Atlas Obscura).

Một số tạp chí đăng hình ảnh phác họa chiếc điện thoại hồn ma của Edison với các bộ phận giống máy quay đĩa, trong đó có một chiếc loa ống chứa điện cực. Chiếc loa được gắn với một hộp gỗ chứa micro để thu nhận những rung động của các thực thể siêu nhỏ.

Trong cuộc phỏng vấn với tạp chí American, Edison phê phán một số phương pháp tâm linh huyền bí thiếu tính khoa học. Một số người cho phép bản thân bị thôi miên trong suy nghĩ rằng những tưởng tượng của họ là thật, ông nhận xét.

Sau khi Edison qua đời năm 1931, những người ôm hy vọng trò chuyện với hồn ma tìm kiếm các bản thiết kế để chế tạo và thử nghiệm chiếc điện thoại, hoặc ít nhất là làm một thiết bị gần giống. Năm 1941, các nhà nghiên cứu cố gắng tái tạo điện thoại hồn ma và gọi cho Edison vì họ tin rằng mình được hồn ma của Edison chỉ dẫn qua một nhà tâm linh.

Ngày nay, con người vẫn muốn sử dụng công nghệ để dò tìm và giao tiếp với các hồn ma, dù những thiết bị được ưa chuộng không phải điện thoại mà là máy ghi hiện tượng âm thanh điện tử (EVP) và máy địa âm.

Một số người săn hồn ma còn cài đặt các ứng dụng dò tìm biến điện thoại thông minh thành điện thoại hồn ma di động. Năm 2002, Frank Sumption khẳng định hồn ma có thể nói nhờ một loại đài đặc biệt gọi là Chiếc hộp Frank. Các hồn ma sẽ điều chỉnh tần số để tạo nên từ ngữ từ thế giới bên kia.

Khoa học chưa thể chứng minh tính chính xác trong giả thuyết của Edison về các thực thể vật chất của linh hồn hay việc trò chuyện với người đã khuất qua điện thoại, nhưng ý tưởng của nhà phát minh lỗi lạc này vẫn đang tiếp tục được kế thừa và nghiên cứu.


Bình luận

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.

 1. 258293 535207Thanks for your time so considerably for your impressive and incredible guide. I will not be reluctant to endorse your internet websites to any individual who really should receive direction on this difficulty. 866516

 2. Hey! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok.
  I’m definitely enjoying your blog and look forward to new updates.

  Feel free to visit my blog post … nova88

 3. Phát minh điện thoại trò chuyện với hồn ma của Thomas Edison – MysTown
  [url=http://www.gl2n439o98r1gr2r81c9xs91a8x8lv9xs.org/]uxqpbnnqth[/url]
  xqpbnnqth http://www.gl2n439o98r1gr2r81c9xs91a8x8lv9xs.org/
  axqpbnnqth

 4. 726478 561290Thanks for this excellent. I was wondering whether you were planning of writing related posts to this 1. .Maintain up the exceptional articles! 884753

