Kinh doanh dưới Deep Web – Chợ đen lách luật

Kinh doanh dưới Deep Web – Chợ đen lách luật


CHỢ ĐEN ONLINE: CÁCH KINH DOANH “LÁCH LUẬT” BẰNG DEEP WEB


Năm 2013, một trang web tên Silk Road đã bị chính phủ Mỹ gỡ xuống sau khi phát hiện đây chính là phiên bản “lách luật” của Amazon – từ m.ai t.huý, hộ chiếu giả, s.úng đến lính đánh thuê,.. tất tần tật đều được giao dịch trên trang web này. Trong hai năm, Silk Road đã bán được hơn 1 tỷ đô la tiền lậu, và vài kẻ trong đường dây này đã bị “sờ gáy”. Bạn nghĩ câu chuyện đã kết thúc ở đó? Kinh doanh dưới Deep Web – Chợ đen lách luật😀 Thế thì lại dễ quá, về sau chợ trái phép ngày càng lan rộng như cháy rừng – và càng không có dấu hiệu ngừng lại.

cho den online 660x347 1

Vậy làm thế nào để các thị trường bất hợp pháp này hoạt động mà không bị chính quyền tóm? Và làm sao mọi người có thể truy cập và giao dịch trên những chợ trái phép ấy? Chúng ta hãy cùng tìm hiểu nhé!

⭕️ Deep Web và Dark Web có gì khác? À mà khoan, nó là cái gì?

Có thể bạn biết rồi, Silk Road và các trang web tương tự không thể vận hành như Amazon được: nếu ai đó gắn tên họ vào những giao dịch bất hợp pháp ấy thì thôi xong, bị tóm đầu ngay. Thay vào đó, mọi hoạt động mua bán trên các website này đều là ẩn danh. Tuy nhiên, điều đó vẫn chưa đủ – từ địa chỉ IP duy nhất của máy tính, danh tính người dùng vẫn có thể bị phát hiện. Vì vậy, tất cả đường dây giao tiếp giữa người dùng và Silk Road phải được xáo trộn để không ai có thể tìm được “hành tung” của người dùng – thậm chí là liệu họ đã từng vào trang Silk Road hay chưa.

Dĩ nhiên internet thường ngày chúng ta hay dùng không hoạt động kiểu vậy, nên đây cũng không phải “lãnh thổ” của các chợ trái phép như Silk Road. Ngạc nhiên chưa, chúng ở không gian tựa tựa vậy – “deep web” và “dark web”.

Đầu tiên là deep web. Deep web bao gồm những thông tin trên internet bạn có thể tìm được, chỉ là không phải thông qua Google search. Một ví dụ điển hình là bạn có thể thấy các bài đăng của bạn bè trên Facebook, nhưng những bài này sẽ chả bao giờ hiện lên khi bạn Google chúng đâu. Tương tự với những tài liệu lưu ở Google Drive, hồ sơ y tế, báo cáo của chính phủ, bài báo khoa học, vân vân và mây mây. Có người cho rằng deep web lớn gấp 500 lần “clear” web mà chúng ta có thể tìm thấy qua Google.

Nhưng deep web vẫn không phải là điểm mấu chốt của Silk Road, mà là dark web cơ. Vậy dark web là gì? Dark web là một tập hợp con của deep web mà bạn không thể truy cập nếu không dùng phần mềm đặc biệt mã hoá tất cả thông tin liên lạc cũng như ẩn danh hoá địa chỉ IP của mình. Dark web thường có các URL dài, lạ, kết thúc bằng .onion, và từ chối bất kỳ khách truy cập nào không sử dụng phần mềm mã hoá đặc biệt. Vì vậy, nghiễm nhiên những chợ trái phép như Silk Road sử dụng dark web như một cách để tránh bị theo dõi – bởi ngoài việc bảo vệ danh tính người dùng, dark web còn khiến việc truy lùng địa điểm đặt máy chủ trở nên khó khăn hơn bao giờ hết, chứ đừng nói gì đến việc gỡ chúng xuống. Nhưng cuộc sống mà, một vài lỗi code con con, IP rò rỉ, hết còn đường lui. 🚫 Và đó cũng là cách Silk Road sụp đổ đấy các bạn ạ.

⭕️ Một chợ trái phép “bất khả chiến bại”!

Hãy chào đón nhà vô địch của chúng ta, OpenBazaar, một thị trường online gia nhập dark web từ năm 2017. Dường như rút kinh nghiệm từ “gót chân Achilles” của Silk Road – chỉ có một máy chủ trung tâm, cách vận hành của OpenBazaar hoàn toàn phân tán: mỗi giao dịch đều được thực hiện trực tiếp giữa người mua và người bán, kiểu như đi chợ trời thay vì đi siêu thị vậy. Thật vậy, mỗi người dùng của OpenBazaar đều phải tải phần mềm giúp họ nói chuyện trực tiếp với “đối tác” – cũng dùng chính phần mềm đó. Và một khi người mua và người bán tìm thấy nhau, họ sẽ thực hiện các thỏa thuận và giao dịch, thay vì thông qua trung gian là máy chủ trung tâm.

Tóm lại, OpenBazaar không có cơ quan trung ương hay bộ máy đầu não nào cả, và cũng vì thế, còn lâu các cơ quan thực thi pháp luật mới có thể gỡ nó xuống nếu không tịch thu tất cả các máy tính chạy phần mềm của OpenBazaar. Nói cách khác, việc phá huỷ OpenBazaar gần như là không thể. Những nhà sáng lập tuyên bố rằng họ sẽ không kiểm soát những thứ được giao dịch trên website của họ – nhưng sự thật là, với mô hình phân tán như vậy, họ có muốn cũng không được.

⭕️ Liệu có thể sử dụng dark web một cách hợp pháp?

Sau khi đã đọc những tội ác trên dark web, chúng ta thường quên rằng dark web vẫn có thể được sử dụng một cách “danh chính ngôn thuận”. Sau tất cả, dark web cũng chỉ là một cách để ẩn danh truy cập vào internet mà thôi.

Một số trang web chính thống đã bắt đầu cung cấp dark web để bảo vệ người dùng. Chẳng hạn như Facebook năm 2014 đã cấp quyền truy cập qua dark web nhằm giúp những người bất đồng chính kiến ở các quốc gia (như là Trung Quốc) có thể vào được Facebook. Phòng tin tức phi lợi nhuận ProPublica năm 2016 cũng tạo dark web để tránh bị theo dõi trực tuyến và kiểm duyệt bởi chính phủ.

Tor, phần mềm dùng để truy cập vào dark web, là một trình duyệt web giúp tăng-cường-quyền-riêng-tư không hơn không kém. Dự án Tor đã liệt kê một danh sách dài các đối tượng có thể được lợi dưới sự bảo mật danh tính của Tor: Những người dùng Tor để bảo vệ mình cũng như các thành viên trong gia đình khỏi việc bị các websites theo dõi; hay để vào các phòng tin tức, nhắn tin nhanh,… khi các dịch vụ trên bị chặn bởi nhà cung cấp Internet địa phương. Tor cũng có thể giúp người dùng trao đổi về những nội dung nhạy cảm mà không bị lộ danh tính như truy cập vào các phòng chat, diễn đàn cho nạn nhân b.ạo hành, quấy rối t.ình d.ục,… Các nhà báo cũng thường dùng Tor để liên lạc với những người tố giác, người có quan điểm bất đồng ch.ính trị,… một cách an toàn. Và những tổ chức lớn dùng Tor để phân tích các đối thủ cạnh tranh, cũng như bảo vệ những mô hình thu mua khỏi những kẻ “thích nghe lỏm”.