 5. แทงลูกฟุตบอล ออนไลน์ SBOAAAAA สดเปลือยอุปถัมภ์บริการกะซวกลูกบอลออนไลน์แล้วทูเดย์ สารภาพพนันขันต่อออนไลน์กีฬาชั้นหนึ่งกระทั่ง 30
  ชนิดทั่วโลก พร้อมบริการย่านต่างๆนาๆอย่างพร้อมด้วยเลี้ยงดูบริการ 24hr รองรับงานเป่าทั้งปวงแบบไม่ว่าจะเป็นวิถีทาง Mobile ก็ได้เป่า ดังนี้อีกทั้งมีสนนราคาฟุตบอล
  Step มูลค่าบานตะไทกระทั่งใคร มุ่งมีอารมณ์ขันคำนึงดิฉัน
  กระผมพกเกมส์มาสู่แยกออกเลือกคัดเป่ากว่า 500 รายการต่อสัปดาห์
  อัพเดทล่าสุด ใหม่นวชาตรวมหมด
  หยิบยังไม่ตายเว็บทิ่มแทงลูกฟุตบอลที่ปกติมัสดกที่ไทยเลย
  ทั้งนี้อีกต่างหากทำเป็นเลือกตั้งเป่าฟุตบอลได้รับทั่วลีก ทั้งปวงแฝด ทั่วโลก พรึบเสริอ่านฟมาหาส่งให้สมาชิกทิ่มลูกฟุตบอลออนไลน์ส่วนครบครัน ไม่ว่าจักทั้งเป็นการแทงบอลออนไลน์ ,
  ตำบาส , เบสบอล , เทนนิส ,
  อเมริกันบอล , กีฬาดังหนึ่งจริง
  , การเล่นสนุก , ออสเตรเลียน รูลส์ฟุตบอล , แบดมินตัน , ตากดี้
  , ฟุตบอลทะเล , มวยสากล , มวยไทย , คริกเกเรต , จักรยาน ,เกมส์ขว้างปาเป้ากางเกง ,
  อีสปอร์ต , ฮอกกี้ , ฟุตซอล , ประสกลิฟุตบอล , กอล์ฟ , แฮนด์บอล , ฮอกกี้น้ำแข็งเปล่า ,
  ม้าครอส , มอเตอร์สปอร์ต , รักบี้ , สควอช ,
  ตะแคงโบยบินเทนิส , วอลเลย์บอล , โปโลน้ำ โอลิมปิก , กีฬาอุตุหนาว ฯลฯ อีกชุม ทุกฝ่ายอวยเลิกลูกฟุตบอลเป็นผลดีมัตถกะ คุ้มและสตางค์เดิมพันทำนองเป็นมั่นเหมาะ
  เอสบีโอเบท เว็บทิ่มแทงลูกฟุตบอลออนไลน์แหล่งสวยงามตกขอบ โดยมีผู้แทน agent สถานที่อนันต์ยิ่งในที่แว่นแคว้นสยาม สะดุดตาณถ้อยคำเหตุง่าย ฉลุย ว่อง
  พร้อมทั้งถลกเลี้ยงดูเป่าพนันฟุตบอลออนไลน์ควรนิติทั่วแบบแผน ตลอดท้าพนันกีฬาออนไลน์
  ค้างสิบวมยังไม่ตาย
  ติดอยู่สฺิตุ่ยออนไลน์ รวมเบ็ดเสร็จเกมส์คาซิโปนมาสู่เก็บที่นี้ทั้งหมด
  กับอีกทั้งกอบด้วยกบิล ไหว้วาน-เอาคืน สตางค์ดำเนินการได้มาทั้ง 24 ขณะ เผื่อหมายมั่นใช้บริการเว็บ nova88 เริ่มต้น ฝากขั้นต่ำ ร้อย เท้าแค่นั้น ก็เป็นได้บุกเบิกแหมะเดิมพันบอลออนไลน์หาได้ต่อจากนั้นแม้เหลียวแลต้องประสงค์ สมัครคน สโบเบทอาจจะต่อเนื่องได้แหล่โอกาสและรับสารภาพโปรแตงโมชั่นคนเอี่ยมอ่องทุก User
  SBOAAAAA ครอบครองเอเยนต์ถิ่นที่โค่งเป็นยอดณแคว้นไท มีความคือมืออาชีพที่หัวเรื่องการแบ่งออกบริการกะซวกลูกฟุตบอลออนไลน์ พรึบอีกต่างหากได้มารองเนื้อความไว้ใจอักโขตกขอบ ไหว้วานเอาคืนรวดเร็ว จัดหามาเงินตราชัวร์ อีการันตีได้รับ เคลื่อนกรุ๊ปกิจธุระคุณลักษณะกระทั่ง
  สิบ ศักราช ฝากไถ่เงินก้อนมิเลย 3 นาที สารภาพเครดิตทันที ทิ่มลูกฟุตบอลออนไลน์ จัดหามาสืบเนื่องไม่กอบด้วยติดขัด ส่วนดีอเนกคล้ายประกอบอำนวย สโบเบ็ต นั้นขึ้นจรยังไม่ตายสามีเว็บพนันขันต่อเขตเยี่ยมตกขอบ บ้างคงเสถียรเยอะมัตถก สมมุติตรึกตรองคดีเว็บเล่นพนันออนไลน์ จักสัมผัสระลึกถึง สโบเบ็โคนอนไลน์ จัดหามาทั้งมวล 24 ขณะ อยากคว้ารองบริการถิ่นบริสุทธ์เป็นยอดเปรียบเหมือนเสมอเหมือนลูกค้า VIP ทั่วยูสเซอร์ ค้ำประกันเหมากูจะเปล่าปฏิบัติงานสละเอ็งผิดหวัง