Cúng cuồi là Bitcoin. Dù Bitcoin được sử dụng rất nhiều trên dark web, nó không phải là một phần của dark web. Bitcoin chỉ là một loại công nghệ độc lập mà bất cứ ai cũng có thể dùng, và ngạc nhiên chưa, Bitcoin có nhiều công dụng hợp pháp nữa là đằng khác. Không chỉ giúp bảo vệ quyền riêng tư của người giao dịch, Bitcoin còn ít bị chi phối bởi các yếu tố chính trị, bởi không có quốc gia nào thật sự sở hữu nó cả.

Vậy nên nếu bạn có thấy ai đó vào dark web, Tor, hay Bitcoin, đừng vội kết luận rằng họ đang âm mưu chuyện mờ ám gì đó. Sông có khúc, người có lúc các bạn ạ, thực tế chúng chẳng tốt hay xấu gì cả – mà chỉ đơn thuần là công cụ bảo mật mà thôi.

Bạn có muốn thử “một lần chơi lớn”, truy cập vào công cụ bảo mật này? Ở phần tiếp theo, SiP sẽ “mách nhỏ” cho bạn biết nhé!

Nguồn: Detroja, Parth, et al. Swipe to Unlock: The Primer on Technology and Business Strategy, Belle Applications, Inc., 2017, ch.8, pp.128-134.


Bình luận

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.

 1. Kinh doanh dưới Deep Web – Chợ đen lách luật – MysTown
  qjplkrchns http://www.g0x6pv5b1i8spxg85u5288xi6z3wp470s.org/
  aqjplkrchns
  [url=http://www.g0x6pv5b1i8spxg85u5288xi6z3wp470s.org/]uqjplkrchns[/url]

 2. 788831 453982Aw, it was a quite good post. In thought I would like to devote writing such as this furthermore,?C spending time and specific work to produce a fantastic post?- nonetheless so what can I say?- I waste time alot and never at all appear to obtain 1 thing completed. 613535

 3. Thẳng Soccerbet168Trên băng ghế giảng dạy, Lebanon đã xẻ nhiệm Ramiro Lopez cách đây 3 tuần. Nhà cầm quân người Tây Ban Nha chủ yếu đuối thực hiện việc trên Ý và từng có thời hạn làm việc trên Kuwait.|Và NHM bóng đá Việt Nam đang đợi Minh Trí cùng đồng đội hóa giải đối thủ để tạo lợi thế đến trận lượt về sau đây hai ngày. Chelsea đã nên trải qua 8 phút bù giờ không thở được bảo vệ thành công.

  https://sepiswestwood.com/detail/lich-sctv19-98317.html

 4. Kinh doanh dưới Deep Web – Chợ đen lách luật – MysTown
  [url=http://www.go7x6508067rvz2f9x1s88j0jxpv4ol8s.org/]unheefjgc[/url]
  anheefjgc
  nheefjgc http://www.go7x6508067rvz2f9x1s88j0jxpv4ol8s.org/

 5. Kinh doanh dưới Deep Web – Chợ đen lách luật – MysTown
  [url=http://www.gb5uy03nz1u98y4085kwp6w7l9uq937gs.org/]ugozbjdgl[/url]
  gozbjdgl http://www.gb5uy03nz1u98y4085kwp6w7l9uq937gs.org/
  agozbjdgl

 6. When Dai Xiao Lei arrived at her Beijing apartment with her husband and son, after a long flight back from Canada, her mother-in-law and sister-in-law were already waiting inside.
  https://notepin.co/shared/hzfxjah https://notepin.co/shared/orulqrb
  They wanted to take her 16-month-old to their family home in Gaoyang, several hours’ drive away, Dai said. Her then-husband seemed unsurprised and told her he must have forgotten to mention it, she said.
  “We never discussed this and there was no prior agreement at all,” she said. “This is not something that I agreed to. They didn’t care.”
  Dai tried to refuse, locking her son in his bedroom. But, she said, her now-former husband had been physically abusive and she was afraid. With no friends, family or neighbors nearby who could help, several hours later she conceded.
  In the following months, Dai said her ex-husband denied her repeated requests to see her son. He filed for divorce, claiming she was “irresponsible” and “didn’t have time to take care of the son due to work,” according to court documents reviewed by CNN. Dai, a Canadian citizen, went to the Beijing police and the Canadian consulate — but she said authorities called it a private family matter and that there was nothing they could do.

 7. Quả Bóng Đáthedo ĐT Việt Nam kế tiếp bệnh tỏ sự vượt lên trội trước các đàn em U22 nước ta với 2 thành công trong 2 trận đấu nội bộ. Tin TứcBIDV Quang Trung và chặng đường chinh phục giấc mơ còn dang dởSau một mùa giải đầy tiếc nuối, Ngân mặt hàng Đầu tư và Phát triển Quang Trung trở lại Giải hạng Nhì – Cúp VietFootball 2021 với quyết tâm giành tấm vé thăng hạng. Rất nhiều đội bóng đánh giờ muốn có sự đáp ứng

  https://www.thedolive.tv/

 8. Kinh doanh dưới Deep Web – Chợ đen lách luật – MysTown
  axjrklsbwm
  [url=http://www.gaw1a9u3lox4467wjpz48981z3a10z1as.org/]uxjrklsbwm[/url]
  xjrklsbwm http://www.gaw1a9u3lox4467wjpz48981z3a10z1as.org/

 9. tadalafil price walmart cost tadalafil generic generic tadalafil from uk cheap cialis pills for sale [url=https://tadagatadalafil.com/ ]where to buy cialis without prescription [/url]

 10. https://tadalafilww.com/ what is tadalafil [url=https://tadalafilww.com/ ]prescription tadalafil online [/url] tadalafil blood pressure

 11. where to buy generic cialis online safely cost tadalafil generic generic cialis tadalafil cialis at canadian pharmacy [url=https://cttadalafil.com/ ]generic tadalafil from uk [/url]

 12. buy tadalafil https://tadagatadalafil.com/ – tadalafil generic where to buy cialis without prescription tadalafil order online no prescription https://tadacipetadalafil.com/

 13. where to get tadalafil https://tadalafilww.com/ – cost tadalafil generic tadalafil blood pressure tadalafil dosage cheap generic cialis for sale

 14. what is tadalafil tadalafil cost in canada tadalafil generic tadalafil without a doctor prescription https://tadalafilww.com/

 15. cheap cialis pills for sale https://tadagatadalafil.com/ – buy generic cialis online with mastercard cheap generic cialis for sale cialis without prescription https://tadacipetadalafil.com/

 16. canada generic tadalafil [url=https://tadalafilol.com/ ]tadalafil liquid [/url] lowest price cialis tadalafil generic https://tadalafilww.com/

 17. tadalafil brands where to get tadalafil tadalafil goodrx buy tadalis [url=https://tadalafilww.com/ ]cost of cialis [/url]

 18. best price usa tadalafil https://tadagatadalafil.com/ – tadalafil without a doctor prescription tadalafil cost in canada lowest price cialis what is tadalafil

 19. cialis cost tadalafil liquid where to buy cialis without prescription tadalafil goodrx [url=https://tadalafilol.com/ ]tadalafil order online no prescription [/url]

 20. tadalafil goodrx cheapest tadalafil cost tadalafil order online no prescription buy generic cialis online with mastercard https://cttadalafil.com/

 21. https://tadalafilww.com/ where to get tadalafil prescription tadalafil online tadalafil without a doctor prescription tadalafil online

 22. what is tadalafil tadalafil dosage generic cialis online fast shipping generic cialis online fast shipping [url=https://cttadalafil.com/ ]canada generic tadalafil [/url]

 23. where to order tadalafil tablets tadalafil tadalafil generic where to buy buy tadalafil https://tadagatadalafil.com/ – tadalafil liquid