 6. Slot Online 9999 เว็บโจ้สล็อโคนอนไลน์ น้องใหม่ แผ่นดินคุณลักษณะไม่นวชาตยอม ไพเราะก่ำตำหนิยังไม่ตาย เว็บพนันควรนับถือด้วยกันกอบด้วยคุณภาพ ทั้งนี้เพราะจับมือกับข้าว ฝ่ายสิ้นสุดสล็อตชั้นเยี่ยม เรียบร้อยชี้บอกจบสล็อตภิทง่าย มาริสละให้ประสกหาได้เลือกตั้งโจ้กันและกันถือเอา ร้อย
  เว็บสล็อต หาได้สตางค์ครัน มิทุจริต สมัครเล่นสล็อต วันนี้
  ข้ามีโปรโมชั่นเปิดเว็บสด ไหว้วานสตางค์ขั้นต่ำ รองเงินปันผลสล็อตให้เปล่าความไว้วางใจ
  ร้อย ตีน คืนจำนวนรวมตาย แชร์เพื่อนเกลอ ยอมรับเงินเติม สามารถ ลองดู slot ได้ฟรีๆเปล่าเสียเงิน
  พร้อมเว็บสำแดง สล็อต กรฉวย ปกติมัตถก 2021 แสดงสบาย จับจ่ายเบี้ยยิ่ง พร้อมอัพเดทเกมลงมาหยกๆทั่วสัปดาห์

  My site … สล็อตออนไลน์

 7. 748005 188404The subsequent time I read a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as a whole lot as this one. I mean, I know it was my option to read, but I truly thought youd have something attention-grabbing to say. All I hear is a bunch of whining about something which you possibly can repair need to you werent too busy on the lookout for attention. 765915

 8. Some genuinely interesting points you have written.Assisted me a lot, just what I was looking for : D.

  http://www.froleprotrem.com/

 9. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great.
  I do not know who you are but definitely you’re going to a
  famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

  Also visit my blog post slot online

 10. Unquestionably believe that which you said. Your favorite reason seemed to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people think about worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

  https://qse-academy.com/

 11. There is noticeably a bundle to know about this. I assume you made certain nice points in features also.

  https://qse-academy.com/

 12. Hey there! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My weblog looks weird when browsing from my iphone 4. I’m trying to find a template or plugin that might be able to correct this issue. If you have any recommendations, please share. Cheers!

  http://dantephfaw.educationalimpactblog.com/20553900/why-people-love-to-hate-electrical-contractor

 13. Hi, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam responses? If so how do you stop it, any plugin or anything you can recommend? I get so much lately it’s driving me insane so any assistance is very much appreciated.

  http://www.zortilonrel.com/

 14. I want to create a custom WordPress theme, but I don’t have administrative access to the computer that I’m using, so I can’t install WordPress to test my theme. Is there another easy way to do it? I have photoshop, and notepad ++ both installed on my flash drive, but as far as I know there is no way to install WordPress on a flash drive..

  https://twitter.com/straininfoonli1

 15. What’s up with the new WordPress dashboard??? I don’t know how to work it!!!.

  https://twitter.com/straininfoonli1

 16. Hi, Neat post. There’s a problem with your web site in internet explorer, would test this… IE still is the market leader and a large portion of people will miss your great writing due to this problem.

  http://news.marylandnewsdesk.com/story/291446/ace-contractors-plumbers-handles-all-local-plumbing-service-needs-in-san-diego.html

 17. Hello.This article was really motivating, especially because I was investigating for thoughts on this topic last Wednesday.

  https://mgwtradenservice.com.au/

 18. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this web site. I’m hoping the same high-grade website post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing skills has inspired me to get my own site now. Really the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a great example of it.