 24. side effects of tadalafil [url=https://cttadalafil.com/ ]tadalafil [/url] generic tadalafil from uk buy cialis https://tadagatadalafil.com/

 25. cialis without a prescription tadalafil generic tadalafil goodrx tadalafil online with out prescription https://apcalisetadalafil.com/

 26. tadalafil cost walmart cialis tadalafil prescription tadalafil online tadalafil blood pressure https://cttadalafil.com/

 27. where to buy generic cialis online safely tadalafil daily online what is tadalafil what is tadalafil https://apcalisetadalafil.com/

 28. best price usa tadalafil where to order tadalafil tablets generic cialis tadalafil tadalafil order online no prescription https://tadalafilol.com/

 29. side effects for tadalafil https://tadalafilol.com/ – tadalafil daily online tadalafil generic where to buy tadalafil liquid https://apcalisetadalafil.com/

 30. lowest price cialis tadalafil dosage tadalafil cost in canada tadalafil online [url=https://tadalafilww.com/ ]buy tadalis [/url]

 31. cialis at canadian pharmacy https://tadalafilww.com/ – buy cialis pills side effects of tadalafil tadalafil cost walmart tadalafil brands

 32. best price usa tadalafil [url=https://tadalafilol.com/ ]cheap generic cialis for sale [/url] tadalafil cialis tadalafil cost in canada https://tadacipetadalafil.com/

 33. buy cialis [url=https://cttadalafil.com/ ]where to buy generic cialis online safely [/url] tadalafil daily online tadalafil online with out prescription https://apcalisetadalafil.com/

 34. https://tadalafilol.com/ cialis tadalafil https://tadacipetadalafil.com/ – buy generic cialis online with mastercard buy generic cialis online with mastercard

 35. The road seemed to stretch on endlessly before us, but Alexis assured me that our journey was near an end. We’d turn before long into thick woods and travel through narrow, winding roads until we reached her family’s cabin. I had no choice but to trust her as GPS had given out nearly 20 minutes ago.

  “There’s good wifi and okay reception at the cabin,” she’d told me, “but you can’t get there unless you know the way.”
  https://forkdoyta.blogspot.com/2021/03/missys-dream.html https://jasminetessa4.blogspot.com/2021/03/my-new-fuckbuddy-and-porno-partner.html
  So here I was, driving alone in the middle of god knows where with a girl who was my student just a couple of weeks ago. Her and her four best friends had been together from first grade all the way through high school and now they had graduated with very different futures ahead of them. They had decided to kick off “the best summer ever” with a week long stay at Alexis’s family cabin. Alexis and I were heading up before everyone else, the four other girls and four guys.

 36. Kinh doanh dưới Deep Web – Chợ đen lách luật – MysTown
  eqwthftiyn http://www.g08s194phd95wqel10du9n9l98pu3x42s.org/
  [url=http://www.g08s194phd95wqel10du9n9l98pu3x42s.org/]ueqwthftiyn[/url]
  aeqwthftiyn

 37. Kinh doanh dưới Deep Web – Chợ đen lách luật – MysTown
  aetyvwdsqg
  etyvwdsqg http://www.gowo29y9739a2w6s3bf1p699fma7a96qs.org/
  [url=http://www.gowo29y9739a2w6s3bf1p699fma7a96qs.org/]uetyvwdsqg[/url]

 38. Götten Sikiş Izle ,Porno64 Sikiş Seyret, HD Abla Sex,Kasut Porno, Türkçe Amatör seks Porno Videolari için Sitemize Bekleriz… http://cse.google.com.sv/url?sa=i&url=http://www.okdoe.com/etiket/amator-seks/

  www.okdoe.com/kategori/porno-izle/

 39. Yeah bookmaking this wasn’t a high risk decision outstanding post! .

  https://www.alquilercarrosarmenia.com

 40. Kinh doanh dưới Deep Web – Chợ đen lách luật – MysTown
  ixjmtxngs http://www.gd0pn05c16x8p79fd92or54r49eqc90vs.org/
  [url=http://www.gd0pn05c16x8p79fd92or54r49eqc90vs.org/]uixjmtxngs[/url]
  aixjmtxngs

 41. The road seemed to stretch on endlessly before us, but Alexis assured me that our journey was near an end. We’d turn before long into thick woods and travel through narrow, winding roads until we reached her family’s cabin. I had no choice but to trust her as GPS had given out nearly 20 minutes ago.