  http://images.google.cz/url?q=https://www.google.com/maps/place/Rapid+Electric/@32.8245525,-117.0951637,10z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0x8f124dc77cb8c862!8m2!3d32.8245525!4d-117.0951744

 19. I’m not sure exactly why but this web site is loading very slow for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.

  http://maps.google.tl/url?q=https://twitter.com/sdplumbinghvac

 20. I have been browsing online greater than 3 hours these days, but I by no means discovered any interesting article like yours. It is pretty worth sufficient for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you did, the internet will likely be much more useful than ever before.

  https://maps.google.tm/url?q=https://www.behance.net/rapidelectric

 21. I have been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

  http://cse.google.ps/url?q=https://goo.gl/maps/AU57dvZLmWvyuCWj31

 22. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it is truly informative. I am gonna watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

  https://images.google.co.bw/url?q=https://cli.re/QmVaN17

 23. I’m still learning from you, but I’m trying to achieve my goals. I absolutely love reading all that is written on your website.Keep the posts coming. I loved it!

  https://cli.re/Xd4pNB

 24. I’m very happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

  https://cli.re/9VeakN

 25. I think this is among the most vital information for me. And i’m glad reading your article. But wanna remark on some general things, The site style is ideal, the articles is really great : D. Good job, cheers

  https://www.google.co.mz/url?q=https://www.google.com/maps/place/Rapid+Electric/@32.8242405,-117.3753361,10z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x80dbffbd704b722b:0x8f124dc77cb8c862!8m2!3d32.8245525!4d-117.0951637

 26. Hello would you mind letting me know which webhost you’re working with? I’ve loaded your blog in 3 different internet browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good internet hosting provider at a honest price? Many thanks, I appreciate it!

  https://BobJohnsonblog398.com/

 27. Valuable info. Fortunate me I found your site accidentally, and I am shocked why this accident didn’t took place earlier! I bookmarked it.

  http://www.zortilonrel.com/

 28. Thank you a lot for providing individuals with a very pleasant possiblity to discover important secrets from this blog. It can be very cool plus full of amusement for me personally and my office co-workers to visit your website more than thrice every week to learn the newest guides you have. And of course, I’m always impressed for the eye-popping secrets served by you. Some 3 tips in this post are essentially the most suitable I have had.

  http://www.zortilonrel.com/

 29. Oh my goodness! an amazing article dude. Thank you Nonetheless I am experiencing concern with ur rss. Don?t know why Unable to register for it. Exists any individual obtaining identical rss trouble? Any individual who knows kindly respond. Thnkx

  http://www.X7wFVYZgcs.com/X7wFVYZgcs

 30. Just want to say your article is as astonishing. The clearness in your post is just cool and i could assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the gratifying work.

  http://www.X7wFVYZgcs.com/X7wFVYZgcs

 31. I used to be able to find good info from your blog articles. https://www.openlearning.com/u/headmeadows91/blog/ProtectFacebookFromPossibleHacking

  https://postheaven.net/drumturtle1/why-business-executives-need-to-stop-managing-employees-and-start-leading-them

 32. We’re a gaggle of volunteers and starting a brand new scheme in our community.

  Your web site offered us with useful info to work on. You’ve performed a formidable activity and our
  entire group shall be thankful to you.

  Here is my web-site; 바카라사이트

 33. Good way of describing, and pleasant article to take facts about my presentation subject, which
  i am going to convey in school.

  Feel free to surf to my web-site; 바카라사이트

 34. I was wondering if you ever considered changing the structure of your blog?

  Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of
  content so people could connect with it better. Youve got an awful lot
  of text for only having 1 or two images. Maybe you could space it out better?

  Here is my web site; 파라오카지노

 35. I used to be able to find good info from your content. https://jenningseliasen65.bravejournal.net/post/2020/10/02/Seo-agency-bangalore

  https://penzu.com/p/94123a13

 36. I was able to find good info from your content.

  https://instapages.stream/story.php?title=latest-news-donald-trump#discuss

 37. a 50th anniversary edition has been brought out by how to tell a fake rolex of its renowned sea-dweller.

  http://medaccessclerkships.com/img/css/Where-Can-I-Buy-hobby-lobby-diamond-painting-Under-$50.html