  “There’s good wifi and okay reception at the cabin,” she’d told me, “but you can’t get there unless you know the way.”
  https://rentry.co/mngbz
  So here I was, driving alone in the middle of god knows where with a girl who was my student just a couple of weeks ago. Her and her four best friends had been together from first grade all the way through high school and now they had graduated with very different futures ahead of them. They had decided to kick off “the best summer ever” with a week long stay at Alexis’s family cabin. Alexis and I were heading up before everyone else, the four other girls and four guys.

 42. Kinh doanh dưới Deep Web – Chợ đen lách luật – MysTown
  jnyivxxr http://www.gg51rtf61y0j2l12n69l270j708yvmwas.org/
  ajnyivxxr
  [url=http://www.gg51rtf61y0j2l12n69l270j708yvmwas.org/]ujnyivxxr[/url]

 43. good post, I love mystown.com !
  https://mystown.com/2020/09/kinh-doanh-duoi-deep-web-cho-den-lach-luat/

  https://www.ttkan.co/novel/chapters/dashennirenshebengle-yilufanhua大神你人设崩了

 44. Kinh doanh dưới Deep Web – Chợ đen lách luật – MysTown
  sjkezwmyht http://www.g81x1xt0v2coo0o147i4r5534r7fc9ins.org/
  [url=http://www.g81x1xt0v2coo0o147i4r5534r7fc9ins.org/]usjkezwmyht[/url]
  asjkezwmyht

 45. I’ve learn some just right stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I surprise how so much effort you put to create any such magnificent informative web site.

  https://g.page/dr-goz-peter-ugyved-debrecen

 46. The road seemed to stretch on endlessly before us, but Alexis assured me that our journey was near an end. We’d turn before long into thick woods and travel through narrow, winding roads until we reached her family’s cabin. I had no choice but to trust her as GPS had given out nearly 20 minutes ago.

  “There’s good wifi and okay reception at the cabin,” she’d told me, “but you can’t get there unless you know the way.”

  So here I was, driving alone in the middle of god knows where with a girl who was my student just a couple of weeks ago. Her and her four best friends had been together from first grade all the way through high school and now they had graduated with very different futures ahead of them. They had decided to kick off “the best summer ever” with a week long stay at Alexis’s family cabin. Alexis and I were heading up before everyone else, the four other girls and four guys.

 47. Thank you for sharing excellent informations. Your site is very cool. I am impressed by the details that you have on this website. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the info I already searched everywhere and just couldn’t come across. What a great web-site.

  http://www.zortilonrel.com/

 48. “An interesting discussion is worth comment. I think that you should publish more about this issue, it might not be a taboo matter but typically folks don’t discuss such topics. To the next! Kind regards!!”
  https://romantik69.co.il/נערות-ליווי-בקיסריה/

 49. “I’m very happy to uncover this site. I want to to thank you for your time due to this wonderful read!! I definitely appreciated every part of it and I have you saved as a favorite to check out new stuff in your blog.”
  נערות ליווי בראשון לציון

 50. “This is the perfect site for anybody who hopes to find out about this topic. You understand a whole lot its almost hard to argue with you (not that I really will need toÖHaHa). You definitely put a fresh spin on a topic which has been discussed for years. Great stuff, just great!”
  https://romantik69.co.il/נערות-ליווי-ברמלה/

 51. “May I just say what a comfort to uncover a person that genuinely understands what they are discussing on the internet. You certainly know how to bring an issue to light and make it important. More people must check this out and understand this side of your story. I was surprised that you aren’t more popular since you most certainly possess the gift.”
  נערות ליווי בקיסריה

 52. “I’m more than happy to find this great site. I want to to thank you for your time for this particularly wonderful read!! I definitely savored every bit of it and I have you saved as a favorite to check out new stuff in your web site.”
  https://romantik69.co.il/נערות-ליווי-במרכז/

 53. “I was extremely pleased to discover this website. I need to to thank you for your time just for this fantastic read!! I definitely loved every bit of it and I have you saved to fav to look at new things in your site.”
  נערות ליווי בבת ים

 54. “You should take part in a contest for one of the greatest sites online. I most certainly will recommend this blog!”
  https://romantik69.co.il/נערות-ליווי-במרכז/

 55. “Greetings! Very useful advice in this particular post! It’s the little changes that make the greatest changes. Thanks for sharing!”
  נערות ליווי בתל אביב

 56. “Hello there! I just want to offer you a big thumbs up for your great information you have got here on this post. I’ll be coming back to your website for more soon.”
  נערות ליווי במרכז

 57. “Next time I read a blog, I hope that it won’t disappoint me as much as this particular one. I mean, I know it was my choice to read, however I actually believed you would probably have something interesting to say. All I hear is a bunch of complaining about something that you could possibly fix if you were not too busy seeking attention.”
  https://romantik69.co.il/נערות-ליווי-בהרצליה/

 58. “Itís hard to come by well-informed people on this topic, but you sound like you know what youíre talking about! Thanks”
  https://romantik69.co.il/

 59. “An intriguing discussion is definitely worth comment. I do believe that you should publish more on this subject, it might not be a taboo subject but typically people don’t talk about such subjects. To the next! Kind regards!!”
  נערות ליווי ברמלה

 60. “Can I simply say what a comfort to uncover somebody that genuinely knows what they’re talking about on the web. You certainly realize how to bring a problem to light and make it important. More people must look at this and understand this side of your story. It’s surprising you are not more popular because you surely possess the gift.”
  נערות ליווי בראשון לציון

 61. “Nice post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon on a daily basis. It’s always useful to read content from other writers and practice a little something from their web sites.”
  נערות ליווי בתל אביב

 62. I simply couldn’t depart your site ahead of suggesting which i extremely
  loved the standard info somebody provide to your guests?
  Is likely to be back continuously to investigate cross-check new posts

  Also visit my page zipper wallet insert for travelers notebook 2020

 63. I like this web blog so much, saved to my bookmarks. “Respect for the fragility and importance of an individual life is still the mark of an educated man.” by Norman Cousins.

  https://www.brujosdecatemacoveracruz.com/

 64. I enjoy the efforts you have put in this, appreciate it for all the great blog posts.

  https://www.amarresquito.com/

 65. Excellent post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Extremely useful information specifically the last part 🙂 I care for such information much. I was seeking this certain info for a long time. Thank you and best of luck.

  http://www.froleprotrem.com/

 66. Kinh doanh dưới Deep Web – Chợ đen lách luật – MysTown
  ncykrxycc http://www.g8le56ap30aj5995zl247gpixz6w0e24s.org/
  [url=http://www.g8le56ap30aj5995zl247gpixz6w0e24s.org/]uncykrxycc[/url]
  ancykrxycc

 67. I have read a few good stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I wonder how a lot attempt you put to make one of these wonderful informative site.

  http://www.froleprotrem.com/

 68. You must take part in a contest for just one of the very most useful
  websites online. I undoubtedly will recommend this internet site!

  Feel free to surf to my website – LaniBAmaya

 69. Magnificent items of your stuff, man. I have bear in mind your stuff just before
  and you’re simply too excellent. I actually like what you’ve obtained here,
  certainly like what you’re saying and the easiest way through which you say it.
  You might be making it entertaining and you will still care for
  to stay it sensible. I cannot wait to read a lot
  more of your stuff. That is really a terrific site.

  Review my blog post … period tracker

 70. I simply had to say thanks yet again. I do not know the things I would’ve carried out without the type of opinions contributed by you directly on that industry. It had become a troublesome matter for me personally, nevertheless understanding the professional form you resolved the issue took me to cry with joy. I am grateful for your work and pray you know what an amazing job your are doing teaching others through your web site. Probably you’ve never encountered any of us.

  http://www.froleprotrem.com/

 71. Greetings! I’ve been following your blog for a long time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Humble Texas! Just wanted to say keep up the good work!

  https://64.233.186.112/url?q=http://wearegeneralnews.com

 72. After all, what a great site and informative posts, I will upload inbound link – bookmark this web site? Regards, Reader.

  http://www.froleprotrem.com/

 73. Thanks so much, comments section now I know that this video is useless . Pasqualina Nikol Steph

  https://znapisami.pl/

 74. After I originally commented I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I recieve 4 emails with the same comment. Is there an easy method you are able to remove me from that service? Many thanks. Kimberley Bernardo Ayn

 75. Excellent blog here! Also your site loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol Breena Norrie Kimberlyn

 76. Attractive part of content. I simply stumbled upon your website and in accession capital to say that I get in fact enjoyed account your weblog posts. Any way I’ll be subscribing on your augment or even I success you get right of entry to constantly rapidly.

  http://www.vreyrolinomit.com/

 77. Hello there. I found your site via Google even as searching for a comparable subject, your site came up. It appears great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then. Adena Dannie Booker

 78. Regards for all your efforts that you have put in this. very interesting information.

  http://www.froleprotrem.com/

 79. I’m often to blogging and i really respect your content. The article has really peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and preserve checking for brand new information.

  http://www.zortilonrel.com/

 80. Very soon this website will be famous among all blogging and site-building viewers, as a result of it’s fastidious articles or
  reviews

  Feel free to surf to my page; wallet combo

 81. Pretty component of content. I simply stumbled upon your
  website and in accession capital to say that I acquire
  actually enjoyed account your weblog posts. Anyway I’ll be subscribing for your augment and even I
  achievement you get right of entry to persistently fast.

  My page; JanaPDifabio

 82. If you are going for best contents like I do, only go to see this web page all the time because it presents feature contents, thanks

  https://www.takip.store/

 83. I like what you guys are up also. Such smart work and reporting! Keep up the superb works guys I?¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my site 🙂

  http://www.vreyrolinomit.com/

 84. Everything is very open and very clear explanation of issues. was truly information. Your website is very useful. Thanks for sharing.

  http://www.froleprotrem.com/

 85. I enjoy reading articles that will make people think. Also,
  thanks a lot for allowing me to comment!

  Feel free to visit my web page; planner binder

 86. If you are going for best contents like I do, only go to see this web page all the time because it presents feature contents, thanks

  http://maheir.com

 87. Very nice post. I simply came across your weblog and wanted to mention that I
  have got really loved browsing your weblog posts. In any case I will be subscribing
  for your rss feed and I am hoping you write yet again soon!

  Also visit my web blog … ChangKRuzich

 88. I like this post, enjoyed this one thanks for posting. “The universe is not hostile, nor yet is it unfriendly. It is simply indifferent.” by John Andrew Holmes.

  http://www.vreyrolinomit.com/

 89. Whats Going down i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It positively helpful and it has helped me out loads. I am hoping to give a contribution & aid other users like its aided me. Good job.

  http://www.zortilonrel.com/

 90. Outstanding post but I was wanting to know if you could write a litte
  more on this topic? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit
  more. Many thanks!

  my page … Jessica

 91. Great post, you have pointed out some wonderful points, I too believe this s a very good website.

  http://www.zortilonrel.com/